..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoştur. -Mevlânâ
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > İlişkiler > Yunus Emre Coşan




17 Aralık 2007
Eski Bayramları Buldum  
Yunus Emre Coşan
Dağses Gazetesi Yazıları


:AEAD:
Eski bayramları buldum!

Can Dündar’ın “Eski bayram kokuları” başlıklı bir yazısı vardır. Okuyanlar bilirler. Okumayanlar için anımsatayım ucundan. “Ah nerde o eski bayramlar diye yazmak için epey bekledim” der ve sonra başlar bayram anılarını anlatmaya… Kolalı mendiller, bilyeler, sinema keyifleri, sabah namazlarının heyecanını anlatır ve oğluyla birlikte ziyaret etmek istediği akrabalarını sıralar, kimisi için geç kalmıştır… Kaloriferden yakınır, ısıyı odalara dağıttığı için odunlu sobaların başında toplanan insanlar da diğer odalara kaçmıştır ve yer sofralarını özler. Özlediklerinin başında sevdanın ve vefanın ertelenmesi gelir elbette…
Bizim tarafta henüz kuzineli odalara tümden veda edilmemiştir. Sağ olsunlar, köylülerimiz, kestaneleri pazarlara dizerler. Bizlerde patateslerin topraktan çıkarılmasını görmeye veda etmemişizdir daha. Eski bayramların tadını bilmiyorum ama yeni bayramların da tadı hiç öyle eskiyi aratır cinsten değil! Üniversite yıllarımda hiçbir bayramı kaçırmadım. Çok önemli dost davetlerinin olduğu, sınav telaşlarının yaşandığı, yılbaşı partilerine rastlayan ya da önemli bir projenin bitirilme arifesinde buluştuğum bayramlar hep oldu. Ve bu zamanlarda yapılan otobüs yolculuklarıyla doğduğum yerlere gelmenin keyfini hep yaşadım. Ve bayramı aileye uzak olmanın verdiği heyecanla doyasıya yaşadım. Yer sofralarına oturdum. Fırından bir iki gün önce çıkmış köy ekmeklerinin tadıyla başlanan bayramları unutmak ne mümkün. Bütün ailenin bir arada buluşmasıyla kesilen kurban bayramlarına yetiştim çok şükür. Ve bunda yöremizin gelenek muhafazakârlığı yapmasının büyük önemi var. Deşilmemiş kültürü ve el değmemiş adetleriyle bayram yaşadığım için kendi yöremi müsaadenizle hep ayrı tuttum.
Sadece bayramlarda değil elbette. Kışın bacası tüten herhangi bir eve girseniz yer sofrasının kuruluş aşamalarını zevkle izlersiniz. Akşam beş saatlerine denk gelirseniz sobaların fırınlarına patates atılışlarını da izlersiniz. Sözün kısası özlenen bayram dostlukları, ziyaretler, çocukların heyecanlı bayram zıplamaları büyük oranda korunur. Her nerede olursanız olun sizin baktığınız yerden tatil diye görünse de bayramlar, bayramların sımsıcak bir bekleyişi vardır Dağ Yöresi’nde. Büyük adam olmaya gidenler ya da büyük adam olmuşlar adam gibi beklenirler. Vefalarını, dostluklarını, yüzlerindeki ışıltıyı kaybetmeden beklenirler. Bu beklemelerde denizi görmemiş nineler çok vardır içlerinde, cumhuriyet gibi ak aktır yüzleri. Torunlarına etek kıvrımlarında kıstırırlar ederi ile ne alınacağını kestiremedikleri paraları. Bursa görmüş, kıt kanaat imkânlarla hacı olmuş dedeler çocuklar için bulunmaz fırsattır. Bursa’ya giden paralanır sanırlar. Hele “ömrünü köyde tüketmiş toprak dedeler” vardır. Bursa’ya gitti mi duramayan, eğri büğrü yolları özleyen… İşte bu dedeler her elini öpen çocuğa para dağıtmak ister. Ve yetmez gücü, hayvancılıktan ya da oğlundan gelen paralarla kazandığı emekliliği… Yine de “Allah zeval vermesin” der devlete. Bu dağın insanı öyle her şeye kulak kabartmaz. Olur, olmadık işlere delirmez. Her şeyi devletten beklemez. Bayramdan önce ödenen emekli maaşları bile mutlu eder onları. Yalnızca, büyük şehirlere adam olmaları için yaşlı gözlerle gönderdikleri yöre insanını beklerler. Duyguları sömürülmemiş, insanına el uzatırken kafasında dozerler çalışmayan çocuklarını. Yani samimi insanını beklerler… Bu bayram el öpmeleriniz daha içten olsun. Sizi bekleyenlerinizi, beklediklerinizi daha sıkı sarın ki yaşatalım bayram coşkusunu. Nerde o eski bayramlar derseniz. “Samimiyetinizde” derim. Hiçbir zaman eskimeyecek olan samimiyetinizde.
. Büyüklerimin ellerinden küçüklerimin gözlerinden öperim. Eski mektuplardaki gibi… Samimi ve iyi bayramlar…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Jandarma Ne İşe Yarar?
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
ve Kozalak...
Arabası Dört Teker
Termik Santrale Nereden Bakmalı?
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir?
Sadağ Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlı Kutlama
Mustafa Şahin ile Yeniden
Rektör Umut Verdi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Geleceğe Mektup Yazmak [Eleştiri]
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleştiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleştiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleştiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleştiri]
İşgüzar Öğretmen [Eleştiri]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.