..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Yunus Emre Coþan




18 Ocak 2008
Termik Santrale Nereden Bakmalý?  
Yunus Emre Coþan
Daðses Gazetesi Yazýlarý


:BDCJ:
2007 yýlýnýn son günleri Keles’in Kozaðacý bölgesinde sýkýntýlý bitti. Yaz aylarý olsaydý yeþilliðin içinde ve kirazlarýn gölgesinde bir ÇED (Çevresel Etki Deðerlendirme) raporu bilgilendirme toplantýsý izleyebilirdik. Ancak durum böyle olmadý. Kuzey yarým kürenin vaziyeti kýþ aylarýnda olduðundan toplantý Harmandemirci Ýlköðretim Okulu’nda yapýldý. Yapýldý yapýlmasýna da köylülerimizin ne toplantýyý izleme ne de Çalýk Grubu’nun ve Bakanlýk Yetkilileri’nin ikna sözlerini dinlemeye niyeti var. Kýsacasý bu termik santrali istemiyorlar.
Tabiî þimdi Termik Santral olayýna nerden bakarsanýz oraya doðru çekilir. Örneðin; Kelesli bir vatandaþ Termik Santral’i isterken, Durak köyünde kiraz tarlasýndan ihya olmuþ bir vatandaþ bu santrale hayýr diyecektir. Hayýr derken de konuþmaya gelenleri dinlemeye bile tahammülü olmadýðýný göstermek için Keles Belediye Baþkaný Mustafa Bektaþ’a tepki gösterecek ve Sayýn Kaymakamýmýzla tartýþacaktýr. MHP Bursa Milletvekili Sayýn Necati Özensoy da fýrsattan istifade ederek iktidar yanlýsý gruba tepki gösterip bir sonraki seçimler için muhalif halký yanýna çekmeye çalýþacaktýr. Þimdi þu noktada anlaþmak gerekir. Ortada bir ‘çýkar’ var. Kozaðacý köylüsü kirazdan elde ettiði çýkarýnýn peþinde; Keles Belediye Baþkaný Mustafa Bektaþ Keles’in hýzla azalan nüfusunu koruma ve belediyelikten çýkmama, dolayýsýyla da Keles’in geleceðini koruma peþinde. ‘Pek ala onlara güler yüzlü olup bereketli ürünler dileyebilirdi.’ ‘Keles’te görevinin baþýnda vakit geçirebilirdi.’ ‘Ama o zor olan bir tercihi seçti ve Keles’in geleceðini seçti.’ ‘Kirazdan elbette iyi bir kazanç elde ediliyor olabilir. Ancak bu kazancýn ilçe ekonomisine yansýmamasý ve güvensiz bir istihdam yaratmasý Keleslileri kuþkulandýrýyor.’ Örneklerini verdiðimiz bu ve benzeri görüþlerle Keles halký bu görüþlerle Baþkan’ýn doðru yolda olduðu kanaatinde…
Keles’in geleceði için bu projeye destek veren Keles Belediye Baþkaný Mustafa Bektaþ, her fýrsatta desteðini açýkça belirtiyor. Ülkemiz geliþen bir ülke enerjiye büyük ihtiyaç duyuyor. Bu doðrultuda ülkede termik santrallerin yapýmý hýz kazandý. Piyangonun biri de Keles’e vurdu. Kimisine göre þanssýz bir piyango! 3 Ocak’ta Ankara’da yapýlacak olan ‘Bilgilendirme Kapsam ve Özel Format Belirleme` toplantýsýný merakla bekliyoruz. Sonuçta “Devlet çare için vardýr.” Halka raðmen de bir iþ yapýlacak deðil. Önümüzdeki yýlýn sonunda “ÇED raporunun verilip, verilmeyeceði” sorusu da yanýt bulmuþ olacak. Benim görüþüm bir orta yol bulunacaðý þeklinde. Ne sözleþme imzalanan Çalýk Grubu zarar görecek ne de kirazýna sahip çýkan Kozaðacý köylüsü. Ne þiþ yansýn, ne kebap meselesi. Yalnýz Kozaðacý Bölgesini Kalkýndýrma Kooperatifi Baþkaný Saffet Güneþ’in dediklerini de es geçmemek gerekir: “Projeyi 20 yýl önce olsa desteklerdik, artýk bölge tarýmla desteklenmeli” diyor. Ve gerekirse canlý kalkan bile olacaklarýný Termik Santral’e kesinlikle karþý olduklarýný söylüyor.
Bunlarýn yanýnda bir de www.kozagaci.net sitesinde yayýnlanan Ramazan Sakýz’ýn Baþbakan’a Açýk Mektubu var. Mektupta kýsaca þöyle diyor: “Biz devlete asla karþý gelmiyoruz, olumsuz giden bir þeylere karþý sesimizi duyurmaya çalýþýyoruz. Hizmetlerin geç gelmesine ya da gelmemesine bile sesimizi çýkarmadýk. Devletimizin hep yanýnda olduk ve olmaya devam edeceðiz. Lütfen bu yanlýþtan dönün ve devlet büyüklerimize olan saygýmýzý yitirmeyelim.”

Ýþi bilen büyüklerimiz var elbette, ‘çýkar’larýn ortak olduðu bir proje bekliyoruz. Kiþilerin rantý olmuþ bir proje deðil!

uMutlu Yýllar…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çabalayan Adam Niyazi Çapa
Arabasý Dört Teker
Mustafa Þahin ile Yeniden
Kampus Kent Keles
Ýrfan Baþkan'ýn Eðitim Iþýðý
3 Baþkanla Baþ Baþa
Daðdan Ýnene Ýþ Var!
Rafting Hep Aklýmýzdaydý
Demirel'den Selam Var
Danýþýk'tan Dip Notlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Jandarma Ne Ýþe Yarar?
ve Kozalak...
Bursa'yý Sevmek Bursa'yý Bilmek Midir?
Sadað Kanyonu
Kanas - Der'den Anlamlý Kutlama
Rektör Umut Verdi
Kepler Düþ'erken
Þenlikler, Hayýrlar, Bizler
Kpss Gençliði
Dað'ýn Asfaltsýz Yollarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dedeme [Þiir]
Beþinci Yalnýzlýk [Þiir]
Þiþe Kýran Kýz [Þiir]
Geleceðe Mektup Yazmak [Eleþtiri]
Ýnsaný Yücelt ki Devlet Yücelsin [Eleþtiri]
Kocayayla Sahipsiz mi? [Eleþtiri]
Suya Sabuna Dokunmamak [Eleþtiri]
Peynir Yiyen Polis [Eleþtiri]
Ýþgüzar Öðretmen [Eleþtiri]


Yunus Emre Coþan kimdir?

Hayatýn öðrenciliði, öðremciliðin bir hayat olmasý asýl hayata karþý bir bakýþ. . hayatýn biteceði yerden hayata baþlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan Ýzmir'e kývrýlarak ettiðim yolculuklarýn tadý yok 3-5 þeritli yollarda. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akýn


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yunus Emre Coþan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.