..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diðer insanýn iyiliðini istersin. Romantik sevgide diðer insaný istersin. -Margaret Anderson
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Nazlý Usta




13 Kasým 2009
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk  
Nazlý Usta
Emek tarihi araþtýrmalarý ve sendikacýlýk, iþçi sýnýfýnýn geliþiminde ve evriminde büyük önem taþýyacaktýr. Bu çalýþma, bahsi geçen konu üzerinde, erken cumhuriyetteki geliþmeleri incelemektedir.


:BEJD:
Cumhuriyetin ilk yýllarýndaki devletçi uygulamalarýn ve yeni tesis edilmeye çalýþýlan endüstriyel üretim biçiminin, erken cumhuriyet ve sonrasý dönem üzerinde ( iþçi sýnýfý ve hareketleri baðlamýnda ) önemli etkileri olduðu yadsýnamaz bir gerçekliktir. Batý medeniyetlerine ulaþma amacý taþýyan ve tarýmsal üretimden sanayi üretimine geçiþin yaþandýðý bu yýllarda, devlet desteðiyle oluþturulan sanayi iþçiliðinin o dönem köylülüðünden keskin kopuþlarý olduðu söylenemez.
Kemalist fikriyatýn vurgu yaptýðý üzere, “imtiyazsýz sýnýfsýz kaynaþmýþ bir kitle” tasavvur edilen bu dönemde, sanayi iþçisi olmaya dönmüþ topraksýz köylülerin, köylülüklerinden ve köydeki çalýþma biçiminden keskin kopuþlarý olduðu iddia edilemez. Yiðit Akýn burada, köyden gelen yeni iþçilerin, tarýmda gerekli olduðu üzere, iþ odaklý üretim tarzýný benimsediklerini ve bu yüzden endüstriyel üretim mantýðýnda zorluk yaþandýðýný belirtmektedir. Öte yandan, emeðin araþtýrýlmasýnda sadece sanayide çalýþan iþçilerin incelenmesini yanlýþ bulmakta ve tarým iþçileri ile evde parça baþý üretim yapan kadýnlarýn da bu dönemin emek araþtýrmalarýnda dikkate alýnmasý gerektiðine vurgu yapmaktadýr.
Yakup Kepenek’e göre “çaðdaþlaþma sürecinin ekonomik yönü[nü] tamamlama[ya]” çalýþan devletçilik ilkesi eliyle gerçekleþtirilen sanayileþme hamlesi içinde, tüm ülkeye yayýlmak istenen fabrikalar sadece belli bölgelerle sýnýrlý kalmýþtýr. Bunun sonucu olarak ortaya köylerinden göç eden geçici köylü-iþçiler çýkmýþtýr. Bu yeni sanayi iþçisi olan eski köylülerle, üretim sürecinde yaþanan bir diðer sorun ise; köylülerin ‘bir miktar para kazanýp köylerine geri dönme eðilimleri’ olmaktadýr. Bu eðilim sonucunda, sanayide ortaya çýkan sürekli iþgücü deviniminin; iþçi hareketlerinin, haklarýnýn ve örgütlenmesinin önünde engel teþkil ettiði söylenebilir. Yýldýrým Koç da burada 1923-1946 dönemi için, “Bu dönemde yaþanan yoksulluk ve yoksullaþma, hükümetlerin uyguladýklarý politikalara, sanayileþmenin sýnýrlýlýðýna, kýrsal kesimde ortakçýlýðýn yeniden yaygýnlaþmasýna ve geçici ücretli iþ olanaklarýnýn bulunmasýna baðlý olarak, (…) milyonlarca köylünün yerleþmek amacýyla kentlere akmasýna yol açmadý” demektedir. Ayrýca toplam iþgücü içinde önemli bir yer teþkil eden kadýn ve çocuk emeði de iþçi hareketlerinin geliþmemesinde etkilidir. Zira bu iþçilerin de çalýþma sürelerine bakýldýðýnda bir devamlýlýk olmadýðý görülmektedir.
Devletin, oluþan yeni iþçi kesimine biçtiði bir baþka rol de milliyetçilik sýnýrlarý içinde hareket eden ve dolayýsýyla devlet için tehlike yaratmayan bir unsur olmasýdýr. Bu yolla devlet, “sýnýf”ý tekrar reddeder. Devletin 1923-1960 aralýðýnda genel hatlarýyla karþý durduðu sendikacýlýk hareketinin geliþiminde de bu nokta önemlidir. Zira Koç’un “Türkiye tarihinde ülke çaðýnda hemen hemen tüm iþ kollarýný kapsayan ilk örgütlenme” olarak ifade ettiði ve 1952 yýlýnda kurulan Türk-Ýþ’in hükümete, dolayýsýyla devlete ve milliyetçi sýnýrlara baðlý kalmasýna çalýþýlmýþ, ona anti-komünist bir misyon biçilmiþtir.
Sonuç olarak, 1923-1960 arasýnda, sanayideki iþçileþmenin dönem koþullarýnýn gerektirdiði üzere köylü iþçilerden devþirilerek oluþturulduðu; iþçi örgütlenmesindeki engellemelerin devlet politikasý olarak bir süreklilik arz ettiði ve hükümetlerin de bu uygulamayý sürdürmeye devam ettiði, 1950-1960 arasýndaki Demokrat Parti iktidarý döneminde bireysel iþçi haklarýnda çeþitli geliþmeler yaþanmýþ olsa da, sendikalaþmada, toplu iþ sözleþmelerinde ve grev hakkýnýn kullanýmýnda engellemelerin sürdüðü, buna raðmen iþçilerin direniþlerini de sürdürebildikleri; fakat genel olarak cumhuriyetin kuruluþundan 1960’a kadar geçen döneme bakýldýðýnda, haklarýn kazanýmýnda büyük geliþmeler yaþanmadýðý söylenebilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk - Kürt Sorunu

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Demokrat Parti
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Körfez Savaþý ve Türkiye
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


Nazlý Usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazlý Usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.