..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabýrlý ve yürektendir, sevgi kýskanç ve övüngen deðildir. -Ýncil
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Nazlý Usta




31 Ekim 2008
Türk Siyasal Hayatýnda Bir Lider: Bülent Ecevit  
Nazlý Usta
Bu yazý Bülent Ecevit'in 1980 Darbesi'ne kadar olan dönemdeki siyasal faaliyetlerinin bir analizidir.


:BHHA:
Türkiye’de siyaset, geçmiþten bugüne, her zaman aktif þekilde, siyasal liderler üzerinden yürümüþtür. Parti politikalarýna inanýlmasý, parti liderine duyulan güvenden geçmiþ; her türlü sorunda liderlerin atacaðý adýmlara dikkatle bakýlmýþ, liderler hep önde tutulup tek adamlýðýn yaratýlmasýna bir nevi destek verilmiþtir.
Her döneme damgasýna vuran liderler olduðu gibi, incelenecek dönem olan 1960-1980 arasý dönemde de; Türkiye siyasetine izleri derinden kazýnmýþ olan çeþitli partilerin liderleri ve politikalarý gözümüze çarpmaktadýr. Bu dönemin çoðunda iktidarda olan Adalet Partisi’nin Genel Baþkaný Süleyman Demirel; Adalet Partisi’nden kopup yeni bir gelenek yaratmasýyla öne çýkan Necmettin Erbakan, milliyetçi geleneðin ve ideolojinin mimarý Alparslan Türkeþ, daha çok bahsi geçen liderler olsa da; aslýnda Türkiye’deki siyasal dinamiklere asýl etkiyi yapan lider Bülent Ecevit olmuþtur.
Ecevit, Cumhuriyet’in kuruluþundan beri Cumhuriyet Halk Partisi’nde olan, Atatürk’ün ölümünden sonra Milli Þeflik döneminde Genel Baþkanlýk yapan ve partiyle özdeþleþen Ýsmet Ýnönü’den partiyi alabilmiþ ve yepyeni politikalarla Türkiye soluna yeni bir açýlým kazandýrmýþtýr.
Ecevit’in siyasal hayatýnýn özetini bir makalesinde toplayan Emin Alper onu “milliyetçi, kalkýnmacý, popülist, karizmatik önderler kuþaðýnýn bir üyesi” olarak tanýmlamaktadýr. Ona göre Ecevit, CHP’yi devletin partisi olmaktan kurtarýp halkçýlýk ilkesini halka özümsetmeye ve halka yaklaþmaya çalýþmýþtýr.
Ecevit’in milletvekili olmasý Demokrat Parti iktidarý dönemine rastlamaktadýr. ( 1957 seçimleri ) 27 Mayýs sonrasý da aktif siyasete devam eden lider, bu dönemde halka inebilmek için CHP’nin ortanýn solu görüþünü benimsemesi gerektiðini savunmuþtur. Bu görüþ “Avrupai tarzda bir modern liberalizmle Kemalizmin sentezinden ibaretti.” Reformculuktan gitgide uzaklaþýp ortaya yaklaþan, artýk bir uç olmayan bu görüþ CHP içindeki sol ucu partiden uzaklaþtýrdý. Ecevit yeni radikal fikirlerle bu uçlarý yeniden partiye çekmek çabasý içine girdi ve bir nevi yumuþatýlmýþ Milli Demokratik Devrim projesi oluþturdu. Partiye bu dönemde popülist bir açýlým da geldi ve halkýn gözü önüne çeþitli gruplara bölünmüþ bir düzen þemasý getirildi.
Küçük mülkiyet ve köy temelli kalkýnma fikirleri de bu dönemde Ecevit’in göze çarpan politikalarýndandý. Ona göre; “Demokratik sol düzen sadece toprakta bir küçük mülkiyet sahibi köylülük yaratmakla kalmayacak sanayide de mülkiyet tabana yayýlacaktý.”
Köy temelli kýsýmda ise söylenen, köylünün köyü içinde geliþebileceði, “kentlileþebileceði” bir yapý kurabilmek ve köy-kentler oluþturabilmekti; fakat bu da o dönemde, köyünden çýkýp büyük þehirlerde kendine yer açmaya çalýþan insanlar için bir açmaz yaratabilecek bir politika olduðu için kimi çevrelerce saðlýklý bulunmadý.
Mayýs 1972’de yapýlan CHP Büyük Kongresi’nde Ecevit, Genel Baþkanlýðý Ýsmet Ýnönü’den devraldý. “Bu kurultayýn ardýndan Türk siyasal yaþamýnda parti içi mücadele sonucunda deðiþen ilk genel baþkan Ýsmet Ýnönü oldu.” Milli Þefi deviren o genç adam, sadece bu açýdan bile bakýldýðýnda, çok ilgi çekici bir malzeme haline gelmiþti. 74 Kýbrýs Çýkartmasý ile Kýbrýs Fatihi diye efsaneleþen Ecevit; 77 seçimlerinde CHP’ye tarihinin en yüksek oyunu kazandýrdý.
Emin Alper Ecevit’in 80 Darbesi sonrasý politikalarýný ve hareket biçimini ayný makalede eleþtiriyor olmasýna raðmen bu kýsým ilgilenilen zaman aralýðý dýþýnda kaldýðý için çalýþma kapsamýnda burada tartýþýlmayacaktýr.
Bülent Ecevit genç Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde önemli görevlerde bulunmuþ; iki partiye genel baþkanlýk yapmýþ, bakan ve baþbakan olarak çalýþmýþ bir insan olarak Türk siyasal hayatýnda büyük bir rol almýþ ve döneminin önemli bir aktörü olmuþtur.   



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cumhurbaþkanýný Neden Halk Seçmemeli?
Disk, Tip ve Sosyal Politika Ýliþkisi
Ermeni Tehciri Meselesi
Türkiye"de Demokrasi
22 Temmuz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Klasik Türk Müziði'nin Osmanlý'dan Cumhuriyete Geçiþteki Deðiþimi ve Milliyetçiliðe Etkisi
"Benden Selam Söyle Anadolu'ya"
Demokrat Parti
12 Eylül
Türkiye - Ortadoðu Ýliþkileri
Körfez Savaþý ve Türkiye
Osmanlý - Türk Belgelerine Göre Ýttihat ve Terakki'nin 1915'te Ermenilere Yönelik Politikalarý*
Türkiye Cumhuriyeti'nde Resmî Yurttaþ Profilinin Evrimi*
Erken Cumhuriyet Dönemi"nde Emek Tarihçiliði ve Türkiye"de Sendikacýlýk
Türk - Kürt Sorunu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Doðru Nerede [Þiir]
Sorgu [Þiir]
Tek Sen [Þiir]
Zordu [Þiir]
Ýstanbul'da [Þiir]
Ne Deseydim? [Þiir]
Bilirim [Þiir]
Dilsiz Uþak ve Yaratýlan Simetriler [Öykü]
Akýllýlýk ve Delilik Üzerine... [Öykü]
Ýki Bardak Çay [Öykü]


Nazlý Usta kimdir?

Deðiþken ruh hali deðiþik yazýlar. Bazen iç yakan bir acý, bazen siyasi bir eleþtiri. Günlük hayat gibi. Dünya gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Görünür görünmez her þey... Yaþadýðýmýz, yaþamayý istediðimiz, bir gün yaþamayý hayal ettiðimiz her þey... Bütün ihtimallerden ve çevremde olan, gözüme batan, ayrýntýda kalan herkesten...Her þeyden...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazlý Usta, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.