..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > E. Asým Öztürk




15 Nisan 2010
Toplum Ya da Toplam…  
Birim insan, toplumun temel yapýtaþýdýr.

E. Asým Öztürk


Kavramlar giysilere benzetilebilir. Hani içini doldurunca üzerimizde þýk ve güzel duran, dolduramayýnca hoþ görünmeyen giysilere…


:AGEH:
Sanat, toplumlarýn olmazsa olmaz çok yönlü uðraþýlarýndan biriyken, temel sanat yaþamdýr. Yaþamýn olmadýðý yerde insan, insanýn olmadýðý yerde sanat olmazken, sanatýn olmadýðý yerde toplum ne olur, ne olmaz?

Emek ve çaba isteyen yaþam sanatýnýn istekleri daha yoðun, gerekenleri süreklidir.

Yalýn bir biçimde söylenirse toplum, yaþam hakký baþta olmak üzere, karþýlýklý haklarýna saygý duyarak bir arada yaþamayý amaçlayan insanlardan oluþabilir, oluþmalýdýr.

Toplum yaþayan bir kavramken, yaþayaný, yaþamayý amaçlayanlar sürdürebilir…

Kavramlar giysilere benzetilebilir. Hani içini doldurunca üzerimizde þýk ve güzel duran, dolduramayýnca hoþ görünmeyen giysilere… Özgür düþünce adýna, bireysel olarak herkes bir ucundan tutup çekiþtirirse, o giysi ve kavram neye dönüþür?

Ýkinci bireyin haklarýnýn baþladýðý sýnýrý ne belirler? Belirsizlikler karmaþaya neden olurken, geliþtirilmesi amaçlanan toplum kavramýný da bir anlamda toplama dönüþtürmez mi?

Konu bir yazýyla özetlenemeyecek boyutlarda geniþ ve karmaþýk.

Antropolojiden-sosyolojiye, ilgili bilimlerle araþtýrma-inceleme alanlarý ve tüm insanlýk tarihiyle iç içe. Bu nedenle günlük yaþamdan birkaç örnek, þimdilik yeterli olabilecektir…

Normal zekâlý her insan, örneðin kýrmýzý ýþýðýn salt bir renk deðil, iletiþim aracý olduðunu bilir. Bu gerçek, yaya ya da motorize her insan için geçerlidir. Yine de hemen her günün her anýnda; geçiþ hakkýnýn hakkýný vermek istemeyen insanlarýn sayýsý azalacaðýna artýyorsa orada, o toplumda bir sorun var demektir.

Olumsuz ana baþlýðý altýnda, davranýþ bozukluklarý olarak adlandýrýlan bu ve benzeri örnekler salt trafikle sýnýrlý da deðildir.

Örneðin, genel olarak temiz olan evlerin hemen dýþý açýk hava çöplüklerine benziyor, çoðu yerde.

Ýnsanlarýn önemsendiði iddiasýyla, “görüþlerinizi-yorumlarýnýzý siz de yazýn” diyerek, söz hakký tanýnýyor isteyenlere.

Görüþler-yorumlar sýralanacaðýna, olur olmaz yanýt vermeyi amaçlayanlar daha çok sýralanýyor… Yorumlara yorumlar yazýlýrken, tartýþmalar kýsa sürede aðýz kavgalarýna dönüþüyor. Kýzgýnlýklar tehditlere dönüþürken, küfürler havada uçuþuyor.

“Bu çocuða bakýp yetiþtirirken, yarýnlara nasýl hazýrlarým?” diye, bir an olsun düþünülmeden yaþama merhaba diyen çocuklarý için sorumluluk duymayan anne-babalar, bir baþka sorun.

Onlara eklenen anne ve babalarýna sahip çýkmayan çocuklar, diðerlerini yok saymaya çalýþan özel bireyler, “bana deðmeyen yýlan bin yaþasýn” ve “benden sonra tufan” diyebilenler… “Bu fani dünyaya bir daha mý geleceðim?” diyen, ancak her fýrsatta o dünya mallarýný dünyalýklarýna eklemek adýna her þeyi yapanlar ve diðerleri…

Sistemler kendiliðinden gelip toplumlarý otomatik olarak yönetiyormuþ gibi, her sorunu salt sisteme baðlayýp, insanýn sorgulanmamasý… Bütünü oluþturan birim insanýn sunulanlarýn yalnýz sonucu olduðunun düþünülmesi… Sunulup, yaþananlarýn nedeni insanýn unutulmasý…

Ekonomik dengeleri bozulan insanlarýn tamamýnýn, örneðin hýrsýz olmadýðý günümüzde; çöplerden topladýklarýyla yaþamaya çalýþan sayýsý belirsiz insan…

Ekmek çalanla, hýrsýzlýðý kolay geçim yolu adýna iþ edinenlerin ayný yasalarla yargýlanmalarý ve yazmakla, ne yazýk ki sonu gelmeyecek gibi görünen diðerleri…

Hani, nerede hak, adalet, insan haklarý, sosyal toplum ve olmazsa olmaz diðer toplumsal özellikler?

“Dört yanýmýz düþmanla çevrili” demekle yetinmeyip, “herkes bize düþman” diyenlerin, düþünmeden ardýna takýlmalar ve rahatlamalar…

“Bizim bizden baþka düþmanýmýz yok!” diyerek, dikkatleri çekmeye çalýþanlara hiç zaman ayrýlmamasý…

Halk ve halklar kavramýný ucuzlatanlarýn, insana raðmen insaný istediði gibi yönlendirmesine izin vermek, yetinmeyip onaylamak…

Halk kavramý, toplumdan ayrý mýdýr? Toplum kavramý, halk temeli üzerine geniþleyerek oluþmaz mý?

Yalnýzca þikâyet ederek, yaþatýlmak istenilenleri izlemek, çözüm müdür? Olabilir mi?

Toplum olarak sevinçleri, huzur ve mutluluðu neden unuttuk? Yoksa geçmiþte de yok muydu? Olduðunu düþünenlerin tamamý yanýlýp, kendisini mi kandýrýyor? Unutmadýk ve aslýnda yoktu da, bazýlarýmýza mý öyle geliyor? Yarýnlarda da bugünler için ayný unutkanlýklardan söz edilecek mi?

Abartanlar vardýr kuþkusuz.

Ancak asýl abartý, birey olarak üzerine düþenleri yapmadan, salt þikâyet ederek her ama her olanaðýn yaþamýnda ve koþulsuz yer almasýný beklemek olmalý…

Konular bütünüyle gerçek dünyayla, fiziki, yaþadýðýmýz dünyayla, insanca yaþamayý amaçladýðýmýz dünyayla ilgili. O dünyanýn gerçekleri de dünya kadar gerçek.

Fiziki dünyada fizik yasalarý geçerlidir. Fizik yasalarýna göre hiçbir yapý, çatýdan baþlayarak yapýlmaz, yapýlamaz.

Temelden baþlama önceliði, yerçekimini ortadan kaldýrmadýkça zorunludur. Benzer biçimde toplumlarýn yerçekimi de, insanlarýný kapsarken, bir arada tutabilen deðerler bütünü olarak adlandýrýlabilir.

Yerçekimsiz ortamda yapýlandýrma çok farklý, özel ve ayrý bir konudur. Bu nedenle yerçekimine benzetilebilecek deðerler bütününün olmadýðý toplum, farklý ve ayrý bir teorinin konusu olmalýdýr.

Temelsiz hiçbir bina, çatýdan baþlayarak yapýlamazken; yaþamýn, yaþam sanatýnýn temelinde de insan vardýr. Temel ne ölçüde yeterliyse, üst yapý da o ölçüde yeterli olacaktýr.

Ýþte o zaman kalabalýklarýn bir arada olmalarý toplum olarak nitelendirilebilecektir. Daha önce deðil…

Öncesinde sürekli yaþananlara bakýlýrsa o kalabalýklara toplum deðil, ancak toplam denilebilir…


Nisan 2010, Ýstanbul
Ertuðrul Asým Öztürk

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yýðýn mý sosyal grup mu?
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
15 Nisan 2010
Yýðýnlar rasgele oluþmuþ insan topluluklarýdýr.Sosyal grup ise belli amaç için örgütlenmiþ karþýlýklý iliþkilerde bulunan insanlarýn oluþturduðu topluluktur.Kurallarýn geçerli olmadýðý toplumlarda kaos yaþanmasý kaçýnýlmazdýr.Kaosun sonu da ya o toplumun yok oluþudur ya da yeni kurallar sistemini benimsemiþ bir toplum yaratmaktýr.Paylaþým güzel olmuþ.Teþekkür ederim.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayný Kalmak…
Farkýnda Olmak…

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güneþin Çocuklarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gezgin Nean [Öykü]
Yaratýcýlarýn Ýzinde (2) [Öykü]
Bir Ýnsanlýk Masalý… [Eleþtiri]
Tüketirken Tükenmek… [Eleþtiri]
Ýnsan Seçmek… [Eleþtiri]
Tek Damla Okyanus… [Eleþtiri]
Sözün Bitmediði Yer… [Eleþtiri]
Küçülen Yalnýz Dünya Deðil… [Eleþtiri]
Vah Ýnsan Vah… [Eleþtiri]
Ben - Ýzm… [Eleþtiri]


E. Asým Öztürk kimdir?

Dünya benim için dönmüyor. Güneþ benim için doðmuyor. Dünya, dönmesi gerektiði için dönüyor. Güneþ, doðmasý gerektiði için doðuyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyattan müziðe, resimden karikatüre, sayýlarý çok fazla.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © E. Asým Öztürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.