..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Aydýn Akdeniz




2 Aralýk 2010
Küçükyalý"da Erguvani Kýzýllýk...  
Aydýn Akdeniz
Dedem de anlatýrdý bir þeyler. O vakitler çocuktuk dinlemezdik. Toplandýðýmýz radyo baþýnda cazýrtýlý seslere karýþan “ arkasý yarýn”lar varken onu kim umursardý ki. Boðazýn iki yakasýný bir araya getirecek köprü tamamlanmak üzereydi. Kardeþimle, hiç unutmam þimdiki giþelerin önünde hatýra fotoðrafý çekinmiþtik. Omuzlarda karþýlýklý sarmaþ dolaþ atýlmýþ kollar, damalý o biçim pantolonlar! Ve objektife poz verirken yüzünde donup kalan gülümsemesiyle komik görünüþlü kardeþim. Biz kakara kikiriler arasýnda gülüþürken resme, dedem sokaða bakan penceresinden homurdanmasýný sürdürürdü,


:AHEB:
Dedem de anlatýrdý bir þeyler. O vakitler çocuktuk dinlemezdik. Toplandýðýmýz radyo baþýnda cazýrtýlý seslere karýþan “ arkasý yarýn”lar varken onu kim umursardý ki. Boðazýn iki yakasýný bir araya getirecek köprü tamamlanmak üzereydi. Kardeþimle, hiç unutmam þimdiki giþelerin önünde hatýra fotoðrafý çekinmiþtik. Omuzlarda karþýlýklý sarmaþ dolaþ atýlmýþ kollar, damalý o biçim pantolonlar! Ve objektife poz verirken yüzünde donup kalan gülümsemesiyle komik görünüþlü kardeþim. Biz kakara kikiriler arasýnda gülüþürken resme, dedem sokaða bakan penceresinden homurdanmasýný sürdürürdü,
“ Caddeleri asfaltlýyorlar yine. Parke taþlarýna ise hiç acýmýyorlar. Yakýnda kamyonlar, chevroleler cirit atacak buralarda. Motor gürültüleri, egzoz atýklarý yalayýp yutacak her þeyi.”
Büyükannem radyonun kurcalanmasýna dayanamaz gelirdi hemen yanýmýza. Özellikle de cazýrtýlar yükseldiðinde. Örgüsünü örerken bakýþlarý radyosunun düðmeleriyle oynayan ellerimizi kollamaktaydý. Ýpek bir kumaþla örtülü dururdu sehpa üzerinde. Büyük annem her ne kadar daha sonra gözünden sakýndýðý o radyoyu kýrmýþ olsak ta üzücü tek kelime etmemiþti yüzümüze ve ne de ayný akýbete uðrayan diðer öteberiler için.
Taþý topraðý altýndýr diyerek memleketin dört bir yanýndan gelen insanlarý hatýrlýyorum. Derme çatma yapýlarýn þafakla birlikte, akþam top oynadýðýmýz çayýrlýklarda mantar gibi bitiveriþini de. Yoksulluðun adým baþý kol gezdiði kirli sokaklarýyla bize yabancýlaþan koca þehrin çýplak tepelerine çöreklenmiþ, fabrika dumanlarý. Çamur içinde, þurada burada koþuþturan o çocuklar. Küçükyalý’mýzýn erguvani kýzýllýktaki günbatýmlarý artýk pembemsi hayallere esin kaynaðý olabilecek midir yeniden? Burasý, Ýstanbul ahh, be çocuk! Benzeri görülmemiþ nasýl bir yaþam kavgasýnýn verildiðini bilseydin eðer, merak ediyorum, takýlýr mýydýn gerçekten büyüklerinin peþine? Kim bilir bakarsýn haklý çýkarlarda, sen de buralarda adam oluverirsin birden. Olta ucunda sallanan karagöz ve lapinalardan gözlerin hani nasýlda sevinçten parlardý! Limon kasalarýnýn titrek ateþinde teneke levhalarda piþmesi beklenen midyeler..Çocuksu, neþeli zamanlardan belleðe düþülen tek tek, tüm o kayýtlar.
Çok þükür ki ömürleri yetmedi þehrin büsbütün deðiþen çehresini görmeye. Parke taþlarýnýn sökülmesine hayýflanmakla yetindiler yalnýzca ve tramvaylarýn seyri seferden kalkýþýna. Gramofonu onlarda unutmuþ ve sinemalarý kanýksamýþlardý ama ya Iphone’lu bugünler bilemem ne ifade ederdi kendilerine!




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tutkulu Yazýlar
Havaalaný Ýzlenimleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karamazov Kardeþler Üzerine
Edilgenlik Aforizmasýnda Öykü Kurmacasý
Thomas Mann Öykülerinde Tipleme
Cama Düþen Yaðmur Damlalarý
Goya'nýn Hayaletleri ve Lorenzo Tiplemesi
Asýrlýk Çýnar Aðacýnda Uçuþan Hazan Yapraklarý
Alaturka Hezeyanlarda Þu "Dini Seven Bir Dinsizin Tanrý Teorisi" Ne Yaklaþýmlar!
Akýlcýlýk ve Sezgicilik Metotlarýnýn Deðerlendirilmesi
O'nun Bahsettiði Ýnziva, Senin Anladýðýn Þey Deðil!
Serinus Pusillus Mu, Yoksa Rasmussen"mi Alýrdýnýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hisseden Payýma Metafizik Aþklar Düþtü [Þiir]
Mana Ýkliminde Seyrü Sülukun, Adam da Gaflet mi Býrakýr A Gönül! [Þiir]
Mihenk Taþý [Þiir]
Aynanýn Ötesinde Görünen... [Þiir]
Dilemma [Þiir]
Köþe Kapmaca Oynarken Ayrýlýk... [Þiir]
Faust ve Pan Arasýnda, Bir Garip Diyalog..! [Þiir]
Sezonluk Fýndýk Ýþçilerinin Hayat Öyküsünden Bir Kesit [Öykü]
Ýsterik Kadýn, Haydi Oradan Sen De! [Öykü]
Kapela [Öykü]


Aydýn Akdeniz kimdir?

Yazý vazgeçemediðim bir tutkudur benim için. Vaz geçemediðim, kendimi sorguladýðým anlardýr, o anlar. Kendimi bulduðum, yaþama anlamýný kazandýran o ya da bu þekilde duygu yüklü anlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Dostoyevski, Puþkin, Tolstoy, Goethe, Stendhal, Shakespeare, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aydýn Akdeniz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.