..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Emine Piþiren




24 Haziran 2008
Eline Ne Geçti?  
Sýkýysa geç beni!

Emine Piþiren


Ýnsanýn doðasýnda "benlik" vardýr. Toplum içinde bunun yan etkilerini görmekteyiz...


:BGJE:

2004 senesinde Edremit körfezinden Eskiþehir’e doðru yola çýktýðým zaman, yaþadýðým bir anýmý yazmadan da geçemeyeceðim. Özellikle , “Tabakhaneye Bok Yetiþtirmek!” amacý ile trafik kurallarýný iplemeyip hýz yapan sürücülere yönelik bir hikaye bu! Keyifli okumalar.

“ Bursa otobanýnýn o süt kaymaðý gibi yollarýnda ki km hýzým 150’yi göstermekteydi. Yani bu hýz bir þey deðildi. Tabi bana göre. Ama o ne! Önüme saðdan bir zýp çýktý geçmesin mi? Bu bir Þahindi. Ve beni saðlamýþ önüme geçmiþti. Baktým arka camýnda bir yazý var.

“ SIKIYSA GEÇ BENÝ!”

Allah’ým, ya! Bu ne kýþkýrtýcý bir yazý! Biraz merak, biraz küçük bir tahrik ve biraz da altýmdaki aracýma güvenip bastým gaza. Tabi sol sinyali yaktým. Geçit vermedi. Selektör yaptým. Yok, inatçý bu Þahin! Ee, ben de nu saðlarým. Ve geçtim önüne. Dikiz aynasýndan da baktým o sürücüye. Yüzümde geçtim onu iþte diye baþarý tebessümü belirdi, tabi. Aa, o ne!
Saðladýðým aracýn ön camýnda çok büyük harflerle bir yazý daha vardý. Pür dikkat o yazýyý okudum, ister istemez. Yazý üç kelimeden ibareydi.

“ ELÝNE NE GEÇTÝ?!.”

Çok doðru biz söz yazýlmýþtý. Evet, ne geçti? Kocaaa bir hiç! Sanki tabakhaneye bok yetiþtirecektim. Eþim hep der. “Sakýn hýz yapma! Vardýðýmýz yerde bize ‘ Geçmiþ olsun diyeceklerine býrak, hoþ geldin desinler…”

Aþaðýda anlatacaðým hikaye bizim ülkemizde yaþanmamýþtýr. Ama yaþanan birçok benzer trajedi olduðu gibi, adalet terazilerinde ve temyizde elenecek, bir alay kabarýk dosyalar bulunmaktadýr.

“Jack, yavaþlamadan önce Takometreye baktý: Hýz limitinin 50 olduðu yerde 73 ile gidiyordu ve son dört ay içerisinde dördüncü defa polis tarafýndan durduruluyordu. Bir insan nasýl bu kadar þanssýz olabilirdi?

Jack, arabasýný saða çekti. 'Ýnþallah þu anda yanýmýzdan daha hýzlý bir araba geçer' diye düþünüyordu.

Polis elinde kalýn bir not defteri ile arabadan indi.
Bob? Bu Polis Kiliseden Bob deðil mi? Jack iyice arabasýnýn koltuðuna sindi. Bu durum bir cezadan daha kötüydü. Kiliseden tanýdýðý bir Polis, arkadaþ olduðuna bakmaksýzýn birini durduruyordu. Hemde hýzlý gidip, trafik kurallarýný ihlal ettiði için.
- 'Merhaba Bob. Birbirimizi yeniden böyle görmemiz çok ilginç'
- 'Merhaba Jack' Bob gülümsemiyordu. 'Beni, karýmý ve çocuklarýmý görmek için eve giderken yakaladýn'

- 'Evet öyle' Bob umursamaz görünüyordu.

- 'Son günler eve hep çok geç geldim. Çocuklarým beni uzun süredir hiç görmedi. Ayrýca Dýana, bana bu akþam Patates ve biftek yiyeceðimizi söyledi. Ne demek istediðimi anlýyor musun?'

- 'Evet ne demek istediðini anlýyorum. Ayrýca trafik kurallarýný ihlal ettiðinide biliyorum.' diye cevapladý Bob.

- 'Eyvah! Bu taktik fazla iþe yaramayacak gibi. Taktik deðiþtirmek gerekli' diye düþündü Jack 'Beni kac ile giderken yakaladýn?'

- 'Yetmiþ. Lütfen arabana girer misin?' dedi Bob.

- 'Ah Bob, bekle bir dakika lütfen. Seni gördüðüm anda Takometreye baktým. Sadece 65 ile gidiyordum.'


- 'Lütfen Jack, arabana gir' diye üsteledi Bob.

Jack caný sýkkýn bir þekilde arabasýna girdi, kapýyý çarparak kapattý. Bob not defterine bir þeyler yazýyordu. 'Bob niye benim ehliyetimi ve araba ruhsatýmý istemiyor ki' diye düþündü Jack.

Ne olursa olsun, bundan sonra kilisede bu adamýn yanýna oturmaktansa, birkaç Pazar Jack kiliseye gitmeyecekti.
Bob kapýyý týklatýyordu. Jack arabasýnýn penceresini 5 cm kadar açtý. Bob Jack'a bir kaðýt verdi ve gitti. 'Ceza deðil bu' diye kendi kendine soylendi Jack. Bir anda sevinmiþti. Bu bir yazýydý ve kaðýtta þunlar yazýyordu:

- 'Sevgili Jack, benim çok güzel bir kýzým vardý. Altý yaþýndayken çok hýzlý araba kullanan biri tarafýndan öldürüldü. Bu kazadan dolayý, adam cezalandýrýldý. 3 ay hapishane cezasýydý bu. Bu adam hapishaneden çýkýnca kendi çocuklarýna sarýlýp, öpüp, onlarý tekrar koklayabildi. Ama ben... Ben kýzýmý tekrar koklayabilip, öpebilmek için, cennete gidinceye kadar beklemem gerekiyor. Bin defa adamý affetmeye çalýþtým. Bin kerede baþardýðýmý zannettim. Belki baþarmýþýmdýr, ama hala kýzýmý düþünüyorum. Lütfen benim için dua et ve dikkat et Jack, tek bir oðlum kaldý.'

Jack 15 dakika kadar bir süre yerinden kýpýrdayamadý. Daha sonra kendine gelip, yavaþ yavaþ evine gitti.

Evine varýnca, çocuklarýna ve karýsýna sýkýca sarýldý.”

Hayat çok deðerli ve kýsa. Sürekli dikkat etmemiz ve baþka insanlarýnýn haklarýna da saygý göstermeliyiz. Yeni bir arabayý her hangi bir galeriye gidip, uzun vade de bile olsa alma þansýmýz olabilir. Ya kaybettiðimiz, “Bir can!” ise! Peki o caný nasýl satýn alabiliriz? Tabakhaneye Bok Yetiþtirecek deðiliz ya! Hýz yapma isteðimize azcýk fren yapacaðýmýza inanýyorum, bu hikayeden sonra…

Ne zaman direksiyon baþýna geçsem bu hikaye aklýma geliveriyor. Tüylerim diken diken oluveriyor. Ýþte o zaman ayaðýmý gaz pedalýndan azýcýk çekiveriyorum. (- Bu yörenin insaný gibi yazarsam hiç þaþmayýn, sakýn!-)


Emine Piþiren- Akçay/2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Galerisi Net’in Þair ve Yazarlarýnýn Edebiyat Þenliðinden Genel Görüntüler
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 2 -
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 1 -
Sevgili Günlüðüm (2)
Ýstanbul_umdan Bir Damla Düþtü Yüreðime
Ruhumuz Mu, Sahi O Nerede Kaldý?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okaliptüslerin Gölgelerine Uzanmak Ýstemiyorum
Ölüme Çok Az Kala!
Leo Buscaglia Ýle Söyleþi
Yorumlarým ve Duygularým - 10 -
Elbet Þiir Olacak Þairin Tesellisi
Bir Damla Mürekkep Bir Milyon Ýnsaný Düþündürebilir. - 1 -
Hayat Ateþ Üstünde Yolalmaktýr - Ýkinci Bölüm -
Ben Ben Deðilsem, Sen Sen Deðilsen, Biz Kimiz?
Eyy, Benim Diðer Yarým!..
Tanrý Bizi Boþuna mý Cennetinden Kovdu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.