..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Emine Piþiren




24 Haziran 2008
Okaliptüslerin Gölgelerine Uzanmak Ýstemiyorum  
Kuraklýða Neden Olanlar

Emine Piþiren


Yer Altý Sularýmýzýn Arsýz Su Oburlarý


:CEAE:


Yeþil ince mentol kokan yapraklarýyla pek çok þiirlere konu olmuþtur. Romanlarý satýr satýr süsleyen aðaçlardýr. Üzerinde küçük kaolalarýn dans ettiði, muhabbet kuþlarýnýn aþk, cilve, ve nazlarýna yuva olmuþtur. Doðanýn yeþile hasretidir görsel süsü ve nakýþýdýr. Doðanýn olmaz olmazlarýndan biri olan bu aðaçlarýn ilaç, mobilya ve kimya-ilaç sanayisinde kullanýlmasý yaný sýra bakýn ne faydalarý ve zararlarý varmýþ doðaya:

Türleri Avustralya'nýn aðaç florasýnda egemendir. Çoðu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazý türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kýtanýn neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koþuluna adapte olmuþtur. Okaliptüs dünyanýn en uzun boylu aðaçlarýndan olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduðu bilinmektedir.

Havaya bol oksijen salýp astým hastalýklarýna deva olan ve bataklýklarýn kurutulmasý için bolca diktiðimiz bu aðaçlar hakkýnda, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doðanlar'ýn Okaliptüs ile ilgili araþtýrmasýnda Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde ekonomik amaçlý yaklaþýk 13 milyon 505 bin dönüm alanda okaliptüs aðacý bulunduðu bildirdi.

10 yaþýna varmýþ bir okaliptüs aðacýnýn yýlda 250 ton su tükettiðini de öðrenince aklým durdu! Küresel ýsýnmayla nasýl baþa çýkarýz, su gereksinmemizi nasýl saðlarýz? Ýþin asýl gerçeði de Türkiye, dünyada küresel ýsýnmaya neden olan ülkeler sýralamasýnda ilk 20'de yer alýyor.

Neler yapmamýz gerekli peki? Ýþte buyurun sýralamýþlar bizlere:

“ Kurþunsuz benzin kullanýn, musluklarý damlatmayýn, sobayý çok yakmayýn, sýk duþ almayýn, çamaþýr ve bulaþýk makinelerini tam doldurun, parfüm kullanýrken aman dikkat, v.b..” sözler diye, diye eteðimizdeki taþlarý teker teker dökmüþüz iþte…
Bir de bu en sevdiðim ve altýnda gölgelenip otantik hayaller kurduðum okaliptüslerin dayanýlmaz iþtahlarýný öðrenince, bende bayrak açacaðým. Sökülmeleri için…

Sahi, bayrak direðinin de bu aðacýn kerestesinden yapýldýðýný biliyor muydunuz? Neyse biz asýl konumuza dönelim.

Yýllar önce Amik Gölü’nün kurutulup tarýma açýlmasý için dikilen yaklaþýk 400 bin okaliptüs aðacý, küresel ýsýnmayla yer altý suyuna zarar verdiði gerekçeyle sökülecekmiþ.

“(*)Amik Ovasý’nýn küresel ýsýnma ile yaþanan kuraklýk yüzünden yer altý sularýnýn 800 metre derinlere kaçtýðý Hatay’da 170 bin dönümlük okaliptüs ormanlýk alanýn sökülmesi için TBMM Küresel Isýnma Komisyonu, Antakya Orman Ýþletme Müdürlüðü’ne talimat vermiþtir.”

Bu þu anlama geliyor;

“(*)Yeraltý sularýný emerek gövdesinde su depolayan okaliptüs aðaçlarýnýn sökülmesi yönündeki teklifini TBMM Küresel Isýnma Komisyonu haklý buldu. 10 yaþýndaki bir okaliptüs aðacýnýn, yýlda yaklaþýk 250 ton su tükettiðinin gündeme geldiði toplantýda aðaçlarýn sökülmesi için komisyon düðmeye bastý. “

Akçay sahillerinde boy boy sýralanan okaliptüs aðaçlarý serinlik saðlarken günde 50 litre su çektiðini öðrenince üzüldüm. Hala yeþillik olsun diye dikilmekte. Dikkat ettim de, geçen yýl dikilen bu aðaçlar ne kadar hýzlý büyümekte! Küresel ýsýnmaya benimde bir katkým olsun istiyorum. Bu yazýma asýl esin o þirin kaola yavrusu ve annesi oldu.
Artýk okaliptüs aðaçlarýnýn altýnda gölgelenmek istemiyorum. Üzgünüm!..

Yüzünüzden saðlýklý gülüþler, yüreðinizden sevgi eksik olmasýn.

Emine Piþiren/ Akçay/ 2008

Kaynak:(*) “Yukarýdaki ziraat ve küresel ýsýnmayla ilgili bazý bilgiler, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Doðanlar'ýn Okaliptüs ile ilgili araþtýrmasýndan ve Cihan Haber Ajansýn’dan bilgiyi paylaþma amaçlý alýnmýþtýr.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tanrý Bizi Boþuna mý Cennetinden Kovdu?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Galerisi Net’in Þair ve Yazarlarýnýn Edebiyat Þenliðinden Genel Görüntüler
Ölüme Çok Az Kala!
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 2 -
Leo Buscaglia Ýle Söyleþi
Tanrý'nýn Ýnsanlarý Yaratmaktaki Amacý Nedir Anne? - 1 -
Yorumlarým ve Duygularým - 10 -
Elbet Þiir Olacak Þairin Tesellisi
Eline Ne Geçti?
Bir Damla Mürekkep Bir Milyon Ýnsaný Düþündürebilir. - 1 -
Hayat Ateþ Üstünde Yolalmaktýr - Ýkinci Bölüm -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.