..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Fuat Türker




18 Ekim 2010
Allah'ýn Ýpine Sarýlmak... Daðýlýp Ayrýlmamak  
Fuat Türker
Gerçek adalet, insanlar arasýnda hiçbir ayrým yapmadan adaletle hükmetmek, zulme asla rýza göstermemek ve mazlumun yanýnda olmaktýr. Sahip olduðu Kur’an ahlaký ölçüsünde ön yargýsýz, tarafsýz, dürüst, hoþgörülü, merhametli olan kiþi, duygularýnýn etkisinde kalmayacak, her durumda doðrudan yana olacak ve Nisa Suresi’nin 48. ayetindeki gibi, "insanlar arasýnda hükmedildiðinde adaletle hükmedilmesi " buyruðuna uygun adaletle hükmedecektir.


:AAFC:
Bugün Ýslam dünyasýna baktýðýmýzda, en önemli sorunlardan birinin parçalanmýþlýk olduðunu görüyoruz. Avrupa ülkelerinin neredeyse tamamý ayný çatý altýnda, ancak Müslüman ülkeler arasýnda yeterince iþ birliði hala kurulamadý. Müslüman ülkelerdeki mezhepler, cemaatler, tarikatlar ve kuruluþlar arasýnda olmasý gereken kaynaþma ve yardýmlaþma, kýsacasý dayanýþma yok.

Oysa Yüce Allah Kur’an’da, tüm Müslümanlarýn birlik olarak "birbirlerine kenetlenmiþ bir bina gibi" (Saff Suresi, 4) yaþamalarý gerektiðini haber verir, “Allah’ýn ipine hepiniz sýmsýký sarýlýn. Daðýlýp ayrýlmayýn...” (Ali Ýmran Suresi, 103) buyruðuyla da birlik ruhu içinde hareket etmelerini ister.

Birlik olmamalarý halinde ise, güçlerinin azalacaðýný, “Allah’a ve Resulü’ne itaat edin ve çekiþip birbirinize düþmeyin, çözülüp yýlgýnlaþýrsýnýz, gücünüz gider. Sabredin. Þüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir.” (Enfal Suresi, 46) ayetiyle haber verir.

Bu ayet, günümüz dünyasýnda Müslümanlarýn neden yeterince güçlü olmadýklarý sorusunun da cevabý. Cevap; “birlik ruhu içerisinde olmamak”. Oysa Müslümanlar birlik olsalar; Ýslam ülkelerini kalkýndýrmak, zulüm görenlere yardým etmek ve onlarý korumak için gereken fikir mücadelesini yapmak, Kur’an ahlakýný tüm dünyaya teblið etmek, Ýslam adýna ortaya çýktýðýný iddia eden sapkýn terörist akýmlarý engellemek, bilim, sanat ve kültür alanýnda geliþme kaydetmek gibi pek çok baþarýyý- Allah’ýn dilemesiyle- kazanabilirler.

Kur’an ahlaký gereði tüm farklýlýklara raðmen ýrký, dili ya da mezhebi ne olursa olsun tüm Müslümanlar kardeþtir. Bütün Müslümanlar ayný Allah’a ve peygambere iman eder, ayný Kitabý okur, ayný kýbleye yönelerek namaz kýlar ve ahirette ayný güzel karþýlýðý umarlar. Her Müslüman; cinayet, zulüm, hýrsýzlýk, sahtekarlýk, sapkýnlýk gibi günahlara karþýdýr ve ayný ahlaki deðerleri savunur.

Ýnananlarýn Sorumluluðu

Samimi mümin, çevresinde yaþanan olaylara karþý duyarlýdýr. Allah yolunda olan ve O’na teslim olmuþ bir insan, yeryüzünde iyiliðin temsilcisidir. O halde zulüm ve teröre karþý tepkisiz kalamaz. Müslüman, suçsuz insanlarý katleden terörün, gerçekte en büyük düþmanýdýr.

Çevrelerindeki olaylar kendi çýkarlarýna dokunmadýðý sürece rahatsýzlýk duymayan kimseler, Kur’an ahlakýnýn kazandýrdýðý özveri, dostluk, dürüstlük ve yardým anlayýþýndan yoksundurlar. Yaþamlarý boyunca, insanlýðý bekleyen tehlikelerden habersiz, nefislerinin bencil tutkularýný tatmine çalýþýrlar. Oysa Allah, iyilik yapan, çevresine hayýrlý ve olaylara karþý ilgili olan, insanlarý doðru yola çaðýran bir ahlaký tavsiye eder. Söz ettiðimiz bu farklý insanlar bir Kur’an ayetinde þu þekilde tarif edilir:

"Allah þu örneði verdi: Ýki kiþi; bunlardan birisi dilsiz, hiçbir þeye gücü yetmez ve herþeyiyle efendisinin üstünde (bir yük), o, onu hangi yöne gönderse bir hayýr getirmez; þimdi bu, adaletle emreden ve dosdoðru yol üzerinde bulunanla eþit olabilir mi?" (Nahl Suresi, 76)

Ayetteki gibi ‘dosdoðru yol üzerinde bulunan’, Allah’tan korkup sakýnan, deðerleri önemseyen, ülkesine ve insanlýða hizmeti görev edinen bir insan, yaþadýðý topluma büyük yararlar getirir. Bu nedenle insanlarýn gerçek dini öðrenmeleri ve Kur’an’la bildirilen üstün ve güzel ahlaký yaþamalarý son derece önemlidir. Bu insanlar Kur’an’da, "Onlar ki, yeryüzünde kendilerini yerleþtirir, iktidar sahibi kýlarsak, dosdoðru namazý kýlarlar, zekatý verirler, ma’rufu (güzel olaný) emrederler, münkerden (çirkinden) sakýndýrýrlar. Bütün iþlerin sonu Allah’a aittir." (Hac Suresi, 41) ayetiyle tanýmlanýrlar.

Allah’ýn buyruklarýný yerine getiren, Kur’an ahlakýný dikkatle uygulamaya çalýþan, dünyayý yaþanýlacak güzel bir yer haline getiren, barýþý ve huzuru hakim kýlan insan samimi mümindir. Ve hedefi Allah’ýn hoþnutluðunu kazanmak amacýyla iyilik ve hayýr yapmaktýr. Bir Kur’an ayetinde Rabbimiz müminlere þöyle buyurur:

"... Allah’ýn sana ihsan ettiði gibi, sen de ihsanda bulun ve yeryüzünde bozgunculuk arama. Çünkü Allah, bozgunculuk yapanlarý sevmez." (Kasas Suresi, 77)
Ayette de belirtildiði üzere Allah müminlerden güzellik ve iyilikte bulunmalarýný, bozgunculuktan kaçýnmalarýný ister. Ýyilikte bulunanlarý "... Kim bir iyilikle gelirse, kendisine bunun on katý vardýr..." ayetiyle müjdeler, kötülükte bulunanlarý ise "... kim bir kötülükle gelirse, onun mislinden baþkasýyla cezalandýrýlmaz ve onlar haksýzlýða uðratýlmazlar." (Enam Suresi, 160) ifadesiyle uyarýr.

Ýslam dini, terörün her türlüsüne karþýdýr ve henüz eyleme dahi geçmeden, düþünce aþamasýnda terörü engeller. Toplumda barýþ ve adaletin saðlanmasýný emreder ve insanlarý fitneden, kargaþa ve bozgunculuktan sakýndýrýr.

Gerçek adalet, insanlar arasýnda hiçbir ayrým yapmadan adaletle hükmetmek, zulme asla rýza göstermemek ve mazlumun yanýnda olmaktýr. Sahip olduðu Kur’an ahlaký ölçüsünde ön yargýsýz, tarafsýz, dürüst, hoþgörülü, merhametli olan kiþi, duygularýnýn etkisinde kalmayacak, her durumda doðrudan yana olacak ve Nisa Suresi’nin 48. ayetindeki gibi, "insanlar arasýnda hükmedildiðinde adaletle hükmedilmesi " buyruðuna uygun adaletle hükmedecektir.

Yüce Allah’ýn emrettiði adalet, dil, din, ýrk ve etnik köken ayýrt edilmeden, tüm insanlar arasýnda eþit uygulanacaktýr. Günümüzde insanlara ýrklarý ya da tenlerinin rengi nedeniyle zalimce ve adaletsizce davranýlmaktadýr. Kur’an’da ise bu farklýlýklarýn yaratýlýþýndaki hikmet, insanlarýn birbirleriyle tanýþmalarý olarak bildirilir.

Ey insanlar, gerçekten, Biz sizi bir erkek ve bir diþiden yarattýk ve birbirinizle tanýþmanýz için sizi halklar ve kabileler (þeklinde) kýldýk. Þüphesiz, Allah Katýnda sizin en üstün (kerim) olanýnýz, (ýrk ya da soyca deðil) takvaca en ileride olanýnýzdýr. Þüphesiz Allah, bilendir, haber alandýr. (Hucurat Suresi, 13)

Aydýnlýk bir gelecek için, Kur’an ahlakýnýn özünde olan birlik ve kardeþlik ruhunun yaþatýlmasý son derece önemlidir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), "Size iki þey býrakýyorum onlara sýmsýký sarýldýkça asla dalalete düþmeyecek ve sapýtmayacaksýnýz; Kur’an ve sünnetim" sözleriyle Müslümanlara uymalarý gereken yolu gösterir. Bizlere düþen bu yola uymak ve Allah’ýn þu buyruðunu unutmamaktýr:

Allah’ýn ipine hepiniz sýmsýký sarýlýn. Daðýlýp ayrýlmayýn. Ve Allah’ýn sizin üzenizdeki nimetini hatýrlayýn. Hani siz düþmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasýný uzlaþtýrýp-ýsýndýrdý ve siz O’nun nimetiyle kardeþler olarak sabahladýnýz. Yine siz, tam ateþ çukurunun kýyýsýndayken, oradan sizi kurtardý. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açýklar. (Al-i Ýmran Suresi, 103)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Çocuklar Gibi...
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Duygularý Akýl ve Ýrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Deðil, Kazanmak Ýçindir
Ýnsanlar Ýçin Yaþamak Zordur
Ýmtihan Olmasa?
Gerçek Sevgi Nimettir
Af Yolunu Benimsemek
Her Yeni Gün Bir Fýrsattýr

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Ýnsan Neden Kýskanýr?
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Korkma Ebedi Varsýn
Allah Aþký
Gerçek Adalet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.