..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nın işi naz ve işve; Mecnun'un gözü yaşı çeşme çeşme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Yazar Portresi - Ramazan Karalar
Ramazan Karalar - Ramazan Karalar - Haykıran Puntolar
Site İçi Arama:


Eleştiri
  Saadet Zinciri ve Türkiye Treni (ramazan karalar) 10 Ocak 2008 Türkiye 

Kimse üzülmesin, ezilmesin, kırılmasın ülkede her şey göstere göstere oluyor. Üretilen gerçeklikten uzak mailleri biri birine yollamakla ülke kazanılmıyor. Başarı sahada oluyor; çalışma, hizmet ve halkla ilişkiler zemininde yani damardan! Bu halk, kendini beğenmiş, bencil, benmerkezci, kasıntı, kendini öne çıkarıp yükselebilmek için yanındaki arkadaşlarını satan kişileri ve davranışları sevmiyor.

  Halimiz Belli de İlmihalimiz Eksik (Ramazan Karalar) 30 Ocak 2008 Günlük Olaylar 

Ülkenin hali belli, vatandaşın hali belli. Her şey ayan-beyan ortada… Amma ve lakin ilmihalimiz epey eksik. Halimizden haberimiz yok, yani halimiz hakkında ilmimiz eksik. İlmihal, eğer hal ilmi ise, ne durumda olduğumuzun farkında olmak ise; hal bilgimiz çok çok yetersiz demektir. İlmihal bilgisini sadece ve sadece abdestin farzını bilmeye, guslün farzlarını saymaya indirgediğimizden beri, etrafımızda neler olup bittiğinden, hangi fırıldaklar çevrildiğinden pek haberdar değiliz vesselam!

  Güneş Tekrar Parlar mı? (Ramazan Karalar) 6 Mart 2008 Günlük Olaylar 

Havada buğum buğum güneş ışıkları ve bahar kokusu var artık. Ilgınların savruluşunu, dağ kekiklerinin sersemletici kokusunu duyar gibiyim şimdiden. Yaz mevsiminin özlemi iliklerime kadar titretiyor, göz bebeklerim toprak kokusunu doya doya teneffüs etmek isteyen beynime inat ufuktaki dağlara kayıyor. Yakıcı bir güneşi batırdığım bu akşam üstünün ardından, insanın beynini zehirli bir değnekle dokunurcasına yakan, iğrenç şehir melodileri dinliyorum yine.

  Kaçmak İstiyorum Buralardan… (Ramazan Karalar) 16 Temmuz 2009 Toplum ve Birey 

Türkiye'de durmadan eğitimin öneminden, eksikliğinden, şart olduğundan söz ederiz. Annem her zaman "Eğitim cehalet alır, eşeklik baki kalır" derdi. Çok da doğru söylermiş… İnsanlara okuma yazmayı, hesap yapmayı öğretebilirsiniz. Böylelikle cahil kalmazlar ama davranışlarını değiştirebilir misiniz? Davranışlarımız bize ailemizden geçer. Ailenin değerleri, ebeveynlerin önem verdiği konular ve onların davranış kalıpları bizi etkiler.

  Güçlü Demokrasi İçin Güçlü Yerel Basın (Ramazan Karalar) 16 Temmuz 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye’de medya denince nedense, İstanbul merkezli yayın yapan, gazeteler, televizyonlar akla gelir. Oysa artık giderek güçlenen yerel medya İstanbul’dan yayın yapan ve “ulusal medya” olarak adlandırılan medya yapılanmasına karşı kafa tutmaya başlamıştır.

  Cesur Yüreklere Ne Oldu (Ramazan Karalar) 30 Eylül 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Yürekli insanların olmadığı bir şehrin, geleceğe dair planları olamaz. Olsa da bu planlar devam etmekte olan başıboşluğu yağlamaktan başka bir işe yaramaz. Düşünen ve düşündüğünü de en gerçekçi kelimelerle ifade edebilen bir halk topluluğunun aşamayacağı engel yoktur. Düşünmeyen ve sadece yaşamın estirdiği fırtına ile oradan oraya savrulan insanların vereceği kararlar da şehri bir köşeden diğerine atmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

  Geri Dönen Sevgili Olursun Kırşehir (Ramazan Karalar) 30 Eylül 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kişisel ve toplumsal körlüğün, sağırlığın ayyuka çıktığı bu çağda en önemli hastalığın “duyarsızlık” olduğunu düşünüyorum. İnsan ya da toplum olarak duyarsızlığın temel sebebi “neme lazım” ya da “adam sen de” davranışıdır.

  Neler Oluyor, Açılımı Niye Kimse Açamıyor? (Ramazan Karalar) 30 Eylül 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bir açılım meselesidir gidiyor. Kimi “Kürt açılımı” dedi kimi de “Demokratik açılım”. Adı ne konursa konsun destekleyenler de karşı çıkanlar da birbirlerine aynı gerekçelerle yükleniyor. İktidara yakın olanlar muhalif olanlara “Ortada bir şey yok. Olmayan bir şeye niçin karşı çıkıyorsunuz?” diye hesap soruyor.

  Onu Tanımak ve Anlamak (Ramazan Karalar) 30 Eylül 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir” diyerek Samsun’a çıkması ve bağımsızlık mücadelemizi başlatmasının yıldönümünü yaşıyoruz. Bir ulusun dirilişinin başladığı 19 Mayıs’ı yaşıyoruz.

  Şah! …ve Mat… (Ramazan Karalar) 30 Eylül 2009 Politik Olaylar ve Görüşler 

Hayat gün gelir ağır bir yük olur omuzlarımızda. Yaşamak nefes almaksa eğer, nefesimizin daraldığı yerlerde başlar çaresizliğimiz. Beklenmeyen yolcular girmiş hayatımıza ve sürücüsü olduğumuz hayatımızın yolcusu yapmıştır bizi. Artık kayıp gecelere yalnız başlamanın cesaretinden eser kalmamıştır içimizde. O sizi nereye götürürse gidersiniz. Ölüm bile yeni dinmiş bir fırtına gibi suskun kalır, içimizde kopan adı hüzün denen fırtınaların yanında.

  "Ne Yaptın Kardeş?" (Ramazan Karalar) 20 Mayıs 2010 Politik Olaylar ve Görüşler 

Bir süredir Türkiye, CHP lideri Deniz Baykal ile aynı partinin milletvekiline ait olduğu öne sürülen kaset skandalıyla çalkalanıyor. Buna çalkalanmak değil siyaset arenasında neredeyse tsunami etkisi yarattı da denilebilir. Partiyi asla bırakmayacağı sanılan Baykal istifasını verdi. CHP’liler istifa kararı açıklanırken gözyaşına boğuldu. Baykal için gerçek ya da timsah gözyaşları döküldü.

  Pkk Şimdi Kimin Güdümünde (Ramazan Karalar) 3 Haziran 2010 Politik Olaylar ve Görüşler 

İskenderun’da donanma askerlerinin nöbet değişimi sırasında gerçekleşen roket saldırısı PKK’nın bu güne kadar gerçekleştirdiği şehir merkezinde bulunan askeri birime yapılan ilk saldırıdır. PKK şu ana kadar ya kırsal bölgelerde bulunan savunma zafiyeti olabilecek karakolları ya da şehir merkezlerinde sivil halkı hedef olarak seçmiştir. Ayrıca İskenderun’daki böyle bir saldırı, o noktadaki güvenlik açığının uzun zaman izlenmesi ve değerlendirilmesini gerektirecek kadar profesyonelce yapılmış bir saldırıdır.

  Güneş Tekrar Parlar mı? (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Toplum ve Birey 

Havada buğum buğum güneş ışıkları ve bahar kokusu var artık. Ilgınların savruluşunu, dağ kekiklerinin sersemletici kokusunu duyar gibiyim şimdiden. Yaz mevsiminin özlemi iliklerime kadar titretiyor, göz bebeklerim toprak kokusunu doya doya teneffüs etmek isteyen beynime inat ufuktaki dağlara kayıyor.

  "Senin Eline Diken Batar Mı?" (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Toplum ve Birey 

Beyaz camda haftalardır keyifle izlemekteyim Ata’yı. Kimisi Ata’yı ticari bir reklam metası yapmanın yanlış olduğunu savundu. Kimisi reklam filminde anlatılanlardan çok “Aaa… ne kadar da benzetmişler…” yönüyle ilgilendi. Reklam filminde gül bahçesinde Atatürk ile bir çocuk arasında geçen diyalog yansıtılıyor.

  Bakalım Daha Nelerimiz Çalınacak? (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Toplum ve Birey 

Bizi bizden aldılar, bir başka bizi yüklediler beynimize. Kararsız kalmayı huy edinmiş işletim sistemi yüklü bilgisayara format atar gibi, yeniden formatladılar beynimizi. Bizi bizden alanlar mıydı suçlu? Yoksa koşulsuz teslimiyete açık olan bizler mi? Daha mutlu değil miydik tek kanallı televizyon ya da radyo dönemlerinde?

  Başkanı ve Vekili Kim Seçiyor? (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

AKP’den il, ilçe ya da belde belediye başkanlığını yürüten belediye başkanı tekrar aday olduğunda bir hesaplaşma sürecini de atlatmak durumunda. Bu süreç için ilk anda aklınıza mevcut belediye yönetiminin kente yaptığı hizmetler ve bu hizmetlerin halkın teveccühünde nasıl bir noktada olacağı gibi bir hesaplaşma gelebilir. ...

  "En Sonunda Gelip Beni Götürdüler" (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Asıl tehlike Cumhuriyet mitinglerinde meydana çıkan Türkiye’nin ulusal, milliyetçi ve Atatürkçü potansiyelidir. Bu potansiyel, Türkiye’nin faşizme direnme gücünü ve olanakları göstermektedir. Bu potansiyelin sindirilmesi AKP açısından esas hedeftir.

  Bildiğini Bilen mi, Bilmediğini Bilmeyen mi? (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Kendimi, demokrasiyi çok seven, seçim dönemlerini bayram kabul eden bir insan olarak tarif edebilirim. Ancak ülkemiz ve özellikle ilimizdeki siyasetin yapmacık, halkı küçümseyen, enayi yerine koyan, halka gerçek manada seçme hakkı tanımayan yapısından da son derece rahatsızım.

  Güçlü Demokrasi İçin Güçlü Yerel Basın (Ramazan Karalar) 4 Ocak 2014 Politik Olaylar ve Görüşler 

Türkiye’de medya denince nedense, İstanbul merkezli yayın yapan, gazeteler, televizyonlar akla gelir. Oysa artık giderek güçlenen yerel medya İstanbul’dan yayın yapan ve “ulusal medya” olarak adlandırılan medya yapılanmasına karşı kafa tutmaya başlamıştır.

 

 





 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.

 

Bu dosyanın son güncelleme tarihi: 04.12.2024 11:00:49