..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Aralýk 2013
Ulusal Ýrade  
Bayram Kaya
Ulusal irade milli iradenin anlamdaþý mý, yoksa bir bilinç ayrýmý mý? Mili irade nasýl doðdu ve ne gibi bir rol üsleniþ kýrýlmasýyla, ulusal süreç hüviyetine büründü?


:ABAC:
Padiþah iradesinin kavram sal öznelliði, "padiþahým çok yaþa" þeklinde halk öznelliði içinde kalýplaþýr. Padiþahým çok yaþa gibi sosyal dilce söylem þekli, padiþah iradesinin halk özelindeki padiþah iradesini tanýmayý formatlanýr oluþla pekiþtirilme uygulamasýdýr. Padiþahým çok yaþa sözü, padiþah iradesinin halk öznelliði içine yansýmasýnýn halký öznel anlamaya dönüþücü olmanýn eytiþimsek liðidir.

Ulusal irade milli iradenin anlamdaþý mý, yoksa bir bilinç ayrýmý mý? Mili irade nasýl doðdu ve ne gibi bir rol üsleniþ kýrýlmasýyla, ulusal iradeli süreç hüviyetine büründü?

Kesikli ve sürekli olan olgu ve olaylar giriþmeli zaman zemin süreci içinde mutlak olan yoktur. Her þey gibi halk iradeli kavramýnýn da mutlaklýðý yoktur. Kesikli sürekli olan olay ve olgularýn kendi bað ve baðýntýlarýnýn deðiþmesi nedeniyledir ki olay ve olgular da kesikli ve süreklidirler.

Bir olayýn, bir süreç güncelliði içinde diyalektik karþýlýðý vardýr. Sözgelimi padiþah iradesinin olduðu yerde padiþahým çok yaþa demeli öznellik anlamasý gibi bir karþýlýðýn olmasý bu kabildendir. Hemen sonrasýndaki devamý olan süreçte, padiþah iradesi yoksa karþýlýk öznelliði olan padiþahým çok yaþa demenin diyalektik karþýlýðý da yoktur. Yani o sürecin imi yoksa o sürecin imleyen iliþkisi de yoktur. Bu nedenle im ve imlenen süreç yeni inþalarý üzerine almakla deðiþip dönüþmek zorundadýr.

Padiþah iradesi gibi imleyeni olmayan süreçteki bir yanýlsama içinde; milli irade kavramý, mutlak doðru ve saltýk gibi anlaþýlýr. Bu anlaþýlma ile Milli irade kavramý insanda, totem kutsallýktý gibi görülmenin ruhi ve akli tutum sal sorunu olarak ta belirirler.

"Mili irade" ya da "halk iradesi" kavramý tarihçesinin içinde mutlaktý iradelere karþý (monarklara karþý) yönetimi paylaþan organizenin iradesidir. Tanrýnýn yeryüzündeki gölgesi olan yöneticiler elindeki yetki kapsamýnda kýsmen yönetilenlerin de yönetime katýlýmlarýný saðlamanýn, karþý argümaný oluþla (diyalektiði oluþla) milli irade ortaya kondu.

Milli irade sürecinin böylesi bir diyalektikle oluþtuðunu bilirseniz sizlerin sürece bakýþýnýz, sizlerin sürece olan hâkimiyetiniz ve sürece yön veriþiniz bambaþka olur. Yok, eðer siz milli iradenin totemi anlamýný sürekli kýlmaða eðilim ederseniz; bir alandaki gayretle süren durum olmaktan çýkardýðýnýz köleliði; diðer alanda inþa etmeniz olacaktýr.

Bu týpký mal edinmenin ya da mülkiyetçi iliþkinin hüküm olduðu yerde, mal edinememe durumuyla; hýrsýzlýðýn, gaspýn ortaya çýkmasý gibidir. Mal edinme süreci ortadan kalkarsa; mal edinememenin de hiç bir anlamý kalmaz. Hýrsýzlýk ve gasp kendilikten ortadan kalkar. Monarký yapýnýn ortadan kalkmasý milli iradeyi de kaldýrýr mý?

Mutlaktý iradenin olmadýðý bir alanda milli irade kendi anlam sal etki baðýntýlarýný ortaya koyamayan bir duruma dönüþür. Ama yine de öznelce tutumla fetvalar almadan, sürece tanrý iradesinden kaynaklý bakýþým yapmadan; seçme seçilmede etnik, gelenekti, dini, imani tutumla olan davranýþça seçmenlik yapmadan edemezler. Bunu çok çok basitçe þöyle belirteyim.

Padiþahlýðýn egemeni olduðu dönemde; "padiþahým çok yaþa" demek, padiþah egemenliðine paralel oluþturulmuþ koþullandýrýlmanýn ve padiþahtý egemenlik andýna, kulluða katýlýmcý oluþla padiþahýn egemenliðini olum lamanýzla meþrulaþmanýzýn bir izinli baðýntý giriþmesiydi.

"Padiþahým çok yaþa" söyleminiz güncel padiþahlýkla ve padiþah yönetimiyle baðýntý kurup giriþen bir entegrasyonun enformasyonudur. Ve sizi de davrandýrýr. Padiþah yönetimini de davrandýrýr. Padiþah yönetimi de sizin bu söyleminize uygun oluþlarýyla padiþahý size doðru olan bir hüccetle davrandýrýr.

Cuma selamlýðýna çýkan Padiþah ve padiþah muhafýzlarýnýn; "padiþahým çok yaþa" diyenlere padiþah ve heyetinin tutumu baþka olacaktýr. Hatta padiþah bu salavatçýlara ara sýra çil çil daðýtýlan altýnla bu kabil köleci beyanlý ruh hali olan tutumlarý pekiþtirecektirler.

Padiþahým çok yaþa sözünü söylemeyenlerse, sivri kargý ucuyla dürtülerek ilk aþamada bu sözü söylemeye zorlanacaktýrlar. Bunu söylemeyenlerin bir adým sonrasý da sorgusuz sualsiz mahkûmiyet olacaktýr.

Görülmektedir ki; "padiþahým çok yaþa" sözü bir zaman zemin hareketi oluþla padiþahýn iradesine baðýntýlý giriþme ve karþýlýðý olan bir iterasyonlarla enformeli ediliþin, devinme kültürüdür. Böyle oluþla bu iki giriþme tipi o günkü halde olup biteni doðrulamanýn, onaylaþýmlar þeklidirler.

Padiþah mutlaklýðýný deðiþip dönüþmek ve ona karþý yeni misyonun bilincini oluþturmak için padiþah iradesine karþý "milli irade sloganý ve uygulama þekli ortaya kondu. Kölelik olan kulluk üreten iliþki oluþla toplum sal zýtlýktý. Ama kulluðun ya da köleliðin sindirilmesi ve sindirtilmesi emri de dinden imandan olan anlayýþ ve inandýrmaydý.

Bu nedenle milli irade hem ulul emirle kulluðunu köleliðini onaylayan bir anlayýþ ama bu onay içinde meþveret gibi takiyelerle ulul emrin iradesini az çok paylaþma isteði oluþla din tandanslý yönelim ve seçme ayýklamasý daha baskýndýr. Buraya kadar bu hareket çok doðru ve yerinde bir bilinçlendirme eylemidirler.

Oysa padiþahýn olmadýðý bir yerde "padiþahým çok yaþa" demenizin ne bir anlamý ne bir baðýntýsý vardýr. Bu söz padiþahý olmayan yerde geçmez, iþlevsiz bir pul oluþla boþa kürek çekmek olacaktýr.

Padiþahlýða karþý "milli irade" kavramý kesikli sürekli bir gerçeklik sürecine dönüþür. Böylece milli irade alt yapý dediðimiz kendine iliþkin süreç baðýntýlarýný hem oluþuþla hem aksayýp düzenleþmeye baþlar. Oysa milli irade muhafazakâr, gelenekçi, dini hassasiyetleri baskýn bir seçme ayýklama yöntemidir. Milli irade içine üreten iliþkiler ilavesi muhafazakârlýðý tamamen dýþlayacaktý.

Yani milli irade, padiþahýn iradesi yanýna halk iradesini koymanýn ve bunu ikameyi sürekli oluþmanýn organik ligidir. Ve üretim emek baðýntýsýnýn, üretimden gelen gücü kullanma katýlýmcýlýðý milli irade içine konuþla milli irade hýzlý bir dönüþüme uðradý

Böylesi milli iradeye dek her aksama onu o üreten baðýntýsýyla kesikli yani sýnýrlý yapardý. Üretim tüketim iliþkisindeki bir deðiþme ulusal iradenin de deðiþme düzenletilmesi olacaktý. Yani irade belirmesi saltýk olmayýp üreten iliþkilerin taraflarýyla deðiþecek düzenleme olacaktý.

Aksamaya karþý oluþturulan yeni baðýntý da bu ikame süreci sürekli yapar, süreci ileri akýtýr. Milli irade gibi bir süreç, üreten yeni oluþumlarýyla sürekli baðýntýlanmýyor da eski sosyalce oluþma süreçli anlamýyla; NASIL deðil de; sadece kör bir egemeni oluþuyla olduðu yerde kalýp; sadece monarký süreç durumuna karþý oluþa argüman olmanýn düzey ve düzlemi ile kalýrsa, tümden iþlevsizdir.

Milli iradenin, monarþik tutuma karþý olma anlayýþý, devrimci bir bilinçken, sosyalce oluþun dini imani köleci kültürüyle oluþmasý ve toplumsal bilinci taþýmamasý; sadaka kültürü üzerinde deðiþmezdi bir anlayýþla sandýða pusula atýp demokrasi çýkacaðýný sanmasý; milli iradenin paradoksu ve kritiðidir.

Oysa ulusal irade sadece üreten iliþkili toplum bilinci ve toplum baðýntýsýný biliþle, üretimden gelen gücüne bað ve baðýntýlý sosyal anlayýþýný da oluþturur. Bu gücü baþka yere deðil kendisine baðýntýlar. Üretimden gelen gücün kullaným ve tüketim deðeri olan meyvesini sosyal hayatýn üzerine yansýtmaða çalýþan, güncel bir dinamik diyalektik kültürdür.

Ulusal irade; her sandýk ortaya konma eyleminin, demokrasi içinde gözetilemeyeceðini bildiði gibi sandýksýz bir iradenin de cari olmayacaðýný bilir. Demokrasinin özel ve genel baðýntý olduðunu bilir. Ulusal irade, milli irade yerine kullanýlmaz. Milli irade gibi inancý, imani öðeli halk iradesini, kutsayýp saltýklamaz.

Ulusal irade; milli iradenin genel oydaþýmý demokrasi miyopluðu içinde görmesiyle yerel ve kurumsal alanlarýndaki üreten gücün katýlýmcý olmasýna dek olasý sandýk tercihlerini görmemesiyle mücadele eder. Genel oydaþým genel baðýntý iken bir iþ kolundaki bir yerleþke içindeki katýlýmda, özel baðýntýlý demokrasi gerçeklenmesidir. Ulusal irade bilinci diyalektik bilinçtir. Deðilse sandýk pusulasýný padiþah iradesine çevirmenin cehaleti deðildir.

06.12.2013




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.