..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Nisan 2014
Totem Ýlke  
Bayram Kaya
Günümüzde gizli özne olarak totem duygu ve totem düþünceler hala kullanýlmaktadýr. Kimi yerde bir ön yargý, kimi yerde bir hurafe gibi bir çok deviniþ þekliyle sürmektedir. Totem bir yol aracýdýr. Bir sürekliliði, bir sürekli algý biteviyeliðini, eylemsel kýlan; hol (boþluk) alan devinmelerine göçme iþidir. Totem alan içi hollere eylemsellik verir. Holler bu alan içinde aktive (eylemsel) olurlar. Açýkçasý totem olamý, olgu ve olaylara dönüþtürme iþidir. Totem var etmeden yola çýkamazsýnýz. Bunun yola çýkýþ þekli teori, teorem, hipotez, postüla, postülat , varsayým, tutki vs gibi kullaným giyiniþleriyle insicamý deneyselliðe geri etkileþimli enformasyonlara dönüþen sistem mantýk baðýntýlarýna doðru, niceleyim ve niteleyim vermiþtir.


:AJBH:

Totem ilke; davrandýran, yaptýran, mahiyetine iþlerlik kazandýran; mahiyetine bir adresleme yapýþla çeken, çekilen ilkedir. Bilinmeze karþý bilinir olandýr. Toplayan birleyen, çevrimleyen ilkedir. Totem ilkenin oluþamadýðý yerde daðýlma saçýlma vardýr.

Totem ilke koruyan, gözeten ilkedir. Bir sizden ve bir sizin dýþýnýzdan oluþla en az iki eðilimin giriþme yapan kesikli sýnýrlý hali totem ilkeyi biçimler. Hem sizden kod hem siz olmayan kod içermeli semboller dili olan totem ilke birçok eðilimler kesiþmesi ve düzenlenmesi belirleyiciliðidir. Giderek ortama bükülmesini veren bir þebeke að yoðunlaþmasý oluþla karmaþýklaþýr.

Totem ilke, birbiriyle ilintili olan, karmaþýk büyüklük olan ortaklayýmlar kesim niceleyimlerini; sýralama, düzenleme belirmesiyle, birden bire ortama boca olan tevarüs etmeyi meydana koyma iþini karmaþýk eðim ve eðilimleri düzenlerdi þekilde yer ve sýraya koyar.

Totem ilke bu tevarüs ediþi düzenlerdi þekilde yer ve sýraya koyan yaptýrandý, davrandýran bir ilke olmakla yaptýðý cazibe yoðunlaþmasý totem ilkeyi kendilikten; büyülü kýlar. Totem ilke, mahiyetine büyüsel etki ve algýnýn gelmesi demektir.

Ýki karþýlaþmanýn kendi zorunluluktu kesim davranýþý vardýr. Totem ilkenin kesiþimleri; en az iki karþýlaþýcýnýn her birinden tek tek büyük olandýr. Kesim olan, karþýlaþýcýlarýn kendisi ve özeti olandýr. Kesim olan giriþme içinde karþýlýk baðýntýsý olmamakla kendilik bastýrýlan ya da baðýntýsý oluþla aktif kýlýnan sembolleþme bilincidir.

Kesim olan nokta kesiþimin sentezi ben (özne) gücü oluþuyla, dýþtan yaptýran düzenleyen, adresleme, yol haritasý yapan bir güçtür. Kesim noktasý benin hem bir bilinç edinme izleðidir. Hem bu izlek; þimdi olana göre önceki olanýn bir duygu selidir.

Bu alanýn kendilik özellik etki gücüne siz, öznel çabayla; o eðilimin içine ilinekse oluþla ne korsanýz koyun; dýþtaki totem alanýn etki gücü onu davrandýrýr (dalgalandýrýr) olacaktýr. Siz alanýn davranýþ biçimini, kendi öznelinizden ötürü oluyor sanmaya baþlarsýnýz.

Deðirmen taþlarý arasýna sizin buðday, mýsýr, arpa, elma kurusu, taþ, demir bilye vs. koyuþla övütme iþini yapýþýnýzla ya da yapamayýþýnýzla sonuç alýp alamamanýz gibi totem alan içine koyacaðýnýz öznelik te; alan yönüne uygun sanýlý kanýlýþ mana iliþkisi olmadýkça, olumlu sonuç vermez.

Totem alan içine, alan yönüne ters konan öznellik bir kaný oluþla sýnýrlanýp; sizin öznenizde duygu yaratan devinmelere dönüþmekten öte, giriþme içinde hiçbir katký ve eylem ortaya koyamaz.

Alan yönüne uygun, nesnel iliþkilere uygun düzenlenimli öznellikler o alanýn yön ve zorunluluðuna göre oldukça, o kesim noktasýyla (giriþen sýnýrlanan noktalar baðýntýsýyla) ve sizin totem etkinizin geri bildiriþimle birlikte diyalektik etkiyi oluþturmalarý baþlayacaktýr.

Totem ilkenin; yaptýran, davrandýran, iþlevgenleþtiren bu etki eðim büyüselliði; saygýlanan, dokunulmaz olan yani kutsanan; kendilik bir özellik yansýmasýdýrlar.

Totem ilke, karþýlaþma yapmanýn giriþen baðla, ortam tutumudur. Ortamýn karþýlaþma davrandýrmasýný baþlatýr. Yani sosyal ortamýnýzý giriþtirir. Karþýlaþma ortamýnýn davranma belirsizliði nedeniyle ortamdan kaynaklý doðabilecek kaygýlarý tetiklerken karþýlaþma içinde siz; totem ilkeyle ortamda belli bir þeye göre davranmayý ortaya koyar, ortamý giriþtirirsiniz.

Totem ilke böylece ortamý çekim alaný kýlar. Ortamda bellilikle iz, izlek ortaya koyan totem ilke yoðunlaþma eðimi, sizi; bu eðim boyunca çekmenin çevrimini yapar. Bu çekime göre birleþme yapma, o eðimse baða göre oluþma gibi bir anda giriþen davranýþlarýn seçme ayýklamasýný ortam baþlatýr.

Totem eðim ve çekiminiz neye göredir? Kuþkusuz ki bencilliðinize göredir. Egocu zorunlu baða göre oluþan totem ilke, sosyal ortamý oluþturur ve çevrimler. Yani bencilliðinize saðlaman olucu karþýlanma baðýyla ve bencillik baðýna dek giriþme zorunluluðunu ortaya koyuþlarýyla, totem ilke sosyal ortamý destekler. Bu aþamada totem ilkenin istismarý yoktur.

Totem ilke, özden gelen beliriþ eðilimleriyle çevreden size gelen beliriþ etkilerin basýncýný supap eden düzenleyici dirençleyiþle, çevreye tepkinin bilinç ediliþidir.

Totem ilke; oluþan, oluþturan diyalektik bir mekanizmadýr. Bu mekanizma, en az iki kiþinin özlerinden gelen güçle, kendi dýþlarýnda kesiþen karþýlaþma alanlarý müdahalesidir. Bu müdahale, benci eðilimler kesiþimiyle; kesim alanýndaki aðýrlýk merkezi devindirme çekiciliði olan, noktadýr.

Eðilimler kesiþimi olan aðýrlýk merkezi “kesim” salýnýmlýdýr. Deðiþip dönüþen (terbiye olan) kesim noktasý salýnýmlý yeni eðilimlerin üzerine kodlar bindirilir. Kodlanmýþ yeni eðilim düzenlenmesi; hem sizin eðiliminizdirler. Hem de sizleri düzenleþik kýlarak, sizin olmayan; sizden büyük olan bir etki ve yaptýrýmýn özelliði olurlar.

Kodlu dönüþme üzerine bindirilen kontrol mekanizmalarý; yani benciliðe hitap edip etmeme, olay referanslý þifre ve kod salýnýmlarý; “kesim bilinci” olan düðüm bellek noktasýdýrlar. Bunlarýn birbiriyle iletimi, sizin dýþýnýzdaki sosyal bilinç aðýný, ya da sosyal özneyi oluþturur. Sizin dýþýnýzda, size göre ama sizden büyük olandýr.

Bu hal ile giderek karmaþýk eðimler giriþmeli olan düðüm noktalarý, sizin dýþýnýzda ama sizin de onu etkiler oluþunuzla, sizin istek eðilimlerdi kesiþme faydacýlýðýnýzýn düðümlendiði noktadýrlar. Düðüm denen kesimde; kesiþimli, kýrýlmalý, çevrim eþmeli, kýrpýlmalý, baþka modüle bilgiler taþýr oluþla çýkan etki; artýk sizden büyüktür.

Bu büyüklük, sizden olan eðimse zorunlulukla; sizin dýþýnýzda oluþun kesiþmesini, yapmakla ikinci ve daha çok eðim zorunluluðunu içerirler. Bu düðüm bilinç, yeni bað oluþlarý; bu düðüm, bu bilincin seçilim ve mantýðýna göre oluþla dýþtan baðlarýný yapar.

Bu bað yapýþ, karþýlaþmayý kendilik davranýþla davrandýrýrlar. Bu bilinç nokta sosyal uzay zaman süredurum içinde size en uzak ve en yakýn noktadýr. Aðýrlýk özeði sosyal ortalama oluþla deðiþken konumludur.

Bu kesiþim noktasý, hem size doðru bir eðim ve eðilimler ortaya koyar. Hem de sizden, o kesikli sýnýrlý sürekli kesiþim noktasýna doðru; eðilim ve eðimler ortaya konur. Kesim nokta sosyal bilinç ve sosyal ego güçtür. Kesim nokta çevresi sosyal ortam ve sosyal alandýr. Sosyal alan, kesim noktasýnýn öznel referans noktasýdýr.

Bu kesiþen, kýrpan, süzen, çevrimler ortaya koyan aðýrlýk kesim, referans merkezi; ortama geri bildiriþimle çift baðýntýlý alan yönü salar. Bu da alanýn diyalektiðidir.

Kesim noktasýnýn size, eðim ve eðilimler ortaya koymasý, etki alan yoðunlaþmasý demektir. Bu etki algýlý çekim düzenlenmesi de sizin dýþýnýzda bilinç ve totem etkili sosyal bendir.

Ya da sizde, sosyal alan veya sosyal bilinç olan salýným; sosyal gücü; yani yaptýran davrandýran, dokunulmaz (kutsal) etkiyi ortaya koyan (totem), zorunluluktur.

Bir baðýntý ve giriþme olan diyalektik mekanizmanýn bilinemeyen yasal oluþuna karþýn bu iþleyiþin sizlere faydacý oluþuyla sizlerdeki duyguyu taþýrmasý da ortamýn dokunulmaz oluþudur. Yani ortamýn kutsanmasýdýr.

Bu kutsanmada saðlama vardýr. Sizden önce, sizi biliþ vardýr. Yani tam da size göre oluþ vardýr. Kesim vardýr. Kesiþim vardýr. Seçme ayýklama vardýr. Siz gibi oluþla sizden büyük bir bilinç vardýr. Olumsuzluklar direnç vardýr.

Bu kutsallýk içinde sizin için olan bir güç, bir eðim ve eðilim oluþla; yaptýran, buyuran, sizi koruyan ego vardýr. Ama sizden büyük olan bu stratejide, sizleri geren çatýþmayla kiþidi ego etkili algýnýn indirgenmesine dönük karþýlanma vardýr. Bu çatýþkýlý karþýlanmadaki sevisellikti hoþlanmacý elde ediþin kesikli sürekliliðiyle, bundan yoksun kalacak olmanýn, kesim aðýrlýk nokta bilinç tedirginlikleri vardýr.

Totem ilkenin çalýþabilmesi ya da oluþabilmesi için kurallar oluþmasý gerekir. Kurallar oluþmasý demek sýnýrlý (kesikli) sürekli olmak demektir. Sýnýrlý (kesikli) sürekli oluþ; kýrpma ya da süzme, fren etkili seçme ayýklama iliþkileriyle bilinebilir, kýyaslanýr, yargý veya hükmü oluþturabilir bir ortam baðýntýsýný koymak demektir.

Her þeyiyle tek düze ve her tür iletiþimle, devinimle ulaþýlabilir oluþla sýnýrlý eylem alaný totem (sosyal) uzay zaman alanýdýr. Bu totem (sosyal) uzay zamanýn iþlerlik kazanabilmesi için sosyal uzay zaman parçalý sýnýrlý uzay zaman paketleriyle doldurulup, sýkýþtýrýlan iletiler aðý baðýntý gerektirmelerinin oluþturulmasý gerekir.

Totem uzay zaman alanýnýn yarýlmasý, dallanýp çatallanmasý olan her bir parçalý uzay zaman paketleri, tekil sosyal uzay zaman alan etkisi içinde yüklü parçacýk gibi davranýr. Her biri içiyle bir kural ve sýnýrlama baðýntýlý bilinirlikler devinmesi olan parçacýklar hamulesi; sosyal uzay zamanla etkileþerek aktive olup giriþir.

Kurallar, sosyal (totem) uzay zaman aralýðýna sýkýþmalý devinme olan boþluk hamulesidir. Ýç ve dýþ alan kimlikli uzay zaman parçacýk devinmesi, alanýn; kesikli sürekliliðidirler. Kurallarý olmayan uzay zaman, belirsizliðini koruyuþla; parçacýk zaman alan devinmesine dönüþmemiþ aktive (eylem sel) olamamýþ demektir.

Kurallarla sýnýrlanmýþ parçacýk alanlarýn devinme baðýntý içeriðindeki, insan-insan bað iliþkileri; sürecin vukufiyetine eriþ olarak deðil de; tabu anlayýþ olarak yansýr. Nesnel zorunlulukla oluþan kurallar ya da kaideler, alan yönüne uygun kimi öznel anlamalarýn katýlmasýyla da sosyal okunuþu tabu kabili anlamadýrlar. Tabu durum öyle olmasý gereken, sosyal öðrenme, bir þartlý öðrenme oluþla; silsile takip eder.

Tabu kurallarla sýnýrlý ve belirli bilinirlikler olan paket içeriði; yapýlabilir oluþuyla olumlanmanýn tabusu olup içte meþru davranýþý ortaya koyarlar. Dýþta da, yasak olmanýn dýþta býrakýlanýyla da eyleme kapalý olana, yasaktan bir tabudurlar.

Kurallar, sosyal uzay zamaný; sýnýrlý, sürekli parçacýklar halinde bölerler. Veya sosyal uzay zamanýn boþluklu kýsýmlarýna kural oluþla düðüm ya da parçacýklar biçimli hol olurlar. Sosyal uzay zamanýn dokusunu sýklaþtýran baðýntýyý oluþurlar.

Kural olarak tapýnaða sol omuz baþý açýk giysiyle giren biri neden sol omuz baþý açýk giysi giydiðini bilmez. Ama sol omuz baþý açýk bir giysi giymesi gerektiðini bilir. Sol omuz baþý açýk oluþ tapýnaða girerken nasýl davranmasý gerektiðini biliþ olarak, rahat ve güven içinde olmanýn esenlenmenin davranýþý olarak bir pusula oluþtur.

Sosyal (totem) uzay zaman, tapýnak gibi yer zaman parçalý oluþla yarýlmýþ bir uzay zamanýn içinde; yine sol omuz baþý açýk giysiyle girmenin; yer, zaman ve eylem oluþuna bölünmüþlüðü de baþka bir kesikli sürekli uzay zamandýr. Söz gelimi:

Önce her þeyiyle sosyal uzay zaman olan durum ilkin, tapýnak parça devinmesine bölünmüþ (kural ve kaide seçme ayýklamasýný edinmiþ). Sonra da ikinci olarak tapýnak parça alan hareketinin içi, yeniden parça hareketlere bölünmüþtür.

Tapýnak alanlý parçalý davranýþ, sosyal uzay zamanýn parçalanmasýysa; sol omzu açýk giysi giymenin davranýþý da tapýnak alanlý parça davranýþýn yeniden parça davranýþa bölünmesidir. Tapýnak alaný baþý örtük, baþý açýk, sað omuzu açýk oluþla pek çok üçüncü, dördüncü, beþinci vs. parça alan devinmesine bölünmüþtürler.

Yine ikinci, üçüncü, dördüncü, beþinci vs. þeklindeki parçalý oluþlar da kendi içinde çokça bambaþka adrese teslim ve mesaj olmanýn kendi davranýþlarýnýn sergilendiði eylem alanlarý kurallarýna bölünmüþtürler. Tapýnak içinin kendi uzay zamaný, birçok kural, kaide, yasa alanlý; parçalý zaman eylemlerine bölünmüþtür.

Bu parçalý zaman eylemlerinin kullanýmýna bakarak hangi kiþinin siz aitinden hangi kiþinin sizin aittiniz olmayan kiþiler olduðunun seçme ayýklamasýný yapmayý bu kurallarýn iþleyiþinde bilirsiniz. Evleneceðiniz, evlenmeyeceðiniz kiþileri bu totem ilkeli kurallardan bilirsiniz. Sýklaþan, að örgülü, parçalý zaman iliþkileri; sosyal uzay zamana, kesikli sürekli iþlerlik vermiþtir.

Söz gelimi; sol omuz baþý açýk giysili biri, kurbanýnýn baþýný sol kolu üzerine yaslamýþ olmanýn ve ilahisini kendi kurbanýnýn sol kulaðýna sessizce okuyor olma eylemsel devinmesine yapmakla tapýnak içinin ilk bölünüþ þekli kendi içinde üçüncü dördüncü ve daha fazla parçalý zaman hareketine bölünmüþtür.

Bunun gibi tapýnak alanýnýn sol omzu açýk giysiliye göre yarýlmýþ bir zamana karþýn ikinci bir tapýnak alan bölünmesi içinde, kurbanýnýn baþýný sað kolu üzerine yatýran, sað omuz baþý açýk bir insan, kurbanýn sað kulaðýna ilahiler okuyacaktýr.

Tapýnak alanýn birinci zaman yarýlmasý içindeki sol omzu açýk giysili kiþimizin de, kurbanýn sol kulaðýna ilahi okumasý, olumundan bir tabudur. Bu kiþinin sungu yapýlan kurbanýn sað kulaðýna ilahi okumasý, lanet ve yasaktan bir tabu anlamýna gelir. Bu kabilden iliþkin baðýntý tipi, ittifak içindeki aidiyeti olan kimliðinizdir.

Not bu yazý totem ve tabu konulu yazýmdan bir bölümdür. Bilimsel ve metodolojik totem ilke oluþla, bunun çok sonradan çeþitli nedenlerel istismarý da olacak olan þarlatanlýðýný birbirinden ayýrmak gerekir.

23.04.2014




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.