..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Ocak 2015
Ýdealize Etmek 1  
Bayram Kaya
Genel ve özel baðýntýlý düþünmeyi bilmeyen ya da görece olaný iliþkinlikleriyle yansýtamayan, bütüncül oluþtan kopuk düþünceler; günümüzde tek yanlý düþünce olmaktan öte gidemezler.


:HJC:
Ýdealize etmek bir durumu anlaþýlýr kýlmak için ayrýntýlarýndan ayýklayýþla basitleþtiren uslamlama oluþla, kullanýlan bir yöntemdir. Bir süreci basitlemek, süreci dinamiklik baðýntýsýndan koparmakla o dinamikliðin birçok özelliðini gözden kaçýrtmanýn da yanýltýcý, aldatan durumlarýný da beraberinde ortaya koyar. Ýdealize edilen durum, saltýk kýlýnmakla; diyalektik içinde olandan kopar.

En sonunda bu yanýlma ve yanýltma iþi gide gide sistemleri de idealize etmeye dek varmýþtýr. Dirençsiz bir telde elektrik akýmýnýn akmasýný ideal kýlmak gibi bilimsel olana karþýn bilim dýþý olaný savlamaya baþlamýþtýr. Sözgelimi, köleci sistemi idealize ederek deðiþmez ve ilkten beri bu böyle olmakla en ideal sistemdir demektedirler. Bir baþkasý Dünya’yý olasý olanlarýn en olasýsý sayarak, Dünya mükemmeldir der.

Görüneni, duyularla algýlananý deðil; görülmeyeni, gerçek saymaya baþladýlar. Olaylarý bütün tek yanlýlýklarýyla ele almaya baþladýlar. Bunlara göre gerçekler us ürünü olmak zorundaydý. Bilgiyi daha önceki yaþamlardan biliyoruz diyorlardý. Böyle olmakla bilgi, dýþardan gelen bilgiydi. Nesnel oluþla var bulunmayaný asýl saymaydý. Bu iþin idealizasyonuydu. Bu fikrin ýlýmlýsý düþünce olaný birincil, nesnel olaný ikincil sayar. Yani uygulamada olana karþýn, doðrulanamayaný savlamaktýr.

Özdeksel genellik; akan enerji davranýþýyla kýlýktan kýlýða girer. Özdek; nicel, nitel deðiþimlerine uðrar. Deðiþirken deðiþmemek gibi. Deðiþmemeye karþýn deðiþmek gibi zýt durumlar giriþmeli sürtünen bir direnç, firen etkili dirençtir. Her firen etkili direnç diðerleri gibi özdeðin kendi üzerine bir etkidir. Bu deðiþmeler enerji kaybýyla karþýlanýrlar.

Kaybolan enerji; sözgelimi ýsýya, ýþýða veya çevresinde manyetik alana veya EMK gibi potansiyel enerji durum boyutlarýna geçiþle; nicelik ve nitelik deðiþmeleri gerçekleþir. Ýþte özdeðin akan enerji hali, özel baðýntýlý parçacýk oluþuyla kesikli; dalga oluþun zaman zemin giriþmeli ve giriþtirmeli olaylaþmalarýyla da sürekli olmanýn boyut zamanýna dönüþürler.

Elektrik yükü; alan; çekme itme gibi bin bir tür boyut durumlu enerjinin, akýþý vardýr. Bunlar birbirine dönüþen birbiriyle baðýntýlý zaman devimli durumlardýr. Düzey ve düzlem baðýntýlý giriþmeleri nedenle farklýlaþan, birbiri ile ayný olmayan yük çekmesiyle, yer çekmesi, bataklýk çekmesi; ayný temellidirler.

Fakat bunlar farklý zaman zemin düzey düzlem baðýntýlý kýrýným ve deriþimin boyut giriþmeleri oluþuyla birbirine indirgenemezler ve birbirleri ile ayný ve eþit durum deðildirler. Giriþme ve giriþtirmeleri farklý olur. Fakat sonuçta hepsi de ortaya bir çekim koymakla ayný temeldendirler. Çekendi, baðýntýdýrlar.

Ayný temel üzerinde farklý inþa ve farklý özellikler giriþmesi ortaya çýkar. Elektrikli çekim, bir elektron hareketi, elektron yüklenmesi ve elektron kaynaþmalý durumlarý oluþurken; bataklýk çekimi bataklýk gazý gibi bambaþka deðiþme ve dönüþmenin çevrim olaylaþmalarý olmaktadýrlar.

Genel baðýntýlý yasalar, özdeksel evrenin yasasý iken; özel baðýntýlý yasalar evren olaylarýnýn, evrendeki olaylaþmalar zamanýnýn yasalarýdýrlar (genel baðýntýyý akýtmanýn yasalarýdýrlar). Genel baðýntý içindeki durum; özel baðýntý içinde, özel baðýntý yasalarýna dönüþerek, kesikli zaman ve devim olmanýn; zaman zeminli devinim, kesikli sürekliliði; olurlar.

Bataklýk çekimi, elektron yük çekimi, yer çekimi vs. türü, evrensel genel çekim baðýntýsý içerikli oluþtu durumlarýn özel baðýntýlý durumlarý oluþuyla, olaylaþýrlar. Ve olaylaþtýrma ufkuna dönmektedirler. Bu olaylaþma içinde kimi durumlar kuantum düzlem yasalarýyla iþlerleþirken, kimi durum, atom bileþenli atomik boyutlu yasalarla iþlerleþirler.

Kuantum boyut davranýþý olan yük çekimi de; bataklýk çekimi gibi atom boyutlu ana davranýþlar da; özel durumlarýn yasalarýna dönmektedirler. Ve baþka baþka çekimin davranýþ ve davrandýrýþ türüne baðýntýlanýrlar.

Totem alanlý çekim; Sosyo toplumsa çekim; sosyo toplumsa bilinç düzlemli çekim; hepsi de bu genel baðýntýlý, farklý düzlemin boyut içi giriþmeleriyle, özel baðýntýlý yasa durumlar oluþuyla; özdek sel çekme özelliðinin belirip enerjice akýþ yapmasýdýrlar. Giriþ çýkýþlý sistem veri baðýntýsýdýrlar.

Akýþ yapan þey öylesine bir akýþ deðildir. Akýþýn yapýldýðý durumun süre boyutu üzerinde hem geçmiþin tarihselliðini hem kendi özel baðýntýlý enformasyonlarýný taþýr. Farklý özellikli farklý özel baðýntýlý giriþme enformasyonlarý, kendi özel baðýntýsý içinde bambaþka düzlemin ve bambaþka enerji akýþlý durumlarsa düzeyinin haberini vermektedirler.

Özdek sel süre boyutun aþamalarý, ilke sel olarak; özel baðýntýlý düþünce ve öznel ruhun belirmesiydi. Organik düzlemlerin ve organik düzlem içinin kendi dizgeli tarihsel enformasyonlarýnýn giriþmesidirler. Devinmenin depolanmasýdýrlar. Yani depo enformasyonun bilinç olmasý için de organik düzlemli ego sal öznesinin ortaya çýkmasý gerekecekti.

Egolu özne; kendi düzlem içi devinimleri sonrasýyla, giderek sosyo-toplumsa özel baðýntýlý giriþmenin ürünü oluyordular. Doðada parça parça akýl vardý. Zekâ olaylaþan ve tarihsel olan kesikli sürekli parça durumdurlar. Bunlarý kavramanýn güçlüðünü hep düþünmüþümdür.

Özel yasa içinde, genel yasalarla davrandýðýnýn altýný çizmek

Enerji akar. Özdek katý, sývý, gaz, plazma, akýl, ruh vs. türü her durumuyla; akan bir enerjidir. Özdek ister alan yükü durumlu belirme içinde olsun, ister elektrik yükü, ister katý, ister taþ, ister katý yük, ister sývý yük, isterse buhar, isterse ýþýk devinmeli enerji biçimlerinin içinde olsun; enerji her boyut ve durumda az ya da çok oluþla akar.

Devamý Var



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.