..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Hakan Yozcu




10 Þubat 2015
öðretmenlerden Zincirli Eylem  
Hakan Yozcu
Hatýrlayacaksýnýz: Yaklaþýk 10 yýl önce dönemin Baþbakanýna TC Baþbakanýn “Senin maaþýn ne kadar?” diye bir sorusu olmuþtu. Bunu sormanýn amacý Türkiye basýnýnda çýkan yanlýþ bir haberdi. O habere göre KKTC’de bir müdürün o dönem için 10 bin TL aylýk maaþ aldýðý yazýlmýþ ve adadaki tüm memurlarýn bu kadar maaþ aldýðý yer almýþtý. Oysa 13. Maaþ ve eþinin maaþýyla birlikte sadece o aya karþýlýk gelen 10 bin liralýk maaþ basýna yanlýþ aksettirilmiþ ve sanki KKTC’de tüm memurlarýn ayda 10 bin TL maaþ almasý gibi anlatýlmýþtý. Bunun üzerine de basýn karþýsýnda sayýn baþbakan KKTC Baþbakanýna “Senin maaþýn ne kadar?” sorusunu sormuþtu. Tabii bu tarz tüm KKTC Halkýnýn gücüne gitmiþti. Çünkü doðru bir yaklaþým deðildi.


:AACJ:

          
KTOEÖS Meclis önünde dün baskýn bir eylem yaptý. Baskýn diyorum, çünkü yapýlan bu eylem önceden basýna hiçbir þekilde duyurulmadý. Buna gerekçe olarak ülkedeki demokrasi anlayýþý gösterildi. Yani Sendika yöneticileri demokrasinin tam olmadýðýný vurgulamak istedi. Tabii bunu yaparken de kendileri de demokrasiye gölge düþürmüþ oldular. Çünkü basýna duyurulmadan, hiç kimseye haber verilmeden, ani olarak yapýlan eylem, demokrasiden uzak bir anlayýþýn ürünü diye düþünüyorum.
Yapýlan eylem, aslýnda “Göç Yasasý” olarak nitelenen ve mevcut hükümet tarafýndan en son çýkarýlan yasaya karþý gelmek ve demokratik tepkilerini ortaya koymak için yapýlan bir eylemdi.
Geçmiþe þöyle bir baktýðýmýzda öðretmen sendikalarý ve diðer sendikalarýn buna benzer birçok eylem yaptýklarýný görüyoruz. “Yýkým Paketleri” , “Göç Yasalarý” gibi…
Hükümetler ne zaman bir paket uygularsa, sendikalar, “Türkiye tarafýndan dayatýldýðý” gerekçesiyle ya “Yýkým Paketi” ya da “Göç Paketi” diye karþýlarýna durmuþlardý. 40 yýldýr da ayný terane… Nedense bitip gitmedi bu paketler…
Hep gençlerin “ada”yý terk edip gittiðini veya gideceðini, baþka diyarlara göç edeceklerini vurguladýlar… Gidenler de olmadý deðil… Ama gençlerimiz her þeye raðmen ülkelerine sahip çýkýyor ve burayý seviyorlar… Bana göre onlarý yanlýþ yönlendirmelerle deðil, ülkelerine sevgi duyarak ve sahip çýkmalarýný aþýlamak lazým. Neticede burasý bizim vatanýmýz. Kimsenin de burayý býrakýp gitmeyeceðine göre çözüm üretip ülkeye sahip çýkmak zorundayýz. Bu bilinçle ve bu anlayýþla hareket etmeliyiz...
Göç Yasasý dýþýnda öðretmenlerin vurguladýklarý baþka bir konu vardý. Ve bana göre de bu konuda çok haklýydýlar: “Hayat Pahalýlýðý Düzenlemesi”nin yanlýþlýðý…
Sendika Baþkaný Tahir Gökçebel, öðretmenlerin görevli bulunduklarý okullara gidebilmek için araçlarýna koyacaklarý yakýt paralarýnýn olmadýðýný belirtti. Belki anlam olarak biraz abartýya kaçtý bu söylem ama maaþlarýn yetersizliði ancak bu þekilde anlatýlabilirdi.
Memurlar son 10 yýldýr hiçbir artýþ almadý. Bunun sebebini daðdaki çoban bile biliyor.
Hatýrlayacaksýnýz: Yaklaþýk 10 yýl önce dönemin Baþbakanýna TC Baþbakanýn “Senin maaþýn ne kadar?” diye bir sorusu olmuþtu. Bunu sormanýn amacý Türkiye basýnýnda çýkan yanlýþ bir haberdi. O habere göre KKTC’de bir müdürün o dönem için 10 bin TL aylýk maaþ aldýðý yazýlmýþ ve adadaki tüm memurlarýn bu kadar maaþ aldýðý yer almýþtý.
Oysa 13. Maaþ ve eþinin maaþýyla birlikte sadece o aya karþýlýk gelen 10 bin liralýk maaþ basýna yanlýþ aksettirilmiþ ve sanki KKTC’de tüm memurlarýn ayda 10 bin TL maaþ almasý gibi anlatýlmýþtý. Bunun üzerine de basýn karþýsýnda sayýn baþbakan KKTC Baþbakanýna “Senin maaþýn ne kadar?” sorusunu sormuþtu. Tabii bu tarz tüm KKTC Halkýnýn gücüne gitmiþti. Çünkü doðru bir yaklaþým deðildi.
Ýþte o gün bu gündür, KKTC’de maaþlar hiç artmadý. Artýrýlmadý… Hep yerinde saydý maaþlar… Çünkü musluðun baþýndakiler musluðu iyice kýsmýþtý. Musluk artýk “þarýl þarýl” deðil, “damla damla” akýyordu.
Dün çýkan bir habere göre de KKTC maaþlarý ile Türkiye maaþlarý eþitlenmiþ. Hatta býrakýn eþitlenmeyi bizim öðretmen ve polis maaþlarý Türkiye’den daha aþaðýda kaldý. Oysa TC ile KKTC arasýnda müthiþ bir alým gücü farký var. KKTC, Türkiye’ye göre çok daha pahalý bir ülke. Bunun sebebi de KKTC’de üretimin az olmasý ve birçok ürünün Türkiye’den getirilmesi… Hal böyle olunca da araya gümrük masraflarý, yol masraflarý, nakliye ve aracýlar giriyor. Ýster istemez Türkiye’de 2 liraya satýlan ürün KKTC’de 4 veya 5 liraya satýlýyor. Yani yüzde yüzden daha fazla bir zam geliyor.
Dolayýsýyla KKTC’de alým gücü zayýflýyor. Giyim ve gýda ürünleri bu þekilde olduðu için KKTC’de inanýlmaz bir pahalýlýk ortaya çýkýyor. Böyle olunca da memurlarýmýz ister istemez meclisin önünde zincirli eylemler yapýyor…
Öðretmenler 2 Bin 200 TL maaþ alýyor. Bu ücretin yarýsý da görev yerlerine gidebilmek için benzin veya taksi parasý veriliyor. Ev kiralarý ayda Bin TL, benzin, elektrik, temel gýda maddeleri fahiþ derece yüksek…
Yasada “Öðretmenlerin ulaþým giderleri devlet tarafýndan giderilir.” maddesi olmasýna raðmen, bu madde, asla hayata geçirilmiyor. Öðretmenler bu masrafý hep kendi ceplerinden karþýlýyor.
Öðretmenler, topluma yön veren ve toplumu eðiten kiþiler olduðu için, onlara mutlaka deðer ve önem verilmeli.
Zaten öðretmenlerin de çok bir þey istediði yok. Tek istedikleri: ”Saygýn meslek, yeterli ücret” Hükümetlerin de bunu çok görmemesi gerekir…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Halk Darbe Ýstemiyor
eðitim Yaz Boz Tahtasý Deðildir
"Kýbrýslýlýk" Üzerine
Sayýn Bahçeli’nin Tarihi Hatasý
süleyman Demirel’in Ardýndan
Türkiye Bu Kadar Zengin mi?
Mehter Marþýný Bilmeyenler Ýçin
Ydh Ya Siyasi Olur Ya da Siyasi Parti Doðurur
Dedikodu Olmasa
Yeni Bir Oluþum Mu?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.