..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




18 Þubat 2015
Sanatta Zihniyet Ne Olmalý?  
Hakan Yozcu
Ne olduysa ikinci perdede oldu. Bazý seyirciler, þaþkýnlýktan neye uðradýklarýný þaþýrdý. Kimileri sessizce izlediler oyunu, kimileri de sessizce protesto ederek ikinci perdeyi izlemeden salonu terk ettiler…


:IIC:

Görsel sahne sanat dallarýndan biri de operadýr. Konusunu tarihten, mitolojiden veya güncel olaylardan alýr. Sözlerinin tümü veya birçoðu bestelenmiþtir.
Opera sanatýnýn Anayurdu olarak Ýtalya bilinmektedir. Floransa ise müzikli sahne eserlerinin beþiði sayýlýr.
Cumhuriyet Dönemi’nden sonra opera sanatý Türkiye’de de kendini göstermiþ ve Türk insaný tarafýndan benimsenmiþtir. Bu anlamda birçok sanatçý ve bestecimiz de olmuþ ve kendilerini sanat dünyasýnda kabul ettirmiþlerdir.
Geçtiðimiz günlerde Antalya’da Ünlü Ýtalyan Besteci Gioacchino Rossi’nin “Ýtalya’da Bir Türk” adlý opera eseri Antalya Devlet Opera Ve Balesi (ANTDOB) tarafýndan sahnelendi.
Opera, konusu itibarýyla Avrupa Sanatýnda Türk etkisinin önemli bir örneði olarak dikkat çeken 2 perdelik bir eser. 19. yüzyýla ait bir eser.
Opera, Antalyalý operaseverler tarafýndan merakla bekleniyordu. Oyunun çalýþmalarý bitti ve sahne aldý.
Beklenen gün geldi. Seyirciler, biletlerini alarak salonu doldurdu. Birinci perdeye kadar her þey normal seyrinde gitti. Ýzleyenler, merakla izledi oyunu.
Ne olduysa ikinci perdede oldu. Bazý seyirciler, þaþkýnlýktan neye uðradýklarýný þaþýrdý. Kimileri sessizce izlediler oyunu, kimileri de sessizce protesto ederek ikinci perdeyi izlemeden salonu terk ettiler…
Peki, neydi bu izleyicileri rahatsýz eden durum? Oyunun ikinci perdesinde sanatçýlardan ikisinin baþlarýnda türban ve tesettür kýyafet vardý. Erkek oyuncular da bazý izleyiciler tarafýndan “kýro” tipi veya “maço” olarak addedildi. Bu da bazý izleyicileri rahatsýz etti.
Ýzleyenler, Türk kadýnýnýn bu olmadýðý, erkeklerin ise bu kadar kaba olmadýðýný belirtti. Bu tür zihniyetin Türk kadýný ve erkeðine hakaret olduðu belirtildi.
Salondan çýkan izleyiciler fuayedeki aný defterine tepkilerini dile getiren ifadeler yazdýlar. Bir izleyici, "1814 yýlýnda kaleme alýnmýþ bu eserin ilk sahneye konuluþ koreografisi esas alýnmalýydý. Eseri günümüze adapte etme gayreti anlamsýz ve G. Rossini'ye haksýzlýk olmuþ" sözlerine yer verdi.
Aný defterine daha sert sözler yazan bir izleyici ise "Sanata kirli eller, kirli ruhlar uzandý. Güzel eserleri mahvetmeye hakkýnýz yok. Türk kadýný ve Türk erkeðinin tarifi bu mudur? Yazýklar olsun sizlere" dedi. Bir baþka izleyici de "Bir Türk kadýný olarak ne kendime, ne de erkeklerimize böylesi kýyafetleri yakýþtýramadým. Biz bu deðiliz. Sürekli gelen bir izleyici olarak 2. perdeyi seyretmiyorum. Yazýk olmuþ" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
“Ýtalya’da Bir Türk” eseri Mehmet Ergüven sahneledi. Orkestra Þefliði Gaetano Solýman ile Ömer Yöndem, Koro Þefliðini Mahir Seyrek yaptý. Dekor tasarýmý Müfit Özbek tarafýndan gerçekleþtirdi.
Eserde Antalyalý sanatçýlarýn yaný sýra Ankara, Ýstanbul ve Ýzmir Devlet Opera Ve Balesinden sanatçýlar da yer alýyor. Yani güçlü bir kadro oluþturulmuþ.
Tabii, ben insanlarýn giyim tercihlerine karþý olan biri deðilim. Ýsteyen istediðini giyer. Ýstediðini tercih eder.
Sanata açýk ve bariz bir þekilde politikanýn karýþtýrýlmasýna, bunun kasýtlý olarak yapýlmasýna ve izleyenlerin aklýný bulandýracak iþler yapýlmasýna karþýyým.
Tabii sanatta bu tür þeylerin mutlaka olmasý kaçýnýlmaz durumdur. Ýnsanlar düþüncelerini sanat yoluyla aktarabilmelidir. Benim karþý durduðum nokta, bazý þeylerin zorla halka kabul ettirilmeye çalýþýlmasýdýr.
Yoksa bir yönetmen, bir sanat eserinde þunu giydirmiþ, bunu ortaya koymuþ beni hiç ilgilendirmez.
Sanatý, izleyenlere sanat gibi vermek gerekir…
Siyasi bir ilaç olarak deðil…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.