..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Zamanı gelen bir düşüncenin gücüne hiçbir ordu karşı koyamaz. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çağdaş Sanat > Hakan Yozcu




23 Mart 2015
Tiyatro Festivallerinin Artması Sevindiriyor  
Hakan Yozcu
Beyarmudu Belediye Başkanı Sayın İlker Edip, bölgede bir tiyatronun kurulması için hiçbir şeyden kaçınmamış ve bu iş için gerçekten doğru ismi bularak, konservatuar mezunu olan, yazar, yönetmen ve oyuncu İzel Seylani’yi kurulacak olan tiyatronun başına getirmiştir. Kısa sürede bölgenin gençleriyle bir araya gelen Seylani, bir grup oluşturmuş ve bu grupla sahnelediği oyunlarla güzel başarılara imza atmıştır. Gençleri bir çatı altında toplayarak boşluktan kurtarmış ve onlara profesyonel anlamda tiyatro bilgisi ve sevgisi vermiştir.


:ACEC:

     Tiyatro, hayat olaylarını sahnede canlandırma sanatıdır. Ve neredeyse insanlıkla yaşıt bir sanattır.
     İnsanoğlu hayatta var olduğundan beri tiyatro sanatını hep bir şekilde ön plana çıkarmıştır. Tiyatro, insanı eğitmiş, insana yön vermiş ve insanı, insana, insanla anlatmıştır.
     Kıbrıs Türkü de tiyatro çok seven bir toplumdur. En zor şartlar altında dahi tiyatrodan kopmamış ve her şartlarda tiyatro ile iç içe olmuştur.
     Günümüzde de durum aynıdır. Tiyatro KKTC’de o kadar çok sevilmektedir ki artık her bölgemizde tiyatrolar kurulmakta, profesyonel kurumlarımızın yanı sıra amatör de olsa tiyatro oyunları her bölgeye ulaşmaktadır.
Dünden bu güne baktığımızda faaliyet gösteren tiyatro gruplarının da arttığını görüyoruz. Bu grupların artması hem rekabeti doğuracak hem de kaliteyi beraberinde getirecektir.
Belediyelerimiz de artık tiyatronun önemini iyice anlamış olmalılar ki kendi bünyelerinde tiyatro grupları oluşturmaya başladılar. Bununla da yetinmeyip “Tiyatro Festivalleri” veya “Tiyatro Günleri” düzenlemeyi başladılar.
Güzelyurt Belediyesi’nin düzenlediği “Tiyatro Günleri”, Girne Belediyesi’nin her ay gerçekleştirdiği TC Devlet Tiyatroları gösterileri, Çatalköy Belediyesi’nin birkaç yıldır düzenli olarak yaptığı “Beşparmaklar Tiyatro Festivali”, Girne Amerikan Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini gerçekleştireceği “Tiyatro Günleri”, yine İskele Belediyesi’nin Mart ayı içinde, “Kültür ve Sanat Günleri” içinde gerçekleştirilen Tiyatro Gösterileri, tiyatromuz için hem sevindirici hem de ilerisi için çok umut verici etkinlikler olmuştur.
Bunlara ek olarak bu sene de Beyarmudu Belediyesi bir Tiyatro Festivali düzenliyor. Deneyimli tiyatro adamı İzel seylani önderliğinde kurulan Beyarmudu Halk Tiyatrosu bölgeye hem tiyatroyu sevdirmiş, hem de bölgenin tiyatro ihtiyacını gidermiştir.
Beyarmudu Belediye Başkanı Sayın İlker Edip, bölgede bir tiyatronun kurulması için hiçbir şeyden kaçınmamış ve bu iş için gerçekten doğru ismi bularak, konservatuar mezunu olan, yazar, yönetmen ve oyuncu İzel Seylani’yi kurulacak olan tiyatronun başına getirmiştir.
Kısa sürede bölgenin gençleriyle bir araya gelen Seylani, bir grup oluşturmuş ve bu grupla sahnelediği oyunlarla güzel başarılara imza atmıştır. Gençleri bir çatı altında toplayarak boşluktan kurtarmış ve onlara profesyonel anlamda tiyatro bilgisi ve sevgisi vermiştir.
İşte bu sevginin bir sonucu olarak da Beyarmudu Bölgesi’nde bu sene ilk defa düzenlenecek olan “Mesarya Tiyatro Festivali” gerçekleşecektir. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde başlayacak olan bu festivale Türkiye’den birçok güçlü ve iddialı ekipler katılacaktır.
Tabii bu olumlu kültür ve sanat çalışmaları hepimizi mutlu ediyor.
Burada bir eleştiri de Gazimağusa Belediyesi’ne yapmak istiyorum:
Gazimağusa’mız bu gün adada nüfus bakımından Lefkoşa’dan sonra gelen ikinci büyük şehrimizdir. Üstelik Mağusa halkı da tiyatroyu son derecede sevmektedir. Adeta aşıktır tiyatroya…
Hal böyle iken, halen Gazimağusa Belediyesi’nin tiyatro alanında bir çalışma yapmaması bizleri derinden üzmektedir… Oysa yeteri kadar potansiyel vardır…
Belediye bünyesinde bir “Gazimağusa Belediye Tiyatrosu”nun kurulma zamanı geldi de geçiyor bile…
Gazimağusa’da mükemmel bir de salonumuz var: “Gazimağusa Raruf Raif Denktaş Kültür Ve Kongre Sarayı”
Bu salonumuz her türlü tiyatro faaliyetini kaldıracak kapasitede. Bölgede yetişen oyuncu gençlerimiz de var. Bunların birçoğu da konservatuvar mezunu. Yani geriye bir tek helva yapmak kalıyor.
Gazimağusa Belediyesi’nin kuracağı bir tiyatro ve sonrasında düzenleyeceği “Tiyatro Festivalleri” veya “Tiyatro Günleri” bölgeye renk katacak ve kültürel bakımdan bölgenin kaderini değiştirecektir…
Halkımız buna layıktır ve bunu istemektedir…
Bütün bölgelerimiz tiyatroya doyarken, Gazimağusa’mızın bundan mahrum kalması kabul edilemez diye düşünüyorum…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çağdaş sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnciraltı Şairleri
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Boyacı’ya Büyük İlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük İlgi Gördü
İlk Yerli Operamız: Arap Ali Destanı
Nkl’de Edebiyat Sokağı
Erdinç Akgür İle Devlet Tiyatroları’nı Konuştuk

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beşik Gibi Sallandık
"Kırmızı Pazartesi" Romanının Düşündürdükleri
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vakit Gelince [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.