..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doðmalý. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




7 Nisan 2015
Gulyabani Oyunu  
Hakan Yozcu
Oyunda, iþe ihtiyacý olan dul bir kadýnýn tanýdýðý bir kadýn tarafýndan isteksizce bir köþke hizmetçi olarak götürülmesi ve orada yaþadýðý olaylar anlatýlýyor. Öyle ki kadýnýn gittiði bu köþk, herkes tarafýndan perili ve cinli olarak biliniyor ve bu nedenle býrakýn köþkü çevresine dahi kimse gitmek istemiyor. Daha oyunun baþýnda arabacýnýn köþke varmadan arabayý durdurup “Bundan sonra artýk ben gidemem. Perili, cinli olan o eve hayatta gitmem” demesi kadýnýn köþkte kalacaðý süre içinde yaþayacak korkulu anlarýn habercisi oluyor. Kadýn cinleri, perileri duyunca köþke gitmek istemese de zor durumda olduðundan ve yakýný olan kadýnýn da kendini ikna etmesinden dolayý kaderine razý olmuþtur.


:ABHF:
                    
          Beyarmudu Belediyesi tarafýndan ilk defa düzenlenen 1. Mesarya Tiyatro Festivali’nde yavaþ yavaþ sona geliniyor. Ve bu ana kadar her biri diðerinden çok daha güzel olan oyunlar sahnelendi.
     Bu festival kapsamýnda son izlediðim oyun Bursa Þehir Tiyatrolarý’nýn büyük bir baþarý ve üstün bir performansla sahnelediði “Gulyabani” Oyunu oldu.
     Gerçekten mükemmel denecek tarzda tasarlanmýþ, izleyeni kahkahalara salan ve onlarý mýh gibi oturduðu koltuða çakan bir oyun “Gulyabani”. Þunu samimiyetimle diyebilirim ki son yýllarda izlediðim en güzel oyunlardan biri oldu.
     Dekor, kostüm, ýþýk-efekt, müzik ve danslarýyla uzun süre belleklerde yer edecek ve unutulmayacak bir oyundu desem hiç de yalan olmaz. Hele de oyunda canlý müzik kullanýlmasý, darbuka, keman, klarnet, kanun gibi müzik aletlerinin yer almasý oyuna bambaþka bir çeþni kattý. Ýzleyenleri adeta büyüledi…
     Oyun, tüm oyuncularýn katýldýðý dansla baþlýyor. Hep beraber þarký eþliðinde yapýlan bu dans seyircileri oyuna hazýrlarken de çok güzel bir oyun izleyeceðimizin habercisi oluyor.
     “Gulyabani” Oyunu, Türk Edebiyatý’nýn usta yazarlarýndan olan ve Türk Klasikleri arasýnda yerini alan Reþat Nuri Güntekin’in ayný adlý romanýndan tiyatroya uyarlanmýþ bir eser.
Roman olarak da çok beðenilen bu eser, tiyatro oyunu olarak da çok güzel bir biçimde tasarlanmýþ.
Eseri, Lale Oraloðlu oyunlaþtýrmýþ. Yönetmen; Volkan Özgömeç. Yönetmen Yardýmcýlarý; Altuð Görgü ve Sinem Þahin. Dekor; Tayfun Çebi tarafýndan hazýrlanýrken, Kostümleri; Funda Çebi hazýrlamýþ. Iþýkta; Zeynel Iþýk görev alýyor. Müzik; Murat Gedikli ve Ahmet Baran tarafýndan yapýlmýþ. Danslarý Ferdi Yýldýz hazýrlamýþ. Reji Asistaný; Ýpek Zeylan, Yapým Asistaný; Akýn Tezer Tunalý olmuþ. Iþýk kumandada; Haluk Sayýlýr, Ramazan Subaþý, A Baran Bozkurt görev alýrken, Ses kumandada; Özcan Tütüncü, Cem Dolmacý, Ýbrahim Duman görev yapýyor. Sahne Amirliðini; Gürkan Sargýn ile Uður Çakmak üstlenmiþ.
     Oyuncular: Altuð Görgü, Ebru Serener Ergüç, Didem Hun Liman, Müge Açýkdüþünenler, Nihal Türksever Erten, Güney Y. Güney, Uður Serener, Uður Çamak, Nihat Çetinkaya, Mehmet Ali Açýl, Hakan Demir, Musa Can Pekcan, Metehan Kaya’dan oluþuyor.
     Müzisyenler: Ömer Göktepeliler, Esra Gürkan, Iþýk Karlýtepe, Ali Çalanlý, Mustafa Öztaþkýn
     Oyunda, iþe ihtiyacý olan dul bir kadýnýn, yakýndan tanýdýðý bir kadýn tarafýndan isteksizce bir köþke hizmetçi olarak      götürülmesi ve orada yaþadýðý olaylar anlatýlýyor. Öyle ki kadýnýn gittiði bu köþk, herkes tarafýndan perili ve cinli olarak biliniyor ve bu nedenle býrakýn köþkü, çevresine dahi kimse gitmek istemiyor.
     Daha oyunun baþýnda arabacýnýn köþke varmadan arabayý durdurup “Bundan sonra artýk ben gidemem. Perili, cinli olan o eve hayatta gitmem” demesi kadýnýn köþkte kalacaðý süre içinde yaþayacak korkulu anlarýn habercisi oluyor. Kadýn cinleri, perileri duyunca köþke gitmek istemese de zor durumda olduðundan ve yakýný olan kadýnýn da kendini ikna etmesinden dolayý kaderine razý olmuþtur.
     Köþke varýnca orada çalýþanlardan da cinleri duyunca korkuya kapýlýr; ama yine de dönemez. Çünkü buraya gelen bir daha geriye dönememektedir.
     Oyunda, cinler ve periler daha ziyade ýþýk gölge oyunlarýyla verilmiþ. Oyuncular, kafalarýna tül örterek ve çeþit çeþit çabutlar baðlayarak cin imajý yaratmýþlar. Bununla birlikte, daha ziyade siyah renkli kýyafetler giyinerek cin-peri düþüncesini pekiþtirmiþler. Müzikle ve ýþýk-gölge ile de süslenince ortaya çok güzel görüntüler çýkmýþ. Ýzleyenler bu görüntüler karþýsýnda etkileniyor…
     Oyunun asýl metni olan romanda yazar, cin ve peri gibi boþ inançlarýn nasýl kötüye kullanýlarak saf ve namuslu insanlarýn kandýrýldýðýný anlatmýþ. Daha ziyade cahil insanlarý, cin ve peri gibi hurafelerle kandýrýp, onlara istediklerini yaptýrmak amacý güdülüyor. Kýsaca oyunda cahilliðin kötü yaný, batýl düþüncelere inanýlmamasý gerektiði, bilimsel, akýlcý ve mantýklý düþüncelere önem verilmesi gerektiði düþüncesi veriliyor. Aksi taktirde insanýn baþýnýn beladan kurtulmayacaðý veriliyor.
     Hüseyin Rahmi Gürpýnar’ýn 1912 yýlýnda yazdýðý ayný adý taþýyan eseri, aradan bunca yýl geçmesine raðmen insanlarýn hala hurafelere, büyüye ve batýl inançlara nasýl inandýklarýný ve bunlara nasýl aldandýklarýný ortaya koyuyor. Oysa zamanýmýzda teknoloji, bilim bunlara inanýlamayacak kadar ilerlemiþtir. Ve bu tür hurafelere inanmamak gerekir…
     Oyun yazarý Hüseyin Rahmi Gürpýnar, eserlerinde gerçekçiliði ve doðalcýlýðý savunan bir yazardýr. Dil estetiðine önem vermez. Romanlarýnda çok baþarýlýdýr. Öyle ki bu baþarýsý, romandan tiyatroya uyarlanan bu oyunda da kendini gösteriyor.
     Gulyabani romaný, Türk Edebiyatýnýn ayný zamanda ilk korku romaný olma özelliðini taþýyor. Oyunda da seyirci, yapýlan ýþýk ve gölge oyunlarýnda ürpermiyor deðil…
     Oyunculardan özellikle Muhsine rolünde Didem Hun Liman büyük bir performansla izleyenlerin dikkatini çekiyor. Çok hareketli ve canlý performansýyla oyun boyunca keyifle izleniyor.
     Hanýmefendi rolünde Nihal Türksever Erten de çok baþarýlý bir kompozisyon çiziyor. En çok beðenilen oyunculardan biri oluyor. Özellikle yatak üzerinde oynayarak sýçramasý ve ardý ardýna seri bir þekilde tekerlemeleri sýralamasý izleyenleri kahkahalara boðuyor. Doðrusu ben çok beðendim.
     Oyunda en çok dikkati çeken tip ise bana göre Arap kadýn rolündeki Ruþen Kalfa. Öyle bir kostüm hazýrlanmýþ ki sanki dev bir yaratýk olarak karþýmýza çýkýyor. Yaptýðý hareketler ve sözleriyle izleyenleri kendine baðlýyor. Oyuna apayrý bir renk katýyor. Seyirci belki de bu yönüyle en çok onu beðeniyor…
     Çeþmifelek Kalfa da baþarýlý oyunculardan biri. Oyun boyunca sahnede en fazla görünen karakterlerden biri.
     Oyun sonunda, gerçekte cinlerin ne olduðu ve nasýl bir oyun oynandýðý ortaya çýkýyor. Amacýn bambaþka olduðu bir sahtekarlýk olayý ile karþýlaþýyor izleyici. Artýk bunun da ne olduðunu merak edenlerin oyunu izlemesi gerekiyor…
     Kýsaca Bursa Þehir Tiyatrolarý izleyenleri büyüleyerek ayakta alkýþlanmayý bilen bir ekip oldu.
     Oyun sonrasý, Sanat Yönetmenlerinin, adeta Bursa ile özdeþleþen Gölge Oyununun burada da tohumlarýnýn atýldýðýný duyunca, beraberinde getirdikleri Gölge Oyunu Perde takýmýný Beyarmudu Belediyesi Halk Tiyatrosu Ekibine armaðan etmesi herkesi coþturdu. Alkýþlar dakikalarca sürdü…
     Beyarmudu Sosyal Tesisleri’nde unutulmaz bir sanat ve kültür gecesi yaþadýk. Vesile olanlara sonsuz teþekkürlerimi sunuyorum…
     Tiyatrosuz kalmayýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.