..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




14 Kasým 2015
Özneli Oluþmanýn Kimi Süreçleri 3  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:IBA:
Doðada genel bir enerji akýþý vardý. Genel enerji akýþý görece kesikli sürekli sistemler üzerinde türlü türlü düzenli özel baðýntýlý enerji akýþý oluyorlardý. Bu özel baðýntýlý, enerji akýþla düzenlenirdi sistemi oluþlardan birisi de; bizdik.

Ýçimizdeki bu özel baðýntýlý kesikli sürekli oluþun kodlanmasý, bencillik ve bencil oluþun öznel bilinciydi. Korteks bu bilinçten çok sonraki bir bilinç düzeyidir. Bencil bilinç, dýþtaki genel oluþ akýþý içinde seçme ayýklamasý yapýlmýþ olan yalýtmalardan oluþmuþtu.

Bencil oluþ bilinci; birinci taþýyýcý dalga oluþla, çevreden üzerimize doðru olan telkini veya tesiri ya da etkisini üzerimizde oluþuydu. Sosyal alan da, benin dýþýndaki kiþilerin, kiþisi davranýþlarý içinde; bencil oluþ bilincimizle kesiþim yapar noktalarýna göre sosyal alanýn seçme ayýklamasýný yaptýran giriþmeydi.

Yani taþýyýcý dalganýn baský ve basýnç etkileri içinde yapýlan seçme ayýklamalar, kiþi bencilliðini ve kiþi bilincini oluþurken: kiþilerdeki bencillikler de, kiþiler arasý bencilliklerle kesiþip, ana isteklerinin oluþtuðu ortak kümeye de, sosyal alan deniyordu. Ve meþru sosyal alan devinmesiydi. Sosyal alan ortak istekleri güdümleyiþle saðlatmanýn alanýdýr.

Kiþisi olan, bencildi bilinçle tutum olan içteki korunan yalýtým birinci yalýtýlan alandý. Kiþi ve kiþiler arasý giriþmeyle ortaya konan dýþtaki ikinci bir yalýtmanýn, seçme ayýklama olmasý da sosyal alanýn etkisini oluþmaydý. Sosyal alan, doðal veya evrensel genelliðe göre 2. Bir totemi özel yalýtým yapmanýn alnýydý.

Dýþtan kiþiler arasý sosyal alan içinde yapýlan 2. yalýtým; kiþisi benci, ortak özellik olanlardan seçilmiþti. 2. Yalýtýmýn içerikleri, kiþiler arasý yardýmlaþmayla ortak saðlanmaydý. Bunun gerçekleþmesi için ortak kesiþim kümesini oluþan enerji sirkülasyonlarýndan, enerji düzenli; tabu-yasalarý ortaya konuldu.

Böylece, ortaya konan tabu yasalý sosyal bencillik ve sosyal bilincin; tüzeli oluþu inþa ediliyordu. Açlýk; türlü enerji akýþlý bir enerji saðlama oluþuyla; doðal akýþtan yalýtýmlý, bencil bilincin kiþilere bir etkisiydi. Yani açlýk, ana taþýyýcý dalga içindeki yalýtýlmalardan birisidir.

Açlýðýn telkini, kiþiyi; dýþtaki doðal oluþumlar üzerine bir tutumla kýlar. Bu tutumlatma, genel oluþla dýþta saðlama olmanýn tutumlanmasýdýr. Kiþi, kiþiler karþýlaþmasý; bu doðal oluþumlar üzerine tutumlaþma nedeniyle karþýlaþýp giriþir ve bu giriþmenin birçok yansýmalarý elde edilir.

Açlýk etkili uyarým, dýþta kiþi-kiþi giriþmelerini yansýtýr. Bu yansýma içindeki ortak uyarýlardan saðlanma olanlar, sosyal yalýtým içine sosyal korunum yassý oluþla seçme ayýklama edilirler. Bu sosyal alanlý seçme ayýklama olanlar; sosyal alan içinde, sosyal alan tarafýndan hem yalýtýlýrlar, hem sentezlenirler hem de sosyal alan akýþýyla taþýnýrlar. Ýþte sosyal alan, sosyal oluþla ikinci bir dinamik taþýyýcý dalgayý oluþturmaktýr. Bu taþýyýcý dalga bencil oluþa göreyse de, keyfi kiþi hoþlanmasýna göre deðildir. Sosyal oluþ bilinci, kiþinin dýþýnda ve kiþi hoþlanmalý tekil bilinçten baðýmsýz oluþtur.

Anlaþýldýðý gibi kiþinin kendisi dýþýnda ve kiþinin bilincinden baðýmsýz oluþla iki temel taþýyýcý inþa dalgasý vardýr. Bunlardan birincisi dinamik doðal akýþýn inþacý taþýyýcý dalga olmasýdýr. Diðeri de yine dinamik sosyal akýþýn birinciden sonra kinci bir taþýyýcý dalga olmasýdýr.

Ýnþacý iki temel alanýn etkisi, ayný kaynaktan iki farklý yansýtýlmalarýyla ortaya konulur. Dýþtaki genel enerji akýþlý süreç, önce kiþiler içinde parçalý akýþ edilir. Buna ben oluþ diyorduk. Sonra da genel enerji akýþýný kiþilerin; kiþilerle kendi arasýnda parçalý süreç edinmelerinin adýmý gelir. Parçalý akýþ edilen þey o özel sistem içinde, sistemin korunum yasa bilinci oluþla ortaya çýkan bir enerji düzenlenim ilkesidir.

Kiþilerin içinde yalýtýlmakla kesikli sürekli yapýlanlardan birisi açlýk; bir diðerleri cinsellik, bir baþkasý da kendisini büyütme (çoðalma) oluþtur. Yani korunan þey kesikli olurken var kalýr. Sürekli olurken var kalamaz. Hem var kalmanýn, hem var kalamamanýn biçimlenmesi olmakla; korunma, güvende olma, kendisini algýlama vs. türü süreçler; özel sosyal tutumlu tabu ve yasalarla, ana taþýyýcý dalga üzerine modüle edilirler. Böylece parçalý sürekli olanlarýn yapý içindeki kendi akýþlarý yaptýrýlýr.

Dikkat edilirse totemi anlama içinde düzenletil yasalarý edilenler, ana taþýyýcý içinde parçalý oluþla özel yalýtýmý yapýlan neden sellere uygun olmak zorundadýrlar. Kiþisi tutum olan özne nesnel belirimle istek ve davranýþlarýn tümü, kiþiyle birlikte sosyal alan içinde vardýrlar. Sosyal alan bunlarýn tümünü deðil de zorunlu olanýný ve kesiþim kümesi içinde olanlarýna akýþ yaptýrýr. Akýþ olanlarla, kiþide olup ta sosyal alan içinde akýþ olmayanlarýn seçme ayýklamayla engellenmesi kiþide bir çatýþmayý oluþur ve akýþ olanla engellenenleri kiþilerde bir anlam kopukluðu yapmaktadýrlar.

Anlam kopukluðuyla beraber lineer akýþta oluþan kýrýlmalar; totemi özel yalýtým içinde (sosyal alan içinde) nedenli kýrýlma olmakla birlikte; bu kýrýlmanýn akýþ yapamayýp ta yýðýlma yapmasýnýn basýncý, kiþilere totemi mana anlamasýný vermektedir.

Þöyle ki; kiþinin çevrede açlýðýný gidermesi temel bir hoþlanmadýr. Kiþinin açlýðýný gideren þeyi öncelikle pay etmemesi de doðada ve bencillikten ötürü önceden beri yatkýnlýk oluþla temel hoþlanmadýr.

Sosyal alan içinde kiþinin açlýðýný gideren þeyi bulmasý, temel hoþlanmaya uygundur. Ancak yiyeceði bulmasý ile açlýðýný gidermesi hemen gerçekleþmez. Kiþinin totemi mana anlamasý gereði o yiyeceði ait eþlerinin olduðu alanýn içine getirmesi gerekmektedir. Totemin ortaklaþtýran etkisi nedenle, kiþinin bulduðu þeyle açlýðýný gidermesi arasýna ortaklaþma yapacak olmaktan dolayý bir gecikme girer.

Ýþte kiþinin bulduðuyla hemen doymasý yerine, bulduðunu grubuyla paylaþmasý için edimseli olmasý kiþinin açlýðý gidermede gecikme yapmasýdýr. Bu gecikme engellenme ve düz gidiþte kýrýlma oluþtur.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.