..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




27 Þubat 2016
Maðara Süreçleri 2  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:FDJ:
Salýným dalgalanmasý totem grubun bölgesi içinde en uç sýnýrdan geri dönüþle; grubun geri iletilmesini yapýyordu (feedback). Grup merkezi çevresinin en uç bölgesiyle iletiþime için merkezle bölgesi içinde, arama-tarama; keþif yapma, konaklama gibi aþamalardan oluþan alanla, parçalý oluþlara dönüþüyordu.

Yani bölge sýnýrýyla sýnýrlý olan totem grup düzenletin salýnýmlarý, ileri ve geri olup; soru-yanýt-dönüt salýnýmlarý halindedir. Yer yer keþif yapmalarý, arama tarama, konaklama yapmalarý; bu tür bilgilerin merkezle paylaþýlmasý, mevcut yiyecek türü, av durumu; toplanan nesnelerin merkeze taþýnmasý gibi iletimlere dek yoðunlaþmalarýný vermekle, grup içinin kendi parçalý durumlarýný oluþuyordular.

Keþif gezilerinin, arama taramalarýn bu parçalý aþamalar üzerinde tekrarlarý da, merkezle bölge sýnýrý arasýnda devamlý kýlýnmak istenmesiyle de tutum sürekli oluyordu. Tutumun yoðunlaþmasýný oluþan parçalý yerler, grup merkeziyle geri beslenme veya geri bildirme yapar. Geri iletim ana salýnýmýn ileri yönlü devam etmesini ya da ana salýnýmýn ileri yönde devam etmeme süreçlerini düzenletiyordu. Sonuçta geri etkili bildiriþimler, ileri geri iletime oluþlarýyla totem alanýn sürdürülebilir bir sürekliliðini oluþuyordular. Bunlar inþacý zorunlu akýl deðil miydi?

Akýllarýný, parçalý olaylardan seçme ayýklama yapmakla biriktiren grup; parçalý olaný görüp, entegre olaný fark edip, kendi bilmelerini ortaya koymuþtular. Zekâ ya da akýl insanla deðildi. Ýnorganik ve organik süreçlerin çevrimlerle zaten doðada vardýlar.

Hemcinsimiz eylem ve el becerileriyle bunu daha bir diyalektikle ettiler. Parçalý olaylarda bütünleþen totem grubun alan yapýsý; sürü içinin öbekti çevrimleri üzerinde belirimler veriyordu. Öbekler iç eðim yoðunlaþmasýyla zaman zaman sürüden kopuyordular. Bu merkezin öbeklerle olan iletiþiminin ara sýra kopmasýydý. Bunlar sýk tekrarlardý. Öbekler ana kütleyi bulma, ona yeniden katýlma eðilimindeydiler.

Öbekler bu tür gelgitleri olan nedenle, bir ara kendi kararlý düzenli çevrim sel tutumlarýna sahiplikle yineleyen davranýþlarýný benimsemeye baþladýlar. Tekrarlarla; sürekli olanýn dinamosuyla; öbekti kazanýmlarýný sürüden böldüler. Öbek kazanýmlarýný o kazaným haliyle totem gruba genelleþtiler.
Ýþ birlikti saðlamayý öbekti grubuyla paylaþtýran totemi mana anlayýþý, bu izole yapý içinde yalýtýldý. Çok büyük alana yayýlmýþ, geri iletmesi, aitlik paylaþtýrmasý olmakla düzenli olamayan sürü; bunlarý yer yer öbekler halinde öbekler içindeyken baþarýyordu.

Öbeðin içindeki bu alan kazanýcý (alanlanma) olan tutum; çevrimle, iletime boyutuyla kendi alanýna totem etkiydi. Yapý küçüktü ve bu totem etki ile iþlevdendi. Alan etkili iþlevsel oluþlar bütünü bu öbek ile totem grup yalýtýmýný ortaya koydu. Ortamýn içi iþlevdendi olanlarýnýn birçok yepyeni kendi tabucu nicelemelerini aksamladý (bir birine göre hareket eder baðlýlýkla kýlmak) . Bu aksamlý eylem sellik grup hemcinsleri üzerinde “ortak akýlý” oluþuyordu.

Söz gelimi, maðara yaþamý içinde totem mana iliþkisini baþlatan gruptu yapý, dýþa kapalý içte küçük zaman mekân daðýlýmlý bütünü oluþan eylem birliðini koymanýn içindeydiler. Bir süreçle grubun izole yapýsý içinde bir köpeðin grup tarafýndan korumasý oluþla giriþen süreç; köpekle grubun savunulmasý olan süreci içine kattý. Bu katký, köpek giriþmeli ortam dalgalanmasý olmakla yeni niceleyiþti daðýlýmla bütün içine uyumla yansýdý.

Ýzole olan totem içi alan, kendisine özgü özel nicelimle paylaþmalarýna da bir kullaným oldular. Ve bu tür paylaþmalarýný tekrar tekrar üretir olmanýn yeteneðiyle izole yaþam iþlevsel oldu. Yapýnýn küçük oluþu, yapýnýn iletime olmasý ve yapýnýn korunmasý; düzenli yapý içinde hýzlý biriken deneyimleri ve bu deneyimleri ifade etmeyi daha bir zorladý. Yapýnýn içi geliþen bir dilsel ve eðitimsel öðretili gelenek aktarýmýna dönüþtü. Duvar resimli vs. sembolizmler bu sürecin en yoðunlukla oluþtuðu süreçti.

Totem alandý yapýnýn içi her gün; ayný þekilde, ayný þeyleri, çeþitli biçimde iþaretleþmenin imlerini oluþuyordu. Bu imler de; günlük yaþamlarý gibi her gün, ayný biçimde; ayný tutumlarla eþletilen imlerin kullanýmý oldular. Bu kazaným aklýn, zekânýn kullanýmýný grup faaliyetli ve grup iþlevli damga kýlýyordu.

Totem sürecimiz de sürüye dek yaþamdaki gibi kiþilerdi tutumlardan da kaynaklý, grup salýnýmlý kendi kaotik niceliklerinin de içindeydiler. Ana süreç sürü salýnýmlý etkiyle, küçük grup salýnýmlý düzenli etkiyi sosyal kýlabilmekti. Grup içinde belli kuralcý düzenden oluþan mekanizmalar, sürü düzenli kaotiklerini; totem düzenli yepyeni bir akýl ve bilinç (ruh) olmasýnýn; totem grup bilinçli bir süreç deðiþtiricisiydiler.

Köpek bir süre bu grubun saðlasan, saðlatan ortak paylaþmalý ortam giriþmesi oluþuyla kutsal mana anlamasý içinde olacaktý. Köpek, grubun; baþarý, beceri ve bilinci oluþla mana totemiydi. Onu uzaktan izleyen bir dýþ grup onu it totemle oluþla gözleyecekti.

Gözlem yapan diðer grubun totemi paylaþtýrmasý içinde it saðlatmasý ve it paylaþmasý yoktur. Belki de ateþin saðlatmasý ve ateþin kullaným paylaþmasý vardý. Bu grup ateþin saðlatmasý olan sýcaklýk aydýnlýk yakýp temizleme yapmasý gibi arýndýrýcý lýðý, totem mana kapsamýnda grubun ateþ totemle olmasýydý.

Küçük grup, düzenli salýnýmla totem alan içinde olmanýn, totem alanlý inþasýna ideal tip iken; birkaç totem mesleðini bir arada inþa etmeye izin vermemekle küçük ve izole totem grup, totem meslekli süreçlerin de sýnýrlýlýk lýðý olmaktadýr.

Ateþ, köpek, mýsýr süreçli totem alan içindeki bu kullanýmlar, aslýnda her bir grubun kendi totem meslekleriydi. Totem meslekler totem adý da olmakla o grubun ihtira beratýydý (patent hakkýydý). Totem meslekleri içinde gruplar artýk küçük kalamazdýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.