..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Mayýs 2016
Felsefenin Doðuþu 10  
Bayram Kaya
Devam eden yazý.


:HDF:
Ýlahýn gözlemi, þimdi aný olan totem dönemli yaþayýþý bilmekle soyuttu. Ýnþa ettiði melezi dönemle somuttu. Melezin gözlemi kendi yaþantýsýný içselleþiþle somuttu. Ýlahlar, melezin bilmedikleri gaibe ait bildirimlerde bulunmalarýyla da soyut ve fantastikti. Ýlahýn gaibe dek anlatýmlarý melezlerine anlaþýlmaz geliyordu.

Melezin gözlemi içinde oluþla gözlediði durumlarla ve melez kendisinin kendi geçiþ ritüelinde edindikleri deneyimlerden edindiði algýlarla felsefesini kurguluyordu. Yetiþkin melez, baþka kiþilere uygulanan ritüeli süreçlerin içine dahi imgelem oluþla kendisini koyuyordu. Kendi geçmiþindeki, kendi geçiþ ritüelinin de böyle olduðunu gözlemleriyle, özdeþleþtiriyordu.

Ýttifak içindeki melez kiþiler bu türden sosyal öðrenmeli süreçleri iki yönden algýlýyorlardý. Bunlardan birisi, ilahlarýn ilah oluþlarý nedenle kendilerine bu kabilden ritüeli süreç uygular olmaktan muaf olmalarýydý.

Ýkincisi ilahlarýn; ritüel ayinini yapan, yaptýran bir buyurma olmalarýydý. Melez ile ilah arasýndaki bu gözlemsel fark bile bir basýnç ve baský kýrýlmasýydý. Böylece bu baskýlar ve basýnçlar, Ýlah-melez ilah-insan duygulu mana olmanýn iliþkileri oluþuyla yaþanýyordu.

Ýþte ilahtý kavram içinde saf totemiler kadýn erkek olmakla, görev eþlerdi. Melezlerin ittifak içinde hem totem aitliðe geçiþlerinin ritüeli vardý. Hem ilahi dönemle ittifak aiti olmaya geçiþ ritüeli vardý. Ritüelin biri özel, biri geneldi. Ýlahlar bu ritüellerin karar alýcý ve gözlemcisiydiler. Melezlik ilahi kararlara biat etmenin imanca inanýcý olan baðlýlarýydýlar. Melezler bu baðlýlýk andýyla ittifakýn da sürdürücüsü olacaðýnýn ant içilmesine ilahlarýný þahit ederlerdi. Melezler bu tür kodlamanýn sembolizmiydi. Yani melez olan ilahlarýn çocuklarý Annunakiler de ilahlarý tazimle saygýlýyorlardý.

Köleci dönem, kaderleri kiþisel belirliyordu. Bu nedenle çocuklar ana babasýný Mamon’du takdire göre ediniyorlardý. Bu nedenle Mamon’du takdir, bir yaratma ve hayýrlý evladýn takdir oluþuyla, nimetlerin yaratýcýsý ve keyfi takdirle daðýtýcýsýydý.

Mamon keyfi takdire göre yedirip içiren ilah olmayý da tanýmladý. Köleci dönemin mana anlamasý içindeki ana tema; nimet vurgulu söylemdi. Artýk yiyecekler içecekler yiyecek içecek deðil; NÝMETTÝ. Nimet; keyfi takdire göre kýsmet oluþla verilendi. Böylesi bir anlayýþla oluþan alan devinmesinin baðýntýlarý da, bambaþka olacaktý. Nimet kavramý ön ittifaklardan beri olan tarihsel bilgiyi, kadük (düþmüþ) kýlýyordu.

Köleci sistem kiþilerine baþtan beri efendi-köle olmanýn kader bilincini inþa ediyordu. Ayaðý takýlýp düþen biri dahi bu kaderle düþüyordu. Kader denen yazgýlarýyla birbirine baðlý efendi ve kölelerden oluþan milletler meydana gelmiþti. Milleti bir oluþumun içine böylesi kaderin determine ettiði þartlara doðuyorlardý. Ön ittifakýn erkek diþi vurgulu ilahi yasalý mesajlarýnýn anlamý köleci dönemli þimdiye göre boþ düþen anlatýmlardý. Kendi keyfi takdirlerinin yarataný olan köleci ilahlarýna göre uyarlanan anlamlardý.

Bundan ötürü ortam; nedeni belli olmayan, rýzk veren, nimetleri yaratan, rahimlerde olaný bilen, malý mülkü olan, çocuk veren, çocuðu alan, baþýnýza gelecekleri bilen, baþýnýza gelecekleri belirleyen, sizi esirgeyip koruyan vs. oluþuyla köleci ilahlar; ön ittifaký dönem içindeki ilah görevlerinin bir anýlýþla yansýtýlmasý olan köleci ortam; köleciliðin diþi, erkek tanrýlarýyla dolacaktý.

Süreç milletlerin kendi hafýza versiyonu içindeki bin bir varyasyonlarýyla içinden çýkýlmaz bir anlama ve anlatým olacaktý. Bu anlatýmlarýn kendisi, kendisinin; yeniden ve kýyasýya bir mana anlamasýný oluþmanýn mücadelesi içine girecekti. Put deniþse vurgulu kavram köleci dönem öncesini aktarýyordu.

Köleci dönemin öncesi, köleci dönemin inþacýsýysa da; ön ittifakýnýn köleci dönemle kan ve doku uyuþmazlýðý vardý. Ön ittifaký mana, köleci manaya uymamakla, kendisini zamanlar üstü donmuþ kalmýþ bir kalýp yapmýþtý. Bu nedenle köleci dönem, ön ittifaký dönemi; güya sapýklýk saymýþlardý. Yani köleci dönemin nazarýnda, ön ittifaklý tutumlara; putçu tutumlar denmiþti.

Her biri bir ön ittifaký iliþkinin bað sal alan devinmesi olan ön ittifaklý veriler; köleci dönemin içinde de köleci envanterlerin zýt manalý devinme anlayýþlarýnýn içini zýt anlamla oluþacaktýlar. Ortaklýða karþýn zýttý ortak tanýmazlýk. Paylaþmaya karþýn zýttý paylaþmamaydý. Genel zenginlik ve genel yarara karþýn özel zenginlik ve özel yarardý. Ortaklýðýn takdirine karþý, tekil takdirdi.

Durumca uygun olan herkesin üretim e ve saðlamaya katýlmasý yerine zýttý, mülkü olmayanýn mülkü olana çalýþmasý ve mülkü olanýn çalýþmadan mülk hakkýný köle çalýþtýrmakla kazanmasý vs. ilkeydi. Yine de zýttýyla ve biriktirdiði meþrutluklarý ile köleci döneme esin kaynaðý olan bu verilere raðmen köleci dönem nankörlüðü kendi öncesini sapýklýk olan put oluþla söylüyordu.

Felsefenin Doðuþu köleci dönemde bu ikili çeliþkiden ilhamla, ortaya konan; sembolik bir bayrak yükseltilmesine neden olacaktý. Puta karþý, yeni put olan köleci imandý. Yeni put köleci imanýn zaferi ve kurtuluþ vaazý olacaktý. Ýman kurtuluþtu anlayýþýyla ve bu kurtuluþtu anlayýþý kuracak olan kutlu kiþilerini bekleme iþini, köleci dönem imaný hep dabbelerle ilan edecekti.

Köleci dönemin put dediði yapý, köleciliðin kendi öncesi olmakla; köleci dönemin oluþmasýna olanak saðlayan dönemdi. Ön Ýttifak servetlerinin biriktiði, üreten iliþkilerle tüketimin gruplar arasýnda ortaklaþa tüketildiði ve ortaklaþmacý takdirle, ortak kararlarýn almasý dönemiydi.

Köleci dönemin kurtulmak istediði de, kendisiydi. Kurtulmak istediði bütün kötülükler de; mal mülk sahipliðinden doðan çeliþkilerdi. Malýn mülkün özel sahipliði içindeki köleci sistem tüm kötülüklerin anasýydý.

Köleci sistemdeki kötülükler; tarihsel süreç içinde ön ittifaklý uygarlýklarýn biriktirdiði malý mülkü, kiþi iyeliði içinde kullanmakla ve bu iyeliði edinme þeklinde kaynaklý oluþla ortaya çýkýyordu. Kendisinin hazýrladýðý sefalet, felaket ve zulmüyle kölelik olan düzendi. Köleci sistemin kurtuluþtu anlayýþý, yine köleci zulüm ve sefalet olmasýyla kendisinden kurtulmaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.