..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Kirazlar ve dutlarýn tadýný çocuklar ve serçelerden sor." -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Temmuz 2016
Erken Dönem Eþitliði 1  
Bayram Kaya
Ön ittifaklý dönemin ve totem dönemin çaput baðlanan dilek aðaçlarý yoktu. Bu nedenle dilek aðacýna bez parçasý baðlamakla; þans, kader, kýsmet dilenen; iþsizine iþ, aþsýzýna aþ dileyen; evde kalmýþ kadýn erkek kýsmetsizlerine de þans açtýran totem dönemli dilek seanslarý yoktu. Nedendi acaba?


:IHJ:
Ön ittifaklý dönemin ve totem dönemin çaput baðlanan dilek aðaçlarý yoktu. Bu nedenle dilek aðacýna bez parçasý baðlamakla; þans, kader, kýsmet dilenen; iþsizine iþ, aþsýzýna aþ dileyen; evde kalmýþ kadýn erkek kýsmetsizlerine de þans açtýran totem dönemli dilek seanslarý yoktu. Nedendi acaba?

Yine erken döneme göre köleci dönem; bir yandan kiþisel malýný mülkünü yýðacaktý. Diðer yandan da yýðdýðý mal mülk edinmeli her bir eþitsiz durumlarý karþýsýnda oluþan sefalete, zulmetme süreçlerine acýyýp, merhamet edip bu kabil vicdan sýzlamasý ortaya koyacaktý. Bu Mamon’du vicdan sýzlamasýydý.

Oysa totemdi dönemin totemdi mana anlamalý bir vicdani vardý. Ön ittifaklý yapýnýn vicdaný da kendi grubu ile beraber kendi grubu dýþýndaki gruplarý da gözetir olan ilahi manalý bir tutum ve vicdandý.

Her iki tutumun referansý grupça ve gruplar arasý görülen iþler baðlamýnda iþ görülmesi ve görülen iþ saðlamasý üzerinde bir paylaþmaydý. Bu aþamada nicelik ve nitelikçe iþ kategorizesi yapýp paylaþmak deðil de salt eylemseli oluþla ortaklaþmaya katýlmak esastý.

Kiþilerin saðlama yapma nötrlenmesi, gruplar arasý giriþmeler eliyle; grup eylemli katýlýmlarý üzerinde gerçekleþiyordu. Ýþte bu tarz eylemseli oluþun getirdiði saðlayýþla sýzlayan frekans salýnýmlý ilahtý mana anlamalý vicdanlar bambaþka senkop (aksatým) ve senkronlayýþla (uyumlanýþla) çarpýyordu.

Toplamda her iki dönemin vicdan sýzlamasý iki ayrý frekansla giriþen bir mana anlamasý ortalamasýna karþýlýk gelen bir algý ve tutumca duygular, yansýtýlmasýydý. Totem dönemin vicdaný, herkesi kendi gibi gördüðü; kendisini de herkes oluþla gördüðü totem kardeþ tevhidine referanslý vicdanýn sýzlamasýydý.

Ön ittifaký dönemin vicdani kanaati totem dönem algýlarý üzerine seleksiyon olup guruplar arsý iliþkiler düzenli genlik salýnýmýyla tirilleþen yeni bir oluþmaydý. Yeni vicdan ne totem dönem vicdaný gibiydi. Ne de ondan baþkaydý. Yeni vicdan, totem dönem vicdanýndan da biraz fazla oluþla yeni bir durumdu.

Gruplar arasý giriþmeyi kaldýrdýðýnýz zaman vicdanýnýz yolunu kaybetmiyor; totem dönemli mana anlamasýna göre sýzlýyordu. Ön ittifaklý vicdan, totem dönem vicdanýný içermekle ve ön ittifaklý bilinç kadarla da totem dönemin vicdanýndan fazlaydý.

Yani ön ittifaklý dönem, totem dönemin içinde gelmekle totem dönem vicdanýný tanýyor ve biliyordu. Ön ittifaklý dönemin genlik salýnýmý her iki aþama kadar toplam bir ön ittifaklý bulunç uzamýna sahipti. Toplamýn, artý ve eksilerden (baskýlayan-kuvvetlendiren dalga giriþmesinden) oluþan seçme ayýklama (seleksiyon) olduðu unutulmasýn.

Totem dönem vicdanýnýn ön ittifaklý buluncu (vicdaný) bilemediði kadarla, ön ittifakýn aktif olduðu an boyunca totem dönem vicdanýnýn sukut edip senkop (aksama) yaptýðý bir uzam alanýna sahipti. Böyle olunca totem dönem vicdaný, ön ittifaklý bilinci taþýmamakla ve totem dönem vicdaný ön ittifaklý bilinci bilmemekle totemi bulunç; totem buluncun bilip tanýmadýðý kadar süreler boyunca senkop yapýyordu. Köleci dönemle birlikte totemi senkop süresi daha da uzayacak ve sosyal travmalarý oluþacaktý.

Bu nedenle her bir sonraki aþama, bir önceki aþamanýn aksamasýna ve devamýna neden olurla kesikli süreklidir. Bu nedenle süreçlerin açýlma kapanmasý olan gel git nedenli senkop (dirençle-sürtünme) yapma evresi vardýr. Köleci dönem; biri totem dönemli, diðeri de ön ittifaký dönemli olmak üzere iki senkoplu bir mana anlamasýný taþýmakla birlikte; kendisi de bir sonraki feodal düzenin 3. Senkopuydu.

Bu her bir ana karakteristikle aksama noktalarý, vicdanýn çevrim yapmasýyla ölçme ve deðerlendirmeye tabii baþ ve son noktalarýný da oluþmaktadýrlar. Karþýlaþýlan durumlarýn, vicdanlar içindeki çevrimlere benzerlikleri vermesi nedeniyle bazý karþýlaþma durumlarý bize bildik, tanýdýk dururlar.

Bildik tanýdýk durumlar bu ölçme deðerlendirme nedeniyle bize daha yakýn ve daha sýcak olan vicdani kanaatlerin seçme ayýklamasý olan bir durumun, kriteri oluþla gelirler.

Ön ittifaklý dönemin ve totem dönemin, iþsizlik gibi bir sorunu da yoktu. Gerek totem dönemli sosyal yapý ve gerekse ön ittifaký dönemli sosyo toplumsa alan içinde yapýla gelen avcýlýk-toplayýcýlýkla; totem mesleði gibi hünerce iþler; erken dönemin en tabi ve en doðal birinci derecedeki düzlem çýkýþ noktasý olmakla zorunlu ve temel bir “eylemsel” oluþtu. Totemi ilahi sosyal yapýlarýn temeli bu çeþitten eþitçe eylemseli oluþtu.

Oysa özel mülk sahipliði eþitçe oluþun eylemseli olmasý deðildi. Aksine özel mülk sahipliði eþitsiz oluþun ta kendisiydi. Ýlk inþa eþit eylemseli oluþun giriþen, giriþtiren bir saðlama paylaþýmý olmakla geliþmeyi baþlatmýþtý.

Eþit eylemseli süreç baðýntýsýyla baþlayan geliþmenin sonrasýnda gelinen çok ileri bir düzey ve düzlem iliþkisinin alan etkisi vardý. Eþit eylemli üreten iliþkiler üzerinde kazanýlan bilgi ve teknolojinin üretim gücüne olan katkýlarý ilk baþlarda yapamayacaðýnýz düþünemeyeceðiniz her tür özel ve öznel anlamalý müdahalelere þimdi izin verir olmuþtu.

Bu müdahalelerden birisi, gruba ve ön ittifaka ait üreten iliþki baðýntýsýný; özel mülkiyet üzerinde çevrilmemek oldu. Yani eþitçe eylemseli oluþun yerine eþitsiz eylemseli oluþ konmuþtu. Malýnýz mülkünüz olmadan da bu eþitçe eylemseli oluþu baþlatamýyordunuz. Ancak malý mülkü olanlarýn malý mülkü üzerinde çalýþmakla eþitçe olur eylemlerinize ulaþabiliyordunuz.

Eþitçe olur eylemlerinize, eþitsiz olur mal mülk sahipliði üzerinde zar zor koþullarla ve keyfi takdirlerle ulaþýyordunuz. Bu; baský, zulüm, ezilme, kölelik, yokluk ve yoksulluk getirmekle ezik kiþilikler demekti. Sizin temel düzlemli eþitçe oluþ eylem selliðiniz köleci sistemin umurunda bile deðildi. Ýþte bu umursuz oluþ nedeniyle sizin dilek aðaçlarýnýz vardý.

Mal sahibi, mülk sahibi efendilerle sizin eþit eylemli baðýntý üzerinde iletilemediðiniz noktalarda sizin umudunuzu besleyip sürdüren ve sizi, size yabancý kýlan dilek aðaçlý, yatýr duasý seanslarýnýz vardý.

Eþit eylemseli oluþun baðdaþtýrýcý, örgütlenici bað iliþkisi yerine; gelinen düzey ve düzlem baðýntýsý nedeniyle enfekte edilebilen “özel mal mülk sahibi olmanýn, mülkiyet hakký” kavramý konup iyice bir de kutsanmýþtý. Ana baðýntý unutulmuþtu. Yamulan inþa içinde eþitlik mal mülk eþitliðine indirilecekti.

Bu unutulma bu yabancýlaþma içinde, bilinçsizlik olan; yamultulan; kontrol edilmesi gereken ve geri beslenmeli doðrultmasý olan temel düzeltme noktasý eþit ve eþ eylemselilikler olacakken; süreç kutsal mülkiyet hakkýna göre düzeltilir ve inþa edilir olmuþtu! Analitik düþünme, mülkiyet esasý üzerinden daha geriye; köleci baþlangýç imandan daha öte olan tarihi köklerine bir türlü götürülemiyordu.

Kölece” mülki özel sahiplikle olan eksen üzerinde, efendinin gönlünü yumuþatma vardý. Siz hiç; “ bana iþ ve mal mülk ver. Bir otomobil ve bir ev ver” diyen zengin kiþinin dala çaput baðladýðýný gördünüz mü? Nasýl erken dönemli yapýlarýn dilekçisi yoksa köleci dönemin de dala çaput baðlayýcýlarý vardý. Hem eþit eylemseli oluþla davranýyordunuz. Hem de ben “muhtacým” diye dilekçe veriyordunuz?

Erken dönemin, totemi ve ilahi manalý iki önemli ana yapýsý içinde eþitçe olan bu tabii halin eylemseli edilmediði bir baðýntý sal süreç düþünülemiyordu. Ýþte eþitlik te buydu. Eþitlik bugünkü gibi amaç ya da sonuç deðildi. Eþitlik en temel düzlemle olur, eylem sellik davranmasýydý.

Bu nedenle totem alan ya da ön ittifaklý ilahi süreçler; eþit eylemseli deðil de; iþi gücü olmayan bir eylemseli durumla sizlerin köleci süreç içinde olmanýzý ve iþi gücü olmayan eylemseli durumla izole edilmiþliðinizi kavrayamýyordu. Özgecil olan durumla davranmak özgecil olan durum sonrasý refahý herkesle, herkese göre paylaþmanýn eylem selliðiydi.

Her bir normal davranýþ þartlarýný taþýyan insanýn doðada avcýlýk, toplayýcýlýk yapabilme beceri ve eylemliliðiyle birlikte ön ittifak içinde totem meslekleri kapsamýndaki ortaklaþa eylemseli iþleriyle, eylemseli olduðu bir temel düzlemi vardýr. Ýþte bu eþitlik pozisyonudur. Bu temel düzlemli davranýþ olan eþitlik; devredilemez bir durumdur. Ve eþitliðin altýndaki eylemseli davranýþlý bu ön oluþumlu temel tutum olmasa; ne kiþiler, ne de sosyo toplumlar var olabilirdiler.

Üreten iliþki nedenli artan verimlilik yüzünden; pek çok kiþiler çalýþmadan da hayat sürebileceklerini gördüler. Bu görüþ üzerine kafa patlatýp kendi kiþisel planlarýný oluþtular. Ýþte bu kurgularla hem mal mülk sahibi olma eylem selliði içine girdiler. Hem de bunun mana anlamasýný oluþtular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.