..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Fýrtýnalar insanýn denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Aðustos 2016
Yaygýn Mana Gücü 2  
Bayram Kaya
Ve görece iliþkiler, görece yansýma baðýntýlý çekimleniþtirler. Özel baðýntý içinde olan bütün de, baðca ya da yansýma olmakla görece parçalardan oluþtuðu gibi; parçalar da, bütünden karekter yansýtmayla oluþurlar. Parçalar bütünden olmakla, bütüne yer zaman baðýntýlý uygunluðu da yansýtýrlar.


:GAE:
Sömürülme oluþun görecesi içinde; var-yok kavramalý iliþkilerin görece baðýntýsýyla oluþan bir sürecin kesikli ve sürekli olunduðu kendi durumlarý içinde; genele baðlý yansýmasý ile insanýn eksildiði bir þeyi olmaz.

Evrenden sömürerek aldýðýnýz þey, bir düzlem iliþkisi olmakla yine evrene verip, baþka bir biçimde yine evrene kattýðýnýz þeydir. Ne var ki özel baðýntý içinde sömürme ile insanda eksiltilen çok þey vardýr.

Özel baðýntýsý içinde eksiltmenizin özel baðýntýya baðlý oluþla yansýma stresleri içinde insanda eksik kýldýðýnýz þeyden, geçmiþe ve þimdisine dönük; sömürülmeyi karþýlayacakla insana vereceðiniz hiç bir þey yoktur. Ama ardýllarýna verebilirsiniz.

Manadý anlamalar; köleci sistemle beraber oluþmakla, oluþma dinamiðinin var-yok göreceliði içinde istismar edilmesi, hýzlanacaktý. Ýnsan kendi manadý anlamalarýnýn içindeki bilimsel gayretlerine uygun önlemleriyle, bu anlamalarýn içinde kendisine baský yapan sürecin niceli oluþlarýný geciktirebilir, çabuklaþtýrabilir vs.

Ýnsanýn yaygýn mana gücü içinde yaptýðý anlamalarý, evrensel olan yaygýn mana gücünün kendisi deðildir. Ýnsanýn mana anlamasý evrensel genel bütünlüðün içinde özel baðýntýlý kýlýnmýþ olmanýn parça yansýmasý ve yansýtmadýr. Yani parça olan, bütünün kendisi deðildir. Parça-bütün baðýntýsý, görece iliþkilidirler.

Ve görece iliþkiler, görece yansýma baðýntýlý çekimleniþtirler. Özel baðýntý içinde olan bütün de, baðca ya da yansýma olmakla görece parçalardan oluþtuðu gibi; parçalar da, bütünden karekter yansýtmayla oluþurlar. Parçalar bütünden olmakla, bütüne yer zaman baðýntýlý uygunluðu da yansýtýrlar.

Bütün parçalanýr. Bu nedenle bütün ve parçasý oran sal, eksikli ve göreceli oluþla manadýr. Az olan, bütünden parça olandýr. Azlar bir araya gelip çokladýrlar. Bütünü verirler.

Bize göre biz; birincil (bencildi) mana anlamasý içindeki parça zorunluluklarýmýzýn farkýna ve bilincine vardýkça, muktedirleþiriz. Bilincine varýlan zorunluluðun yasal oluþuna uygun davranmamýzla; yaygýn mana gücü içinde parçalý kýldýgýmýz dalga üzerine bindiriþli kýldýðýmýz þeylerle; akan sürece egemenleþip özgürleþiriz.

Bu egemenleþip özgürleþme de ancak ve ancak toplumlarýn eliyle olur. Toplumlar da birçok parça üreten iliþkilerin kendi özel baðýntýsý içinde giriþmelerin toplamý oluþla bir bütünlüktür. Toplum; parçalanan iliþkiyi (yetenekli uzmanlýktý kiþilikleri), bir baþka bütün sel iliþkisi içine (toplumsal baðýntý içine) bütünler baðýntý giriþmesi içine sokmakla; toplum egemenleþme ve özgürleþme olur.

Ýnsanýn bunlardan anladýðý, insanýn kendisi dýþýndaki bu yasallýða sonsuzca kendi karýþmalarýnýn olamayacaðýdýr. Ýnsan bilincinde ve insan iradesinde baðýmsýz olan bu alan, bu yönü ile ikincil mana olan sosyo-toplumsa mana anlamasýndan ayrýlýr.

Sosyal alan insan bilincinden ve insan iradesinden baðýmsýz olan burayý ritüelime eder. Toplumsal alan bu insanýn kendisinin dýþýnda olan bu alan içinde deneysel uygulamalý çalýþma süreçleri oluþturmakla teknik, teknolojik olur. Ve insan görece kesikli sürekli olan eksikli geliþmelerini de bu alan içinde kaydeder.

Lütfen çok dikkat ediniz. Aþaðýda "verili temel düzlem" kavramýnda söz edeceðim. Þimdiye göre oluþmuþ olan Yüce Tanrý fikrini de bu kavram içinde andým. Bu anýlýþý yaygýn bir mana gücünün içinde içkin olmasýyla belirttim. Yaygýn mana gücü, parçalanmýþ olan bütünden gelmektedir.

Yaygýn mana gücü bütünün kendi etkisinden ve bütünün parçalarýnýn görece bütüne göre olan eksikliðinden, noksanlýðýndan oluþan çeken, iten eðimiyle oluþmaktadýr. Çekim; bütüne doðrudur. Tümlüðe doðrudur. Noksan olan parça; bütünle parça olan kendisi arasýnda oluþan eðim ve alan etkisi olmakla; çekilim bütüne (merkeze) doðrudur.

Bütün içindeki iliþkisel yerine göre olmayan parça; çekim alaný etkisi içindeki, çekim alaný etkisini; iten ittiren bir alan etkisine dönüþtürür. Parça; bütün içindeki yerine, zamanýna elektriksel oluþuna, doku uyuþmazlýðýna vs. türünden nedenleri ile baðlý olmanýn uyumsuz luðundan ötürü itilen bir dirençle karþýlanmakla, itilir.
Çeken ve iten þey, ayný þeydir. Eþiniz olan kiþi, eþ olarak sizi çekerken; eþiniz olan kontak yer baðýntýsý sizin eþinize ananýz, babanýz olmama çekimiyle yaklaþýmýnýz karþýsýnda da eþ olma yer baðýntýsý bu uyumsuzluktan ötürü sizi itecektir.

Veya bu çerçeveye uymayan kapý, çerçeve içi olan yere baðýntý oluþla uyum saðlamayacaðýndan, kapý; çerçeve tarafýndan itilecektir. Kasa örtülmek için ortam içine çekimli davranýrken ayný kasa; örtülmeye uyumsuz olacak davranýþlara karþýda da ayný ortamda ayný anda iten süreç gibi davranacaktýr.

Dikkat edilirse, kapýnýn çerçevesi hem çekendir, hem itendir. Kasa bu kapýyý itiyor ise kasa bir baþka kapýyý da çekiyordur. Sizin partner oluþla yaklaþan davranýþýnýzý anne oluþla iten kiþi, ayný anda ayný ortamda bir baþkasýný da partner oluþuyla çekecektir.

Bütünden kopan; Bütünle uyumlu olan parça; bütünden koptuktan sonra bütünde boþluk çekimli oyuk býrakýr. Kendisi de o boþluðun uyumlusu olmanýn alan etkisini yansýtan parçacýk gibi davranýr.

Oyuk ve parçacýðýn bütün üzerindeki bu uyumunun parçalanmasý nedeniyle bütün parçalandýktan sonra, bütünün her bir parçasý ve her bir oyuðu kendilerine özgü zaman, mekân, elektrik yükü vs. davranýþý nedeniyle farklý farklý mana ifade eder þeklinde yansýyacaktýrlar.

Evrenin her yeri merkez gibi davranan çekim ve itim alanýdýr. Dikkat edilmesi gereken konu özellik þudur. Temel düzlemli referans güdüleri içinde olmakla bu temel referansý mana edinmiþ hemcinslerimiz, mana ettikleri temel referansýn her bir parça iliþkisini, kendi düzey düzlem baðýntýlý alan etkisi içinde, yaygýn mana gücü bütünseli içinde parçalý ettiði izole parçanýn alan etkisiyle; kendi düzey ve düzlem baðýntýlý bencilliðe özgü mana etkilerini birbirine eþletmekle bindiriþti kýlarlar. Kendilerine özgü çeken iten bir mana anlamalarý vardý.

Bir dolma kalem bütünlüðü içinde; ince uzun silindirik olan yapý vardýr. Bu biçimim belli yerini örten belli þekillerde modüle kapaklarý vardýr. Mürekkep haznesi vardýr. Mürekkebi emme boþaltma yapan pompa iþlevli donanýmý vardýr. Mürekkebi uca kadar akýtan kanalý vardýr. Kanalýn ucunda mürekkebi yazý þekline dönüþen uç gibi birçok yer, zaman, anlam, þekil baðýntýlý giriþmelerin bütünlüðüdür.

Bunlarýn tümü birden belirim verir baðýntýlý giriþme olmakla dolma kalemdir. Ne mürekkep dolma kalemi verir ne ucu örten kapak vs. dolma kalemin kendisini verirler. Bir dolma kalem kapaðý, bir dolma kalem ucu vs. bütün deðildir ama bütünden bir parça olmakla, iþlev yansýtýrlar.

Dolma kalemden parçalarýna ayrýlan bir kapak artýk dolma kalem gibi davranamaz dolma kalem gibi davranamama eksikliðini (uyumunu) bir alan etkisi oluþla; bir iþlev oluþla çevresine yansýtmakla; dolma kalem kapaðý ortam içinde özgün bir davranýþ yansýmasýna sahip olur. Kapak bu durumlu oluþ çekimiyle, özel baðýntýlý ortamý içinde, bir böceðe yuva olabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.