..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Aðustos 2016
Biz Deklarasyonu 2  
Bayram Kaya
Mal mülk iyelikle olan süreç giderek Mamon da denen birincilerin "biz" demeleri içinde istemedikleri kadarý malýn mülkün zimmetiyle, himmet etmeleri vardýr. Ýyelikle olan süreç oturmaya baþladýkça himmet etme iþi zenginlikle, fakirlik arasýnda gözü açýk oluþun ikamesi olacaktý.


:FHH:
Artýk mamondu sahiplik olan köleci mülkiyetçi alanda temel oluþla iki tip biz vardý. Birincisi özel malý mülkü olanlarýn yapý dayanýþmasýna "biz" diyen bir manaydý. Ýkincisi mamondu sahipliðin mal mülk gibi rýzk (kader-kýsmet) olan paydan vermedikleri kesimlerin kendi aralarýndaki yoksulluk olan yapý dayanýþmasýna “biz”, deme vardý.

Mal mülk iyelikle olan süreç giderek Mamon da denen birincilerin "biz" demeleri içinde istemedikleri kadarý malýn mülkün zimmetiyle, himmet etmeleri vardýr. Ýyelikle olan süreç oturmaya baþladýkça himmet etme iþi zenginlikle, fakirlik arasýnda gözü açýk oluþun ikamesi olacaktý.

Gözü açýklar, iki sýnýfýn arasýnda rüþvet, hediye, irtikâp gibi yeni bir soyma ve soyguncu tutumu oluþturacaktýlar. Bu yeni bir ikinci asalak tabaka olmakla lümpenlikti. Mamon himmetli anlayýþ ta, bu lümpen yapý içinde dilencilik gibi yeni bir asalaklýðýn doðmasýna neden olacaktý.

Hayat niþler içine kendisini inþa edebilmekle çeþitleniyordu. Niþler her bir iliþki biçimine göre o iliþki ile iliþkinin kendi biçimlenmesi arasýnda oluþan boþluk (niþ-hol) devinmeleri yeni bir inþanýn çekim alanýydý. Lümpen tabaka gibi.

Ön ittifakýn ortaklaþmasý içinde biriken servetlerin görüntüsü, kimi kiþilerde kiþisel sahipliðin arzusuyla bu serveti ele geçirme iþtahýný ortaya koyuyordu. Bu iþtaha, ön ittifaklý ortaklýða ya da yürürdeki düzene karþý oluþuyla; þeytani görünüþ diyoruz.

Ön ittifakla biriken servetler kiþisel iyelik içinde olan hayalleri, boþluk devinmeli hayali yansýmalar (þeytani görüntüler) olmakla ortaya koyuyordu. Ama o aþama itibarýyla ön ittifakýn ilahi mana anlamasý bu türden þeytani (hayali-yalancý) görüntülere izin vermiyordu. Yani ön ittifak hiç bir þekilde kiþisel sahiplik olacak hayaldeki bu plânlarýn alan devinmesine meydan verici aktif oluþuna hiç izin vermiyordu.

Bu nedenle ön ittifakýn ilahi mana anlamasý içindeki, bu kabil þeytani görüntülerden oluþan boþluk devinmesi fark edilen olsa da; fark edilse bile genel ortaklaþmanýn olduðu yerde; zenginlik ve fakirlik olmadýðý için "sadaka himmeti" vereceðiniz kimseler de olamayacaðýndan; bu tür ara boþluk devinmeli þeytani hayaller belirim verse de cari deðildi.

Yeri gelmiþken komün sözcüðü, kelimenin bir anlamýyla ön ittifaký dönem içiyle eþleþmesine raðmen ön ittifaký döneme fazla komün dönem demiyorum.

Ön ittifaký dönem komün dönem olmasýna komün dönemdir. De, komün dönem anlatýmýnýn içinde totem gruplar arasýnda yapýlan ön ittifaklý sosyo-toplumsal ahitler yoktur. Yine totem gruplarýn, bu ahdi olan sözleþmeleri içine birer totem mesleði patentiyle gelmelerinin anlatýmlarý da yoktur.

Her bir totem grubun, totem meslekli kullaným deðeri olan totem ürünleri vardý. Kullaným deðeri olmakla deðiþtirme deðeri de olan bu totem meslekli ürünler gruplar arasý takasa neden oldu. Bu gruplar arasýnda farklý kullaným deðeri üreten grup emeklerinin deðiþimi demekti.

Farklý kulaným deðeri üreten gruplarýn, gruplar arasýnda "biz" tevhidi olan ahdi söylemleri üretim ve üretim dýþýndaki þeyleri ortaklaþmaya vurguydu. Bu nedenle gruplarýna göre paylaþtýrmanýn ön ittifak imaný ve ön ittifaklý iman ritüeli; komün sözcüðünün anlatýmý içinde, yoktur.

Komün sözcüðü tüm bu olay ve olgulaþmalardan bunlarý açýk seçik söylemeden salt "bir ortaklaþma" oluþla süreci üstü kapalý vurgular. Böylesi söylemle de tarihi iletiþim ve tarihi iletiþimin geri beslenmeli bildiriþme yapar olma background bilinci yok olmaktadýr.

Oysa ön ittifak kavramý, tarih sel sürecin sosyo toplumsa kýrýlmalý olan evrim sel olan evrim bilincini de bize verir. Çok karakteristik tarihsel dönüþmeleri ele verir. Bunlarý bilmeden Utnapiþtim’i ve onun vahiy almasýný anlayamazsýnýz.

Köleci sistem; mal mülk edinmeli eylem ve söylemlerinin yaný sýra da ideolojik oluþla bir boyun eðiþ ve bir boyun eðdirmenin sözleþmesi olan iman akdi üzerindeki mana anlamasýnýn mücadelesini verecekti.

Boyun eðenler yanýnda, boyun eðmeyenlerin isyan mücadelesi köleci ittifaktan ayrýlýp birleþmelerin kavgasýný vermekle imansýzlýk oldular. Ön ittifak içinden beri yansýyan kiþisel nefis olmakla (þeytan olmakla) þeytana uydular.

Ön ittifakýn kuralý içinde ön ittifakýn ortaklaþmasý olan kurulu düzene karþý olmayý, tekrar totem grup nefsine ya da kiþi nefsine indiren karþý oluþlar, þeytana uymaydý. Ýttifaklarda kovulmakla þeytan olan grup nefsi yerine, þeytan olan insan nefsi konmuþtu.

Mülkiyetçi iktisaba boyun eðenle karþý duranlarýn ayrýlýp birleþen kavgalarýndan doðan travmalar ve tedirginlikler; Þuruppak kralý (egemeni) olan Ziusudra etrafýnda kümelenen bir boyun eðiþin imanýydý.

Tufan denen birbirinde kopmalar, hafýza silimi gibi þiddetli travmalara daha sonraki neslin anlatým dilinde su basmasý anlamý verilecekti. Su basmasý anlamý verilmekle aslýnda birbirinden kopma; birbirini ittifak için kendilerinden kurban etme ve kurban etini yeme travmalarý ve hafýza silinmesi olan süreçlerin. Ýttifak ritüelleri; bu baðlamýyla ilkin tufan sözcüðü ile dile getiriliyordu.

Köleci sistemin boyun eðdirme olan biat ettirme mücadelesi içindeki olaylar için kullanýlan tufan sözcüðünün su basmasý anlamý yoktur. Biyatçý sürecin kendi ikamesinin yerleþtiði düzlemde, baþta olan mülk edinme biçimi unutulup, unutturulmuþtu.

Þimdiki düzlemde mülk edinme biçimine biat (iman) etmenin önemi, kutsanýyordu. Kutsanan Mamon’du mülk edinme biçimleri birer doktrin (öðreti) olmakla, mensuplarýna enjekte ediliyordu. Bu anlatýmlar yeni imanýn köleci deðer yargýlarýna dönüþüyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.