..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Eylül 2016
Sahiplik Ýmaný 5  
Bayram Kaya
Böylece duygu seli de genel olan enerjiye, duygu seli gibi parçalý oluþ üzerinde özel baðýntýlý enerji türü oluþuyla akýþ yaptýrýr. Akýþ yapan evrensel enerji yeni bir olgu, olay aþmalardýr. Bunlar gibi binlerce madde sel ve mana sal alan dönüþüm etkili çevrimlerle çevrimlerin, o þeyler üzerinde akýþ yapýþ inþa aþmalar vardýr.


:AJGF:
Bizlerin hayatý her zaman tüm genelliðiyle ya da genel oluþuyla yaþayamadýðýmýz, gerçektir. Sýnýrlanýþ ve sýnýrlýlýk mutlaktýr. Sýnýrlanma ve sýnýrlýlýðýn olmasý içinde genel olanýn olmasý kaçýnýlmaz, mutlaktýr. Sýnýrlý olanlarýn biz ve bizler üzerinde çoklaþan sýnýrsýzlýðý da genellik olmakla kaçýnýlmazdýr. Genel olan özel olanýn bir yüzü ise özel olan da genel olanýn diðer yüzüdür. Genel olan parça parça olmakla özel durumla beliriþken; özel olan parça da, genelde içkindir.

Özel ve genel ikisi birlikte belirir ve ikisi birlikte gözetilir. Birinden diðerine ölçüyü kaçýrmayý kural yapmak demek sistemin adaletsiz olmasý demektir. Tüm genellik salt bir özellik için beliremez. Özellik te tüm genelliði kavrayamaz. Bu nedenle tüm özelliði ve tüm özelleþmeleri de kendimiz için kýlamayýz. Kendimize özel olan hayati durumlar bizden genele doðru duygu ve düþünce olmasýyla bizim sisteme katýlmamýz olurken; yine bize genel olan durumlarýn yaklaþýkla her bir özel durumlara eþit eylemli özelleþmeler olacaðýna da, saygýlý olmalýyýz.

Bu genel ve özel olan kesikli sürekli durumsal iliþkiler insan öznelliði içinde bir sömürü alaný olmamalý. Özel emeklerden genel olana pay çýkarmak her alanýn içindeki emeklere vurgu olacaðýndan, genel zenginliði yaratan emeklerimiz olacaktýr. Genel zenginlik mutlak bir görece özel durumlarýn da özel yararlanmasý olmalýdýr. Burayý gözden kaçýrýrsak genel zenginlik kapitalistin yararlanýþý ve gücü olur.

Söz gelimi özel emeklerden oluþan genel zenginlik; bir okul, bir hastane yapmakla bu yapýlar kendi özel durumlarýyla özel yararlanýn, olmalýdýrlar. Bu özel yararlanmalar içinde geri kazanýlan kiþi genel yarar için yeniden emek katkýsý verecektir. Genel yarar parçalý kesikli sürekli olmakla hayatýnýz ve toplumunuz devam eder. Hayatý tek düzeliðe düþürmemek te gerekir. Sürecin deðiþtirici dönüþtürücü reostasý böyle iliþkilenmelidir. Tek düzeliðe düþmemek için araya uçurum koymakta gereksizdir.

Önemli olan hangi tür iliþki göreceliði içinde hangi tür baðýntýlarla özel sahiplikleri ve genel sahiplikleri yaþayacak olmakla, kesikli sürekli olacaðýmýzýn gerçekliðini ortaya koyabilmektir. Genellikte özellikler, özelik olanlarda da genellikler her zaman kaçýnýlmaz oluþla kesikli süreklidirler. Grup halinde de olsa bir horozun kümesi sahiplenmesi gibi genellik özelleþebilir. Tavuk gibi özellikte genele aitliði hisseder.

Yani evreni içsinip; sorumluluk ve muktedirliðiniz kadarýyla evreni sahiplenirsiniz. Evreni içsinen sahip oluþunuz kadarla da evrene ait olup evrenin parçasý olduðunuzu bilirsiniz.

Ön ittifaklý imaný sahiplik, ya da ilahi sahiplik imaný; totem grup sahipliðinin, gruplar arasý sahipliðe dönüþmenin sentezidirler. Totemi gruplar gibi totem meslekli her bir tekil üretim koþullarý içindeki totem gruplarýn birbirleri arasýndaki temaslarýyla olan baðýntýlar ortaya çýktý.

Bu birçok ve pek çok baðýntý yoluyla karmaþýk üretim koþularýnýn birbirine baðýntý kýlýnmalarý içinde oluþan muktedirlik sahipliðine, ilahi iman deniyordu. Gruplar arasý ortaklaþma; gruplar arasý emek ürünlerinin deðiþ tokuþuna dayalý ortaklaþmalarýn sahiplik imanýydý. Sahiplik sözleþmesi olmanýn ilanen deklarasyonuydu

Yine ön ittifaklardaki sahiplik imaný; her bir grup kültürlerinin çok yüzlü alan kültürü içende olmanýn sentezi olmakla, uygarlýða sahipliðin imanýydý. Sözün özü, ön ittifak lýðýn imaný sentezi içinde çoklayan üstel katkýyla yine kendinize sahipliðin (sahip olmanýn) imanýydý.

Ön ittifaklý imaný ne kadar týraþ ederseniz edin, hep altýnda kendinizi; kendiniz olan som bencilliðinizin baþlangýç koþullarýný oluþmasýný görür olmakla, benciliðiniz her bir sürece aþama aþama baþka baþka çevrimler üzerinde asal eksen olmaktadýr.

Yani sondan baþa doðru her bir týraþlarla önce genel yararý sonra da kendi bencilliðinizin korunumunu bulursunuz. Baþtan sona doðru da her bir sentezi ve her bir sentezin aþama aþama kendi çevrimleri içindeki niceli ve niteliksel dönüþümlerini veren genel yararý ve o düzlem içindeki genel yararýn özel yarara parçalanmasýný bulursunuz.

Böylece bencilliðiniz en az kendi bencilliðiniz kadar olan diðer totem gruplara ait kiþilerin bencilliði ile birleþir. Bu birleþmenin özek osilasyonu; alan içindeki salýnýmlarýn frekans huzmelerini, ayný frekansla salýndýrýr. Bu genel yarardýr.

Genel osilasyonlu (imanlý) salýnýmlar farklý totem grubun üreten iliþkisi ve kültürü olan ýþýnlarýn salýným demetlerinden oluþurlar. Bu sentezi yapmýþ olan sosyo toplumsa osilasyonun (belli frekans tekrarlarý içinde olmakla ya da belli çevrimlerden oluþan) salýnýmlarý içinde olmalarý sürecin ilk ve temel þartýdýr.

Oysa köleci sahiplik imaný týraþlandýðýnda bambaþka bir olguyla karþýlaþýrsýnýz. Týraþlanan köleci sahipliðin altýnda sizin, sahipleniliþinizin imaný ortaya çýkar. Size sahip olmanýn imaný ortaya çýkar. Ruhlarýnýzý ve özneler dünyanýzý esir almanýn sahiplik imaný ortaya çýkar. Köleleþmeniz, kul olmanýz ortaya çýkar.

Birbirine baðýntýlý olmakla sizlerin ortaya koymasý sonunda oluþmakla muazzam bir üreten güç iliþkisi haline getirdiðiniz asal eksen olan baþlangýç koþullarýna baðlýlýk; ölmeyeceðiniz kadarla bir lütuf ve bir rýzk himmeti, bir acýma ve merhamete gelmenin ihsaný olmakla; sizlerin ihsaný þahaneye boyun eðmenizin karþýlýðýna dönüþmüþtür.

Baþlangýç koþullarýna baðlýlýk El'in ihsaný, El'in himmeti olmuþtur. Kader de El'e aittir. El'in yazdýðý, El'in kaderidir. El Ba'alýn, El Baala'nýn, El Mamon’un, El Manatýn, El Uzza’nýn yazdýðý, El yazýsýdýr.

Ýþte burasý El Baal’in (Baal’in El’den icazetli –izinli-aracý-gölgesi ve temsilcisi- olmasýyla) yazdýðý yazý olup; sizin köle olmanýz konusu büyük kutsamalarla yere göðe sýðdýrýlmayan iþleyiþ, köleci sahiplik imaný olmaktadýr. Ýþte burasý insanýn insanlýðýna; insanýn kendisine yabancýlaþtýðý yerdir. Bedeninizin ve ruhunuzun tutsak alýndýðý yerdir. Burasý kamufle edilen iman ritüelleri altýnda görülemez edilirler. Kader edilirler.

Kader edilen burasýný öyle kutsarsýnýz ki; hep sýzlayan yer olmasýyla yarasýný yalayan bir canlý gibi hep "kaderinizi seversiniz ki, kaderinizi yaratandan ötürü" olur çýkar. Ve burasý asýl olmasý gerekenin sýr edilmesi nedeniyle sömürüldüðü için asýl olmasý gerekenin boþ kalan yeri de, hep yalanla beslenir. Yalanla besliyorlar bizi.

Bir yaratmanýn (inþanýn-sistemin) oluþmasý için gerekli ve yeterli baðýntýyla giriþir olma, þartý vardýr. Yeterli þart sizlerin ölmeyecek kadar doymanýzý saðlayan yaþamla köle oluþunuza, köleliði kader bilir olmanýza cevaz verir. Ve yine genel zenginliði kitap okuyup bilgi edinen, yazan-çizen; karþýlýklý sosyal ve siyasal eþit hak baðlaþýklýðý içinde olan; mevcut emeklerden istediðine ihtiyacý kadarla sahip olup gezen, gören, icatta bulunan, soran, sorgulayan, sorulur olan vs. insan tipine de izin verirdir.

Çevrenizin sizlere al yeþil bir baðýnýz gibi, bir bahçeniz gibi, bir eviniz gibi hem bir alan olma basýncý vardýr. Hem de bir baðýnýzýn, bir bahçenizin, bir evinizin olmasýnýn da sizler üzerine bir alan etkisi vardýr. Bu bir enerjinin potansiyelli oluþ durumudur. Ve hem de bað, bahçe, ev olan enerjinin; bu tür özel baðýntýlar içinde olmasýyla kýlýktan kýlýða bulunmasý da erkenin, akan enerji þeklidirler.

Bahçenizin (enerjinin) akýþ yapmasý için güzel manzarasýnýn sizde duygular çaðrýþan devinmeler yapmasý için gözünüze yansýmasý gerekir. Yani manzarayý algýlayan bir gözünüzün olmasý gerekir.

Ya da bahçenin (enerji potansiyel liginin) türlü kýlýkta akýþ yapabilmesi için sizin de açlýðýnýzýn olmasý gerekir. Açlýðýnýzýn da zorunlu oluþla bir takým enerji çevrimli sindirim ve enzim mekanizmalarýna baðlý olmalarý gerekiyor. Bu mekanizmalarýn da her birinin baþka bir boyut durumuyla, enerji potansiyelliði içeren niþleri olduðu unutulmamalýdýr.

Yukarýda manzarayý sizde duygu sellere dönüþür. Duygu selini oluþan iþ te, yeni bir enerji þekillerini oluþur. Duygu seli olan alan öznel alan oyuklarý içinde olmakla, genel enerjiyi duygu seli içinde olmak gibi özel baðýntýlý durumlarýn enerji biçimlerine dönüþtürür.

Böylece duygu seli de genel olan enerjiye, duygu seli gibi parçalý oluþ üzerinde özel baðýntýlý enerji türü oluþuyla akýþ yaptýrýr. Akýþ yapan evrensel enerji yeni bir olgu, olay aþmalardýr. Bunlar gibi binlerce madde sel ve mana sal alan dönüþüm etkili çevrimlerle çevrimlerin, o þeyler üzerinde akýþ yapýþ inþa aþmalar vardýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.