..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Ocak 2017
Totem Ýlah Mamon 1  
Bayram Kaya
Sürü gücünden kopan serseri yapýlarýn içinde; ya da sürüden kopan öbek yapýlarýn içinde; kaba olan sürü gücünün yerine anlamlý bir soyut mana gücü ortaya kondu. Totem, öbeðin kendi davranýþlarýný sürü gücü yerine bu tür bir mana düþüncesi ile öbek alaný içinde, yalýtýlmýþ olmasýydý.


:AJBG:
Köleci döneme dek olan baþlangýç koþullarý içinde oluþan insanýn sosyo toplumu oluþmasý dâhilinde henüz Yüce Tanrý fikri yoktur. Ýnsanlarýn, ya da ilk sosyal birliklerin meþruiyet kaynaðý totemdir.

Grup birçokluktu. Çokluða söylediðiniz yapýlmasý gerekenler de, çokluðun üzerinde ittifak edeceði; çokluðu senkronize edecek bir odak merkezine ihtiyaç vardý. Grubu oluþan alan içinde meþruiyet sorunu ortaya çýkar. Sürü içindeki bu kabil meþru güç, kaba güçtü. Bu odaklaþtýran güç meþruiyetti.

Totemi sosyal yapýyý oluþan ilk atalarýn önünde, kaba gücün dýþýnda; meþrulaþmalarýný saðlayacak totem grup deneyi olan bir mana anlayýþý yoktu.

Ýþte totem, ilk totemi gruplarda meþruiyet olmanýn kaynaðýdýr. Böylece totem olmak demek, grubuna iliþkin osilasyonlarýný çevresine yayan merkezdi. Bir durumun meþruiyeti oluþu totemden dolayý öyledir.

Daha doðrusu tarihte ilk kez mana özekle yaþanan deneyimler, anlam edilerek; bu alamlar grubun davranýþýyla eþletildi. Bu tür totem gruba iliþkin ilk deneylerden olan grup aklý, grubun çekim ve aðýrlýk merkezi olan totem üzerinde söyletildi.

Bu merkez sosyal birlik olan gruba ait tüzeli bir durum olma özelliðini kazandý. Sorular yanýtýný totemde buluyordu. Totem, sorulara yanýt ya da dönüt olmanýn çevrimleri içinde olmakla grubun hareketlerini, meþru ediyordu.

Bunun sosyal alan içinde daha sonraki kuþaklara yapýlan öðretisi de; sosyal birey gözünde mananýn totem olmasýydý. Aktarým yapan gruplar gözündeki anlamý da, totemi manaydý. Totemi etkiydi.

Bu baðlamda totem eþittir atalarýdýr denme olucu bir anlam eþlemesi yapmak ta, kaçýnýlmazdýr. Bu nedenle insan için atalarý bir meþruiyet kaynaðýdýr. Atalarýn yol ve yöntemi; gelenek, görenek ve sözlü aktarýmlardý.

O halde totem meþruiyet kaynaðýdýr. Yine totem gelenek göreneði hýfz edip, aktaran; kiþiden kiþiye mana geçiþeni olan bir anlama ve algýlamaydý.

Daha baþtan söyleyeyim. Ben bu konularý anlatýr iken Yüce Tanrý Fikrimizi hep saklý (mahfuz) ya da rezerv tutacaðýz. Þimdiki kutsal Yüce Tanrý fikrimiz, bunlarýn hiç biri olmayan bir mana anlamasýdýr. Bu konuya ileride ayrýca baþlý baþýna deðinilecek.

Sürü gücünden kopan serseri yapýlarýn içinde; ya da sürüden kopan öbek yapýlarýn içinde; kaba olan sürü gücünün yerine anlamlý bir soyut mana gücü ortaya kondu. Totem, öbeðin kendi davranýþlarýný sürü gücü yerine bu tür bir mana düþüncesi ile öbek alaný içinde, yalýtýlmýþ olmasýydý.

Totem, bu türden inþaca bir anlama ve anlatmanýn mana olmasýdýr. Totemin böylesine anlama anlatma olmasý demek, her biri ayrý ayrý kiþi güdenle olan isteki gerekmelerinin etkisi altýndaki kiþileri, grup eðilimi altýnda tekil olmalarý demekti.

Çokluðun, ya da çoklu eðilimlerin senkron olmalarý demekti. Çokluðun senkron içinde organize olmasý ile kendilik var oluþlarýydý. Yani kendi eðilimleriyle yönelimli olan çokluk, kendi dýþýndaki bir bilinçle organize oluyordu.

Çokluðun kendi dýþýndaki bilinç çok tek tek kiþiler eðilimli olan bilincin senkronuydu. Kiþiden çok çok daha büyük ve kiþiden çok çok daha fazla hafýza ve bilinç olmakla; kiþinin dýþýnda, kiþiden baðýmsýz bir çevrim oluþtu. Ýzole bir alan içinde özgün ve özel olmakla, kendi sosyal kültürlerini ortaya koymalarý demekti.

Yani totemi oluþ þurada burada, yalýtýma bir mana birliði içinde, sosyal kültürleri ortaya koymuþtu. Mana olan, kiþinin kendisi dýþýndaki grup gücüydü. Grup gücünün içine kiþi eðilimli isteklerle, kiþi algýlý mana düþünceleri yansýmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.