..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Mayýs 2017
Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretisi 6  
Bayram Kaya
Bu çobanýn ve El’in adaleti oluyordu. Adalet bir gerçekleþmeydi. Gerçekleþmenin nasýl olacaðý da kaderdi. Ne den kaderdi? Girilen yolun kendine özgü yola giren kiþinin istek ve bilinci olan iradesinden baðýmsýz bir var oluþu vardý. El bunu deðiþtiremiyordu. Onun için El’e göre kaderler vardý.


:GAA:
Bundan ötürü ön ittifaklý ortaklaþan yapýlý alanlar içinde onlarca El topraðý ve her bir El topraðý içinde de onlarca El düþüncesi baðlýlarý (köleler) oluþmuþtu. Böylece kuvveden fiile geçen EL mana anlayýþlý düþünce içinde El; somut olarak EL-MÜLK olmuþtu. Artýk El topraklarýna izinsiz girmek olasý deðildi. Artýk hiç bir þey eskisi gibi olmayacaktý. Hayat takdirli, taksirli, kaderci, acýlý, merhametli oluþla da sadakaca hayatla, hayatlar arabesk bir yaþam olacaktý.

Ortaklaþmacý ilahi sistem eskiydi. Ortaklýk tanýmaz olan özel mülkiyetçi köleci El düþüncesi, yeniydi. Eski ile yeni çatýþýyordu. Yeniye taraf olanlar gibi yeniye karþý olanlar da, vardý. Eski direniyor; yeni yol alýyordu. Yeniye karþý olan totem meslekli gruplardan biri de tohum ekiciler dediðimiz tarýmcý ya da çiftçi gruplardý.

Yenileþme içinde olan (köleci inþa içinde olan) gruplar daha çok çoban gruplardý. Çoban gruplar kendi içinde hýzla, daha alt meslek gruplarýna ayrýlýyordu. Daha çabuk ve daha hýzlý nicelim veriyorlardý. Bu demektir ki çoban meslekler hýzla düþünce, anlam ve dil üreten meslek grubuydu.

Çobanlýk kiþi sahipli bencilce olan düþünceye; sürü baþýndaki yalnýzlýklarýyla inzivaya zaman bulan gruplardý. Çobanlýðýn El düþüncesine ilham olmasýna ve El fikirli oluþma düzlemindeki kuvvece olan düþüncesinin taþýnmasýna çok yatkýn bir temsilcilik olma gibi bir yapýsý vardý.

Bir çevre kendi içinde ayný çevrenin birçok alanlarla yansýmasýndan oluþur. Çobana göre otlu yer, otlu alan olarak; bol koyun, kuzu, eþek sýpa, süt, yoðurt vs. demekle; sürünün otlamasý esnasýnda sýrt üzeri uzanýlan, kaval çalýnan zaman mekân devinmesiyle davranýr.

Otlu alan içinde olmakla çoban kiþinin öznel dünyasý; bol yoðurt, peynir dünyalý; iþtah devinmesini oluþan düþünsel geçiþlerin duygu ve düþünme devinmeli algý yansýmalarýyla geçer. Çobanýn zamaný, mekâný, devimleri böylesine akar.

Ekicilere göre otlu bir tarla verimi düþürecek; hatta hiç verim olmayacak tarla olmakla hevesi kýrar. Ve otlu tarla istenmeyen, durum olmakla deðil sýrt üstü yatýp kaval çalýp çalmamayý düþünmek; hatta müdahale ve mücadele edilen zaman mekân devimli akýþ olmanýn öznel geçiþlerini ortaya koyacaktýr.

Otlu alan ekiciler için daha çok çalýþma, daha çok yorulma, gözlerde bir bezginlik olmanýn dirençleriyle akan kendi süredurumlarýný ortaya koyacaktýr. Bu çaba ekiciler üzerinde ve ekiciler gözünde emeðin sahiplik deðerini kat be kat büyütür.

Çobanlar otlak alan için bir gayret ortaya koymazlarken; ekiciler otlak alaný, otlak olmayan bir baþka zaman, mekânýn akýþ ve devinme etkileþmeleri içinde olmanýn, biçimlerine dönüþtürürler.

Otlu bir tarla ekici grup için verimsizlik yansýmasý olmakla fakirliktir. Otlu bir alan çoban için semirmiþ bir sürü sahipliði olmakla; verimli ve zenginlik sahiplenmesi olan süredurumla akýþtýr.

Görüyorsunuz ki ayný alan ekici grup için zaman, mekân ve devim oluþuyla ayrý ayrý akmaktadýrlar. Otlu alan ekiciler üzerinde sýrtýnda ter çýkaran süreç olmakla; ekicilerin soluðu omuzlarýnda alma, olmaktadýr. Çobanda ise otluk, aðaçlýk alan etkisi; gölgesinde oturulup kaval çalýnan zaman mekân akýþýna dönüþür.

Bunlar ayný alanýn üst üste binmiþ, ayný anda olan zaman iliþkilerini ve ayný alanýn üst üste binmiþ mekân, devim boyut geçiþleridirler. Ayný alan av ve avcý için de; iklimi olaylar için de vs. farklý ve üst üste zaman, mekân, devim akýþlarý olmasýnýn frekans ve boyut geçiþleri olacaktýr.

Otsuz yer otsuz alan olmakla davranýr. Otsuz alan, çiftçiye göre verimli, tahýl alaný olabilecek yer olmakla verimli, etkili süredurum olarak davranýr. Otlu yer ekiciler için verimi düþüren, verimsiz tahýl alaný olmakla davranýr.

Böyle olunca otlu yer, otsuz yer, verimli alan, verimsiz alan; ekli yer, ekilmemiþ yer; iniþler, çýkýþlar; bataklýk, çöl; orman, savana; düz, engebe; açýk alan, kapalý alan; kuytu yer, cereyan yapan yer gibi birçok etki alalý zaman mekân devinmeleri olmakla, üst üste zamanlardýr. Üst üste zamanlar sizin baðýntý kurma bir iliþkinler ortaya koymanýza baðlýdýrlar.

Her alan, bir devim alaný ve zaman alaný, mekân alaný, manyetik alan vs. þekil ile parçalý kesikli sürekli akýþ olur. Bir orman tehlikelerle dolu zaman mekân olmanýn yaný sýra; manzara olan zaman mekân ve duygu oluþla da, sizin iliþkinleriniz içindeki yansýma geçiþli frekanslarý, akýtacaktýr. Manzara fazlý frekansýn zaman mekân devim ilerlemesi korkunuzdan biraz önde olmakla korkularýnýz bastýrýlýr.

Ayný zaman mekân devimli akýþýn manzara süreçleri çýplak bir arazi zaman, mekân devinmesi içinde ayný þiddet ve ayný oranda yansýmadýðý gibi hatta hiç yansýyamaz da. Yansýyamayanýn giriþme baðýntýsý olmaz. Bu nedenle çevrenin kendi içinde, birçok etki düþünce, etki duygu vs. alanlarý içinde olmasý demek; sizin de pek çok etki ve farklý düþünce duygu alanýnýn yüklenmesi içinde olmanýz demektir.

Meslek gruplarý da çevrenin içindeki birçok olan üst üste alan, zaman, mekân ve devim özelliklerden olmakla çevre etkili alan oluculardan birileridir. Böyle olmakla o meslekler kiþilerine bazý duygu ve düþünceleri diðerine göre daha etkin, daha baskýn, daha önce daha belirgin ve daha sürekli yükler. Böylece ayný frekansla olunmayan geçiþleri itme, ayný frekanslarý çekme seçiciliði (seleksiyonu) oluþur.

Ýþte çoban ve ekici meslekli gruplarý arasý duygu, düþünce ve sahiplikle bir þeye yatkýn oluþa yönelim vs. türü hissedici devinmeler oluþur. Oluþmalarýn farklý zaman, mekâna baðlý faz açýlý akýþlarý ile sürecin firen iliþkileri böylesine bir süredurumla, devim iliþkilerine çevirir.

Bir süredurumla beliren alan etkisi içindeki kesikli sürekli oluþlarý, böyle örneklerle ortaya koyan bu örnek düþünceleri ilk kez olmakla benim ortaya koyduðum örnek düþüncelerdir.

Bu düþünceler týpký anne, eþ, sevgili, öðretmen, müþteri, dost, düþman vs. de olan ayný kiþinin birçok durumla; durumsal yansýmalarý vardýr deme belirtmesini defalarca belirten örneklemelerde benimdir. . Durumsal yansýmalar kiþi üzerindeki sosyal olucu giriþme giriþtirme baðýntýsýdýrlar.

Siz Özlem'i anne olarak kucaklarken; Özlem’in farklý zaman mekân ve devinmeli yaklaþýmýný ya da kaçýnmasýný sizler farklý duygu, düþünce ve sahip olmakla baðýntýlarsýnýz. Anýl da Özlem'i öðretmen olarak saygýlayacaktýr. Anýl, Özlem'deki anne baðýntýsýný yansýtamayacaktýr.

Özlem, Anýl’a karþý Anýl’ýn anne sahiplenmesine kapalý olacak, seçme ayýklamalar ortaya koyacaktýr. Barýþ Özlem'e eþ olarak yaklaþýrken, Deniz, Özlem'i müþteri görüp, ayný çevrenin (kiþinin) farklý alan etkili "giriþme baðýntýsýný" kuracaktýrlar.

Kiþi üzerinde de özellikler geçiþli; zaman, mekân baðýntýlý; davranýþsa baðýntýlarý vardýr. Bunlar da üst üste zaman ve frekans geçiþli giriþtirmeleri ortaya koyarlar. Bu örneklerim gibi diðer birçoklarý benim birçok yazý içeriðimle ortaya koyup belirginleþtirdiðim, anlam ediþ tez kullanýmlarýmdýr.

Herkesin gözü önünde olup biteni ortaya koymak, pek çok kiþinin yazý, söz ve davranýþlarýyla ortaya koyduklarý deneyimlerdir. Böylesi fark eder olukla, hiç kimse bir Newton ya da bir Arþimet deðildir. Ama herkesin gözü önünde olup ta herkesin fark etmediðini fark edenlerin gerçekliði de vardýr.

Bunlar fark edilenleri elbet kanunlar haline getirememekle, neyi fark ettiklerini bilememekle bilim adamlarýndan tümden ayrýlýrlar. Elde býrakýlan taþýn herkesin gözü önünde yere düþmesini çekim kanunu olarak Newton’un söylemesi bilim adamlýðýdýr. Bu kanunlar çerçevesinde çevrenin kendisini organize ediþ baðýntýlarýna, tarihin geçiþ ve kýrýlma süreçlerine bu kabil örnekleri ortaya koyup bilimsel temele oturtucu karýnca kararýnca olan yazý çalýþmasý gayretleri de, benim söylemlerimdirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.