..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




25 Mayýs 2017
Ekici ve Çoban Gruplarýn Diretiþi 13  
Bayram Kaya
O toplu iðne baþýnýn içi ne çalkantý ve frekanslar salýnýmýyla dolu. Ýþte kendisi ile ayný þey olan enerji parçacýk içinde de böyle bir þeydir. Yani parçacýk bile homojen deðil. Bir El irade konusu bizi nerelere götürdü. O köprüyü siz irade kullanmakla geçmiyordunuz, o koordinatla o köprüden zorunlu olmakla geçiyordunuz. Kýzýlýrmak þartlarý size, üzerinde geçilmez bir durum olmakla yansýma yapmaktadýr.


:GHB:
Baðýntýlar kopar. Özellikler yiter. Bu böyledir de. Bu þu demek. Ýnsaný, anlamak için geçmiþe doðru gitmek gerekir. Geçmiþe doðru gittikçe de insandan uzaklaþýrsýnýz. Doðal ortak süreçlere uzanýrsýnýz.

Ýnsan olmayan durumlarla karþýlaþýrsýnýz. Ýlk baþta insaný anlamak için insandan uzaklaþmak gerekir. Bazen de tabulaþtýrmadan yine insan tanýmý üzerinde anlama doðrultmalarý yapmak için de günümüz içindeki insandan uzaklaþmak gerekir.

Ýþte ekici ve çoban gruplar iradesini ve þimdiki sahipliðin temelini, özgür iradeyi anlamak içinde ekici ve çoban gruplardan uzaklaþýp doða süreçlerinin içine girmemiz gerekmiþti. Bir þeyi söküp parçalarýna kadar ayrýntýlayýp (çözümleyip) yeniden o þeyi inþa (bütünleþtirme) edebiliyorsanýz o þeyi biliyorsunuz demektir.

Konuyu sonuç neden baðlamýnda ele alan anlayýþla; ultra durumlu süreçlerin bir ve ayný þey olmasý anlayýþýný þu örneðimle bitireyim.

Siz telefonda birisine, “Ankara’ya yaklaþtým” diyorsanýz bu ayrýldýðýnýz yer olan Kýrþehir’de uzaklaþtým demektir. Tersten, zýttan söylenen; evrik söylemlerle ortaya konan bu tarz söylemleri; her iki durumla belirtme olan þey; ayný þeydir. Ayný þey olan Ankara ve Kýrþehir’in ayný enerji kökeni oluþla, ayný þeydi.

Ancak ayný enerji kökenli salýnýmlar farklý enerji düzeyli zaman, mekân devinmeli olmanýn masif ligidir. Böyle olmakla her bir masif durum, ana kütleden bu masiflik ile parça parça uzay zaman bükülmesini oluþurlar. Oluþmalar araya bu türden birçok boþluk devinmeli baþka olgu ve olaylar yansýmalý uzamlarý (mesafeyi) ortaya koymuþ olurlar. Artýk baþka-baþka durumlarla, baþka-baþka niceleyiþler olmuþlardýr.

Ara mesafeler toprak rengini oluþan frekans deðiþmelerinden tutun da, yer engebe durumuna; iklimi, bitki örtüsü, nüfusu, üretim iliþkisi, yaþam tarzý vs. hep farklý zaman mekân devinmeli oluþun yansýma baðýntýlý bezemeleri olacaktýr. Bu nedenle Kýrþehir’e yaðmur yaðýyorken Ankara’ya yaðmayabilecektir.

Þimdi ayný niceli durumun, farklý enerji düzeyli konum özelliklere birkaç olay durum yansýmasý içinde bakalým. Bu mesafe aralýðýna, mesafe aralýðýný ortaya koymanýn olay durumlarý olarak bakalým. Zaten Ankara Kýrþehir arasý, bu olay durumlar özelliði nedeniyle; bir ve birçok mesafe olaylar olarak vardýr.

200 km’lik mesafe birçok farklý km’lerden oluþur. Bu uzam içinde süreç, her defasýnda ayný koordinat ile seyreden zamanlar gel-gidi içinde; hep Kýzýlýrmak’la karþýlaþýrsýnýz. Kýzýlýrmak ayný þeyin iki konum özellikli belirmesi içinde, size baþka bir enerji boyut düzlemi içinde baþka bir þey gibi yansýr. “El hak” doðru da. Kýzýlýrmak’ýn baþka bir þey gibi yansýmasý; kendi özel baðýntýsý içinde olmasýyladýr

Bu özel baðýntýlar, Ankara-Kýrþehir arasýnda olmakla, Ankara-Kýrþehir arasýna bir uzam tümlüðü oluþla yansýrlar. Ankara’yý, Ankara gibi Kýrþehir’i de Kýrþehir gibi davrandýrýrlar. Bu uzam kýrýklýðýndan dolayý da Ankara, Ankara gibi Kýrþehir de Kýrþehir gibi davranýr.

Bir tümlük üzerindeki iki nokta kendi frekans yoðunluðu ile sabitlenince (referans deðeri olunca) içteki enerji salýnýmlarý deðiþken durumlarla Ankara, Kýrþehir arasýnda birbirine doðru olacaklardýr. Aradaki dalgalý frekans geçiþleri, farklý zaman zemin devimli enerji boyutuyla yansýma baðýntýsý olacaktýr.

Bu tarz özel baðýntýlý farklý enerji boyutlarý; Ankara-Kýrþehir arasýný parçalý olaylar süreci haline getirir. Parçalý olanlar da, iki nokta yoðunluðu da ayný þeyin süredurum boyutudurlar. Genel durumun görece oluþuyla, farklý bir olay ufku gibi davranýrlar.

Bunlar olmasa Ankara Kýrþehir arasý uzam da, olmazdý. Bu sürecin içinde parça olay durumlarý olmakla yansýyan baðýntýlar üzerinde; köprüyle geçme olaylarý, uzayýp giden iniþli çýkýþlý bükülen yollar; bizim süredurum hareketimize yol karþýlaþmalarý oluþuyla bize yansýrlar. Aslýnda tüm bunlar bir ve ayný þey olanýn; enerji düzeyindeki farklý özellik ve baðýntý durumuyla süreci parçalý hale getirmesiydiler.

Yukarýdaki ayný moleküler enerji düzeyli buz örneðini ele alým. Su, buz, buhardaki, enerji düzeylerinin farkýndan dolayý, hareketle ölçülen bir sýcaklýklarý vardýr. Enerji düzeyi bu sýcaklýkla farklý konumda ve farklý baðýntýlý özellikler giriþmeli olur ve yansýr. Buzdaki sýcaklýkla, suda ve buharda ölçülen sýcaklýklar, ayný olmamakla; su, buz ve buhar enerji düzeyinde bulunan yansýma ve özellik baðýntýlarý bize dalgalý frekans geçiþlerini vermektedir.

Bu nedenle bir su kütlesi tümlüðü içinde farklý enerji düzeyleri az yoðun (tatlý su) çok yoðun tuzlu su, buz) ya da soðuk su akýntýsý, sýcak su akýntýsý (golfstrim) olmaktadýr. Bu süreçler, tümlüðü; parçalý hale getiren olay ufkuyla; zaman, mekân, devinmeli olmanýn özellikler boyutu olur davranýþlardýr.

Ve bu süreçler makro düzeydedirler. Bunlarý siz mikro düzeyde parçacýk içinde yoðunlaþtýrdýðýnýzda durum bambaþka olmaktadýr. Parçacýk yek pare görünür ama öyle deðildir. Uzaydan ve çok uzaktan dünyaya bakýn. Bu bakýþ içinde Dünya size toplu iðne baþý gibi gözüksün, gözükmesin durumla olsun.

Toplu iðne baþý gibi gözüken gözükmeyen þeyin içinde bir süredurum boyut olmakla bina, siz varsýnýz. Dünya süreçleri var. Sayýlanlarýn ve sayýlmayanlardan dað, taþ, deniz, orman, Ankara’sýyla milyarlarca olay durumlu zamanlara mekânladýr Dünya.

O toplu iðne baþýnýn içi ne çalkantý ve frekanslar salýnýmýyla dolu. Ýþte kendisi ile ayný þey olan enerji parçacýk içinde de böyle bir þeydir. Yani parçacýk bile homojen deðil. Bir El irade konusu bizi nerelere götürdü. O köprüyü siz irade kullanmakla geçmiyordunuz, o koordinatla o köprüden zorunlu olmakla geçiyordunuz. Kýzýlýrmak þartlarý size, üzerinde geçilmez bir durum olmakla yansýma yapmaktadýr.

Planý siz çizebilirsiniz. Köprü kararýný siz akýl edebilirsiniz. Ama asla köprüyü siz yapmýþ olamazsýnýz. Köprüyü, kolektifin toplum gücü yapar. Kolektifin yaptýran gücü olmasa siz plânda yapamazsýnýz. Köprü yapmayý da akýl edemezsiniz.

Siz üreten iliþkiler üzerinde buraya köprü yaparsýnýz. Köprüden geçerken de özgür kullaným yaparsýnýz. Köprü deniz gibi zorunluluklar üzerine, kendi mühendislik zorunluluklarýyla bir inþadýr. Yeniden ve yeniden üretilebilirdir. Kýzýlýrmak’ýn dar bir kýstaðý üzerine denk düþmekle devrilen uzun bir aðaç; sizin için üzerinde geçilen köprü olabilir. Ama sürekli ve her durumla üretilen bir durum deðildir bu durum.

Taþkýn sonrasýnda sürüklenen köprü aðaç nedeniyle Kýzýlýrmak yeniden geçilmez halde olacaktýr. O yerin yeniden orman olmasýný ve yeniden bir aðacýn oradaki kýstak üzerine devrilme olasýlýðýný belki de boþ boþuna beklemek zorunda kalacaksýnýz. Hâlbuki yeniden ve yeniden üreten iliþki öyle deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.