..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Haziran 2017
El Kavgalarý 04  
Bayram Kaya
Kara delikler eski içinde bu etkileri ele verir. Ýþte bu yeni olanla eskiye geçiþmiþ olan yansýma eski olan tarafýndan kýrpýlmasý nedeniyle, yeniyi de ele veremez. Yeniyi de ele veremeyen yansýmanýn kalýntýsý eski olan içinde karadelik etkisidir. Ýçinde karadelik etkileri taþýyan düþünce putlarý bu haliyle dahi düþünce putlarýnýn geçmiþi ve þimdisi hakkýnda bize bilgi akýþý verir. Böyle olmakla mutlak zorunludur. Bunlar iþin zorunlu, doðal ve teknik oluþla bilimsel kýsmýdýrlar.


:FDJ:
Çeliþki þuydu. Yeni olaný eskiye göre anlýyordunuz. Bu durum yeni olaný, eski bilinene göre tarif eden anlama oluþuyla; doðru bir süreç iken; eski olan yeni olanýn kontur ve boyutlarýyla bire bir örtüþemez. Kiþi yeni olaný eskiye göre, kýrpar. Yeni üzerinde, eskiye göre olan kýrpmalar nedeniyle yeni olan eski olana göre olur. Ve yeni olan eski olana göre anlaþýlmaz da olur.

Yeni olandan eski olana göre yapýlan örtüþmez olanýn kýrpmalarýyla yeni olan; eskiye göre kayýplar verir. Ýþte bu kayýplar nedenle yeni olanýn eskiye; eski olanýn da yeniye karþý dirençleri artar. Eski olan da bu dirence karþý, kendi kafa putunu koymasý ile yeniye direnir. Oysa örtüþmez noktalar fark edilip; fark kavrandýðýnda yeni bilinç ortaya çýkacaktý.

Þeyler elbet bir referans nokta kýyasýyla anlaþýlýr. Referans noktalarý da daha öncesinden bilinen deyimlerdir. Yeni olan eski ile örtüþtürülür. Örtüþtürülen kýyaslama içinde önce olanda sonraki olana doðru bir anlam geçiþli deðiþme ve yansýmalar olur. Sonra olandan da, önceki olan arasýnda örtüþen kýsýmlarýyla birlikte bir anlam geçiþli deðiþme ve yansýmalar olur.

Böylece eskisi, yeniye göre deðiþimleriyle kullanýlmýþ olurken; yeni de eskiye baðlý nedenle (geri baðlanýmla; geri beslenilme yasalarýyla) kesikli sürekli olan bir sonuçla, yansýma ve belirmeler verir.

Örtüþenden anlamla, deðiþmelerin geçiþleri olasý olur. Örtüþme olmayan kadarla eski üzerine yeni inþa olanlar da, farktýr. Farký fark ederken bir paradoks oluþur. Kendi olan þey; bir enerji durumudur. Kendi olan þey, süredurumla bir enerji biçimidir. Ayný zamanda da, kendi olan þey kendi üzerine kendi etkimeli bu durum olmasýnýn içinde de, bað enerjili depo olmanýn boyutudur.

Kararlý ve dengeli durumlar; en az enerji saðlamalý durumlardýr. Hem ayný oluþla var kalmak isterler. Hem de bu var kalýþý pozisyonlarýný en az enerji harcamasýyla sürdüren durum olmanýn süreçleridirler. Süreç en az enerji harcar durumuyla var olaný en az bað enerjisiyle tutan akýþ enerjisini harcarlar. Yani ýsý kayýplarýný, terlemelerini, atýklarýný oluþma gibi süreçlerle dönüþürler.

Harcanan, dönüþen enerji yerine konulmadýkça o kararlý dengeli yapýsý korunamaz. Ýþte zorunlu bir en az devim durumu olan kararlý yapý durumuna biz; sýfýr skala deriz. Sýfýr skala devim zaman ve mekânýn sýfýr olmasý anlamýna deðildir aksine sýfýr nokta dahi fýkýr fýkýr kaynama olmakla skala nokta da en az enerji düzenleþim süreçleri içinde oluþtur.

Skala nokta; geçmiþi ve þimdisi ile iliþki baðý içinde olan boyut durumun sentez iliþkileridir. Yani bir önceki tekil durumuna çözülüp çökmemesinin de sabitesidir. Þeyler; bütün olana göre kesikli sürekli olmakla kararlý olurlar. Þeyler kararlý olan bu durumlarýyla, hem kendi olmak isterler.

Hem de kendisini bir arada tutan bað enerjisini harcamalarýyla çevreden yenden ve yeniden kayýp ettikleri enerjiyi saðlamak zorunda olurlar. Bu saðlayýþlar içinde o þeyin kendi kalmak isteði olan sürüþlü durum, o þeye hayli pahalýya mal olan bir çaba ve yorulma olacaktýr.

Ýþte kiþiler (þeyler) bu fazla çaba ve yorulma olan saðlasan gayretinden kaçýnma stratejisi uygularlar. Kaçýnma stratejisi en az düzey ve düzlemin enerji saðlama düzey ve düzlemi olmakla kararlý oluþtur. Þeyler bu kararlý yapý içinde kalma eðilimi gösterirler. Kýsaca skala durum da enerji düzenleniþledir.

Parçalý enerjinin ya da parçalý benci durumla kiþiler; en az enerji düzenleþimle olan iþlev sentezle kalmak ister. En küçük boyutuyla kalmak isterler. Bu istekler her yeni durumuyla yeniden karþýmýza çýkarlar. Karþýmýza çýkan bu durum bizde bir çeliþki ve firen iliþkisi olan sürtünmeleri ortaya koyarlar.

Eski olanýn yeni olana göre yapýlan kýyaslýlarý sýrasýndaki sürtüþen giriþmeler örtüþmeyen farký, anlayýp anlamama süreçlerini oluþurlar. Giriþme içindeki yapýnýn kararlý durumda kalma eðilimi size göre firen etkisi (paradoks) oluþla ortaya çýkarlar.

Yeniden ve yeniden saðlama iliþkileriyle yapý büyür. En az durumla enerji girdisi olmakla da yapý gelip geçici çeþitli sýçrama noktalar içinde kararlý olur. Ne yapýnýn büyümesi kendi keyfine göredir. Ne de yapýnýn kararlý düzeyde kalmasý kendi keyfine göredir.

Büyüyen; içine enerji girdisi yapan iþlev süreçler üç boyutlu zamanlarýn hacmi olmakla artarlar. Buna karþýn karþý durumda kalan zarf düzey ve düzlemin iki boyutlu yüzeyi de iki boyutla artar. Yani burada iki kat aratan yüzey alan gerilimiyle üç kat artan iç hacim gerilimi arasýnda doðan paradokslar vardýr. Ýç hacim ve dýþ yüzey gerilim farkýndan ötürü büyüyen yapý parçalanmakla yeni bir denge firen süreci içine girerler.

Öznel yapýlar bir bilinç durumuyla yeniden ve yeniden inþa kuralý nedeniyle; ithalce yeni bir enerji girdili yorulma içinde olur. Yeni girdinin yorulmasý içinde olan özne; yeni bilinç düzeyine göre boþluk devinmeli eylem alanýný açýp; kendisini; farklý bir boyut konumlu, enerji saðlama düzeyi içine, girdirir.

Özneli bilinç olan bu düzey kendisini korumak için yeniden ve fazla bir enerji girdisi yapmanýn büyüme ve parçalanma süreçleri içinde sokar. Yeniden büyüme ve parçalanma süreci içinde olan bu akýþ, yeni bir sýçrama yapýp; yeni bir enerji durumuyla kararlýlýk düzeyine geçmiþtir.

Yeni durum bir önceki ölçek deðerli (skala deðerli) kararlýlýk durumun aynýsý deðildir. Bir önceki skala durumun düzey düzlem duygu ve düþüncesi içinde kalan kiþi, en temel kararlý düzlemle kalan kiþi olur. Bu durumdaki kiþinin anlama bilinç düzeyi geridedir. Geride olan bu düzey, ileride olan duruma göre kafa putlarý düzeyinde skala olmakla anlam edilir. Oysa yeni durum da yeni bir skala düzeyi olacaktýr

Kiþi kararlý kaldýðý geri skala düzeyi ile put anlayýþlý seviye içinde kalan kiþi olur. Kiþi bu haliyle pasiftir. Sýçrama yapmakla yeni kararlýlýk düzeyi inþa eden özne bilinçli kiþimiz de, yeni iþlev baðýntýlý anlama, durumlarý içinde olmakla; git gel yapan denge süreçleri içinde hem kararlý olacaktýr, hem çok aktif olacaktýr

Aktif olan öznellik bu pasif hale göre çok farklý bir kulvarýn denge ve kararlýlýk düzeyi içinde olur. Ýþte bu aktiflik kadar fark gerinin ileriyi anlayamamasý olur. Aktif olan ilerinin de geriyi anlamasý olur. Yani ileri olan geriyi bilir. Ama geri olan ileriyi bilmez olmakla yeni bir paradoksu ortaya koyarlar.

Farký fark etmeme paradoksu gibi; farký fark edenle, farký fark etmeyen arasýnda da bir paradoks (çeliþki-zýtlýk) oluþur. Farký kavrayýp bilinç ortaya çýkaramama durumlu kiþimizde eski olan ile yeninin örtüþmeden kalan kýsýmlarý arasýndaki paradokslarda kýrpma yapmalar yaþanýr.

Kýrpýlan kýsým yeni olan fark durumdur. Kýrpýlan kýsýmlar, yeni düzlem içindeki eski duyuþlu kiþimizin iç dünyasý içinde kiþi boyutlu kara delikleri oluþur. Bu kara delikler kiþimizde kör noktalar olur. Kiþi içselindeki bu kara delikler kiþideki çekim etkisiyle sürecin okunma anlam ve evrim çizgilerini ele verir.

Eski içinde yeni olan kýrpýlmýþtýr. Ama örtüþen noktalara da, eskinin kendisinden yansýmalar geçer. Yeninin kendisinden eski içine geçen kimi yansýmalar kýrpýlma nedeniyle; eskinin içinde yeni olaný veremez olmakla; eski içindeki yeni yansýmalar anlaþýlmaz bir ucube bir gölge yansýmalarýn soyut anmalarýna dönüþür.

Böylece eski içinde bulanýklýk noktalý, belirsiz, tedirgin edici durumlar oluþur. Yontu olan put, kiþiyi bu bulanýklýktan kurtulmanýn somut þeklidir. Gizli olan, tedirgin eden belirsizliðe karþý açýk ve meydanda olan somut durumun meydan okumasýdýr, put.

Yeni durumun gölge yansýma vermesiyle eski olanýn içinde ucube durum olur. Eski içine geçen ucube görünümlü süreç bu kýrpýlma nedenle yeniyi oluþamayan kýsmý kadarla; eski içinde kara delik türü boþluk devinmesine dönüþür.

Kara delik türü olan etki yeni olanda geçiþen etki olmakla boþluk devinmesi ortaya koyar. Boþluk devinmesi içinde anlam oluþamaz. Anlamý oluþamayan hol (boþluk) devinmesi eski olan içinde okunamaz. Yararlanýlamaz. Ama o hol devinmesi fazladan bir enerji kullanmasý olmakla yeniden tedirgin edici olur.

Kara delikler eski içinde bu etkileri ele verir. Ýþte bu yeni olanla eskiye geçiþmiþ olan yansýma eski olan tarafýndan kýrpýlmasý nedeniyle, yeniyi de ele veremez. Yeniyi de ele veremeyen yansýmanýn kalýntýsý eski olan içinde karadelik etkisidir. Ýçinde karadelik etkileri taþýyan düþünce putlarý bu haliyle dahi düþünce putlarýnýn geçmiþi ve þimdisi hakkýnda bize bilgi akýþý verir. Böyle olmakla mutlak zorunludur. Bunlar iþin zorunlu, doðal ve teknik oluþla bilimsel kýsmýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.