..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Temmuz 2017
Tarihi Kulluk Sözleþmesi 15  
Bayram Kaya
Hiç bir özel yaþam kolektiften baðýmsýz olamamakla sýnýrsýz sorumsuz da olamaz. Köleci inþa; kolektif oluþum gücünü ve ortak üretim baðýntýlý entgre bilinçlerin, ortam içinde birden bire çevrim sürecine sokulma baðýntýsýný görmezden bilmezden gelmektedir. Bu görmezden geldiði þey kiþi üzerindeki amortisman olan toplumsa entegredir.


:HFC:
Ýlk baþlarda ittifakýn içi, bir kaç gruptu. Bu ittifakýn bir kaç grup kültürüydü. Bu bir kaç grubun ayrý ayrý yapageldikleri bir kaç iþ ve oluþlardý. Ýttifak sentezi, alkolün þiþede durduðu gibi durmayacaktý. Alkolün þiþede çýkýp kiþilere geçiþmiþ hali gibi sentez de gruplara ve kiþilere geçiþen bir etkimeler olacaktý. Ýleri süreçlerde sentez geçiþen bu etkileriyle sadece bir grubunda yapabildiði bir kaç iþ ve oluþ ta olacaktý. Bununla birlikte sentezin kültürü, sentezdeki totem meslekler; adeta bir kiþinin kültürü ve bir kiþinin mesleði gibi oluþla; sentezi süreç gruplarda ve bir kiþide entegre olup, tek kiþi davranýþýna dönecekti.

Demek ki; El ve kul olan bireyler; ittifaký anonim çokluðun bir arada oluþunu; kendi tekil bünyesinde özümseyecekti. Entegre edeceklerdi. Böylece ne ittifak öncesindeki; ne ittifak içindeki ne ittifak sonlarýna doðru olan süreçlerdeki kiþiler ayný kiþinin yetenekler bilinci deðildi. Ön ittifak öncesinde olmayan sosyo toplumsa kültüre sahiptiler. Kýsacasý totem dönemde ön ittifak bilinci yoktu.

Ýttifak öncesinde olmayan ilahi (ittifaký) tekliði, kiþiler kendi þahsýnda mündemiç edebilmiþ deðildi. Oysa ittifaký ya da ilahi çokluk; kiþilerine ittifaký ve ilahi sentez bilincini ve yeteneðini aktardý. Böylece kiþiler, bir ittifak içinde; nerdeyse baðýmsýz ve tek baþýna davranabilir durum eþiði içine geldiler

Ýttifakýn ya da ilahi sentezli yeteneklerin kendi üzerlerinde yansýdýðý kiþiler; bu donanýmlarýyla içkin oldular. Kiþiler bu içkinlikleriyle birlikte artýk hem ittifakýn kiþisiydiler. Hem de ittifakýn kiþisi deðiller gibi davranýyorlardý. Geliþen üretim gücü içindeki teknik ve teknolojiklerle bilgi süreçleri de bunu destekliyordu. Her bir grubun kültürü; her bir grubun mesleki yapabilirliði; her bir grubun biyoloji ve fiziði; sentezci ilah ve ilahlarla, artýk bir tek kiþide de entegreydi. Çünkü süreç te henüz yalýndý.

Ön ittifakýn çoklu yapý yansýma süreçleri kimi bir tek kiþide bir belirme oluþtu. Bu belirmelerin sosyo toplumsa evrimi içindeki kiþiler de kendi içkinlik sürecini tamamlandýðýnda artýk kiþi ittifakýn kiþisi veya ittifakýn tekliði deðildi. On parmaðý, on hünerdi. Yani bu tarz kiþiler ittifaký çokluðu içkin oluþla El bilinci olmanýn tekliðiydiler. Ve bunu El mana oluþmasý içinde sömürü ve sömürmeye dönüþecek olan özne beden bilinçli, yapabilirlik baðýntýsýdýrlar.

Bu nedenle, ön ittifaklar sonrasýndaki kiþimiz; maðaradaki hemcinsimiz gibi geri baðlaným yasasý; siber yasa içindeki organizma oluþlarýyla birbirinin aynýydýlar. Çünkü ayný geri baðlaným yasasý oluþla; ayný özümleme süreçleriyle vs. Maðaradakiler bizimle ayný iken; siber süreçli devamlýlýk içinde bulunan “ilahi kiþilerimiz” yetenek ve donanýmca kendi kendine yeten, düzeydedirler. Bu tür yapabilirlik içinde olmanýn el-beyin-el veya beyin-el-beyin diyalektiðiyle olan insanlar; maðara kiþisinin, aynýsý deðildiler.

Özne-el-özne; ya da bilinç-el-bilinç diyalektikle þimdiki ön ittifak sonrasý kiþilerimiz ayný ýrmak içinde (zaman sürekliliði içinde) parça zamanýn, parça konumuyla geri beslenmeli bir potansiyel durumdular. Farklý farklý akýþ içindeki farklý farklý rejim içinde kendi debisi olmanýn kendi eylemseli oluþlarýný temsil ediyordular. Ýþte bu süreç, ön ittifak sonrasý ile kiþi de temsil edilen yetenekti. Bu yetenek ayný zaman da tarihi kölelik sözleþmesiydi. Öyle ya bir mýsýrý üretmeyip; mýsýrý un yapmayýp; mýsýrý ekmek olukla size sunmayaný birini siz; köle yapýp ta boyuna mý bakacaktýnýz, deðil mi?



Yani El salýnýmlý oluþa yatkýn kiþi; isterse her hangi bir birkaç kendi tarým ürününü yetiþtiren beceri ve donanýmlaydý. Ýsterse kendi çobanlýðýný, kendi dokumasýný, kendi yapmakla; kendi kedisine yetebilen; bu tarz toplum sal donanýmý içinde kendi baþýnýn çaresine bakabilmenin durumuydu.

Oysa ne totem dönem; ne totem dönem öncesi; ne de ön ittifaklar kendi kendine yeten olmanýn tekil entegresini kiþiye dönüþmüþ olmasýnýn bir þekli deðildiler. Siz bu farký görmezseniz, siz bu teklik çokluk dönüþmesi altýndaki farklý akýþ ve inþa süreçlerini anlayamazsanýz; siz tarih bilinci olur biri insan olma þansýný ve yetenek donanýmýný da yitirirsiniz.

Bu nedenle insan; bir organizma yapý içindeki inþalar gibi fabrikasyon imalatla doðmaz. Aksine kiþi doðduktan sonra insan olunur. Doðan organizma yapý insan deðildir. Ama insan olmaya da en yatkýn yaklaþýmdýr.

En baþta söylediðimiz gibi bir totem mesleklerin oluþmasý içindeki gruplar, ön ittifak içine gelmekle; yaptýklarý ittifaký sentezin, yine bir sentez ürünü olan insan üzerinde akýþ yapmasýný istemiþtiler. Oysa özel mülkiyetçi El mantýklý mana anlayýþý; entegre akýþý yaptýrmaða muktedir olan insanlar üzerinde egemen olan bir sistemdi. Bu sistem sürecin efendi ile kul arasýndaki gerilim farkýný (mal sahipliði olma farkýný) kul üzerinde (kullarýn emek güçlerine sahip çýkma üzerinde) akýp yürümesini istemiþti.

Üretemeyeni köle tutup yaþatmýyorlardý bile. El mantýðý içinde, sürece kölelik vizesi alýnmýþtý. Güncel içindeki kölelik eski kölelik deðildi. Güncel köle yýpranma tazminatý alacak kadar eski köle deðildi. Ama yýpranma tazminatý almakta kulluk mantýðýný ve kul oluþ tutumlarýný, bizim üzerimizde silmiyordu.

Kulluk mantýðý sözleþmesi günümüz hukuku içinde iþçi-iþveren çatýþmalý yasal düzenlemeleri ile sürüp giderken; bunun sosyal dil mantýklý olan ruhu ve ruh basýncý; dini anlayýþlarla tam bir teslimiyetti.

Yapýnýn kendi temeli içinde, kendisini tekrarlayan; geri baðlaným olan, doðal süreçleri vardý. Bu doðal çevrimli süreçler ittifak içinde de kendi çevrimlerini tekrarlar haline getirdi. Bu eylemlerin getiri ve götürülerini en temel düzlemli bencillik süreçlerine baðýntýlý kýldýlar. Böylece etkinlik kazanan süreç kolektifin (ortaklýðýn) gücünü ve bilincini ortaya koymuþtu.

Bu nedenle nasýl bencilliði tekrarlayan süreçler bencilliðin bilinciyse; ittifaký yapýnýn temel referansý olan tekrarlý süreçleri de, kolektif üretim gücü ve kolektifin bilincidirler. Oysa bu süreç sonunda özel sahipli olan yaþam alanlarý ortaya koymak yanlýþ deðildi. Ama unutmamalý ki özel yaþam þekli de, kolektif üretim deðildi. Bu iyi gözetilmeliydi.
Ýnþaat örneði ile tüm süreçlerin geçmiþ süreçleri tekrar eden bir geri beslenmeli süreç olduðunu hatýrlayalým. Bir inþaat içinde ayný an içinde bir yanda kalýp çakýlýr çivi vurulurken, diðer yanda demir döþenir; harç karýlýr; harcýn kalýba dökülür vs. hepsi bir andadýr. Her biri ayrý ayrý iþ olan her bir süreç; kolektifin entegre gücüyle hepsi bir arada bir anda entegrasyonla hýzlý bir çevrimin, bir anda olup bitmesi olurlar. Ýnþanýn temeli budur. Ayrý ayrý iþlevlerin bir arada bir anda entegre içinde olmalarýdýr.

Þu örnek zihin egzersizi de, hatýrlanmalý. Dünya nüfusu þu anda 7 milyar olsun. Bu nüfus kuramsal oluþla bir anda birbirinin aynýsý ya da birbirinden farklý süreçleri olmanýn entegresidirler. Kimi deney birbirinin ayný bile olsa; ayný deneyden farklý farklý anlayýþ ve bilinci çýkarmak ta insanlýk deneyimidir. Burada önemli olan bir anda gerçekleþen yedi milyar deneyin bir anda ortama kolektif güç olmakla sunulmasýydý.

Ya da þöyle diyelim, yedi milyar kiþi bir anda birbirinden farklý olan yüz milyon deneyi, bir anda ortaya koymuþ olsunlar. Bu yedi milyarlýk bu deney, insanlýk (kolektif ortaklýk) potasý içinde entegre edilirler. Bu entegre bir anda üreten iliþkiler kombinasyonlarýna dönüþmektedirler. Bu entegre baðýntý bir anda yedi milyar deneyi yedi milyar anlayýþý ortaya koymaktadýr.

Bu kolektif entegrasyonlar sürecin polinom kombinasyonlarýyla açýlým vermenin seleksiyonudurlar. Kýsaca bir entegre içindeki polinomla kombinasyon edilme süreci toplumun gücü ve bilincidir. Siz bu üreten süreci deðil de, ancak bu entegre süreç sonrasýndaki emekler denkleþmeli paylaþýmlarýnýzý ancak özel sahiplik edersiniz.

Siz bu ana süreci istediðiniz kadar özel yaþama, özel sahipliðe de kaydýrsanýz; bu temel referansýn inþa oluþandan asla kurtulamayacaksýnýz. Bu nedenle süreçteki özel yaþamlarý El takdirine göre deðil de; inþanýn temelinden kaynaklý daðýlýmýyla; herkesin kafasýna göre olan özel yaþamlar haline getirelim.

Yani süreçte El’i nimetlerin efendisi yapmakla, ya da süreçte El’i veli nimet yapmakla süreçler akmaz. Sürç; inþa içindeki temel rekursif nedenleriyle akýþlýdýr. Siz bu rekursif nedenlere, El deyip El’in nimet verir durum olmasý demenizin; sürecin üreten iliþkiler somutlu, özne nesnel bir süreç olmasýna; hiç bir anlam ifade etmezler.

Hiç bir özel yaþam kolektiften baðýmsýz olamamakla sýnýrsýz sorumsuz da olamaz. Köleci inþa; kolektif oluþum gücünü ve ortak üretim baðýntýlý entgre bilinçlerin, ortam içinde birden bire çevrim sürecine sokulma baðýntýsýný görmezden bilmezden gelmektedir. Bu görmezden geldiði þey kiþi üzerindeki amortisman olan toplumsa entegredir.

Kiþinin hakký kedi üzerinde de entegre olan bu amortisman etkiyi kendi emek gücünü olmanýn emeðine dönüþtürmesiyle baþlar. El anlayýþlý süreç; kul üzerinde toplumdan yansýmalý kulun yapabilir oluþ potansiyelini; sömürü sistemine dönüþmüþ olmasýdýr. Þimdiki hiç bir kiþisi donaným ve sahiplik þekli dahi, gelecekteki kesikli sürekli olan kolektif gücün bütünleþmiþ (entegre) inþacý güç olmasýndan da kurtulamayacaðý için yatýrýmcý, müteþebbis oluþ hakký diye kendimize yabancýlaþtýðýmýz soyguncu düþünce þekli. tümden hikâye ve sömürüdürler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.