..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




18 Aðustos 2017
Köleci Yasalar 5  
Bayram Kaya
Durum bu olacaðýna göre; kolektif üreten güç ancak kolektif sahipliði içinde elde edilenledir. Üretim; karþýlýðýný vermekle üretimi yapan her bir kiþi kullanýmlý ürün ve yarar olmasýnýn dýþýnda, iþiler nezdinde birikme yapmakla; biriken metanýn baský ve basýncý tek tek kiþiler üzerine olan meta hareketini yönelten, kiþi sahipliði olamazlar. Kolektif üretimin deðer yargýsý psikolojik


:EEB:
Otomobil, tek baþýna hiçbir kimsenin emeði ve emek ürünü deðildir. Otomobil kolektif güç devamlýlýðý içinde olan niceli birikimlerle, yine kolektife göre olur seçme ayýklamalý inþalarla ortaya çýkar. Kolektif olan envantere; envanter içinde olukla üretilen otomobile; tüm üretim süreçlerine; El mantýðý gereði yatýrýmcý kiþimiz sahip olur.

Oysa üretime sahip olmak (anonim olan patente sahip olmak) baþka; o patent altýnda üretilene sahip olmak baþkaydý. Patent olmayan otomobili tasarruf etmek, karþýlýðý olurla sizin için ortaya konaný sizin deðiþim nesnesi yapmanýzdý. Yatýrým sahipliði geçmiþi; geçmiþle kolektif gücün donmuþ olukla birikmiþ emeklerini ve tek kiþinin hiçbir zaman muktediri olamayacaðý katký patent olanaklarýný, sektör etkisi ile kiþinin bilgi birikim sahiplik gücü kapsamý içine vermenizdir.

Yatýrým, tamamen ortaklýðýn bilgi, birikim, emek gücü baðýntýlarýnýn toplamýdýr. Kiþi ancak bu sürecin belli noktalarýnda; belli noktalarý üzerinde eylemlidir. Bu eylemli noktalar içinde kiþiler verimlilikle ve niceli tutumla bu giriþime katký verir. Giriþim olan hiçbir þey tekil deðildir. Sýfatý da tekil olmaz. Üretim bir giriþimdir. Giriþim, giriþenler sahiplikle olup, yol alýþtýr. Ve giriþme giriþenlerle rengi ruhsar oluþtur. Giriþme içinde somut olukla, tarihsel olukla; yatýrýmcý diye bir kavram yoktur. Bu sömürünün dilidir.

Bunu inancý oluþlar içinde de böyle görürüz. Keþif ve icatlar içinde de böyle görürüz. Üretim hareketi içinde de böyle görürüz. Kolektif sürecin kiþi emeðinde billurlaþan öðrenilmesi ve üretimi; týpký vatan sahipliði gibi kolektif mirasla herkes için herkese yararlandýrmadýr. Ki bu müteþebbis mantýkla, vataný bile bize dar ederler.

Tarihi süreç içinde koyun yetiþtiriciliði yapan totem gruba ne kimse yatýrým yapýyordu. Ne bankalar kredi veriyordu. Ne o totem gruba sponsor aranýyordu. Ne de o grubun yetiþtirdiði ürün deðerleri üzerine borsa oynanýyordu. Ne de sürecin enflasyonu, deflasyonu, moratoryumu; kâr zarar mantýðý vardý. Hatta mýsýr eken grup; “biz bir yerde bir kredi bulmazsak, halimiz harap demiyordu!

Üretim iliþkisi için emek; bilgi; avadanlýk ve üretim gücü olukla toprak vs. dýþýnda; plasmandýr diye hiç biri gerekmiyordu da. Yapay, uyduruk, aracý yapýlanmalar üretimin zorunlu iliþkileri deðildirler. Bunlar arazdýlar. Bunlar sömüren El mantýklý sisteme göre zaman içinde devreye sokulmuþ üretim dýþý asalak unsurlardýr.

Üretimi çabuklaþtýran süreçler olukla kullanýlamazlar mý? Salt özel mülk sahipliði yararýný deðil de, genel mülk sahipliði yararýný gözetmekle, enerji düzenlenin sarflarý yapýldýðý takdirde kamusal hukuk ve meþrulukla siyasete sokulabilir. Ki bunun özü, geçmiþin kolektif emek gücü mirasýyla; þimdiki canlý olan kendinizin kolektif emek gücü baðýntýsýdýr. Yani finansman dediðiniz zaten vergilerinizdir. Kolektifi olan içinde salt kiþiye özgü; kiþisi oluþla artý bir kâr zarar muhasebesi olamaz.

Ortak üreten süreçler sizin hazýr bulduðunuz süreçler olmakla süren, kolektif gücün akýþýdýr. Kolektif gücün içinde kiþi varsa da kiþinin varlýðý devamlý deðildir. Kiþiler devamlýdýr. Hiçbir kiþi de toplumsal salýnýmlý olmak dýþýnda, hiçbir kiþinin devamý deðildir. Ortak üreten süreçlere katký da kiþinin yatýrým sahipliði demek deðildir. Bunlar kiþinin yatýrým sahibi olamayacaðý anlamýna da gelir. Bu olanaksýzlýðý gören kiþiler, kolektifin gücünü kolektifin dýþýndaki bir güce mal ederek, ortak gücü kendi üzerlerine transkripsiyonla olmanýn iktisabýný yaptýlar.

Toplumun dýþýnda; toplumun kendisinden ve toplumun bilincinden baðýmsýz olukla elbette doðal bir güç vardýr. Ama bu güç siz; evrensel olan genel ve özel baðýntýlý yasalarýn dýþýnda olmadýkça; özel ve öznel saiklerle sizin toplumunuza müdahale etmez. Ýþte El bu gücün sosyo topluma katýlma kurgusu oluþuyla üzerinde giriþilen modüle söylemlerin özel mal, mülk ve köle sahipliði imgesidir. Günümüzde El mantýklý toplum dýþý algýlar, giderek oluþan devlet gücü kapsamýnýn içinde de yürütülürler. Devler ve El kayralý kiþiler bu güç içinde kendileri bir çeþit devlet olmaktadýrlar.

Þeklen, alayý vala içinde ve bin bir emek olan mücadeleleriniz sayesinde olsa bile biçimsel de olsa bir devlet teþkil edilebilmektedir. Devlet, üreten iliþkiler (mülk) üzerine inþadýr. Üretir iliþki insan, toprak, araç gereç gibi üretim gücünü gerektirir. Bu entegre konsorsiyumla güç giriþmeli merkez, devlettir. Devletin kendi baþýna heyula olur bir varlýðý ve kimliði yoktur.

Üretim iliþkisi içinde devlet gerekli deðildir. Zaten üretim iliþkisi de devlet içinde de ortaya çýkmamýþtý. Devletin ebet müebbet kutsamasý sömürü kutsamasýdýr. Ýnsan ebet müebbet (El) kutsamasýna kurban edilmeden de bu gülere gelir. Üreten iliþki içinde para, yatýrýmcý, borsacý, kâr, kira tarzý meta zoru olan kavramlar gibi üreten iliþki içinde devlet te bir ilinektir. Devletler, varlýklarý iç edilen üretimle; olasýdýr. Ne koloniye süreç, ne sürü dönemi, ne totemi yapý ne de ittifaký inþalar; devlet ile yola çýkmadýlar. Devlet entegre organizasyon olan olu ve oluþun özel mülkiyet yapýlanmasýna kayan bir süreçler organizasyondur

Bu nedenle kolektif emek gücünün olanaklarýný ne nam adý altýnda olursa olsun. Bir kes emek gücünü kiþilere kaptýranlarýn durumu, kendisine ve toplumuna yabancýlaþma olacaktýr. Yabancýlaþtýrma yapan mana anlayýþýný ortama pompalayan: bu anlayýþla sahiplikleri olanlar asla kendi kiþisi emek gayretiyle; bu sahipliði ortaya koyamazlar.

Kiþiler; toplumsal birikimli gücün, kendisi deðildirler. Üretim kolektif olduðu için sahiplikte kolektiftir. Üretim ve paylaþým sonrasýnýn tüketim ve kullanýmlarý kiþisel sahiplikle; kiþinin üretim ve tüketimine baðlý olukla; herkesin ihtiyacýna göre ve özeldir. Çünkü özel bir sahipliðin sürdürülebilir olmasý için de o sürdürülebilir olacak durumlarýn yarýn yine ortak üretimli kolektif bir kaynak beslenmeleri yapma sorunu ortaya çýkacaktýr. Ortak üretimli kaynak besleniþlerini yanýna almayan sahiplikler sürdürülmez. Kiþisi emek gücü kolektif besleniþle olan süreçleri, hiçbir vakit kazanamaz. Özel mülk sahipliðinin sürdürülür olmasý için sömürü ve sömürünün yapýlanmasý gerekir.

Üstelikte tüm toplumsal süreçleri bir kiþi üzerine transfer etsek dahi ve de toplumsal süreçlerin tümü kiþi süreci gibi olsa bile; bu durumda kolektif bir kaynak beslenmesi yapma nedeniyle, böylesi sahiplik bile tüm boyutlarýyla kiþinin kendisinin olamayacaktýr. Kaldý ki ne bir kiþi tüm toplumsal süreçler gibi davranabilir. Ne de parça var oluþlarýn kapasitesi tüm süreçlere olanaklýdýr. Geriye hile yolu kalýyordu.

Hâlbuki kiþilerin deðil kolektif gücün kendi devamlýlýðý vardýr. Kolektif güç, kolektif süreçlerin devamlý lýðýna meþruiyettir. Kolektif gücün devamlýlýðý kiþi de yoktu. Olsundu sömürü içinde çareler tükenmez! Kiþisi mirasýn devamlýlýðý içinde olmakla, hileci sahiplik potansiyeli kiþilerden kiþiler nesline doðru ciro edilmekle; kolektif gücün yerine kiþiler nesli sürekli edilmekle, sömürü bu yolla da devamlý kýlýnmýþtý.

Kiþinin bilinçli oluþu bile; kiþinin kolektif güçle donanýmlý olmasý bile; “kolektif üretimi” ortaya koyan süredurum iliþkileri içinde olmakla ortaklýðý gerekli kýlan iyeliði, asla ortaya koyamaz. Kolektif oluþun nedeni; bir yeðleyiþ; bir istek deðildir. Üretimin kolektif entegreli olmasýdýr.

Durum bu olacaðýna göre; kolektif üreten güç ancak kolektif sahipliði içinde elde edilenledir. Üretim; karþýlýðýný vermekle üretimi yapan her bir kiþi kullanýmlý ürün ve yarar olmasýnýn dýþýnda, iþiler nezdinde birikme yapmakla; biriken metanýn baský ve basýncý tek tek kiþiler üzerine olan meta hareketini yönelten, kiþi sahipliði olamazlar.

Kolektif üretimin deðer yargýsý psikolojik olan duygularla üretim tüketim yapmaz. Eðer siz doyma ile üretimin farkýnda deðilseniz, denecek bir þey yoktur. Üretim, kiþisel deðildir. Kolektif üretim genetikti araþtýrmanýn, uzay araþtýrmasýnýn arz ve talebi oluþmuyor diye tasarým yapmaktan vaz geçmez. Ya da arz talep oluþturmak için arz ve talebi az oluþuyor diye kiþileri önce hasta edip sonra çaresini üretmez.

Kiþi kendi baðýnda, kendi bahçesinde üretiyor olsa bile üretim kiþisel deðildir. Arz talep oluþla deðildir. Ýhtiyacý ve zorunludur. Özürlüler alfabesi arz talep için deðil üretimin nedeni oluþla ve kolektif yarar (genel yarar içinde faydalanma oluþla ele alýnýp üretilir. Kolektif oluþun kendisi üretim hareketidir. Üretim hareketi arz talep kâr gibi bir þey için deðildir. Zorunludur.

Totem meslekleri ortaya konurken; arz, talep, kâr gibi kýytýrýk söylemlerin, arz ve talebi ortada yoktu. Kolektifin özü üretim hareketi olunca arz talep oluþturmak gibi bir yapay gündem süreci de olamaz. Arz ve talep oluþsa da, oluþmasa da; ihtiyaç olanýn araþtýrma ve geliþtirmesi kolektif öngörü ve evrim sel, diyalektikle ve geri beslenilir zorunlu yansýma olurla gerekli edilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.