..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Aðustos 2017
Köleci Yasa 9  
Bayram Kaya
Nasýl sektörler gücü (gruplar emek gücü) baðýntýsý olmadan toplumsal güç ve toplumsal bað enerjisi olmuyorsa; toplumsa iradeli baðýntý gücünü yansýtan oylar olmadan da, oylatma ve seçilim olamaz. Ama frensiz olan kara cahillik, der. Baþka kara cahillikte bunu alkýþlar. Size de için için yanmak düþer.


:EFA:
Konuyu uzatmak istemiyorum. Daha detaylara girmeyeceðim. Bir paranýn (maaþýn) içinde üç kuruþu çýkarmakla elbette para kullaným olmaya devam eder. Böylesi bir bakýþla biz yanýlýrýz. Üretim nesnesi olmayan paranýn kendine has bir üretim dýþý özelliði olduðunu bilmiyoruz demektir. Paranýn bir üretim gücü olmadýðýný bilmiyoruz demektir.

Paranýn deðiþtirme aracý olduðunu bilmemekle; paranýn bir üretim gücü ve üretim nesnesi olmadýðýný bilmemekle; konuþuyoruzdur. Deðiþtirme aracýnýn bambaþka yansýma veriþi vardýr. Ama bu üreten iliþki deðildir. Emek gücü olan ürünün daha somut, giriþen bað enerjili yansýma veriþinin farkýnda bile deðiliz demektir. Daha baþtan üretim olanla, üretim olmayaný (parayý) bilmiyoruz demektir.

Üretilmekle (toplumsal güce dayalý toplumsal bað enerjili) olan bir ürünün, baþka bir ürünle deðiþilen bir DEÐÝÞTÝRME DEÐERÝ vardýr. Oysa para, deðiþtirme deðeri deðildir. Para fiyat ortaya kor. Fiyatýn da inþa olan üretimle alakasý yoktur. Fiyatýn toplumsal güçle, toplumsal bað enerjisiyle hiçbir alakasý yoktur. Fiyat tamamen sübjektif deðerler üzerinde kâr ve sömürü aðý fiyatlamasýdýr. Ýnþanýn temeli içinde ne kâr vardýr. Ne zarar vardýr. Fiyat; rant, kâr gibi birçok sömürü süreçlerini ortaya koyar. Bu nedenle biz; deðiþtirme deðeri ile fiyatýn farkýný ve serüvenini bilmiyoruz demektir vs.

Bir kiþinin maaþý, toplumsa entegre içinde diyelim ki yüz sektöründeki vergilerden geliyor olsun. Bu yüz sektör içinde gelen maaþ toplamý içinde cem edilen sizin emek gücünüz de; her bir sektörün her bir üretimine karþýlýk olukla maaþýn içinde vardýr. Hem de ayrým yapmaksýzýn. Siz istediðiniz kadar sizin payýný istemiyorum deyin. Kiþinin emek gücü grup (sektör) üzerinde ittifaký ve kolektiftir. Size göre deðil, kolektif tüzel oluþa göredir. Bu oluþ sizin keyfiniz üzerinde ve sizin bilinciniz üzerinde oluþtur.

Haydi, bunu býraktým. Geriye kalan maaþla aldýðýnýz saðlýk hizmetinde; bindiðiniz toplu taþýma aracý içinde, içtiðiniz suda yine bu kiþinin çakýlý ya da gömülü oluþla ayrýþmaz olan bir emek gücü katýlýmý olacaktýr. Emek gücü ile ürettiðiniz buðday zaten sizin deðildi. Ýttifaký hukuk yasasý gereði, siz buðday olan emek gücünüzle kumaþ, kundura ürettiriyordunuz. Yani kundura, kumaþ sizin taahhüt ettiðiniz emek gücüne karþýlýk olmakla kundura kumaþtýr. Ve sizin emek gücünüzdür. Ayný þekilde kundura kumaþ ta zorunlu olurla buðdaydýr. Acaba istemezdi olan kiþi, hangi payý istememektedir?

Toplumsal bað enerjili, toplumsal güç; toplumsa emek gücü; toplumsa ittifakla komplike olan emek ve sunumdur. Hem herkesindir. Hem hiç kimsenin deðildir. Hem sizindir hem sizin deðildir. Toplumsa tüzelik giriþimle ürettiðiniz buðdaya karþý size kundura taahhüttü denmese siz, size yetecek yýllýk 300 kg buðdaya karþýlýk durduk yerde boþ boþuna emek gücüyle 5 ton buðday üretir misiniz?

Emek gücü sizin deðil, ittifak üzerinde kolektif tüzel lige aittir. Bu tüzel yükümle üretirsiniz. Kolektif sahipliðe (kullanýma ait olmakla; hiç kimsenin olmayan emek gücünün ürettiði kullaným deðerleri bir kiþinin olursa; ol dem “yandý gülüm keten helva” demektir. Böylece kiþiler kendisine ve toplumuna yabancýlaþmaktadýr. Vaat üstüne vaat koyduran duacý kul durumuna düþmektedir.

Yabancýlaþtýrma iþi; devlet olan tüzel ligi ya da toplumsal gücü yönetmesi için yetkilenenlere; “Allah razý olsun” diyecek kadar yalvaran; dua okuyan; akýl zayýflýðý olup; körle yatanýn þaþý kalkmasý gibi bir durum bulaþmasý yabancýlaþma üzerinde size de yansýmaktadýr.

Ayný hasta mantýk bulaþmasý içinde yetiþip te, iktidar olanlarýn; “biz þunu yaptýk. Biz olmasak onlarýn hayali bile buna yetmezdi. Bugün güven içindeyseniz bu bizim sayemizde…” diyen çapsýzlýklar da, ayný bilmez kiþilerdir. Onun ufuk, hayal dediði; yaptýk ettik dediði; toplumsal gücü gösteren toplumsal bað enerjili, toplum tüzel ligi yetenektir. Bir çivinin nasýl yapýlýp, nereye hangi þartlarda nasýl çakýlacaðýný dahi bilmeyen akýl fukarasý; eli ile vücudunu gösteren ego içinde “biz” yaptýk der.

Böyle diyen birinin elinde; sektöre bazlý bir mühendislik hizmetini çekip aldýðýnýzda, o sektöre ödenen kolektif emek ürünün vergileri olan parayý çekip aldýðýnýzda; onun “yaptýk, ettik” dediði havada kalan þey; acýnasý bir deliliktir. Toplumsal gücü kullanmaktan kaynaklý olmakla oluþan bilmezi bir deliriyum hastalýðý olduðu ortaya çýkar.

Burada kolektif oluþla ortaya konan katýlýmcý iþe yararlýk sizden ve sizin dýþýnýzda olan toplumsal bað enerjili, toplumsal güçtür. Ýþte efendilere, yatýrýmcýlara, yöneticilere verilmekle bizi köleleþtiren süreç bu bilinçsizlikler içinde olunan illüzyonlarladýr.

Bilmezi kiþi bu illüzyon ile size “ senin vergi payýn olan maaþým içindeki paraný istemiyorum” diye size cahil cesareti göstermektedir. Ayný mantýkla aklý kýt biri de “al oyun da senin olsun” demektedir. Nasýl irtifa ölçerle cihazýný yapmakla uçak yapýmý gibi bir entegrasyona katýlýrsýnýz. Sizin irtifa ölçer olan ama karýn doyurmayan emek gücünüz ancak bu katýlým sayesi ile iþe yarar olur.

Uçak ta kapalý havalarda ve gece bu irtifa ölçer sayesinde kullanýlýr olur. Sonuçta bunlar buðdayla deðiþilir. Karýn doyar. Yaþam idame ettirilmiþ olur. Sizin payýnýzý istemem denen buðday; üreten emek gücü buðday olan pay sahipliðiniz o maaþa sadece buðday olmakla eklenmez.

Buðday kendini üreteni doyurduktan sonra (kiþinin kendi emek karþýlýðý yaþamýný saðladýktan sonra) diðer yandan toplumsal gücün ittifaký yüküm eþmesi içinde emek gücü olukla Ýrtifa ölçer, uçak, tren vs.nin de vergilenmesi oluþla o maaþa eklenmiþtir. Yani emek gücü büyülüdür. Emek gücü bir toplum içinde üretilen bin bir tür ürünün üretilmesine neden olur. Bu nedenle emek gücü bin bir tür üretimin kendisidir. Bin bir tür üretimin kendisi olan bir tür vergidir. Bin bir tür vergi olan da toplamda sizin maaþýnýzdýr. Oydur. Oy kullanan iradedir.

Ve kiþi bu üretim nesnelerinden gelen karþýlýk olan; vergilenen üretim gücü ile ÝRADESÝNÝ (oyunu) kullanýr. Siz þimdi bu kiþinin neren gelen vergi payýný ve irtifaa ölçer ürettiren iradesini (oyunu) al senin olsun diye yok sayýyorsunuz? Böyle bir cüretle altimetreyi uçaðý ve kullanýlabilir olmayan iradeleri kaldýrdýðýnýzýn farkýnda mýsýnýz? Böylece hem her þeyin sahibi ve iradesisiniz; hem de size karþýlýk olur emekler nedenle ve yine baþka paydaþlar olan emeklerden dolayý da o þeye hepten sahip ve irade deðilsiniz.

Karþýlýðýný ürettirmekle giriþtiren emek gücünüz nedenle her þeyin sahibi iradesiniz (oysunuz). Yine ayný nedenle, sizin bir emek gücü ortaya koymanýza neden olan irtifa ölçer nedenle de; siz hiçbir þeyin tam sahibi ve tam iradesi (oyu) deðilsiniz. Parça durumsunuz. Kýsaca karþýlýklý emek güçleri sayesinde hem her þeyin sahibi; hem hiç bir þeyin sahibi deðilsiniz. Bu nedenle hem her þeyde irade ve oyunuz vardýr hem parçadan büyük olan kolektif güç ve mirastan ötürü; kolektif emekten ötürü her þey içinde tam sahipliðiniz ve iradeniz yoktur.

Her þeye sahiplik yansýmasýyla her þeye sahip olamama yansýmasý temel düzlem giriþmesi olup; denge referans noktasýdýr. Bu noktaya göre kimse bir þeye hem benim, hem benim deðil diyemez. Böylesi katýlýmla kolektif miras hakký üzerinde davranýþla giriþilir. Aksi durum Deli Ýbrahim tavýrlý olmaktan öte bir þey deðildir.

Ýþte oy süreci de ayný mantýkla; ayný üretim birliði içinde; ayný üretici paydaþlarýn ayný sektöre üretim bilinç baðýntýsý olmakla, kullanabildiði meþru, doðru, nesnel bir baðýntý olmakla; toplumsal gücün ve toplumsal bað enerjinin, bir beliriþ biçimidirler. Kolektif güç dýþýnda kimsenin tekelinde deðildir. Eðer topluma ve kendinize yabancýlaþmadýysanýz; Kimse buna aykýrý ego ile yönetim yetkilenmesi olamaz.

Nasýl üreten iliþki içinde o pay olmadý mý o ürün iþlerliðini ve iþlevini ortaya koyamaz olunuyorsa; “al senin oyun da senin olsun” demek; “maþýmda payýný al” demekle týpa týp aynýdýr. Siz totem meslekli grup (sektör) gücüyle varsýnýz. Totem meslekli grup gücü kiþi çabasýndan vareste edilemez. Totem meslekli, kolektif miras olan grup (sektör) gücü de toplum gücünden (ittifaký sözleþmeden) ayrý tutulamaz.

Senin oyunu veya senin payýný istemem diyen zavallýlýk bilmiyor ki sektöre grup güçlerin oy ve iradesi (emek gücü) olmadan da hiçbir oy süreci olamaz. “Senin oyun senin olsun” dediðiniz þey sektöre irade ve katýlým gücünü olmanýn bir irade bilinci olduðunun, bilmem farkýnda mýsýnýz?

Nasýl sektörler gücü (gruplar emek gücü) baðýntýsý olmadan toplumsal güç ve toplumsal bað enerjisi olmuyorsa; toplumsa iradeli baðýntý gücünü yansýtan oylar olmadan da, oylatma ve seçilim olamaz. Ama frensiz olan kara cahillik, der. Baþka kara cahillikte bunu alkýþlar. Size de için için yanmak düþer.

Oynanan oyun, toplumsal katýlýmla; toplumsal nedenle beliren bir baðýntý payýn üzerindedir. Buralar gerçekleþen hile ve tuzaklarla doludur. Bunu anlayamayan fukaralýklar; ne yazýk ki bizi hem oylarýyla, hem hükmetme bilinçsizlikleriyle, yönetmektedirler. Efendilerin de istediði budur.

Bu nedenle ayrýþamaz olan toplumsal bað enerjili, toplumsal güçle siz toplumsal güç ve toplumsal bað enerjisi içinde olan sahipliksiniz. Toplum hareketi içinde bir kýsým buðday (emek gücü) karþýlýðýnda; akýllý telefonun, irtifa ölçerin sahibi iseniz; toplumsal güç dýþýnda hiçbir sahipliðiniz yoktur.

Sahibiniz, sahipliðiniz toplumdur. Toplum sizin emek gücü sahibiniz olan baðýntý giriþmedir. Sahiplik iktisabýnýz da toplumsal güçtür. Yani hem üreten emek gücü olukla yapýnýn canlý üreteni olduðunuz sektörün de pay (oy-söz) sahibisiniz. Hem de hiç adýný sanýný duyup; varlýðýndan bile haberinizin olmadýðý her sektör; kolektif miraslý emek gücünüz üzerine inþa olukla, sizin ölü emekli miras ve canlý emekli miras sahipliðinizdir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.