..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Eylül 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 5  
Bayram Kaya
Tohum (öz) varsa, tohumu ortaya koyan; toprak ýsý nem de var demektir. Yani tohum zorunludur. Doðada tüm süreçler, çevrimle; tekrarla olup; kendi kendini tekrar etmenin kayýt ve bellek tutumlu kayýtlarýdýr. Bu sürecin kendisini bilmesidir. Kendisini bilmek için illa bir beyin öznelliði gerekmiyordu.


:FED:
Evrendeki temel enerji, çok büyük frekanslarla olan sakalar bir büyüklüktür. Frekans her bir titreþimle her bir farklý enerji düzeyine karþýlýk gelir. Demir temel enerjinin belli bir düzeyine karþýlýk gelen sentezdir. Demir vs. böyle olmakla temel enerjinin parçalý durumunu yansýtan masif durumlu bir enerji düzeleninle olan bir durumdur. Temel enerji frekans, hareket, ýsý, zaman, mekân, elektrik vs. olukla birçok niceli durumlar olurla belirmedir. Biz hareketi elektrik, renk, ýsý vs. olukla yansýtýp baðýntý kýlamaz isek bunlarý anlamanýz olanaksýz olur.

Kýsacasý bu çok geniþ ve skalar frekansýn 4000-7000 angstromlük dilimine karþýlýk gelen salýným içinde olmanýn enerji düzeyindeki görüme tarzýna özümleme olmakla; bir hayatla, bir iþlevle, bir var oluþla bir enerji düzenlenin þekli ortaya konur. Bir inþanýn sadece 4000 angstromlük enerji düzenli iþlevi etrafýnda oluþacak varyasyonlarý saklý tutarsak; genel anlamda çeþitlenen ve entegre olan bir hayat var bulunamazdý. Var olmak için 7000 angströmün altýndaki ve üstündeki enerji düzeylerini kullanýmla da, çeþitlilikler var oluyordu.

Ýþte göz hücreleri bu skalar büyüklükteki enerji düzenli özümlemeyle kararlý olan inþalar oluþmasýnýn sentezi iken, klorofil iþlevi de zorunlu olurla, baþka bir skalar büyüklük içindeki alan etkili enerji düzen ve düzlemini kullanmakla var oluþtur. Ya da hayatiyet bulan enerji; farklý frekansa farklý enerji düzenli özümleme sürecidirler.

Dalga boyu (frekansý deðil) 380 nanometre ve 750 nano metre aralýðý olan ýþýk fotonlarý (görme aralýk sýnýrýmýz) klorofil yapýnýn da var oluþla o bu enerji düzeyini kullanýmla iþlev kýlar. Bu düzlemin enerji düzeyi içinde gözünüz için ve sizin için klorofil tarzý özümleme süreçleri var deðildir. Sizin için görme vardýr. Yani klorofil düzenli süreçle varoluþun sonuçlarý sizin kullanýmýnýz için de yok demek deðildir.

Yansýma ve baðýntý durumla olan enerjinin skalar bir büyüklük oluþu deðiþme dönüþme ve çeþitlilik oluþla enerji akýþýnýn (þarj deþarj tuzakla) var olmasýdýr. Bir durum, bir olay, bir olgu bir beliriþ ya da akýþ þekli enerjinin skalar daðýlýmý içinde ayný þeyin parçalý baðýntýsý olma biçiminde belirebilmesidir. Enerji ýþýktýr, ýsýdýr, sýcaklýk-soðukluk vs.dir.

Enerji ve enerjinin skalar gerilimler içindeki niceli durumlarý, o enerji düzeyli enerji düzenine nitelik sýçramasý yapma davranýþý olur. Siz de klorofil düzenli paket besinlerin o özümleme düzeyli paket enerjilerini kendi enerji düzenli özümleme süreçlerinize katarak bu yansýma baðýntýsý içinde veya bir baþka yaþam alanlý boþluk devinmesi içinde, hayatiyet bulursunuz.

Klorofil tarzý enerji özümleme ve enerji dönüþme süreci inorganik özümleme ve inorganik enerji dönüþüm süreçleri olmamakla; organik enerji özümleme ve organik enerji dönüþüm süreci olmakla organikler inorganiklerin ortaya koyduklarý boþluk devinmeli baðýntý süreçleri organik devinmelere dönüþmüþlerdir. Yani organik oluþ size göre tasým deðildi.

Enerjideki akýþýn, hep o türden; hep bir türden olan belirmelerine karþý týkaçla olmasý nedeniyle siz o týkacýn ortaya koyduðu diðer negatif belirmeli boþluk alanlarýn içindeki organik devinme oluþa göreydiniz. Organik oluþta inorganik oluþa göreydi. Eþ deyiþle inorganik oluþla olamýyorsanýz organik yolla belirecektiniz. Organik oluþ içinde de alan sýkýþmasý nedenle klorofil oluþla beliremiyorsanýz klorofili tüketen (baþka tür kimyasal enerjiye çeviren) olay ufku içinde süreçler olukla hayatiyettiniz.

Bugünkü koþullarda yumurta aký proteinler ve nükleik asitler sentezi (kalýtýmýn malzemesi) ýþýðýn ya da frekansýn 2600 angström ve 2800 angström aralýðýndaki tayflarý yoksa bu sentezler olasýdýrlar. Aksi halde bu tayflarýn olduðu ortamda nükleik asit sentezleri parçalanýr. Böylece hayat olmazdý demek çok yanlýþtýr. Bilgisizliktir. Kasýtlýdýr. Hayat ve yapýlaþma olurdu da hayatýn kalýtým materyallerini taþýyan nükleik asitler olmazdý.

Yani kalýtým materyalini tek taþýyan, biricik tek yol olan; nükleik asitler deðildi. Hayatýn nedeni nükleik asitler deðildir. Kalýtým bilinci olan korunum yasalý inþanýn kodlanmasýdýr. Kodlama nükleik asitler düzeyinde kodlanmalarla taþýndýðý gibi baþka enerji düzeyindeki frekanslarla da taþýnýrdý. Enerji akýþý taþýnma ve taþýyýcý üzerine modülasyonlarla transferi her durum ve her düzeyle olasý kýlar. Bu nedenle taþýyýcýlýk ve modülasyon sadece nükleik asitlerle deðildir.

Þunu da unutmayýn eðer 2600 an. Ve 2800 an. Iþýk tayfýnýn, ozon tabakasý tarafýndan filtre edilmesi bize nükleik asit oluþmasý baðlamýnda bir kazanç gibi görünürken; bununla beraber durum gerçekten diðer yanýyla hiç te öyle deðildir. Bu anlayýþ hayatý nükleik asite mahkûm etmekten baþka þey deðildir.

Neden mi hayat illa nükleik asit sentezleriyle baþlamak zorunda deðildir. Örneðin nükleik asit bilgiyi, eþ deyiþle genetik kodlanmayý; inþa kuralýný kendi üzerine kopyalayaný; bir saklayaný olma, baðlamýyla plaða benzetelim. Siz plak olmasaydý bilgiyi saklayamayýz depolayýp geleceðe aktaramayýz diyorsunuz.

Bu çok çok yanlýþ. Plak olarak saklayamadýðýmýzý; manyetik bant ile kopyalar, depolar, aktarým yaparýz. Yine bant ta olmasa; kopyalama, depolama, aktarma inþa bilgisini; CD, DVD ile de kopyalar saklar ve aktarýrdýk. Oysa ozon flitrasyonu UV ýþýnlarýnýn 2600 ve 2800 angström olan kýsmý durdurmakla aksi yönde bu tayfýn katýlýmcý olacaðý bu kýsmýn karþýlýk olacaðý; inþalarý sentezleyeceði süreçler diðer bir süreç te yok oluyordu. Biz süreci nükleik asit ve nükleik bazlara göre düþünmekle ön yargýlý oluyoruz.

Yani ozon filitrasyonu, nükleik asit dediðimiz genetik aktarýmýn sentezini olasý kýlarken, kim bilir 2600 ve 2800 aralýðýndaki ýþýk frekansýnýn filtre olmasý nedenle; eðer filtre olmasaydý kim bilir ayný plak iþini görecek olan diðer bant þeklinde; cd ve DVD þekline taþýyýcýlarýn da, inþasý durdurulmamýþ olacaktý.

Bu flitrasyon nedenle diðer alternatif malzemelerin ortaya çýkamamalarýyla ortamdaki olasý birçok genetik malzeme taþýyýcýlarý da ortadan kaldýrmýþtý. Yani bu tayf belki de cd ve DVD sentezleyiciydi. Ortam bu durdurma süreciyle CD seklinde ve DVD þeklinde depolama, kopyalama olanaðýný ortaya koyacak baþka sentezleþme süreçlerinin yok olmasýyla; nükleik asite mahkûm oluyorduk

Buradan ne anlamalýyýz?

1-Hayatýn baþlayabilesi için nükleik asite deðil bu kopyalanmayý, bu genetik malzemeyi taþýyabilecek olan her hangi bir sentez olmasýna ihtiyaç vardý.

2-Bu sentezin illa plak kaydý olmasý gerekmiyordu. Manyetik kayýtlý bant ta olabilirdi, cd de olabilirdi. DVD sentezli organik malzemede olabilirdi.

3-Atmosferin evrimi gibi bir ortam deðiþmesi genetik kodu taþýyacak olan, onlarca organik sentezli malzemeyi yok ederken; diðer yönden de "ayný þeyin" CD, DVD þeklini deðil de; 2600-2800 Aralýðý içinde ýþýmanýn yokluðundaki; "negatif" yönü ile nükleik asitli süreci ortaya koyuyordu. Duruma bir de böyle bakmalý. Bunlarýn her ikisi de ufuk açýcý çýðýr açýcý düþünmelerdir.

4-Aslolan enerji akýþýnýn kopyalanabilir, aktarýlabilir bir özdek özelliði olukla ortaya çýkacak olmasýdýr. Bu bileþik hangi malzeme sentezleriyle ve hangi ýþýðýn, hangi dalga boyunun sentezlemesiyle olacaðý konusu vesile bir nedendir. Vesile neden nükleik asit olukla da gereklidir ama illa nükleik asitle zorunlu deðildir. Asýl olan özdür.

Tohum (öz) varsa, tohumu ortaya koyan; toprak ýsý nem de var demektir. Yani tohum zorunludur. Doðada tüm süreçler, çevrimle; tekrarla olup; kendi kendini tekrar etmenin kayýt ve bellek tutumlu kayýtlarýdýr. Bu sürecin kendisini bilmesidir. Kendisini bilmek için illa bir beyin öznelliði gerekmiyordu.

Unutuyorsanýz hatýrlama vardýr. Background ile baþlangýç koþuluna baðlýlýkla geri baðlaným yasalarý zaten o sürecin hafýzasýdýr. Varlýk ta, geçmiþ te kendisini kopyalama ve kendisini sürdürmedir. Bir yaðmurun çevrimler içinde olmasý, kendisini kopyalama ve inþa etmenin bilgisi deðil de, nedir?

Süreç kopyalama depolama sentezlerini pozitif yönü ile ortaya koyamýyorsa; negatif yönüyle ortaya koyacaktý. Olumlu yolda yüzünüzü kýzartamýyorsa; olumsuz yönden yüzünüzü kýzartacaktý. “Asýl olan yüzünüzün kýzarýr olmasýysa”, bunu söz de yapar. Tokat ta yapar. Terlik te yapar. Karþýlýðýný kötülük olukla beklediðiniz tutumun aksi olan kötülüðe karþý iyilik görmeniz de yüzünüzü kýzartýr, sizi utandýrýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.