..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




30 Eylül 2017
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 7  
Bayram Kaya
Çevrim zaten depo ve kalýtýmsal miras bilgidir. Toplumun iþleyiþ yasasýdýr. Neyi, nasýl ve neye göre; kimler tarafýndan ne þekilde vs. iþleyiþse olmakla belirlenmiþ olmasý sizin ya da yöneticilerinizin aldanmamasýdýr. Çünkü toplum zekâsý kiþi zekâsý olmayýp kolektif zekâdýr vs. Böylesi bir söylem aslýnda þecaat arz ederken sirkatin söylemektir (masumluðu söylerken suçunu itiraf etmektir).


:GEE:
Fakat siz, ýþýk derken; belki de göze göre aydýnlanma olan bir durumla ýþýktaki sýnýrlý baðýntýyý kast ediyor olabilirsiniz. Karanlýkta korkmanýza göre karanlýk ve korkma hissini ýþýk durumu içinde sýnýrlý sonlu etmekle ýþýðýn saniyedeki 300 milyon metre hýzla devinme kullanýmýna kapalýsýnýzdýr. Korkunuz karþýsýnda ýþýðýn hýzý ondüleli (ya da kýrpýþan rýpýl veya dalgalanma) olmasý; sizin için hiç bir önem arz etmez. Yine ýþýðýn birçok özellikle olmasý, sizi hiç ilgilendirmiyor demektir.

Iþýðýn aydýnlýk vermesi gibi belli bir skaler büyüklüðün özümleme süreçli enerji düzeni içinde olmanýz nedenle; ýþýk içinde olup ta sizin kapalý olduðunuz diðer birçok özellikler; süreklilik içinde olan hayatýn ve varoluþun; çok umurundadýr. Bu nedenle varoluþ, sizin keyfinizin üzerinde olmakla; sizin kendinize eþrefi mahlûkum demenizle baðýntýlý deðildir.

Siz, sizin dýþýnýzda sürekli olanlara; duygu, adalet gibi kavramlarla bakamazsýnýz. Hangi enerji düzlemi içinde patlayan, çatlayan, büzülen, genleþiþle rahatlatan; ýsýnýp soðuyan; frekansýn frekansla senkronu gibi nasýl bir adaptasyonla olduðunuz gerçeði, süreklik için önemli ve kaale alýnýrdýr. Bu kabil zorunlu oluklar karþýsýnda hiçsiniz. Siz gerçeðin dýþýnda duygu ve anlayýþlarla olduðunuz da gerçeklik sizi kaale almaz. Siz karþýlýðý olduðunuz skaler büyüklüðün kararlý olan enerji düzeyini korumakla hem halsiniz.

Enerji düzenlenin süreçlerinin, birçok biçimde; birçok parçalý olaylar üzerinde ve birçok düzenlenin süreçli enerji düzeyi olmakla; enerjinin akýþý vardýr. Sizin de enerji düzenlenin süreçlerine zaman mekân, devinim gibi avatar kalýplarýnýzý oluþmanýz vardýr. Türünüzle hayatýnýz vardýr. Tür (kolektif) dýþýnda hayatýnýz, olasý deðildir. Öyle olmasaydý sitokrom C geliþtiremeyen o canlý ile tür hayatý son bulurdu. Sitokrom C geliþtiremeyen birey ölürken; sitokrom C geliþtiren birey bu özelliðini döle aktarmasýyla türün yaþamý sürer.

Yeni özellikli özümleme süreçlerinin yeni senteziyle hayat, iþlerlik bulur. Demir kalsiyum. Potasyum, sodyum vs. düzeyde enerji durumlu; enerji düzelenimle ve enerji harcamasý yapamayan süreç de bu enerji düzenleri içermeli sentezi var oluþlarý içinde alan baðýntý bir giriþme ortaya koyacaklardý.

Hayatýn, bileþiklerin, sentezin zorunlu bir enerji düzelenimle olan enerji harcama ve enerji akýtmalý kesikli sürekli olay ve süreçlerin inþaca süreklilik devinimiydi. Eþ deyiþle demirin enerji düzenleniþi her tür enerjiyi üzerinde akýtmaða olanak tanýmamakla bir sýnýrlý oluþtu. Demirin kullandýðý enerji düzeni her demir süreçlerine yetmez olacakla demirin kendi var oluþu kendisini sýnýrlayacaktý. Demirin enerji düzenlenin düzlemi de belli enerji düzeyli akýþa izin verip, belli tür enerji akýþlarýnýn demir üzerinde dönüþmelerine kapalý olmasýyla, demir de belli bir özümleme sürecidir.

Demir ve oksijen sentezi birleþme ayrýlma oluþla, hemoglobin yapýlar olup; alyuvarlarda oksijen düzeyini transfer etmekle yeni özellikli yeni enerjili düzlemi, oluþmaktadýr. Aslýnda elektronik te budur, canlý cansýz hiç bir süreç te bu durumdan muaf olamaz. Ýyi de demirin kullanmadýðý; demirin üzerinde akýtamadýðý çok daha fazla enerji dýþarda durup duran bir akýþ içinde devinim olmasýyla çevrenin baský ve basýncýný da oluþmakla ortamý (demiri, bendini) zorluyor; ortamla zorlanýyordu.

Ýþte Alüminyum gibi bir enerji düzeyi demirin akýtamadýðý enerjiyi akýtmakla yeni bir var oluþun olay ufkunu ortaya çýkarýyordu. Ýþte elma da, armut ta, tavuk ta, ot ta, koyun da, insan da mikrop ta farklý düzeyli enerji düzenleþimiyle kendi varyasyonlarýný da oluþmakla akýþýn farklý düzeyli enerji akýþlarýný üzerinde akýtan özümleme süreçleriydi. Bu durum-süreç genelin özelleþmesiydi (parçalý olmasýydý). Parçalý ýra, genel de olmakla; parçanýn genel özellikle olmasýydý. Karbonun demir olukla saðlayamadýðý enerji akýþýný, karbonlu demir olan pik demir tarzlý düzenlenin içinde akýtma müþterekliði (kolektif ya da ortaklýk) olukla ortay çýkar.

Özümleme süreçli ortak var olurlu atomdan, demirden, molekülden, taþtan, bitkiden, insandan, yaðmurdan buluttan vs. içinde gerçekleþen tüm durumlar, varlýðýn her aþamasýný (baþlangýç koþulu olan geri baðlaným oluþu) içeren bir durumdur.

Düzenlilik (ya da düzenli oluþ), en az enerji tüketimi içinde özümleme süreçli var oluþlarýn sonunda boþalan enerji ile milyarlarca çeþit var oluþlar içinde enerjisi atýðý þeklinde boþaltýmla israfa dönüþür. Enerji dönüþümüyle; israf arasýndaki gerçekleþen olay ve hayatýn akýþý olan dönüþüm kurallý süreçler içindeki israf; israfa deðerdi. Ýsraf; entropi oluþa göre var oluþtu. Eþ deyiþle olay, olgu ve hayat gibi parçalý süreçlerle israfý ve entropiyi ortaya koymasaydý, süreç entropi olmaya deðmezdi.

Þunu da söyleyip bu bahsi burada kapatayým. Siz neden yazarsýnýz? Yanýtýnýz içinde verilen karþýlýklar içinde âþýk olduðunuz için de yazdýðýnýzý söylemenizin hiçbir sakýncasý yok. Ne âþýk olmak için yazýlýrdý. ne de yazýldý diye âþýk olunur. Elbette âþýk olan da yazacaktýr. Yazma iletiþimedir. Siz bu düzlemle aþký iletiþimsiniz vs. Ama temel neden aþk deðildir.

Genel olana göre aþk gibi özel durumlar, arazlardýr. Tali ya da vesile nedenlerdir. Oysa aþk olmasa da yazmak zorundasýnýz. Ýnsanlar âþýk olduðu için yazmak için yazýyý bulmadýlar. Yazýyý bulmuþlarken yazý ile aþklarýný da yazmýþlardý. Yazý ve süreçleri; toplumsa bilgiyi kodlama, depolama, aktarma kalýtýmýnýn taþýyýcýlarý içinde olan sosyo toplumsa kalýtýmýnýn, nükleotidleridir.

Yazý sosyo toplumsa kalýtým olan sürecin de materyalidir. Toplumun diðer kalýtým taþýyýcýlarý yazý kadar olmasalar da kalýtýmýn günlük iþleyiþ içinde kalýtýmýn söz ve gözlem olukla yansýma etki olmasý da pek gerçektir.

Demek ki kalýtýmýn, kalýtým olmasý için baþtan beri ve süren durumla akýþlar yapmasý içinde her yerde illa da bir DNA aramayýn. Ýþin özü kodlana bilirliktir. Baþlangýçta kodlana bilirle neyi ortamda bulup ta neyi en az enerji sarfýyla kompleks (entegre) olacak bir süreç edebiliyorsanýz, onu kullanacaktýnýz.

Bu söylem þu demek te deðildi. Her durumla, baþka DNA þartlarý olasý olabiliyor diye de biz de DNA yeteneðinden, vaz geçmeyecektik. DNA kutsamalarýyla bilmenin, bilimin ve bilginin önünü týkaçlar olmayacaktýk. Þöyle söylersem belki daha anlaþýlýr olurum. DNA kutsamasýyla da bir yerlere varýlýyor ise elbette vardýðýn yeri vardýðýn araçlarla anacak ve vardýðýn araçlarla söyleyeceksin. Ama yarýn da sanki o DNA üzerindeki, o kutsama yokmuþ gibi kendini sürecin akýþ baðýntýsýna vereceksin. Ve süreci kutsanmasýyla deðil, kendi baðýntýlarýyla anlam iliþkilerine ve düþünceye çevireceksin.

Aksi halde DNA kutsamasýyla vardýðýnýz yer sizi kendi kendisinin kutsanmasý olan düþünceler çývlamasý içine sokar. Her öðrenme ve her vargý, yeni bir düþünme ve anlama mantýk silsilesi olacaðýndan; süreci DNA ile deðil de o vardýðýnýz kutsamayla düþünürsünüz. Kutsama olan düþünme de kendi yansýmanýn, yansýmalarýný verir. Yansýmanýn yansýmasý olan kutsama da hiçbir zaman DNA’yý ele veren gerçek bir baðýntý olmamakla, sizi süreçte koparacaktýr.

Böylece bu kopmayla sürece yabancýlaþýrsýnýz. Þu þey nedendir? Dendiðinde siz; elinizde kalan þeye de “Þu þey El’dendir” diyeceksiniz. Ya da o þeyin kutsanmasýnda ortaya çýkan zorunlu sonucuyla o þeyin bilgi olmasý yaklaþýmý içinde sizin tutumunuz o þeye de “Þu da Allah’tandýr” demek olacaktýr. Veya “hayýr sadece o þey deðil, her þey El’dendir” diyeceksiniz. Belki de El yerine; “sadece o deðil“; “her þey Allah’tandý” der, olacaktýnýz.

Bu söylem ve düþünceler ne bilgidir. Ne bir þeye baþlangýç olmaya referanstýr. Ne de neden? Sorusuna karþýn suyun hidrojen, oksijen baðýntýsýna bir iliþkindik devinmesi olacaktýr. Bu iliþkindik baðýntýsýný ortaya koyamadan da; sýnýrlý tesadüflerin dýþýnda bu alanda hiçbir devinme bilme, bulma bilimsel akýl yürütme baþlatamazsýnýz. Baþlattýðýnýzda da o kutsamasýný yaptýðýnýz vargýnýn baðýntýsýný bulamazsýnýz.

Ýnsan kendisini eþrefi mahlûk olmakla kutsar. Eþrefi adalet olukla söyler. Eþref ligini olaylara referans olukla söyler. Kendisine eþref diyeni de adaletle tanýmlar. Böylesi bir adalet ve eþref kutsamasý içinde insanýn neden koyun gibi eþref olmayana bir muhtaç lýðý olduðunu izah edemez. Aslanla ayný koyunu yemekle eþref olma aslandan insana mý geçmiþti? Koyunun insan tarafýndan da aslan tarafýndan da yenmesi olan adalet, koyuna göre adaletsizlik olmakla ins adaletli dediði adaleti de El ile izah edemez.

Hayat ya da enerji inorganik süreçler gibi organik süreçler üzerinde de akmaya baþlamýþtý. Siz de bu organik süreçler içinde tuzaklanmakla gizlenen enerjiyi açýða çýkaran; açýða çýkan enerjiyi ayný yolla kendi üzerinizde depolayan enerji düzenleniþi içinde olmanýn özümleme süreçleriydiniz. Bunu yenme olukla izah eden sizsiniz. Oysa hidrojen ve oksijen kendi üzerlerinde tuzaklanan enerjiyi; su gibi sentez durumlu yeni enerji düzeyi içinde, yeniden depolarlar. Bu olaya birbirini “yeme” olukla, bakmazlar.

Özümleme süreçleri içinde enerjiyi bin bir kýlýða dön derip entropi etmeden önce (yok etmeden önce) baþka baðýntýlar giriþmesi koyun insan salatalýk olukla evrene salýyordunuz. Özümleme süreciyle açýða çýkardýðýnýz kontrollü enerji görme, duyma, tat alma, acý duyma, düþünce üretme, devinme olukla söz gelimi aðaca çýkma, kayak kayma hazlarýna dönüþmekle her bir özümleme süreciyle yapacaðýnýz tüm özümleme süreçleri boyunca; bunlar size, siz de yaþamýþ olma mana algýsýna dönüþüyordu.

Dikkat edin özümleme süreçli yaþanmýþlýklarýn tümü; enerji elde etmekle genel süreci akýþlý etmektir. Hapþýrmanýz da dâhil bunlar, türlü türlü enerji sarfý devinmeleridirler. Bir enerji sarfý ve enerji akýþý olan kaþýnma, düþünme, duyma, ekþime, kýzgýnlýk vs. gibi enerji boþalmalý yüzlerce devinmeleriniz içindeki artarda durumla olaylar, olgular oluþmaktadýr. Bunca olay ve olgu belirmeli tekrarla biriken süreçler sizinle geçmekle yaþanan zaman algýlarýnýzý oluþuyordular. Sizi aslan deðilse çürükçül yiyordu.

Size de süreç; bunlarý yaþamýþ olmanýzla yaþamdan tat almýþ olmanýzla birlikte size yansýyordu. Kýsaca “her þey ondandýr demek “ sadece bir inançtýr. Ýnanç ta yanýlmadýr, o kadar. Ýnanmakla hiçbir baþlanýþ referansý elinizde kalmaz. Elinizde olan inanç ta size bilim, buluþ yaptýrmak yerine her þeye âmin dedirtir.

Böylesi bir baþlangýç referansýyla üretmeyen, buluþ yapamayan kiþiler olukla sömürü ve cehalet tuzaðýna düþersiniz. Her þey Allah’tan deme postulatýnýn ikinci adýmý “Allah’ýn iþine karýþýyorsun melun” demek olacaktýr. Üçüncü, beþinci ve onuncusuna da konumuz bu olmadýðý için girmiyorum.

Þimdi siz hem her þey Allah’tan diyeceksiniz; hem de su 2 hidrojen bir oksijendir dendiðinde o da Allahtan diyeceksiniz! “Her þey Allah’tan” demekle zaten her þeyi biliyor olmakla; bilme iþini bitmiþsinizdir! Artýk sizin için bilememe diye bir þey yoktur! Þu þey neden? “Onu bilmeyecek ne var: O þey Allahtan? Pekiyi o neden? “O da Allahtan”. “Pekiyi o niye öyle? Hikmetinden sual olmaz.

Artýk her þey; bilgi, öðrenme, merak etme, sorgulama, sorumlu olma vesaire her þey biter. Cinayeti bile siz iþlememiþsinizdir. “O da Allah’tandýr” Bu tarz bilme ile bilgiye yönelmeniz baðlamýnda tam bir sükûnet hâsýl olur. Kýsa yoldan bilmemenin verdiði enerji sarfý olan tedirginlikten; enerji sarfý olmayan sükûnetle istikrarlý olunan kararlý olma durumuna geçmiþsiniz demektir.

Siz sanmayýn ki su 2 hacim hidrojen bir hacim oksijendir dediðinizde bunu merak edip araþtýracak. “O da Allah’tandýr” demekle bilmeye konu olmayacaktýr. Mümin her þeyi Allah ile bilir. Daha üstelerseniz “Allah’ýn iþine karýþmakla”; “müminler ile müminlerin bilmeleri olan inanç ve imanlarý arasýna Allah yerine nifak sokan münafýk iblis”, olursunuz. Mümine göre zaten o da Allah’ýn iþi olmakla yeni bir bilgi yeni de olmayacak, yeni bir bilgide olmayacaktýr. Girilen kulvar içinde kulvar deðil, çýkarýmlar yanlýþtý.

Oysa insanýn toplum içinde olup bitenleri, inþaca biliþim olukla geleceðe aktarma hedefini kendisine temel tutum yapan hareketleri, nerden geliyordu? Toplum bir sistemdi. Sistem; çevrimler bilinci ve çevrimler belleði olukla, her gün tekrarlarýndan oluþan depo aktarýmlý hafýzaydý. Kiþi unutur. Kiþi ölür. Ama toplum unutmaz. Toplum; kiþinin ve kiþilerin dýþýnda, insan türüyle süreklidir.

Eðer devleti yöneten onlarca kez “ben aldatýldým diyorsa” ben bir þey demiyorum. Beynim yanýyor. Bu söylemler ancak doðruluðu, backgroundu ve bilinci olmamakla beyin yakar. Devlet (toplum) kiþinin bilmesi deðildir. Toplum, sizin yöneticiniz her þeyi bildiði için de üretiyor deðildir. Bilmemek hem en az dýþ dünya ilkesiyle yalýtýma olan enerji düzeninin içine dýþtan kaos ithal etmemesiyle sýnýrlý oluþtu. Hem ömrünüzle olanaklý deðildir. Ali’nin bilmediðini Veli ve diðerleri bilir yapar.

Bu nedenle Ali ve Velilerden oluþan kolektif yanýlmaz kolay kolay aldatýlmaz. Üretim sizin yöneticiniz yokken de vardý. Bilgi sizin yöneticinizden önse de vardý. Sonra da var olacak. Toplum kiþilere ve kiþilerin bilgi bilinci ile yanýlmasýna endeksli deðildir. Üretim hareketi yöneticinin bilip bilmemesine göre endeksli deðil toplumun bilincine göre endekslidir.

Bir yönetici “beni aldatýlar” derse; aldanan yönetici deðil toplumdur. Demek ki toplum aldanmayacak kadar hafýzasýný ve kalýtým materyalini oluþturamamýþtýr. Yönetici kendi bilinciyle deðil bir toplumsal çevrimin hazýr edilmiþ koordinasyonlu iþleyiþine nezaret ediþle yöneticidir. Bu nedenle yöneticinin aldanma ve cahil olma mazereti olmaz. Danýþmanlarý hükümeti, meclisi, kamuoyu kesimleri bilecektir.

Çevrim zaten depo ve kalýtýmsal miras bilgidir. Toplumun iþleyiþ yasasýdýr. Neyi, nasýl ve neye göre; kimler tarafýndan ne þekilde vs. iþleyiþse olmakla belirlenmiþ olmasý sizin ya da yöneticilerinizin aldanmamasýdýr. Çünkü toplum zekâsý kiþi zekâsý olmayýp kolektif zekâdýr vs. Böylesi bir söylem aslýnda þecaat arz ederken sirkatin söylemektir (masumluðu söylerken suçunu itiraf etmektir).

Bu nedenle sizi yönetenler, elektroniðin e’sini de bilmese de, elektroniði duymasa da, elektronikten; mühendislikten, týptan vs. anlamasa da toplumun kalýtým materyali içinde ki elektronik gen mühendisi ile toplum bilgisayarý; akýllý telefonu üretir. Yönetici çýkýp ta ben elektronik bilmiyorum. Bu nedenle android telefon yapmamakla aldatýldým, üretiyorum, beni kandýrýyorsunuz niye demez acaba?

Toplum, kiþinin belleði deðildir. Kiþinin yeteneði deðildir. Kolektif bellek ve kolektif yetenektir. Eðer toplum unutsaydý, yarýn üretemezdi. Üreteceðini bilmezdi. Bu nedenle unutmayan çekirdek asitleri deðildi, sistemdi.

Neden merak sarýp; merakýnýzý biriktirip kiþilere anlatýrsýnýz? Kýsaca siz enerji yükü stresle enerji dolup boþalmasý olukla; DNA ile vardýðýnýz vargý nedenle toplum içinde toplumun üretim hareketinin kalýtým materyali olduðunuzun farkýnda bile deðilsinizdir. Bunu ortay koyan þartlar geçmiþte atmosfer filtresi olmakla günümüzde de toplumsal frekanslý enerji düzeninle bir korunum yasasý gereði içinde siz korunum yasasýna bu þekilde bir bað etkiyle katýlým veren toplumsal nükloitlerdiniz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.