..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Mart 2018
Muvazaa 1  
Bayram Kaya
Genel baðýntýnýn, özel baðýntýya oraný; öznel dünya içinde algý deðiþmesi ve dönüþmesi olmakla oluþ; az öncesi ile az sonrasý arasýndaki farkýn algýsýydý. Biz çevrede olup biteni buna göre algýlýyorduk. Toplumsal üretim hareketi gerçekleþmesi genel baðýntýydý. Genel baðýntýyla gerçekleþen üretimin kiþisi emek gücüne göre olan paylaþýmý da özel baðýntýydý. Özel baðýntýyý, bu farktan anlýyoruz.


:FFJ:
Konumuz tüm doðada deðil de doðanýn sosyo toplum gibi özel bir baðýntý durumu içinde olup bitene danýþýk olmayý içermektedir. Doða temel düzlem belirleyeni olmakla, doðada insan özneli bakýþlarla belirlenen bir danýþýklý (muvazaalý) olma durumu yoktur. Doða her duruma karþý olumsaldýr. Olumsalýn giriþmesi baþlar baþlamaz süreçler zýtlaþýr. Sosyo toplum içinde özneli danýþýk ve danýþýklý olma vardýr.

Özellikle de köleci sosyo toplumda tek yanlý bir muvazaa ve muvazaalý olma vardýr. Bu da sistemin meþruiyet olma ya da meþruiyet siz olma durumudur. Üretim araçlarý üzerinde, sahipliði olmayana göre sömürülme ve belirsizlik vardýr. Sahiplerce; egemenliðin, varlýðýn, zenginliðin kiþisel kullanýmý olur iken yoksullarca; yokluðun, sefaletin, ezilmenin, halk olmanýn kiþisel kullanýmýný içerir.

Sahiplik kolektif oluþa göre bir danýþýk belirme ve onaylayým olmakla meþruiyettir. Kolektif oluþun sonucuna göre bir tüketim ve kiþisel kullaným olmakla özel sahipliktir. Herkese göredir dalgalý bir muvazaa yoktur. Köleci sisteme göre muvazaa mal sahipliði oluþa göre bir beliriþtir. Çok dalgalý en dip sefillikle en zirve ezen egemenliktir. Birinin sefilliði ve yoksulluðu diðerinin sefahati, mutluluðu ve zenginliðidir; iþ bilirliðidir; iþ bitiriciliðidir. yatýrýmcýlýðýdýr; hamiyetli oluþudur!

Üretim hareketinin temeli kiþi benci; sosyal saðlama iliþkili, nesnel totemi tabu yasalardýr. Kolektiftir. Buradan üretim hareketi totem meslekli totem grup içindedir. Totem grup içinde kiþi emeklerinin “üretim iliþkisi baðýntýsýyla” totem grup üzerinde kolektif olur. Yani; üretim hareketi de gruplar arasý grup sahipliði olmakla kolektiftir.

Üretim hareketinin sonucu tüketimdir. Kolektif oluþ kiþiye de, topluma da garantidir. Garanti için kolektif olma dýþýnda kiþisel birikim yoktur. Tüketilmeyen kýsým, kolektif güvence olmayan kýsým; üretilmez. Tüketim ya da kullaným emekler sahipliði üzerinde; emek gücüne göre pay edilmekle; “kiþisi sahipliktir” .

Saðlatým hareketi; doðada avcý, toplayýcý olan; savunmacý ortaklaþmacý kolektif iliktir. Üretim iliþkisi totemi saðlatma içinde artan zaman ve kolektif akýl birikimli bilinçle ortaya kondu. Toprak, hayvan, bitki, hayvan gücü, maden ocaðý, araç gereç, birikmiþ kolektif bilinç (bilgi), süre ve kolektif insan gücü baðýntýlý kolektif süreçler giriþmelidir.

Avcýlýða toplayýcý sürece ayrýlan kolektif bilinçli gayretler saðlatým nesnelerini üretmeye; kullaným nesneleri olan araç gereçleri iþletmeye dönüþmekle üretim iliþkisi baþladý. Bilgi, araç gereç, maden ocaðý, toprak, hayvan, emek gücü; buluþ ortaklaþmanýn üretim gücü ve üretim nesnesidirler. Buluþu kiþide yapsa o buluþun alt yapýsý kolektiftir. Öznel anlayýþýn dayandýðý muvazaanýn mihenk taþý budur.

Kolektifin saðlatmasý üzerindeki envanterler, kiþilerin emek harcama ihtiyacýna göre paylaþtýrýlanlar, ancak kiþisi sahiplik ve özel tüketim olurlar. Kolektif bilinç bunu belirler. Bu meþruiyet ve muvazaadýr.

El de kolektif ürettirir. Kendi sahipliði üzerindeki mal mülk üzerindeki tasarrufla kolektif ürettirir. Ýþte hile buradadýr. Ta ki Üretim hareketi El mantýklý sürece gelene kadar ortaklaþan kolektif temel düzlem içinde kiþinin kendi sahipliði diye bir kiþisi sahipliði hiç bir zaman olmadý. Olamazdý da...

El mantýðýnýn uyanýþý; ancak kolektif nefse raðmen kiþisi nefsine uyanlarýn hilesiyle olasýydý. El mantýðý ancak kolektif üretimden sonradýr. Kolektif üretim; paylaþma aþamasýna gelip te; üretime emek veren kiþilerine saðlatma paylaþýmý olacakken; emek gücü belirleyiciliði görmezden bilmezden gelinecekti.

Emek gücünün belirleyiciliði yerine “El'in mülk sahipliði” geçecekti. Mülk nerden gelmiþti? Milyarlarca yýldýr temel düzlem içinde durup durmaktadýr. Kimsenin deðildir. Kolektif güç mülkü iþleyip, mülkü iþlemeyi kiþi düzeyinde nitelikli emeðe dönüþtüren baðýtlamasýyla tüm giriþenler kolektifin mülkü olmuþtu.

Paylaþým olacak hak ediþin üreten emek gücü olmasý yerine El'in sanal bir mülk sahipliði geçti. Böylece Elin mülk sahipliði üzerinde El’in keyfi iradesi geçmekle mülk sahipliði pay alma ve paylaþtýrma iradeli takdir egemenliði oldu. El’in mülkünü paylaþtýrmasý keyfi takdirine göre ve pay alma da kiþinin mal mülk sahipliði olmakla, üzeri örtülen kolektif emek gücü "rýzk takdiri" oldu. El’in üreten süreci bu gibi hileler üzerinde paylaþtýrýlma müdahalesi sürecin muvazaa oluþu deðil muvazaalý oluþudur.

Danýþýk (Muvazaa) olma kendisinden önceyle belirlenmedir. Kendisinden önceye göre durum ortaya koymaktýr. El’in kendisinden önce; kolektif bilinç, kolektif üretim ve kolektif sahiplik vardýr. Kolektif oluþtan önce de yine ortaklaþan saðlama ve saðlatma oluþla güvende oluþun ortak savunmasý olan yine bir kolektif oluþ vardýr.

Kendisinden önceye göre referansla durum ortaya koyuþ; meþru ise sorun yok. Yok, eðer ortaya konan durum meþruiyet deðilse bu durum temel referansa göre düzeltilmesi gerekiþle tartýþma, istifham ortaya koymakla muvazaalý olur.

Genel baðýntýnýn, özel baðýntýya oraný; öznel dünya içinde algý deðiþmesi ve dönüþmesi olmakla oluþ; az öncesi ile az sonrasý arasýndaki farkýn algýsýydý. Biz çevrede olup biteni buna göre algýlýyorduk. Toplumsal üretim hareketi gerçekleþmesi genel baðýntýydý. Genel baðýntýyla gerçekleþen üretimin kiþisi emek gücüne göre olan paylaþýmý da özel baðýntýydý. Özel baðýntýyý, bu farktan anlýyoruz.

Evren, Dünya, çevre, sosyo toplum ve vücudumuz genel baðýntý dediðimiz genel salt olaný oluþuyordu. Vücudumuz içindeki organlarýn iþleyiþ hýzý ve yenilenme süreci vs. vücudumuza göre özel baðýntýlý özel salt durum olmakla; gelip geçici deðiþmezlikti (salttý).

Sosyo toplumlarýn üretim hareketi de, kiþileri de, yaþanýl aþmalarý da sosyo topluma göre hýzlý deðiþmekle salt deðildiler. Ama bunlar bizim idrak süremize göre de uzun ömür olmakla özel baðýntýlý saltý oluþuyorlardý.

El'in ilk mana oluþ ihdasýnýn içinde (bir þey yaparak ortaya çýkma-kurmasý içinde), hayatýn önemine ve yaþamýn kutsallýðýna; ya da "benim verdiðim caný ancak ben alýrým" türünden savlarýna dair söylem iddiasý ve önem veriþi yoktur. Yoktur neden? Çünkü El'in ihsas (üstü örtülü anlatýp sezdirme) amacý bunlar deðildi de ondan.

El mana anlayýþlý söylemlerin o ilk aþamadaki “sahip olmayý söyleyen” iddiacý oluþ içindeki söylemleri; yaratma, bilim sahibi olma, hayatý kutsama, ontoloji, mahiyet ayrýlýðý hakkýnda bilgi verme türü mesajlar deðildi. El’in sahiplik genel söylemleri karþýsýnda El’i yapý dýþý bir mana gücü olmakla; þimdiki El’in ontoloji ve bizim mahiyet ayrýlýðýmýzýn algýlanmasý ve algýlatýlmasý içinde olmasýyla; kendisinin bilinmesi de deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.