..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Haziran 2018
Elde Var Bir ve Bir Elde 1  
Bayram Kaya
Ýlahi mana anlayýþý temelde içinizdeki groteski meþruiyetin; sosyal alanla biçimlenip, totemi çevrim merkezi olmak yanýnda; bir de üretim alaný ile de biçimleniþi içinde ortaya konan bir kontrol ve geri beslen imli çevrim merkezi olmasýndan baþka bir þey deðildir.


:EIJ:
Ýnsan neden sonu gelmez bir düþünme içindedir? Nehir kaynaðýndan denize ulaþacak kadar bir uzay zaman boyutlu yüzey alaný gerilimle, uzundur ve uzun olduðu kadar da kesikli sürekli çevrim içindeki olgu, olay aþýmlý süredurumlarýyladýr. Süre durumlu bu kavuþumla nehir artýk deniz gibi davranýr.

Siz bütünden bir parçasýnýz. Bütünsel olup bitenler karþýsýnda sizin söz ve eylemleriniz hep eksik yarým olmakla söylemlerinizle olup bitenler açýklanamaz kalýrlar. Yani söylemleriniz, düþünceleriniz cevap oluþacak yere ulaþýmsýzdýr. Ulaþýp ta cevaben geri gelenlerin çok büyük çoðunluðu da sizdeki dýþtan içinize doðru olan ithal girdilerin seçme ayýklama eleðine takýlýrlar.

Evren sel sistem ve biz arasýndaki söz, eylem ve düþüncelerimizin tam bir evrensel karþýlýðý oluþmaz. Sistemin kendisiyle ya da sistemin özeði ile (merkezi ile) iletime olduðumuzdan çok çok daha fazlasýný iletime olamayýz. Pek çok beklentilerimizin soru, yanýt iletilmeli dönütleri olmaz.

Dönütü olmayan söz, düþünce ve eylemlerimizin, engele çarpýp ta geri dönen (yanký veren) ses gibi dönüt yapamamasý nedenle; söz ve eylemli olan düþüncemiz bitmeyen, tamamlanamayan, sonu gelmez bir çývlamaya dönüþür.

Bu dönüþsüzlükler nedenle; söz eylem ve düþüncelerimiz evren ve doða karþýsýnda ister istemez meþruiyet sizdirler. Ne soru yanýt olmasý gerekene karþýlýktýr. Ne de yanýtlar soruya karþýlýktýr. Bu durum nerede ne arayacaðýnýzý bilme sorunsalý ile sizi karþý karþýya getirir. Bu da nerede ve ne sorusuyla bütünsel olan süre durumu kesikli sürekli, parçalý sýnýrlý sonlu yapmak olur.

Daha açýðý nerede ne aranacaðýnýn tespitinin yapýlmasý ile kýsýtlý bir alan sýnýrlý sonlu duruma getirilir. Böylece bütünsel süre durum, parçalý sýnýrlý sonlu sistem iliþkili çevrim olaylý süreçlere dönüþür. Artýk bu sitemin sizinle iletime olan geri baðlaným yasalarý ve kontrol süreçleri olmakla; sistem sürekli siz ile her an haberleþme ve bildiriþim içinde olur. Soru ve cevaplar oluþur.

Süreç bu döngüsel çevrimiyle adresli, pusulalý bir kýlavuz sürece dönüþmekle; söz, eylem ve düþünce belirimleri büyük oranda sonu gelmez çývlamalardan kurtulur. Bundan böyle sorularýnýz yanýt olmasý gerekene göredir. Yanýtlarda soruya karþýlýk olmakla kontrol edilebilirdir. Sistemin baþý ve sonu vardýr.

Çünkü “parçalý ettiðiniz çevrimli sistem, size göre ve amaçlýdýr”. Niçin iledir. Oysa evrene niçin sorusu sorsanýz cevabýný alamayacaðýnýz sonu gelmez dönütü olmaz bir çývlama düþüncesine dönüþür. Çünkü yanýt sorunuza karþýlýk olmaz.

Karþýlýðý olan da sizin sorunuz deðildir. Evren amaçlý olsa bile odak amaç insana göre deðildir. Yani evren amaç ortaya koyarken salt insaný göz önüne almaz. Sizin zorunlu olarak içinde olduðunuz var oluþ ve eylem koþullarýnýz size tam da size göre olma kuruntusu vermekle koþullarýn sizi amaçladýðýný sanýrsýnýz.

Þeylerin birbirini çekme itmesi yanýnda büyük olan evrensel etkinin çekme itmesi en temel durumdur. Acýkmanýz ile ve dýþ dünyanýn da tam da açlýðýnýza göre(!) olmasý gibi haz ve elemli seçme ayýklama seleksiyonu sizin çekilme itilmeniz olan alan eðiminizdirler. Eþeðe binme alan eðiminize göre artýk eþek sizin binmeniz için yaratýlmýþtýr! Dinler bu tür yanýlgýlarý da iþleyecektir.

Sizler de evrensel bütüne doðru olan bu tür çekimse eðimle; söylemlerinizi eylemlerinizi, düþünmenizi bir þeye dayanak yapýp, bir þeye kanýt (meþruiyet, geri beslen imle kontrol) etmek, zorundasýnýzdýr. Sizin ömür yaþýnýz; on üç milyar yýllýk olan evren zamanýnýn baþý ve sonu ile iletiþim kuramýyordunuz.

Yeni bir soru, yanýt, dönüt süreçlerini içeren; iletilmesi olan, geri baðlaným yasalarý olan, mutlaka kontrol süreçli yapý sürece gereksinimimiz vardý. Ýþte sosyal yapýlar toplumsal yapýlar bu gereksinim oluþlardan biriydi. Nesneler dünyasý öznemiz içinde iz düþümleri olan bir öznel yansýmalar dünyasýydý.

Ayný þey büyük evrensel etkinin üzerimize yaptýðý belirimlerini biz duyum aþamamýþýzdýr. Bu nedenle iç dünyamýza alýnmayýp belirimlerin dýþta kalan etkisi de öznemiz içinde gölgeler yansýmalý bir öznel dünya oluþurlar. Yani dýþ dünya bizden önce, bizim içimizde bir kopya ve imajýný durumla vardýrlar.

Ýþte groteski oluþ bu imajla beraber ben merkezli sentezin, inanma, totem, Ýlah, El ve sitem merkezini tam da bu nedenle sizlerdeki dýþ dünyanýn tanýnmasýna iliþkin eksiðinizi tamamlayan düzenli bir kýsa devreli, yalýn cevabýnýzý oluþmanýn öznel mana kullaným olanaðýdýrlar.

Groteski ilik ve diðerler dönütleri oluþamayan bir çývlama içinde, bilemediðinizi tamamlayan bir meþruiyettirler. Buralar, sizden yansýyanlarýn size geri dönüþlerini yaptýran bir yanýtý oluþturmalarý nedenledir ki buralarla siz devamlý bir giriþme halinde olursunuz. Bunlar sizin Ýç baðýntýnýzdan sonra dýþ baðýntý meþruiyet iliðinizdirler.

Meþruiyet bu tür çývlayan sýnýrsýzlýða sýnýr çizer. Sizlere pekin bilgi (bulanýk olmayan durulmuþ, berrak düþünceler olmakla); meþruiyet sizlerdeki sonu gelmez gibi olan çývlama oluþtan; sizleri kurtaran manaca bir zorunlulukturlar. Nesnel oluþ, sizden önce sizin içinizdedir. Bu olumluluk, elbette karþýt olumsuzluklarýyla da belirir. Bizi hasta ede. Dejavu süreçlerine, halüsinasyonlara da neden olur.

Sizlerin sonu gelmez gibi olan bir düþünce, eylem ve söz içinde olmanýza karþýn, meþruiyet ilik de sizlerin parça eylem ve parça söylemli tutum içinde olmanýz demektir. Sizdeki ansal süreçler; bütün içindeki olasý karþýlýðýna uygun biçimde bir meþruiyetle denk gelmediði nedenle, çýðla maya dönüþür.

Düþünce çývlamasý týpký bir hologram parçasýnýn, hologramda olaný vermesi gibidir. Siz bütünden bir parça olmanýz nedenle sýnýrlý ve sonlusunuz. Sýnýrlý oluþunuzla seçme ayýklamaya dayalý bir inþasýnýz.

Yani düþünsel çýð lamaya karþýlýk olacak evrensel ve bütünsel cevaplar sizdeki, seçme ayýklamaya engeline takýlmasý nedenle içinize alýnmazlar. Siz de kodlarý çözülemeyen bu çývlamalara karþýlýk olacak yanýtlarý alamamýþ olursunuz. Bu nedenle yanýtsýz lýðýn sizler de çevrim ya da döngüsel olmazlýðýn kopukluklarý oluþurlar.

Bu kez de siz sorunuza karþýlýk alamadýðýnýz cevabý (neden-sonucu iliþkisini) beden gibi kapalý devre içinde beyniniz gibi sistem merkezi ile inanýcý ve groteski anlamalarla çevrim edersiniz. Diðer bir biçimde de çývlama yapan bu ansal belirmeleri kendi dýþýnýzda sosyal oluþla, totem ile ilah ile ittifak veya sözleþme ile çevrim döngüsü içinde iþler eþtirirsiniz. Böylece sistemin kontrollerine ve sistemin geri beslenin kaynaklarýna vakýf olmuþ olursunuz.

Buradan da anlaþýlacaðý gibi biz çývlamaya konu ola her þeyi seleksiyonun dýþýnda tuttuðunuz için eðilim olan çývlama devresini yani kontrol ve geri baðlaným süreçlerini tamamlayamadýðýnýz için çýð lamalarýnýz kaçýnýlmazdýr. Geri baðlanýmla kontrolcü çevrimi oluþacak Ýlk makro meþruiyet; sizle doða arasýnda olan içsel bir groteski anlayýþtýr. Groteski alan; içinizde size en uzak ve en yakýn olan alandýr.

Geri beslenilme; kontrollü, döngüsel meþruiyetti çevrim oluþunun ikinci adýmý da dýþýmýzdadýr. Bu kiþi- kiþi sosyal iliþkisi ile baþlar. Sosyal iliþkin diklerin, sosyal bað içinde odak deðiþkenliði vardýr. Ýliþkindik bu çevrimin odak deðiþkenliði iliþkindik olunan kiþi sayýsýna baðlýdýr.

Çevrim iki kiþi arasýndaysa o çevrim en az iki merkezli sosyal iliþki çevrimidirler. Yani koloni tipi sosyal oluþ, sürü tipi sosyal oluþlarýn hepsi; Evren gibi böylesi bir bütünden kopuþla, sizdeki oluþan boþluktu çekimlere karþýlýk groteski ilik, totem ilik ilahi ilik ile meþruiyet kaynaðýna bir cevabý oluþtururlar.

Groteski ya da totemi alan gibi bir anlayýþýn kaynaðý; sizin bütünsel oluþtan kopan parçalý olgu, olay olayazmalarýnýzdan doðan çekimle baþlar. Siz sýnýrlý sonlu yalýtýma bir organik sistem içindesinizdir. Bu organik yalýtýmdan kaynaklý seleksiyonla içinize alýnmayan birçok evrensel veriler sizin dýþýnýzda kalýr. Dýþta býrakýlanlarýn etkisi, özneler dünyasý içinde sizin gizemli algýlarýnýza dönüþürler. Gizemden kaynaklý bu cevapsýzlýktan, bu iletiþimsiz ilikten ötürü sizlerin içindeki gizemi oluþan bu bütünsel etkiye karþý, anlama cevabýný oluþacak olan dönüþüz eðimler, içinizde görünmez bir karadelik çekimine dönüþürler.

Sizin bütünsel oluþa eðiminiz vardý. Ve bu eðimden ötürü de, çekiliyordunuz. Siz en az dýþ dünya iliþkisi nedeniyle sýnýrlý bir kapasiteydiniz. Çekiliminiz içindeki iletime bilgi ve veriler sizin sýnýrlý kapasite olmanýzdan ötürü size ulaþamýyordu. Yani eðim ile olma nedenle davranan özne; söz, düþünce ve davranýþýnýza karþýlýk olan cevaplar kendisini bulamaz (nedenini-meþruiyetini bulamaz).



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.