..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Geçmiþ ölmedi. Henüz geçmedi bile. -William Faulkner
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




9 Haziran 2018
Elde Var Bir ve Bir Elde 2  
Bayram Kaya
Elde bir; sizin bütünden yaptýðýnýz seleksiyondu nedenle sizi, bütünün duyuþ sal yükünden kurtarýyor ve bütüne karþý sizlerle sizin kendi dünyanýz içinde olabiliyordu. Ama yine de geride ve dýþýnýzda kalan dokuzun; kendi içinizde olan parçalardan kaynaklý menfi groteski yansýmasýndan kurtulamýyordunuz.


:EAJ:
Yani sizle evren arasýnda olan diyalektik bað, sizdeki inþa kuralý olan seleksiyon nedenle engellenir. Kesintiye uðrar. Kiþiler önce yalýtým içindeki sýnýrlý yapýsýna göre olmak zorundadýrlar. Evrensel oluþ ya da Dünya; özne ile arasýndaki bu kopukluðu aþmak zorundadýr. Öznenin yalýtýmlý bir yapý olmasý, özne içine girecek olan bir birçok dýþ girdiyi durdurur.

Özne yanýtý oluþmayan bu süre durumlu karadelik etkisini, kendi içindeki bir noktanýn sanal çekim çevrimi yapar. Bu içsel bir groteski, duyuþtu. Böylece kiþi seleksiyonlu yalýtýmýn içindeki bu nokta kapalý devre çevrim salýnýmlarýný üretir. Bu salýným verili iç deyi duyuþlar groteskidir. Meþruiyettir. Ýkna edici, olumla þan soru cevap dönütleri oluþturmakla çevrimlidir. Ve bu bir bilinir oluþtur.

Ýþte kiþinin kapalý devre içindeki salýným merkezi, "groteski" mana anlayýþýdýr. Groteski mana anlayýþý kiþi merkezli çevrimdir. Böylece etkileyici basýncýyla dýþ dünya kiþinin içinde düþünme, düþüncesini iletip onay ve meþruiyet almanýn soru cevap dönütlerine dönüþmekle groteski ilik kiþisel odaklý bir meþruiyeti bir yansýtma eksenidir.

Siz groteski yansýtmayý dýþtaki kiþiler arasýnda ortaklaþan bir yansýtma olmasý ile ortaya koyarsýnýz; böylece kiþisi olan groteski öznel temel, totemi mana anlayýþýna dönüþür. Groteski ilik kiþinin kendi içinde düþünme ve kiþisi eðilim kontrollü baþlanýþ baþlatýþ bitiþ çevrimi içindeki yanýtlarýný oluþuyordu. Groteski çevrimi ilik kiþi meþruiyet iliði olmak yerine; dýþta ortakla sýlan, ortak düþünmeli; ortak kontrollü, ortak aþmanýn baþlanýþ bitiþ senkronlularýný oluþmanýn meþruiyetleri haline gelir.

Yani groteski ilik dýþta, kiþi ile grubu arasýnda paylaþýlan bir ortak duyuþ olmayý belirlenmekle kiþisel grotesk ilik olmaktan ayrýldý. Kiþinin dýþýnda kiþi ile grubu arasýndaki çevrimlerin baþlanýþ bitiþ totemi sosyal çevrim eksenli yansýtmasýný vermenin, merkezidir. Ýçteki groteski ilik kiþinin deneyci saðduyusu olmakla yoluna devam ederken dýþtan ortaklaþmalý groteski ilik sosyal duyu (empati) olmasý ile açýlýmlýndý.

Sosyal duyuþ: kiþilerdeki eleðe gelmiþ evrensel etkili duyuþlarýný dýþa vurum yollu iliþkinle sosyal alanlý bir ortam içinde ortaklaþma alaný içine konan groteski anlayýþtýr. Groteski ilik dýþta ortakla sýlan sosyal anlayýþlarla biçimlenirler. Sosyal anlayýþýn taþýyýcý dalgalarý olmakla; sosyal anlayýþlarla modüle edilir.

Böylece kiþisi groteski oluþ, sizin dýþýnýzda sosyal alan içindeki çevrimin merkezi durumundaki totemi mana olur. Yani totem, groteski temelli olmakla; sosyal alan içinde ortaklaþýrlar. Bu nedenle kiþisi duyuþlar eksenindeki groteski empati, dýþtaki ortak eksen içinde sosyal oluþumlara meþruiyeti mana anlayýþý olurlar.

Irmaðýn denize olan özlemi nedenle kiþinin içinde kaynaklanan groteski eðim özlemli anlam; dýþýnýzda sosyal çevrimli alan içinde ortaklaþtýrmakla büyütülür. Büyüyen bu salýným hem sizin isteðinizdirler (eðilimlerinizdirler), hem de dýþýnýzdaki ortaklaþan sosyal çevrenin; yani sosyal anlayýþlý totemin sizden istediði imleyenlerdir. Sizin eðilimlerinizin hemen yaný baþýnda (paralelinde eþgüdümle) sosyal oluþun eðilimleri de beliriyordu. Bu içimizdeki bencil oluþun yerine, dýþtaki sosyal alan içinde özgecil oluþtu. Siz de sosyal yapý da bu totemi alan içindeki özgecil inþaca eðimle biçimlenirsiniz.

Bu groteski salýnýmlar kiþinin ve sosyal yapýnýn “giriþ çýkýþ” seleksiyonuna uðramamakla, sizlerin mesaj ileticilerinizdirler. Kiþiler ve sosyal taraflar haz ve elemi duygu olmakla mesajlarýný bu groteski salýným üzerine modüle ederler (kodlama veya þifre ederler). Bu kodlanmýþ salýnýmlar özgecil ve çift yönledir. Kiþiden sosyal alan içine doðru ve sosyal alandan da kiþiye doðru iletme olan taþýyýcýdýrlar.

Açýkçasý taþýyýcý ve iletici salýnýmlarýyla olan kiþi karakterli ama dýþta sosyal alanlý özgecil duyuþlarla kodlanmýþ groteski salýnýmlar; dýþýnýzdaki sosyal alan ekseni içinde kendinizi ve sosyal çevrenizi totem kaynaklý tabu sal sosyal süreçlerle kontrol etmenizdirler. Sosyal süreçler bu tabu üzerinde çevrime olup geri beslenin kontrolü yapmasýyla bir alan endikasyonludurlar.

Ýçiten dýþa doðru olan eðilimler ilkin kiþi çevrimli groteski anlamdýr. Ýç duyuþlu groteski anlam olmanýn yanýnda; groteski ilik ikinci bir durumuyla belirir. Bu ikinci belirme duygu olarak kiþiseldir, ama kiþi dýþýnda sosyal alanlý durumun içindeki baþka kiþiler duyumuyla; benzerlik veren duyuþlar kesiþimledir.

Bu nedenle kesiþim yeri duygularýn ortak etki alanýdýrlar. Ýþte bu sosyal alanlý, ortak duyuþlarýn kullanýmýna açýk þekli ile beliren totem durumun yanýnda sosyal groteski ilik olan totemi etki, bir de üçüncü þekli ile toplumsal alan ile biçimlenirse bu anlayýþa da "ilahi" manalý kontrol ve geri beslenin oluþmanýn meþruiyeti denir. Bu groteski ilik üreten alan duyuþlu kodlamalar olmakla ilahi anlamdý.

Ýlahi mana anlayýþý temelde içinizdeki groteski meþruiyetin; sosyal alanla biçimlenip, totemi çevrim merkezi olmasý yanýnda; bir de üretim alaný ile de biçimlenmekle ortaya konan bir kontrol ve geri beslen imli çevrim merkezi olmasýndan baþka bir þey deðildir.

Bu her üç kullaným, temelde ayný þeydirler. Ama yükselen geliþmeci ve inþaca tavanda ayný þey deðildirler. Tavanýn, temel ile temel üzerinde yükselmesidirler. Groteski anlama kiþiseldir. Groteski anlama bencil oluþa göredir. Sosyal oluþu tanýmaz. Totemi oluþ ortaklaþa bir sosyal alan çevrim olmakla asla kiþisel deðildirler. Totemi anlayýþ kiþisel deðil, sosyal çevrimle ortaklaþa duyumlu olan dýþtan duygudaþlýktýr. Yani totemi ilik içte olan groteski duyguyu dýþta duygudaþlýk kýlandýr.

Ýlah çevrimli süreç üreten alan iliþkilidir. Ne groteski alan ne de totemi alan üreten iliþkileri bilmezler. Ýlahi alan geçmiþini bilir. El manalý olan anlayýþýn kontrol ve geri beslen imli çevrimi ise; ortaklaþa olan inþaca sahipliði, ortaklaþa olmayan bir çevrim biçimine sokmayý meþruiyet kaynaðý kýlan düþüncedir.

El çevrimli düþünsel anlayýþ ayný ve ilahi temel üzerine iletime bir duygu hitabý olmak dýþýnda herkesle ortaklaþa kullaným deðildir. Herkese özgü deðildir. Ancak kopuk kopuk çok çatýþmalý kölece imanla ve inanç üzerinde geri beslen imli kontrol ve senkron lama iþini yapabilir olmakla bir çevrim illüzyonudur.

Bütünsel olan, tümel olan biri kaybetmemiþtiniz. Bir zaten hep eldeydi. Bütünün (toplam temel enerjinin) kendisiydi. En az dýþ dünya ilkesi ile biz bütün içinde ama bütünden yalýtýma olmuþtuk. Bütün, biz tarafýndan en az dýþ dünya ilkesi gereði oluþla bir seçme ayýklama (týkanma-izin verme) sürecine konu oluyordu.

Yani biz bütün içinde seçme ve korumalý bir biçimde in put (girdi)-aut put (çýktý) alýþveriþi yapýyorduk. Tümel oluþ bizdeki organik sistem içine sosyal alan süzgeciyle ve toplumsal alan süzgeciyle girdi (ithal) ve çýktý (ihraç) yapmanýn iletimine konu oluyordu.

Tümel oluþ (toplam temel saf enerji) en az durumla bize yansýmýþtý. Bizdeydi. Bizim içimizdeydi. Biz bütüne karþý, bütün içinde; bütünün parçasý ile kesikli sürekli oluyorduk. Ama biz hep tümel olanýn bütüncül baský ve basýncý altýnda olmanýn eðim ve yönelim etkisi altýndaydýk. Bu durum bizde elde birdi. Yani bir eldeydi.

Ne yaparsanýz yapýn. Ne ederseniz edin. Ne kadar parça süreçlere ayrýlýrsanýz ayrýlýn bütünden kopamýyordunuz. Bütünden ayrýlamýyordunuz. Çok büyük bir yanýnýzla hep eksik kalýyordunuz. Bütünün siz olan kýsmý, bütün toplamýndan etki size elde bir olarak yansýmasýyla var oluyordunuz.

Bütünün kendi çevrimi sonrasýnda bizdeki bu parça yansýma olan elde bir, geriye kalan dokuzu dýþta býrakýyordu. Siz elde birin ürünüydünüz. Sizde; elde bir vardý. Ve siz bir elde ile ancak vardýnýz. Elde bir içinizdeki groteski yansýmayla bütüne (geriye kalan dokuza) eðim ve akýþ olmakla sizi; nötr olmanýn kesikli sürekliliði içinde sanalý olanla tamlaþmaya çalýþacaktý.

Elde bir; sizin bütünden yaptýðýnýz seleksiyondu nedenle sizi, bütünün duyuþ sal yükünden kurtarýyor ve bütüne karþý sizlerle sizin kendi dünyanýz içinde olabiliyordu. Ama yine de geride ve dýþýnýzda kalan dokuzun; kendi içinizde olan parçalardan kaynaklý menfi groteski yansýmasýndan kurtulamýyordunuz.

Bu nedenle evrensel; bütünden, parçalardan kaynaklý groteski yansýmalardan ötürü, groteski olan çevrimlerin ve ekseni oluþumun merkeziydi. Groteski ilik bütünün baský ve basýncýndan kaynaklý içte beliren sanal bir tasarýmdý. Bu sanal tasarým; nötr olmanýza, geri baðlaným ve kontrollü süreçleriyle duyuþ sal olmanýza meþruiyet oluyordu.

Hiçbir imaj; hiçbir imge, hiçbir im yoktu ki aslý olmasýndý. Hiçbir asýl yoktu ki; yasaklansa bile baský ve basýncýyla gölge olukla, imaj olukla þeylere yansýmasýndý. Bu zorunluluk manyetik ya da ýþýma bir zarfla, þeyler içinde oluþan imajdý. Ýmaj almaydý. Bizleri tevkif eden imgeydi. Bütün olan bizde imajineldi. Öyle olmuyorsa, böyle oluþtu. Bir belirim veriþin, diðer pek çok zýtlarýyla var oluþuydu



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.