..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan kendini bilmeli. Gerçeði keþfetmeye yaramasa da, yaþamayý öðretiyor. Ve bundan daha güzel birþey yok. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Temmuz 2018
Osmanlýda Kýsmi Bir Etkin Hafýza 16  
Bayram Kaya
Üreten yapý içinde üretenler fakir ve köle durumuyla iyonize olan pasif aktifi iliklerdir. Kiþi sahipler de zenginlik ile dýþtaki pasif aktifi olan iyonlara karþý aktiftirler. Bu durumda zýtlar kendi üzerlerinde nötr bir belirme gibi iken zýtlar daha çok dýþta olan iki ve daha fazla þeyler arasýnda baðýntýyla beliren ve beliremeyen yanlar olmakla çok daha aktiftirler.


:EDC:
16
Dedik ya köleci sömüren mantalite, verilen bu kýsmi refahý da “devlet tüccar olmaz, devlet bakkal olmaz” gibi söylemlerin “özelleþtirme yapmasý” adý altýndaki emisyonlarýyla, zaten en azla olan refahý da geri elimizde alacaklardý.

Geçmiþ ilk inþadan beri devlet; kolektifi ilikle grup sahipli mülktü. Öncelikle kolektifi ilik doðada saðlatmaydý sonra üreten iliþkiyle mülktü. Totem yapý saðlatan kolektifi ilikti ama yöneten irade deðildi. Bu nedenle Devlet üreten kolektif iliþkideki kullaným özgürlüðüyle ortaya konan iradeydi.

Devlet (kolektifi ilik ve mülk-ortaklaþma ve ortak sahiplikti). Devlet bu inþayý ortaya koyan ilk eksene göre giderek inþa oluþtu. Mülk irade ve yönetimdi. Mülk üreten iliþkiyle ortaya konan bir sahiplik olmakla devlet kolektifi iliði yüksek, kolektif sahipli, kolektif iradenin kullanýmýydý.

Köleci sistemle devlet; sahiplerin erki ve sahiplerin iradesi olmakla sahiplere biati düzenleyen saðlatan kolektifi iliði en az iman akdine dönüþecekti. Artýk devler kiþi mülklü sahipliðin irade ve yönetimi olmakla günümüzde kiþi sahipli sermayenin yararýna üretenler üzerine baskýnýn devasa bir aygýtý olmuþtu.

Ezen, yöneten irade olmakla devlete sarýlýyor ve devleti oluþuyordu. Ezilenler de devletin kolektif olan o ilk inþacý eski hafýzasýna dayanarak umutla devlete sarýlýyordu. Ezende ezilen de devlete sarýlýyordu.

Devlet grup sahipli üreten ittifaklarýn, kendi üzerlerine kendi etkilemeli organize oluþuyla bir kolektifi ilikti (üreten, ürettiren; ortak kýlan, mülk ve mülkün yöneten ortak iradesiydi.).

Kolektifi ilik ortak mirasla (insanlýk mirasýyla), mülk üzerinde saðlatan grup sahipliði; sonra da ittifak sahipli içinde saðlatan mülk ve ortaklaþma olmakla ortak akýldý. Grup emeði, grup mülkü üzerinde giriþir. Mülk te emek giriþeni, etkiyle kendi dönüþmesinin içinde önce üretim iliþkisiydi; sonra da türlü ittifaklarla üretim hareketiydi.

Kýsaca üretim iliþkisi içinde kolektif ilik; üretim hareketine dönüþen mülk ve üreten hareketin kendisiydi. Ýlkin saðlatan kolektif sosyal hareketti. Üretim totem grup eylemli baþladý. Bu baþlayýþ içinde sosyal saðlama olan kolektif iliðin üreten kolektifi iliðe dönüþmesiydi. Ortak üretendi. Ortak bilinçle; ortak mirasla, ortak kullanýmlý bölge alanla birlikte kendi üzerine kendi etkimeli belirenle mülktü. Ortan sahiple, ortak üreten yapý; tüketen kiþi sahipliði olmakla çevrim ve düþünceydi.

Gruplar kolektifi iliði, ittifak içindeki üretim hareketi baðýntýlý ittifaký kolektifi iliðin kendi üzerine kendi etkimesiyle, kolektif devletti (mülktü). Bu tarz tarihi kolektif süreç içindeyken araya (mülke), ilkin ilahi kolektif oluþ yerine mutlak monarþin ile takdiri olan El anlayýþý girmiþti.

El mülk sahibi olmuþtu. Mülk te Elin takdir eden iradesi olmuþtu. Ýkinci olarak bu kez de ortak miraslý sürecin içine, El mantalitesi içinde oligarþin anlayýþlý oligarþin devlet girmiþti. Devlet (kolektifi ilik) yine mülktü, ama mülk kiþi sahipler eli ile ve El kiþisi sahiplerin iradesindeydi. Yani kolektif egemenlik, El oligarþini egemenliðe dönüþmüþtü.

Osmanlý Ýlahi hafýzadan bihaberdi. Baz aldýðý yapýlaþma kölecilikti. Ama mülkü Osmanlý, Mülkü Ýslam, Mülkü Allah kapsamýnda, ilahi hafýzanýn kolektif savunmalý etkin bir kýsmi hafýza olma bilincine de sahipti. Günümüze gelen Osmanlýnýn El oligarþin saltanat miraslý yapýsý, Sevgili Gazi’nin baþlattýðý süreçle saltanata baðlýlýk intikaya uðradý.

O günün geri kalmýþ yapýsýnda sanayi geliþmeli üretim hareketi yerine kýsýr bir tarým toplumu olmak egemendi. Köleci sistemin travma yaptýðý ilk hafýzaya referans; tarým ya da tarýmýn temsilcisi köylülük sosyal yaþamý üzerinde geri baðlaným edildi. Üreten tarým yapýsý içinde, üreten emekle “köylü milletin efendisiydi”. Efendilik sahiplikti. Sahipliðin yöneten gücüydü. Tarýmsal üreten yapý, yönetimin iradesi olmakla; üretim ve üreten temel kolektif bilince atfý, kaldýrýlan saltanat atfý yerine re organize edildi.

Günümüz siyasetleri” ortak miraslý istihdamý”, “ortak miraslý eðitimi ve öðretimi” yaratarak üreten sistem olmadý! Ama kolektif nedenle üreten bað; oligarþin halk iradeli siyasi devletin eli ile siyasilerini “ihaleci” kýlmýþtýlar!

Ve bunca “kolektif istihdam alaný olan ortak miraslarýmýzý siyasetler, özelleþtirme adý altýnda kiþi sahiplere vermiþtiler. Eðitim, saðlýk, istihdam alaný fabrikalar hatta savunma bu baðlamla özelleþtirildi.

Siyasetin devleti bunca özelleþtirmesine karþýn eðer özelleþtirmeme de siyasetin iþine geliyorsa, siyasi devlet; kendisinin “devlet bakkal olmaz, devlet tüccar olmaz” demiþ olmasýný unutup yutmakla, “TOKÝ olarak müteahhit iliðin devleti oluyordu!!!”

Zenginlik fakirlik El söylemiydi. Zenginler rýzký bol verilenlerdi. Fakirler rýzký kýsýlanlardý. Köle hiç rýzký olmayanlardý. Bunu böyle dileyip takdir eden de El’di. El mantýðý ile durumu söylersek, üreten köleci toplumda tekil bir kiþi üzerinde zenginlik ve fakirlik, süre durumlarý bir aradaydý. Birlikte ve ayný anda vardýlar Eþ zamanlý olarak vardýrlar.

Bu ikiliden birisi aktif, diðeri pasifti. Zenginlik aktifse, fakirlik pasifti. Fakirlik aktifse, zenginlik pasifti. Zengin bir kiþide zenginlik aktifti, fakirlik pasif olmakla görünmez oyuk hareketiydi. Fakirlik beliremez oluþtu. Kolektif yapýlarýn çevrimi kolektif sahiplikle baþlar. Kiþi ile kolektif bað arasýna kolektifi ilik etkisi girer. Týpký eþekliðin eþek üzerine etkisi gibi. Tembelliðin kiþi üzerine etkisi gibi. Kolektifi iliðin etkisi de “kendi üzerine kendi etkimesi” olacaðýndan,” kiþi üzerine kolektifi iliðin etkisi yine bir kolektif etki” olacaktýr.

Bu nedenle ortamýn zenginlik ve fakirliði beliremez. Yani varlýkta yoklukta genel belirimle yine herkese göredir. Hele hele kiþiler üzerinde hiç beliremez.

Kolektif nasýlsa kiþiler de öyledir. Sömürüsüzdür. Köleci yapý kiþisi mülk sahipliði ile çevrime baþlar. Kolektif neden üzerine oturan kiþi sahipler ile kiþi arasýna kiþinin fakir oluþuna göre lütfedilen bir payý almanýn þansý girer. Kiþi sahipli etki yine kiþinin kendi üzerine kendi etkisi olmakla; kiþiler üzerine olan etki de efendilerin kendi üzerlerine olan etkinin imlenmesi olacaktýr. Yani kölenin fakirliði efendilere zenginliktir.

Kiþi üreten hareket içinde kendi üzerinde etkiyi ortaya koyacak kolektif ya da kiþi sahipli bir baðýntýsý olmadan; zengin ve fakir oluþla beliremez. Ortak miraslý bir dýþ baðýntýsý olmadan kiþiler, yetenekli ve yeteneksiz olarak beliremez. Toplum bu baðýntýlarýn ortaya çýkýp düzenlenmesinde tümleyen olmakla ortaya çýkar. Bu tümler oluþ çevrimleri garantili þekilde ortaya konduktan sonradan toplumsal ortam enfekte edilir.

Enfeksiyonla olmuþ bir mal mülk sahipliði içinde o yansýmayý belirebilen baðýntýlar varken zenginlik ve fakirlik gibi beliren beliremeyen oluþlar da kaçýnýlmaz olarak ta vardýrlar. Ama bir þeyin kendi üzerinde belirme ve belirememe veren durumlardan biri varken diðeri yoktur.

Üreten yapý içinde üretenler fakir ve köle durumuyla iyonize olan pasif aktifi iliklerdir. Kiþi sahipler de zenginlik ile dýþtaki pasif aktifi olan iyonlara karþý aktiftirler. Bu durumda zýtlar kendi üzerlerinde nötr bir belirme gibi iken zýtlar daha çok dýþta olan iki ve daha fazla þeyler arasýnda baðýntýyla beliren ve beliremeyen yanlar olmakla çok daha aktiftirler.

Zengin kiþideki zengin oluþ aktifliði ile fakir kiþideki fakir oluþ (fakirlik) aktifliði karþý karþýya geldiðinde; zengin oluþ karþýsýnda fakir oluþ aktifliði pasif olarak davranýr. Buna pasif aktif demiþtik. Birbirine adeta iyonikler gibi davranýrlar. Kýyaslandýðýnda zenginlik yüksek gerilimli kutup. Fakirlik alçak alanlý kutupturlar.

Bu aktiflik içinde birinin yüksek olan aktif yaný, diðerinin alçak çukur iniþ aþaðý olan pasif yanýna denk bir çekim gelmekle; kâh birbirine karþýlýk tümleyen olurlar ve sentezi baþlatýrlar. Kâh birbirine karþý geçiþ enlikte eylemli olmamakla etkisizdirler. Ya da ayný belirime birbirine Pauli dýþlamasý yapmakla sentezi önlerler. Ya da sentezi içten çöktürüp çözümlerler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.