..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




7 Temmuz 2018
Düet 1  
Bayram Kaya
"Dýþ dünyanýn baský ve basýncýyla özne arasýna"; en az durumuyla yalýtýmlý bir vücut girmiþti. Yalýtýmlý bir en az dýþ dünya baðýntýsý olan sosyo toplum girmiþti. Bunlar dýþ dünyanýn baský ve basýncýna supaptýlar. Bu supap durumlar nedeniyle artýk kiþi interdi, üniversaldýr.


:ECE:

Düet

Var oluþ dýþ dünya ile yalýtýmýn birbirine karþýlýklý oluþuydu. Sularýn karalara düeti gibi. Daðlarýn düz alana karþýtlýðý gibi. Ormanýn aðaçsýz bozkýra karþýtlýðý gibi. Çölün vahaya karþýtlýðý gibi. Bataklýðýn açýk alana karþýtlýðý gibi bir yalýtýmýn (ortamýn) dýþ dünyaya ve yalýtýmlarýn yalýtýmla birbirlerine düetiydi.

Organlar iþ birliði gibi devasa bir bedene daha çok enerji bulup harcamaktansa; en az dýþ dünya iliþkisi içinde olan virüs gibi bir var oluþun; bu devasa organizmanýn DNA'sýný kontrol edip kendisine uygun enerji sentezleri yaptýrmasý daha avantajlý bir düet ve niþ alanýný doldurmaydý, belki de...

En az dýþ dünya ile olma yalýtmasý inorganik bileþiklerle atom düzeyinden hücre düzeyine geçmiþti. Böylece en az dýþ dünya ilkesi hücre düzlemiyle de kiþi özneli (bilen ben olan) sürece gelmiþti.

En az dýþ dünya ilkesiyle oluþ dýþýn enerjisinden kopmak demekti. Kendisinden kopulan enerji; gereksinimi duyulandý. Ýthalatý duyulan enerjiydi. Yalýtýmlý iç çevreniz enerji baðýntýsý nedenle sizi dýþ dünyaya mahkûm ediyordu. Bu nedenle “en az dýþ dünyaya göre oluþun seçme ayýklamasý nedenle seleksiyon” vardý.

Seleksiyon dýþ dünyanýn baský ve basýncýna karþý çok yüksek bir barajdý. Ama bu dýþ dünyanýn muhtelif (çeþitli) yönlerle içinize yansýma vermesine tam anlamýyla engel bir durum deðildi. Ama bu baraj yine de bu haliyle akýl almaz denli çok büyük bir seçilim ve korunumun yalýtýlmasýydý.

Deniz gibi ortam içinde size bire bir temas eden difüzyonlarla bu seleksiyonlar olasýydý. Ama kara üzerinde inorganikler içindeki seleksiyonlarýnýzla organik sentezli bir besin depolama; organik depolu enerjiden kontrollü bir enerji dönüþtürmeleri yapamýyorsanýz siz; dýþta enerji veren "organiðe " doðru hareket etmek zorundaydýnýz.

Bu nedenle yalýtýmlý oluþ, yalýtým içinde kendilik örgütlü organize oluþtu. Yalýtmalý ortam içinde temel hareketlerden birisi de dýþa doðru "enerjiye yönelimdir". Ya da "enerjiye çekilimdir". En az dýþ dünya ilkesi içinde olma yalýtým içinin enerjiye yönelimi nedeniyle, seleksiyon vardýr. En az dýþ dünya ilkesi ile olma kendilikten bir örgütlenme oluþla yansýma ve belirim vermeydi. Bu yansýma ve belirimin enerji girdisi de seçilimdi (seleksiyondu).

Tamlayan tamlaþýyordu. Tümleyen tümleniyordu. Tamam olan eksiðiyle var oluyordu. Tamlanma, tümleþme, eksiðiyle var olma kendisinden ötürü kendi üzerine etkiydi. Olgu eksiðine eðilim ediyordu. Bir olgu ve olayýn; karþýsýný, karþýtýný aramak ta türlü biçimde o þeyin delilini bulmak oluyordu zihnimize. Tüm dediðimiz olam durumuyla, sanal (üst üste olan) haliyle ve olasý durumuyla eksikti.

Ki bu tür enerji çevrimleri içinde var oluþ da hayatýn niþ alanlarýný doldurmasýna da çok uygundur. Var oluþ enerji çevrimleri üzerinde akýl almaz var oluþlarý ortaya koyuyordu. Bir inþa kendi eksikleriyle diðerine tamlayan oluyordu. Þeyin sanallýðý dýþ dünyanýn tümler yansýmasýndan kaynaklanýyordu.

Dýþta en az dýþ dünya ilkesi ile "enerjiye yönelen" kiþi, dýþtaki toplam zorluklar karþýsýnda araç aracýlar kullanýyor, kendisi gibi kiþilerle yardýmlaþýp iþ birliðine tutuþuyordu.

Kiþi dýþtaki bu yardýmlaþan kolektif iþ birliðini kiþi-kiþi iliþkisi kýlmakla kendisini aitti siniyordu. Sosyal oluyordu. Bu sosyal aitlik giderek te üreten hareketlerle üretim aitliði içinde toplum oluyordu. Sosyo toplumun temelinde "enerjiye yönelim" vardýr. Ya da "enerjiye çekilim" vardýr.

Sosyo toplumsa yapýnýn temeli kolektif bir "enerjiye çekilim" ya da "enerjiye yönelim" olmakla toplumda içinde enerjiye çekilim üreten iliþki baðlacýyla üretmeye çekilimdi. Geri baðlaným yasasý budur. Sistemin referanslarý buna göre doðrulma ve buna göre düzeltme olmak zorundadýr.

Bu referans sizin bilincinizden ve sizden baðýmsýz olmakla sizin dýþýnýzdadýr. Keyfinizin üzerindedir. Görülüyor ki sosyal oluþun ve toplumsal oluþun temeli ne akrabalýk iliþkisidir. Ne atacýlýk iliþkisidir. Ne de ecdat bilincidir.

Dýþtaki sosyo toplum içinde kolektif oluþla "enerjiye yönelim", en az dýþ dünya ilkesiyle sosyo toplum olmaktý. Sosyo toplumlar en az dýþ dünya iliþkisi olmakla üçüncü bir yalýtýmlý yeni inþadýr. Ve bu durum inþanýn öðesi olan kiþi için dördüncü bir "en az sosyo toplumla olmanýn" da yeni bir yalýtýmdýr.

Kiþi de sosyo toplum içinde kolektif miraslý üretim hareketinden sonra "enerjiye çekilim nedenle en az dýþ dünya ilkesinden hareketle, "en az sosyo toplumdur" (özel yaþamladýr). Ýnsan kendi bencilliðine karþý dýþta en az sosyo toplumla olmanýn içinde ruhsal bir özgecilik olmuþtu.

Sizin dýþýnýzda ve hem sizden hem de sizin bilincinizden baðýmsýz olan sosyo toplum sal ilkelerinin zorunlu oluþu yerine El gibi bir mana anlayýþý korsanýz, El'in eylemi ve El’in mana düþüncesi zorunlu olur.

Böylece El düþüncesi nedenle gerçekler silikleþir. Eðer duygudaþlýk ruhsallýðýný kazandýðýnýz sosyo toplumlarla "en az sosyo toplum oluþ ilkesi" iyi ayarlanmazsa; El mana anlayýþlý sosyo toplumlarda, ecdat perest olan sosyo toplumlarda ve saðlýklý bölüþmeyen sosyo toplumlarda ruhsal gerilim ve ruhsal hastalýklar artar.

Ýþte Yüce Tanrý baðlacý burada ortaya çýkýyordu. Yüce Tanrý kavramý "en az dýþ dünya baðýntýsý üzerinde en az sosyo toplum baðýntýsý olmakla ancak ortaya çýkar. Nasýl en az dýþ dünya ilkesi ile dýþ dünyadan kopamýyorsanýz, en az sosyo toplum baðýntýsý olmakla da sosyo toplumdan kurtulamazsýnýz.

Ancak nasýl en az dýþ dünya baðýntýsý bir yandan dýþ dünyadan kopamamanýn kendisiyse, diðer yandaki belirimi de "öznel oluþtur". Yani kendisini bilen; eylemli, bencil bendi. Ýþte "en az sosyo toplum baðýntýsý sosyo toplumdan kopamamanýn kendisiyse de" yine bunun diðer yandan yansýmasý da "özne özgecil ruh üzerindeki bencil bendi". Bu ben ilk bencillik deðildi. Ama ondan da kopmayan bir bendi.

Köprünün altýnda çok sular akmýþtý. Kiþi "özne özgecil ruh üzerindeki bencil beni" ile dýþ dünyanýn ve sosyo toplumun baský ve basýncýnda olabildiðince kurtulmuþtu. Kurtulamadýðý yanlar kurtulduðu yanýn zýddýydý. Eksiði ve tamamlayýcýsýydý.

"Dýþ dünyanýn baský ve basýncýyla özne arasýna"; en az durumuyla yalýtýmlý bir vücut girmiþti. Yalýtýmlý bir en az dýþ dünya baðýntýsý olan sosyo toplum girmiþti. Bunlar dýþ dünyanýn baský ve basýncýna supaptýlar. Bu supap durumlar nedeniyle artýk kiþi interdi, üniversaldýr.

Bu ruh haliniz de sosyo toplumlar üstü ruhun geliþmiþlik hali olmakla; baskýlarýndan kurtulmuþtu. Sürecin kazandýðý alan etkisiyle kendisini düþünmenin, yeni durum içinde boy vermesiydi. Böyle oluþla evrene katýlan düþünceydi. Baskýlarý olan kiþi evrensel oluþa pek katýlamýyordu.

Siz üretim hareketinden sonraki "özel yaþam içinde" en az sosyo toplumla olmamanýn baský ve basýncýndan kurtulmanýn evrene yöneliþiyle, düþünen öznenin" Yüce Tanrý duyuþu" olmasýydý. Ýþte bu durumda "Yüce Tanrý Düþüncesi" sizden, sizin düþüncenizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz baský ve basýnç olmanýn da bilinci olur. Kýsaca Yüce Tanrý bilinci özel yaþamla vardýr.

Özel yaþam neyle vardý? Özel yaþam toplumun üreten kullaným deðerli kolektif güç ve kolektif bilincini kullanma üzerine vardý. Tüketim sonrasýnýn baský ve basýncýndan kurtulan düþüncenin (tefekkürüyle) ( vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.