..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Aðustos 2018
Sistem 4  
Bayram Kaya
Mantýken kolektif oluþumla senin kolektif yatýrým ve kolektif garanti (amortisman) verdiðin þeyi zaten sen yapýyorsun demektir. Nitekim de öyledir. Zaten birinci, ikinci boðaz köprüsünü sen, yani kolektif güç yapmýþtýr. Tüm bu cin fikirler sömürmenin maskesidir. Köprüde para ile geçme de hikayedir. Efendim yolu kullanan parasýný versin? Tüm bu söylemler sömürü mantýðýna hizmet olan bilgi ve bilinç karatmalarýdýr. Yani kolektif senin yatýrýmcýn, iþ adamýn, donaným ortaya koyucun vs.dir.


:EJH:
Böylece hücre gibi sistemlerin ilk giriþmesi içinde olmayan ya da ortam belirmeleri nedeniyle sentez bað iliþkileri içinde yeðlenmemiþ. Bu kuramsal örneðimizde kavanoz içindeki bað yapmýþ elemen terler kavanoz ile kavanozun dýþ kýsmý arasýnda yoðunluk deðiþmesi hareketi ortaya koymaya izin vermez.

Ve böylece hücre gibi yapýlar mevcut yalýtým koþullarýna göre cam yapýlý yalýtmalardaki mevcut hal ile dýþtan içe, içten de dýþa doðru deriþim farkýndan doðan pasif bir (enerji kullanmadan) enerji girdi çýktý yapmasý pek pek olasý olmaz. Bu durumun, o yapý dýþýndaki baþka iliþkilerle, baþka tür baðýntýlarla yeni bir baþlangýca referanslara da baðýntý durum olmayacaðý anlamýna da gelmemelidir.

Bir sistemde sürekli ve ayrýk durumlar vardýr. Böylece sistem içi ayrýklar sürekli durumla baðýntýlýdýr Ayrýk durumlarla özel enerji tüketimle ve özel enerji durum düzenlidirler. Ýnsan sosyo toplumu olan bir sistemde tüm sistemler geri baðlaným yasasýyla, kolektif oluþuyla, sürekli iken; avcýlýk toplayýcýlýk gibi ilahi dönem gibi köleci iliþkiler dönemi gibi kapitalist iliþkiler dönemi gibi her bir süreçler birbirinin devamý olmakla süreklidirler. Bunun yanýnda her biri de birbirine göre özgün özel durumlarýyla ayrýk durumdurlar. Sürekliler de ayrýklarda da kendi içlerinde de yine bir kesikli süreklidirler.

Köleci ve kapitalist iliþkiler, köleciliði yapay olarak sürekli kýlmakla köleci iliþkiler ahlak dýþý iliþkilerdir. Yaðmur yaðarken deprem olurken vs. meþruiyet aramaz. Zorunlu ve yasaldýr. Oysa insan sosyo toplum içinde baþlangýç referansýna atýf olucu tutumla, meþruiyet arar. Kapitalistler köleci sömürüyü geri baðlaným yasasý üzerinde ve kolektif oluþ baðlanýmýyla, nesnel iþleyiþe göre ve kurnazca yaparlar.

Bununla ne demek isteniyor? Dýþarda enerji saðlama yani beslenme ve acýkma baþlangýç koþuluyla belirlenen kolektif olucu bir geri baðlanýmla referans deðeridir. Köle sahipleri bunu iyi bilir. Ýyi bildiði için de dýþtaki enerji saðlayýcý ya da beslenme yapýcý tüm kaynaklarý egemenler ele geçirirler.

Enerji saðlayýcý tarla, bað, bahçe, orman, su kaynaklarý, üretim araçlarý gibi dolaylý beslenme kaynaðý olan süre durumlarýn tümü özel mülk sahiplerinin eline geçer. Enerji kaynaklarýnýn ve üretim araçlarý nesnelerin ele geçmesi demek, enerji saðlayacak, beslenme yapacak olanlarý sahipliðin irade ve kontrolü altýna verilmesi demektir.

Ýþte köle sahipleri bu geri baðlaným yasasýna baðlý olan kaynaklarý ele geçirmekle zorunlu beslenme yapacak olan aç insaný, iþ arayan açlýðý gidermek için eylemde bulunup çalýþacak olan insaný terbiye ederler. Düþünemez eder. Bunlar geri baðlaným yasasý ve kolektif oluþ üzerinde rýzk verilme, sahipler ile olma gibi mana anlayýþlý modülasyonlarýyla üretilenleri sömürüye dönüþürler. Sömürme bilimsel deðildir. Ama sömürüyü ortaya koyan ayak oyun modülasyonlarý nesnel ve bilimsel verilere oturur.

Sömürücüler enerji saðlamalý süreçlere yönelik kolektif oluþun mülküne ve emek gücüne, akýl ve bilim üretmesine vs. sahip çýkmakla bilim ve ahlak dýþýdýrlar. Kolektif güçle ortaya konan kolektif sahiplikleri El, bir takdirle rýzklarý verilen nasiple kiþiler olma aldatmasý altýnda egemenlerin malý mülkü yaptý. El, El anlayýþlý ideoloji (öðreti) ile kolektife ait olan malý-mülkü kimi kiþilerin sahipliði yapmasý ile köleliði, sömürüyü sistemin iþleyiþi içinde süreklilik haline getirdi.

Toplumsal demek; makine gibi-üretim gibi bilim gibi kesikli sürekli ve komplike olanlarýn yapýlmasý bir kiþinin dahliyle, bir kiþinin katýlýmýyla, bir kiþinin sahipliðiyle, bir kiþinin aklýyla bir kiþinin eylem, çaba ve gayretiyle vs. asla olasý olmayan demektir.

Örneðin boðaz köprüsünü toplumsal mühendislikle, toplumsal ve uluslararasý tekniklerle, toplumdaki binlerce kiþisinin ayrý ayrý oluþturduðu teknik bilim ve deneyim ve çalýþmalarýyla sentez edilen kolektif güç birliði “iþ adamý” denen sömürü çarkýnýn uhdesine verilir. Böylece sömürü akýl almaz olur. Çalýþma yapanlarý çekin iþ adamý bir hiçtir. Çalýþanlarýn olduðu yerde de iþ adamlarý hiçtir.

Çalýþanlarýn kolektif gücü, çalýþanlarýn kolektif aklý süreçlerin baþlataný, yöneteni, bitirenidir. Kolektif akýl varken iþ adamý ne ve iþ adamý ne oluyor? Ýþ adamýný kolektif akýl yerine kor kolektif aklý iþ adamý uhdesine verirseniz teslimiyet ve sömürü kaçýnýlmazdýr.

Ýlk üretim hareketi grup kolektif gücü ve grubun kolektif aklýyla baþladý. Kapitalist ve sömürücü deyim ile kolektif grup hareketi; kolektif grup gücü, kolektif grup aklý enerji saðlayýcý beslenme ve savunma akýþlýný üzerine kendi kendisini örgütleme, kendi kendisini finanse, kendini kendisine garanti yani amortisman vs. etti. Ýþte siz bu gücü kapitaliste teslim etmekle adaleti sömürücülerin ve kapitalistin mülkünün korunmasýna temel yapýyordunuz. Adalet devletin; kolektif sahipliðin ve güvenin temelidir.

Üretim hareketi baþlarken iþ adamý gibi egemen ve sömürücüler ortada olmadýðý gibi esemeleri de ortada yoktu. Üretim yapmak için böyle bir asalaklýða ihtiyaç ta yoktu. Üretim hareketi için ne iþ adamýna ne iþ adamý ve banka kredisine ihtiyaç vardýr. Bir iþ kolu kolektif iliði iþ kollarý arasý baðlaþýklýk aklý, gücü ve yetenekleri, emek güçleri sürecin kendi kendisine iþ adamlýðý ve sürecin finansmanýdýr. Yine iþ kolu kolektif iliði vergi ve çalýþmasýyla sürecin amortismaný (garanti-sigortasý) ve sürecin kendi kesikli sürekliliðidir. Adalet mülkün deðil, kolektif iliðin herkes iliðin temeli ve meþruiyetidir.

Ýþ verenlerde kendi aralarýnda rakip ve rekabeti olduklarý kadar sömürücüler iþçi, emekçi dirençleri karþýsýnda birer iþ verenler koalisyonu olan sentez ve dayanýþmadýrlar. Bu dayanýþmayla gerekirse birinin kovduðu sömürüleni referans adý altýnda diðeri de dayanýþma adý altýnda iþe almamakla sizi rejime muhtaç köle yapmaya devam ederler. Bir alandaki iþverenlerin ve iþverenler koalisyonunun sömürü, takdir, keyfilik, iþ verme, istediði gibi iþe alma, istediði gibi iþten atýp, iþsiz güruhlar kýlýp; fiili üretenlerin yerlerine geçmeye hazýr olan iþsizleri göstermesi gibi türlü çeþitli hilelerle sömürü akýl almaz boyutlardadýr.

Üreten bir sistem içinde kiþinin sisteme elemen ter katýlýmlý kolektif güç, kolektif sahiplik, kolektif akýl ve kolektif yetenek (yapabilirlik) olmakla kiþi bu baðla her þeydirler. Kiþi sistem içindeki üreten kolektif iliðiyle, üreten kolektif toplum iradesi olan kolektif baðla üreten kiþinin her þey olmasý gözlerden gizlenir. Kolektif baða ve kolektif elemen terlere vurgu yapmak yerine kadere, rýzklarýn keyfi verilmesi gibi akýl dýþý söylemlere baþ vurularak kolektif iliðe dek bu gizlemeler yapýlýr.

Her asalaðýn da bir asalaðý vardýr. Her sömürenin de gücüne göre hiyerarþin bir yapý sýralamasý vardýr. En tepede tekelci bir þirket sermayesi (birikmiþ sömürü olmuþ kolektif emek gücü) hiyerarþine tabii olan bunlarý yönetir. Bunlarýn koalisyonu da iþ verme, siyaset, ideoloji, hukuk, demokrasi oyunlarýyla üreten kolektif güçleri yönetir. Demokrasi tepedekilerin ve yönetenlerin kullandýðý bir yararlandým oluþ ilkesi deðildir.

Demokrasiler, kolektif sahipliði ve kolektif gücü ele geçiren tepedeki ve siyasi yöneticiler gibi ezen sýnýfsal güce karþý oluþturulur. Demokrasi: ezilenlerin; ezen, sömüren bu güce karþý geri baðlanýmla olan yasanýn kolektif iliði içindeki bir meþruiyetle, haklý ve doðru olarak üretimden gelen emek güçleriyle; ezen güce karþý savunma ortaya koymalarýdýrlar.

Ezen, sömüren kolektif gücü kolektif aklý kolektif bilimi kolektif sahipliði ve kolektif emek gücünü ele geçirenlere karþý ortaya konan sosyal dirence demokrasi denir. Demokrasinin karþýsýndaki güç demokrasiden beslenmez. Aksine sesi soluðu çýkmayan, direnç ortaya koymayan sürecin demokrasi olmamasýnýn (tehdidin-zulmün-zorbalýðýn-gaspýn) yararlanmasýdýr.

Vücudun (sistemin) mikroba deðil mikrobun vücuda (sisteme) ihtiyacý vardýr. Üreten kesimin sermaye sahibine, iþ verene, finansmana, kâra, faize, enflasyona, karaborsacýya, tüccara, dövize vs. ihtiyacý yoktur. Aksine iþ verenin, sermayenin, finansmanýn, kârýn, faizin, enflasyonun, tüccarýn vs. sömürmek ve var olmak, hayat bulmak için “üreten iliþkilere ve üretim hareketi sistemine” ihtiyacý vardýr.

Sosyo toplumsa sistemler týpký bir insan gibi siz hiç katýlým vermeseniz de doðadaki kendi kendine baský basýnç ve sirkülasyonlar nedenle iç ve dýþ etkileþimleri nedenle az çok büyür. Az çok deðiþir. Çok yavaþ bir biçimde kendilik dönüþür. Bir nebze geliþir.

Siz sistemi iyi yönetmeseniz de sistem zor da olsa, mini minnacýk ta olsa mutlaka büyür geliþir. Örnek; yüzde beþ deðil de binde bir sistemin nüfusu artar. Artan nüfus iliþkileri yetersiz çok kötü de olsa bu yetersiz çok kötü sistem iliþkileri sisteme bir þeyler ekler sistem de çok yetersiz de olsa bu eklenen ile bir deðiþme ortaya koyar. Týpký günde bir ya da iki günde bir beslenenin bir kiþinin bu kabilde saðlýksýz beslenmesi içindeki büyümesi gibidir

Ezen güce karþý tarih boyunca yapýlan bu mücadeleye demokrasi mücadelesi denir. Yani demokrasinin belli bir þablon davranýþý yoktur. Dün Spartaküs güce karþý hak aramýþtý. Bugün dünyada hazine garantili yolcu garantili, hasta garantili, öðrenci garantili, geçecek araç sayýsý garantili süreçlere karþý hak arayýþý demokrasi mücadelesidir. Özelleþtirme gibi kolektifin yararý olmayan süreçler demokrasi mücadelesi ve hak arayýþý kapsamýndadýr.

Dünyada düne kadar fabrikalar, tesisler, barajlar, köprüler yapan kolektif güç ne oldu da bugün bunlarý yapamaz olup bir de yapanlara hazine garantisi verilmektedir? Bunlar sömürü ve rant kaynaðý yaratmakla, kolektif refahý emisyon edip; ortada kalmayan refah için üretenleri, yeniden ve yeniden ha bire üretme yapmaya yöneltme oyunundan baþka bir þey deðildir.

Hazine garantisi ne demek? Hazine üreten kesimin amortisman için, kamusal sahipliðin sürdürülebilir olmasý için, kamusal araþtýrma geliþtirme için kolektif yatýrýmlar için kolektif eðitim öðretim, için savunma, güvende olma gibi öngörüler ve öngörülemezler için çalýþan kesimlerin kiþisi barýnma doyma gibi temel ihtiyaçlarýný karþýlamasýndan daha fazlasýný çalýþmalarýdýr. Yani üreten kolektifin vergileridir.

Hazine, çalýþanlarýn artýk ürünlerinden oluþur. Çalýþanlar artýk emek gücünü vergi diye kolektif merkeze verir. Kolektif merkezde biriken hazine; kolektif iliðin sürdürülebilir bir çevrim olmasý için merkeze verilip biriktirilen verilen depo enerjidir. Bu kolektif depo enerji öngörülen öngörülemeyen, tüketimlere yapýlacak harcama ve karþýlanmalardýrlar.

Kolektif hazine ki zaten sizin üretmenizdir ve sizin verginizle kolektif merkezin örgütlenmesi içinde harcama yatýrým olacak traktördeki DEPO ENERJÝDÝR. Ön görülen ve ön görülemeyen sürdürülebilirlik ve yatýrým tesis ve kamusal kullaným olacak depo enerji oluþmuþken; özel sektör gibi kamuflaj bir aracý sömürüye gerek var mý? Sömürü, rant, kâr, ticaret, faiz, komisyon, havuz vs. olacaksa gerek var!

Eðer enflasyona kambiyo iþlemlerine, hazine garantili iþletmelere, özelleþtirmelere yani kamu yararý vermeyen sömürülere direnç koymayacaksanýz neye karþý demokrasi mücadelesi vereceksiniz? Kolektif yararlanýþla, kolektif emek gücünüze ve kolektif emeðinize sahip çýkmayacaksanýz neyin demokrasinizi nerede arayacaksýnýz?

Demokrasi her zaman sahipliði olan güce karþý koyan bir akit savunma ve dirençtir. Bu savunma ve direncin þeklini, o yolun aksaklý akýþý belirler. Bir tutum güce karþý davranýþ ve az çok güçten kazaným olmadýkça, demokrasi deðildir. Demokrasi sonuçta temel düzlem içinde kolektif sahipliðinize ve kolektif üretimli yararlanýl olan yaþamýnýza sahip çýkmaktýr. Kiþi kas gücü olan kiþinin emeði bile kolektif güçle donanmadan asla nitelikli ve karmaþýk emek gücü ve pek çok üretim olamaz.

Güce karþý direnç içinde güçten kazaným elde eden demokratik mücadele bir baþka biçimdeki yapýlan demokratik mücadeleye benzemiyor diye þu demokrasidir de þu demokrasi deðildir diye taným olmaz. Sistemin iç iþleyiþle olan düzenlenim yasalarý kendi sistemine göre meþruiyetini belirler.

Bu böyle ise de denetleme ve demokratik katýlýmlar (daima yeni durumla, yeni bir sözleþmeler) erk tarafýndan çeþitli soyut ve göreceli bahanelerle engellenir. “Birlik beraberliðe en çok muhtaç olunan þu günde” diye baþlayan uyutmalarý öne sürerek demokratik süreçler engellenir. Hak arayanlarýn halký rahatsýz etmesi söylemiyle hak aramanýn engellenmesi ise baþka bir garabettir.

Halkýn mutluluðu ve yaþamý “kolektif üretim baðý üzerindeki karþýlýklý baðýntý ve karþýlýklý var olmayla olasýdýr. Üreten bir ya da birçok taraf demokratik talep ortaya koymakla zaten üretemeyen kolektif baðýntýlý yükümlülüðü ve kolektif yararlanýcý ortaya koyamayacak olmasýyla zaten halk rahatsýz olacaktýr!

Demek ki halk, hak arayan demokrasiden deðil; tersine sömürülme yüzünden rahatsýz olup ta üretemeyen; hakça paylaþýlamayan durumlarda rahatsýz olur. Ýþte böyle durumlarda hak arayan demokratik tutumlarla olan sektör hareketinde halkýn rahatsýz olduðunu ortaya koyan absürt gerekçeli engellemelerle olan o sistemin iþleyiþ demokrasisi ortaya koyacaðý çok çok þüphelidir.

Üstelik sistem olarak vücut ve sosyo toplumsa sistem temel yasalarýyla birbirine benzerler. Baðýntýlý bir sistemin kolektif üretimli (iþlevli) yararlanma ortaya koyan bütünlüðü vardýr. Bu bütünlük içindeki kalp; böbrek, ciðer, göz, beyin yani halk vs. rahatsýz olacak diye kalbin özgün hastalýðý esnasýnda kalp istese de özgün iþlevini normal þartlardaki gibi yapmaya devam edebilir mi?

Kalp normal þartlardaki gibi özgün iþlevini yapamýyor diye karaciðer kalpten þikayetçi olup, kalpten rahatsýzlýk duyar mý? Ya da Karaciðer sürekli rahatlýðýnýn kalbin rahatlýðýna baðlý olduðunu bilmez mi?

Ýnsan sosyo toplumsa sistem içinde kendi bencilliðini geriletip özgecil olmakla kendi rahatlýðýnýn üreten iliþki içinde baþkasýnýn rahatlýðýyla olasý olduðunu bilmez mi? Hem kolektif duyuþ içinde olacaksýn hem kolektif duyuþa tekil duyuþ ile rahatsýz oluyorum diye tepki vereceksin bu ancak cehaletle ve lümpen sýnýf öðretisiyle olasý olur.

Yani halk; bütünlüðü oluþan baðýntýlý ve zorunlu eylem koyuþla kalbinin rahatsýz olmasýnda tekil duyuþla rahatsýz olup hasta kalbine “hastalanmasýn ben rahatsýz oluyorum diyebilir mi?” Yani demokratik hakkýný kullanmasýn ben rahatsýz oluyorum der mi? Yani halk rahatsýz olan kalbe, bana rahatsýzlýk veriyor diye kulak týkayýp suçlamaz ya da suçlayamaz.

Demokratik tavrý suçlamak meþruiyetsiz iliktir. Halk birlik beraberlik içinde kalbin sesine kulak verir. Kalp için ne yapýlmasý lazýmsa halk ta ona destek verip, onu talep ederek, geçici sýkýntýya katlanýr. Bu kolektif bilinçtir. Kolektif bilince aykýrý oluþ veya kolektif bilinçten kopuþlar, parçalanma ya da sömürülmedir.

Halk kalbin ya da böbreklerin veya dolaþým sisteminin vs. rahatsýzlýðýndan hoþnutsuzluk belirterek rahat olamayacaðýný, kolektif bilinçle pek ala bilir. Ya da bilmelidir. Aksine o rahatsýzlýðýn talebine veya çaðrýsýna kulak verilip iyileþtirilmesiyle rahat olacaðýný çok iyi bilir.

Halk her önüne sandýk konduðunda sandýðýn kalkmasýndan sonra sömürme, sömürülme iliþkilerinde bir nebze düzelme olmuyor da her kesinde bir nebze daha kötü olunuyorsa, iþsizlik artýyorsa, önüne sandýk konma gerçekleþmesinin adý demokratik te olsa bu sürecin gerçekleþmesi demokrasi deðildir.

Çünkü sandýk oylatmasý yöneten ve egemen baskýn güç karþýsýnda bir kazaným bir durum düzeltmesi için yapýlan yol ve araçlý yapýlan demokratik yöntemlerden birisidir. Örneðin kuruluþun ilk yýllarýndaki referanslarla, kolektif emeðin verdiði vergilerle, borçlanmadan ve üretilen tarým ürünlerine karþýlýk ayni takasla yüzlerce iþletme, tesis yapýldý.

Bunlara kamu malý, kolektif mülkiyet anlamýna kitler (kamu iktisadi teþekkülü-KÝT) dendi. Günümüzde ayný oranda kolektif sahiplikler ortaya konduktan baþka KÝT’ler otuz yýldan günümüze, haraç mezat satýlýyorsa; bu süreçler þeklen söyleniþle demokrasidirler. Ya da kimin demokrasisi olduðu çok açýk.

Özelleþtirmeler uygulama ve gerçekleþme yönüyle fakirlik, fukaralýk, ezilme, sömürülme, iþsizlik ve sömürtülmedir. Ki bu süreçler senin, yani kolektifin kesesine vergilerle, döviz kuru denen kambiyo oyunlarý ve faiz, rant, kâr ihale gibi oyun ve vergilerle kriz sömürülmesine vesile olurlar.

Bir de ihaleciler aldýklarý parsalarla kapitalist çevrim içinde tekrar yatýrýma dönmüyorsa kriz kaçýnýlmaz olur. Hazine garantili araç geçiþli yol ve tünel, yapýlýyorsa; hasta garantili hastane, yolcu garantili hava limanlarý vs. yapýlýyorsa tüm oyun senin soyulman içindir.

Mantýken kolektif oluþumla senin kolektif yatýrým ve kolektif garanti (amortisman) verdiðin þeyi zaten sen yapýyorsun demektir. Nitekim de öyledir. Zaten birinci, ikinci boðaz köprüsünü sen, yani kolektif güç yapmýþtýr. Tüm bu cin fikirler sömürmenin maskesidir. Köprüde para ile geçme de hikayedir. Efendim yolu kullanan parasýný versin? Tüm bu söylemler sömürü mantýðýna hizmet olan bilgi ve bilinç karatmalarýdýr. Yani kolektif senin yatýrýmcýn, iþ adamýn, donaným ortaya koyucun vs.dir.

Kolektif ilke neydi? Benim bilmediðimi, benim görmediðimi, benim anlamadýðýmý benim deneyim etmediðimi, benim akýl edip yapamadýðýmý kolektiften biri ya da birileri mutlaka bilir, yapar, akýl eder olmakla kolektiflik benim elemen ter bað iþlevli organ elimdiler. Bu tür kolektif yetenek içinde benim ihtiyaç duymadýðým, benim kullanmadýðým bir karþýlanmayý kolektif içinde bir baþkasý ihtiyaç duyup kullanacaktýr. Baþkasýnýn kullanmadýðý ve baþkasýnýn ihtiyaç duymadýðý bir þeyi de ben kullanýp ihtiyaç duyar olacaðým. Toplumda on kiþinin kullanýp 90 kiþinin ihtiyaç duymayacaðý kalp ilacý 90 kiþinin de katýlýmýyla da üretilir. Esasen kalp ilacýný da hasta kiþiler bulur deðil, kolektif güç ortaya koyar.

Zaten kolektifin kýtlýk gibi ön görülmezler için ve de ön görüsü içinde tesis yatýrýmlarýnýn yapýlmasý, tesislerin sürdürülebilirliði, araþtýrma geliþtirmesi ve tesislerin miat ömür amortismaný için kolektif bilinç ve kolektif güç “depo (hazine) enerji öngörülüdür”. Bu nedenle kolektifin yaptýðý bir köprüde yeniden para ile geçmek ancak sömüren kapitalist mantýkla olasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.