..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanat doðaya eklenmiþ insandýr. -Bacon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Eylül 2018
Tarih Yazma 1  
Bayram Kaya
Sürecin yön veren iliþkisi olan totemi anlama; üreten iliþkiyle birlikte sürecin yön veren anlamasý olmaktan çýkmýþtý. Artýk sürecin yön veren mana anlamasý üretim hareketi olmuþtu. Totemi mana da üreten iliþki giriþmesi sayesinde biraz daha ayaklarý yere basan bir anlamalardan olacaktý. Artýk mana bilimsel oluþtan da yansýyacaktý. Totemi mana ve üreten iliþkiler giriþmesi kâh birbirini sürdürecekti. Kâh ta birbirini frenleyecekti. Üretim hareketi altyapýyý oluþtu. Daha çok hipotetik bir mana iliþkisiyle birlikte pekin bilgi de üst yapýyý oluþmuþtu.


:EBA:
Hikâyeleþtirme ya da tarih iki türlü yazýlýr. Tarih bir fatihlerin (yenen-yöneten mülk sahiplerinin) gözüyle tarih yazmaydý. Bir de fethe uðrayanlarýn (yenilen- köle olan. Sahipliði hükmedilmesinden sonra gelenlerin) gözüyle tarih ya da hikâye yazmaydý.

Günümüz tarihi daha çok fatihlerin gözüyle yazýlan tarih olmakla gelenekler, dinler, inançlar fatihlerin söylemi ve anlatýmý olan tarihti. Burada fatih oluþ söylemi bir haklýlýk bir doðruluk olan söylem deðildir. Kendi öncesine göre þimdiki egemen fikri uygulamanýn inþasýný sürdüren hareket olmakla fatihliktir.

Ýnsanlýk tarihi gerçekten de bir üreten iliþkiler ve üretim hareketi tarihidir. Üretim hareketinden önce ne insan vardýr ne de hemcinslerimizin esamisi okunurdu.

Çok sonraki zaman içinde hemcinslerimizin atalarý da olan süreçlerde egemenliðin virüs ve siyan bakteriler eli ile yosunlara (alglere), liken ve eðrelti otlarýna oradan da dinozorlara ototrof ve heterof beslenmeden sýcak kanlýlýkla yamyamlýklar rekabeti içinde olan bir dünya gerçeði vardý.

Ne zaman ki hemcinslerimiz sürü yaþamdan ayrýlýp çok küçük kiþi gruplarý içinde düzenli yaþam eylemleri çevrimi yapmakla totemi sosyal yaþam içine girdiler. Ýþte bu baþlangýç insanýn tarih sahnesine belirmesine ve insanýn egemenliði eline almasý olan üretim sürecine dönüþecekti. Totem yapý yalýtýmlý bir hemostazi ortaya koymuþtu.

Ýþte tarihi yazanlar ilk üretim iliþkisini yapanlar olmakla bunlardý. Ýnsaný ortaya koyanlar da bunlardý. Doða sýnýrlanmýþ ta olsa az çok bir olam durumdu. Üretim bu olam durum içinde canlýlýðýn bilinçli kontrollü ve sürekli olarak yenden ve yeniden araçlý inþasý olmakla üretimdi. Üretim doðada olanla yetinmemenin önünü açan bir olanaktý.

Doða tarihi içinde besinler rast gele yerlerde, rast gele zamanda ve rast gele türlerle bulunur oluyordu. Bu bulunuþ bilinçli, amaçlý ve metodolojik deðildi. Bir bilgi çerçevesinde araç gereçle, araþtýrma geliþtirme ve tasarým yapýlýr þekilde besinlerin istenilen zamanda istenilen yerde bulunuþu deðildi. Ýþte böylesi bir doða ve doða tarihi içinde insanla düzenli çevrimlerle bilinçli, amaçlý, araçlý istenileni istenilen kadar üreten bir doða ve üretim tarihi içine geçilmiþti.

Totem alan üreten hemcinslerle artýk kolektif sosyal alan olmakla, kolektif üreten bir üreten iliþkiler grubuydu. Üreten iliþkiler bu grubu dýþ dünyaya açmýþtý. Sosyo toplumsa hemostazisi totemi mana olma yanýnda, üreten iliþkiler içinde; üreten iliþkilere baðlý olan süreçlerden de bir çevrim yapacaktý.

Totem dönemde sürecin yön vericisi doða da saðlayýþla olan avcýlýk ve toplayýcýlýk iliþkisiydi. Avcý toplayýcý saðlatan iliþki atalarýn marifeti üzerinde atalar koruyucu ve atalar gözetici ligi içinde yapýldýðý düþünülmekteydi. Totemi manalý yön vericiliði totemi etki ile düþünüp anlamak süreci TOTEMÝ MANA ile birlikte çevrim yapmaktý. Yani TOTEMÝ MANA çevresel etkiler nedenle bilinmeyenin yerine konan bilme oluyordu. Totemi mana kural ve yasa oluyordu. Teoremdi. Totemi mana isimdeki anlamla bilgi ve mana oluyordu. Söz gelimi bir þeyi “iþte aþaðý” diyerek kanýtlýyordu.

Mucize de zaten buradaydý. Bir þeye bir var saný ile baþlarsýnýz. Var saný o bir þeyi gerçekleyen eþletmeye denk düþmekle sanki o þey o varsaný ile oluyormuþ gibi olur. Yani bu hüküm çýkarýþta siz yukarý tarafa yukarý dediðiniz için yukarý taraf yukarý oluyormuþ izlenimi verir.

Örneðin; Tanrý “ýþýk olsun” diye buyurdu ve ýþýk oldu. Tevrat. Yaratýlýþ 1-3 Iþýktan önce ýþýðýn adý var. Ve ýþýk adýndan ötürü var. Bu totem düþüncenin kendisinden sonraya doðru ne kadar etkili olduðunu gösteriyor. Geliþmeye adým olan ilk izlenimler böyledir. Hipotetikti. Hipotezdi.

Teorem tarzý olan mana anlayýþý sizi bir süre düzenli çevrimlere götürür. Ne zamanki ittifaký yapý içinde sizin yukarýdakiler dediðinize birlikte Hititler size ve Akadlara aþaðýdakiler diyor o zaman aþaðý yukarý kavramýný göreceli bir kavram olmakla anlayýp bir þeyin siz öyle dediðiniz için öyle olmadýðýný, veya bir þeye atalarýnýz öyle dediði için onun öyle olmadýðýný kavrar olmakla, bilgiye geçecektiniz.

Sürecin yön veren iliþkisi olan totemi anlama; üreten iliþkiyle birlikte sürecin yön veren anlamasý olmaktan çýkmýþtý. Artýk sürecin yön veren mana anlamasý üretim hareketi olmuþtu. Totemi mana da üreten iliþki giriþmesi sayesinde biraz daha ayaklarý yere basan bir anlamalardan olacaktý. Artýk mana bilimsel oluþtan da yansýyacaktý. Totemi mana ve üreten iliþkiler giriþmesi kâh birbirini sürdürecekti. Kâh ta birbirini frenleyecekti. Üretim hareketi altyapýyý oluþtu. Daha çok hipotetik bir mana iliþkisiyle birlikte pekin bilgi de üst yapýyý oluþmuþtu.

Üst yapý söylemi içinde kavranan totemi mana totemi dönem içinde sürecin soyut etkili dalga eylemi olmuþtu. Üreten iliþki de sürecin görünen faal etkisi olmakla sürecin alt yapýsýydý. Ne dalga hareketi parçacýk hareketi olmadan var olabiliyordu.

Ne parçacýk hareketi de dalga hareketi olmadan var olurdu. Tarihi yazýlan, hikayesi söylenen dönem bu dönemdi. Üretim hareketiyle baþlayan dönemdi. Hem cinsimiz üretim hareketiyle adeta doðaya kafa tutmuþtu. Hikâye de tarih te doðaya kafa tutan kolektifi (ilahi) ilikle baþlamýþ kolektif sürüyordu.

Ne zaman ki tarihi anlatýmlar ya da hikâye anlatýmý, kolektifin hareketi olma bilincinden sapmanýn unutturulmasý oldu; iþte o zaman tarih ve hikâye anlatýmý krallarýn, egemenlerin, Ýbrahimlerin ve Nemrutlarýn anlattýðý kiþiler tarihi oldu. Kiþiler tarihi fetih edenlerin tarihiydi. Fatihler kimi fetih ediyorlardý? Hiç kuþkusuz ilk baþlarda Ýlahi düzeni fetih ediyorlardý.

Lugaller, patesi ve Ensiler, Ýbrahimler, Nemrutlar ilahi düzene (kolektif ortaklaþamaya) karþý olmakla birlikte özel mülk sahipliðinin takdir edilmesi ile mal mülk ve köle sahipliðini "kader takdiri" olarak savlayan yeni düþünceydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.