..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Eylül 2018
Sistem 13  
Bayram Kaya
Kiþi enerji eksiklik (boþalmýþ) ve boþalmýþ oluþun boþalana özlemi olaný stresli yüküyle belirmiþ ise kiþi çevreyle giriþir. Kiþi boþalan yer eksikliði olan yükle tamamlanmakla, eksiklik dolmaktadýr. Kiþi o girdiye karþý kapanma tepkisi ortaya koyar.


:FHE:
Ýþte bütün oluþmalar patlayan tekillikteki temadan doðumlarý ile kendi evrenleri içindeki yeni ve eksikli temadan doðumlarýydý. Temadan kopan temaya göre her bir parça ve görece durumlarýyla kategorize olucu kalýp imgeler, dalga ve parçacýklardan oluþan ikili bað (sinaps) iliþkisi ile de özneler dünyasýnýn oluþmasýydý. Görece parça iliþkiler temalý anlam dolambaçlý yollarýn giriþmeleri içinde var oluþtu. Bu dolambaçlý oluþ kendisini çaðýran eksikliði tamamlamak isteyen tamamlanamamaydý

Eksenli bir oluþmayý veren inþanýn içinde merkez eksenle, eksen çevresinde süpürdüðü alan içinde, eksenin etki yaptýðý yarýçaplar, eksenin alan etkisi olan yerlerdi. Kiþi merkezli eksen kiþisi bencillik olan korunumun yasasýydý. Kiþiler giriþmeli sosyo toplumun merkez ekseni kolektif bilinç, kolektif bencillik kolektif güç, kolektif yasa vs. olan kolektifin çekim ve ortak paydayý oluþan aðýrlýk merkezi olmakla kiþinin dýþýndaydý.

Kiþiler kendi bencilliklerinin karþýlanmasýný ortak payda yaptý. Ortak payda merkez eksendi. Merkez eksenin içindeydi. Kiþiler dýþtan enerji girdili eksikliði ile merkezin belirlediði alan içinde ortak paydalý yük ve yüklenmeye yönelik duyarlýlýklarý nedenle adeta alanýn yüklü element er parçacýklarý gibi de davranýrlar. Merkezi alan etkisi olan yarýçap içinde eksenin alan etkisi kiþinin yük hareketinin fazlasýný oluþacak itme çekme hareketini ortaya koyar. Kiþideki istek ve isteksizlik yük uçlarýný belirleyen kutuplaþma oluþtur.

Kiþi isteðinin (hazýnýn) ve isteksizlik olan (eleminin) ikili belirimiyle yüklü olan kutuplaþmadýr. Merkezin kolektif kutupla oluþ büyüklüðü karþýsýnda kiþideki kutup hareketi giriþmesi çekme itme hareketini ortaya koyar. Bu giriþme kiþi belirlenimle olan yüklerin doðrusal hareketle eylem içinde olmasýnýn giriþmesiyle merkeze düþmeyen merkezden kaçamayan burgaç hareketlerinin kontrolüne dönüþür.

Eksen merkezinin meþruiyetleri alan içinin doðrusal (lineer) hareketlerini oluþacaktýr. Bu nedenle merkezin baský basýnç etkisinden kaçýnan kiþisel isteksizlik eðilimleriyle kiþideki istek olan ikili ve zýt belirimle olan bu uçlar merkezin referans yükleri olan uçlarý tarafýndan çekilip itilecektirler.

Kiþide merkeze doðru, referansa doðru olan istek eðilimler merkez tarafýndan çekilecektir. Karþýlanma olacaktýr. Referansa göre olmayan örneðin doygunluk merkez referansýnýn diðer ucu ile itilecektir. Bu sürekli çekme itmeye dönüþen eylem parçacýk üzerinde bir dönme burgaç hareketidir.

Burgaç hareketi doðrusal hareketli ikinci bir giriþme katýlýmýn geometrisi ile merkez kaç dediðimiz hareketlerin uyumuna boyun eðer. Bu boyun eðiþ içinde merkezdeki çekme hareketi o yüklü element eri ne merkeze düþürür ne merkezin itmesi nedenle yük element er merkezin çekim alaný içinde kaçýp kurtulabilirdi.

Merkez eksenin referans yük deðerleriyle, kiþinin kendi eðilimleri olan istek ve kaçýnma (isteksizlik) eðilimleri giriþmesi nedenle artýk ortam gerilimlidir. Bu gerilim sisteme katýlan her bir elemana ya da element er yüke etki eder. Sistem, iþlev kuantum bað enerjisi durumuyla kiþilerin eðim istenci olarak dengededir. Bu durumdaki aktif deðerler kendi eþik durumlarýyla baðlý olmakla kendi potansiyel enerji davranýþlarýna dönüþür. Denge tepkisizliði oluþur. Ýþte durumlar sistemin dýþa yönelimli olma halidir.

Bir durum sýrf bu denge durumda bile bað enerjisini ayakta tutmasý için dýþtan enerji girdisi gereklidir. Kuantum dengeyi korumaya yönelik bu dirence atalet kuvveti denir. Duran bir arabadaki potansiyel enerjinin, kinetik (hareket) enerjisine dönüþme belirimi ile ayný aracýn hareket halindeyken kinetik enerjisine dönüþme belirimi içinde olma olanaklarý ayný deðildir.

Her bir burgaç eylemi içindeki ve burgaç eylemi dýþýndaki zýt kuvvetlerle olan fren ve sürtünme türü çarpýþma hareketleriyle, eylemli olanlardan kiminin hýzýnýn artmasý, kiminin hýzýnýn azalmasý durumlarý ile eylemliler dengeyi koruyucu atalet dirençlerini de ortaya korlar. Yani sistemin potansiyel oluþu bu tür enerji çevrimli görece durumlarý ortaya koymanýn türlü enerji çevrim durumlarýyla belirmesidir.

Fren etkisi ve çarpýþmalarla hýz alan, hýzýný azaltan bir element er ile element erin merkez arasýndaki bað enerjisinin düzey aralýklarý bozulur. Element er kiþi olmasý gereken denge içindeki yerine göre durumunu daha ilerde ya da daha geride olmaya terk edeceði yerde atalet direnci denen kuvveti ortaya çýkarýr.

Yani bir element, bulunduðu yere göre görece potansiyel durumlarýný deðiþirler. Bulunulan yere göre potansiyel durumun deðiþmesiyle potansiyel durum içinde deðiþmeye karþý gösterilen bir baþka zýt direncin olmasýndaki fark enerji kuvvet kadar bir kuvvet alan içinde atalet direncini ortaya çýkarýr.

Kiþi içindeki örgütsel baðý oluþan tek tek her bir elementle deðil, kiþi dýþ dünyaya karþý kendisiyle bir ifadedir.

Çevrimin etkisiyle gerilen merkez çevresi içinde bulunan element erler kendi yönelimlerine göre bir yararlanýþ ortaya koymakla bu alan efektine karþý kendi üzerlerinde bir etki tepkiyi ortaya koyacaktýr. Merkez ve çevresi kolektif üreten iliþkiler bilinci olan yönetimin gücüdür. Merkez çevreli gerilim alanlarý kolektif olan her bir iþ dalýdýr (sektörlerdir). Element erler de merkez ve çevresindeki birçok gerilimler içinde olan kiþilerdir.

Tekillikten kopan eksiði ile evrenimizi oluþan enerji de tekilliðin paçasý olan bölümü kadarla tekillikten ayrýlmanýn ayrýlýk yükü ile polarmalýdýr. Evren içinde bu polarma parçalar her bir niceli bir kuantum durumlarla, kuantum parçalar olmakla ikinci eksikli yapýsýyla ikinci bir eksikli yapýnýn yük kuantum durum kutuplaþmasýdýrlar. Yani birbirlerine karþý olam durum içindeki olay yüzlerin belirmesidirler.

Kiþi evrensel oluþtan kopan eksikli yalýtýma yapýsýndan ötürü evrensel çevreye yönelimlidir. Kiþiler çevreye yönelim içinde olmakla çevre çekim merkezidir. Kiþi yalýtýmlý iç alanýn kendi korunmasý içinde kendisini çevreden ayýrmakla çevrenin baský ve basýncýna karþý koyan baský ve basýncý iten bir tepkidir.

Bu ikili diyalektik oluþma hem kiþideki eksiklik nedenle kiþiyi eksilterek çevreye yönelten yükün çevre tarafýndan eksiðine doðru çekilmesidir. Kiþi eksiði ile kendisini bilen yalýtýmlý enerji çevrimli bencil düzen ilkesiydi. Özne kiþi eksiðin daha fazlasý olan çevredeki baský ve basýnçlar nedenle hem de çevrenin eksik olandan daha fazlasý olan kýsma karþý dirençle olan bir tepkiydi

Kiþi çevrenin etkisine karþý hem çekimle hem tepki iledir. Görece olan bu iki zýt durum diyalektik bir giriþmeydi. Kiþi bu diyalektik içinde mekanik bir çekme itmeden daha fazlasý olan birleþme ayrýlma süreçlerini ortaya koyar. Ýnsanýn baltalý ilah hali iþte bu diyalektik içinde belirimle olmanýn bir sonucudur.

Ýnsanlar çekme itme tarzý mekanik sürecinin saðlama koþullarýný öznel insan; ayný mekanik kural içinde kendi öznesini plastik bir seçme ayýklama kuralý yapan sosyo toplumsa özneli diyalektik süreçleriyle aþmýþtýr. Kolektif güç, özne toplum; toplum özne oluþumlu diyalektik yüke göre tepki ve giriþme ortaya koyar.

Kiþi enerji eksiklik (boþalmýþ) ve boþalmýþ oluþun boþalana özlemi olaný stresli yüküyle belirmiþ ise kiþi çevreyle giriþir. Kiþi boþalan yer eksikliði olan yükle tamamlanmakla, eksiklik dolmaktadýr. Kiþi o girdiye karþý kapanma tepkisi ortaya koyar.

Saðlamasýný üreten toplum üzerinde yapan kiþi toplumla üreten kolektife bað enerjisini (bað enerjisi içindeki bilgi yönelim kuvvetiyle) sizi sisteme ve sistemin merkezine baðlý kalmaða zorlar.

Her varoluþ ister bilinçli ve bilinçsiz pasif eylemle, ister bilinçli bilinçsiz aktif eylemle olmakla doðaya karþý yönelimle bir etkileþim halindedir. Aktif yönelim en etkileþme olan o þeyin ortamda olup olmamasý az ya da çok olmasý, sizin en az dýþ dünya ile belirlenmiþ olmanýz yörede çok olan etkinin baský ve basýncýna bir sýnýrlama bir direnç olur.

Yine aktif yönelicilerin bir kaynaða ulaþmalarý da baþka bir zorluk ve direncin özelliði de eylem konusu olmaktadýr. Bu tür etkileþmeler kiþinin doðadaki çoklu yapý alan gerilimli çatýþmasý içinde, doðadan gelen belli bir dirençle belli bir toplam zorlukla karþýlaþmasý nedenle var demektir. Kiþilerin özneli amaç birliðinden çok çok daha önce etkin doðada kuantum durumlarýn, kuantum durumlarýyla atomlarda, moleküllerde birleþme ya da sentez yapmanýn, organize olmanýn ayrýlma türü birleþme iþ birliði ya da görev daðýlýmlarý vardýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.