..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaşamöyküsü başka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eşsiz bir araç. -Philip Guedella
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Kasım 2018
Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 1  
Bayram Kaya
Özne-özne; nesne-nesne; özne nesnel ile oluş ve olgu olay bağıntılarının her biri bir alan ilişkisi ortaya korlar. Ve bu etki alan içinde olan her bir durumla, her bir durumun, her birinin birbirine eğim ile birbirinin direncini de oluşurlar.


:FJI:
Genel olan alan etkisi ile özel olan alan etkisini ya da genel olanla, göreceli olanı ayırmak; farkına varmak gerekir. Özel olanlar da görece bir seçicilik ve seleksiyondurlar. Havanın soğukluğu, yer çekimi gibi alan etkisi çevredeki her şey üzerine bir baskı basınç olmakla “genel bir alan etkisidir”.

Çevrenin genel benzerliği içinde benzemez iliklerin de bir baskı ve basıncı vardı. Ya da çevrenin genel benzemez ilik içinde benzerlikler vardı. Bu benzerlikler çekimiydi. Ya da benzerlikler içinde benzemez olanların itmesiydi. Kısaca alan etkisi çevredeki olgu, olay, süreç ve her bir var oluşlara farklı farklı etki ve yansıma olmakla bir benzerlik seçilimi de ortaya koyuyordu.

Bu seçilim nedenle benzerlikler çekme birikme ve kümelenmeydi. İtme, ayrılma ve seçilmeydiler. Kısaca benzemezler arasındaki benzerlikler, ‘aitlikti’. Aitlik duygusuydu. Sosyal oluşun birinci adımıdır. Ben nerden geliyorum? ben neyim? Ben neye aitim? demenin groteski anlaması böylece benci aitlik duygusu ve aitlik dayanışmasıydı. Aitlik duygusu bir yapı inşa biçimi değildir.

Yani aitlik duygusu olan bilinç kümelenmeydi. Kümelenme duygulu süreç kendi alanını gerektiği gibi inşacı durumu ile parçalı sürekli edemiyordu. Ama aitlik kümelenmesi sürü üzerinde totem aitliğin ortaya konuşunu hazır eden, hazır bir durumsaldı. Yapıcı ve inşacı olan durum, aitlik duygusu üzerine, aitlikten fazla olan ve fakat bir alan içinde aitliği de gözeten organize olacaktık (şeydi).

Şu hâlde aitlik seçilimi olan durum benzemezler itilmesi de olmakla; benzerlerin güvenlik sağlama ve birlikte zaman geçirme çekimi içinde olmalarıyla, benzer etkiye benzer tepkiyi büyütebilmeleri neden ile görece özel bir alan etkisiydi. Aslında benzerler de birbirini iterler. Tıpkı artı değerli durumun artı değerli durumu, eksi değerli hâlin de eksi değerli durumu, itmesi gibidir. Üç sorunsallıydı.

Yani aynı benzerlikle hem zıttı olmayanın birbirine dönüşüp belirememesi gibi sorunla baş başaydı. Hem de farkına varılan küme olucu birikme içinde aynı benzerliğin birbirini itmesiyleydi. Benzerlikteki zıtların birbirini çekmesiyle eşleşiyordu.

Benzerler arasındaki zıtlıkla, ağaçta meyveye uzanırken uzun boylu olmak, tehlike anında ya da bir gözetleme anında gizlenen kısa boylu olmakla eşleşen bir çekim ve seçimdi. Benzerler arasındaki her cambazlığınız birbirini itiyorsa; benzerin benzemez ligiyle cinsel oluşunuz birbirini çeken eşleşmeydi.

Böylece var olanların benzemez olanlarına göre ve benzer olanların da benzemez ligiyle ( karakter, huy, akıllı oluş, aptal oluş, güzel çirkin oluş, hızlı koşma, iyi duyma gibi) dışta ve içte pek çok ortak paylaşımları, ortak özellik yöntemiyle benzer etkilenme yolu ile benzer ortak tepki verme birleşmeli olmalarının çekim kolaylıkları ve empatileri olmakla benzerlerin “birbirini iten gücü aşan” bir zıt çekim kuvveti vardı.

Bu durum birbirini iten atom çekirdek kuvvetlerini bir arada tutan yasa kuvvetin; sosyal oluş gibi bir durumla, atom çekirdeği oluşun kendisini başka bir boyut ve başka bir düzlemde başka bir enerji düzenli olan bir özelliğin içinde beliren girişmesi olmakla bu; sosyal oluşla ortaya konan “benzerliğin benzeşmezliğiydi”.

Ya da şöyle söyleyelim. Atom çekirdeğini bir arada tutan yasa; aitlik duygusu taşıyan yapı izolasyonlar içinde olmasaydı; benzer yasanın benzer belirimi, sosyal oluş gibi başka enerji düzenleri içinde de olamazdı.

Yani atom çekirdeği içinde birbirini iten proton hareketine rağmen atom çekirdeğini bir arada tutan yasa; aitlik duygusu taşıyan yapılar içinde benzerlerin birbirini itmesi olmaktadır. Atom çekirdeği yapısı içindeki benzerlerin birbirini iter oluş durumu, bir şekilde sosyal oluş içinde de kendisini duyurtan, kendisini tekrarlayan kesikli sürekli ve görece özel durumdu.

Yani çekirdekteki benzerlerin birbirini itmesi kuralını aşan başka bir bağıntı yasa, başka bir zaman mekân; sosyal oluş gibi başka bir enerji biçimiyle bir belirme ve yansımasını veriyordu. Çekirdekte olanla sosyalde olanlar birbiriyle aynılaşamaz; birbirine indirgenemez olmakla bir ve aynı yasanın başka düzlemin olgu ve olayları içindeki belirim şekliydiler.

Özne-özne; nesne-nesne; özne nesnel ile oluş ve olgu olay bağıntılarının her biri bir alan ilişkisi ortaya korlar. Ve bu etki alan içinde olan her bir durumla, her bir durumun, her birinin birbirine eğim ile birbirinin direncini de oluşurlar.

Örneğin içinde olduğunuz organik sosyo toplumun anlayışına göre "kendi kendinize ben okuyup adam olacağım" dediğinizde, bu söyleminizin sizin üzerinizde bir alan etkisi vardır. Alan etkisinin de modüle edilen bir büyü ya da ipnotize edişi vardır.

Açlığın giderilmesi için doğaya yönelirsiniz. Doğaya yönelme gibi sosyo topumun da siz yönelten sağlayıcı kolektif bir alan etkisi vardır. Sosyo toplumun sağlatıcı alan etkisinden ötürü ortaya koyduğu birçok tasvipleri (uygun bulduğu onamaları) vardır. Bu tasviplerden birisi de insan olmaktır.

Sağlatan sosyo toplumun insan olmak bağlamında “açtığı tasvipken bir alan yönü içine doğru” sizleri yönlendirecek olan bir alan etkisi vardır. Eğer bu alan etkisi içindeki davranışlarınız insan olma ise alan yönü olarak gidilecek yolunuz bellidir. Yani gidilecek olan ve belli olan yol, kendinizi karşınızdaki kişi yerine koymanızdır.

Yani yol empati yapmakla karşınızdakini anlama metodolojisi olmaktadır. Veya daha gerçekçi, daha somut biçimde insan olmak ve insani olmak emek üzerinde mütekabiliyeti olan alan etkili, alan yönü anlayışınız olmakla besbellidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.