..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Aralýk 2018
Alan, Alan Etkisi ve Alan Yönü 10  
Bayram Kaya
Zýddýyla beliren yasalar bizim bilincimizde ve bizden baðýmsýzdýlar. Üretim hareketi ve tüketim bu yasaya göre zorunlu bir var oluþtular. Enfeksiyon üretmeden paylaþým aþamasýna çöreklenecekti. Çöreklenmesini meþru kýlmak içinde kolektif sahipliðin karþýsýnda El marifetli söylem enerji ile kiþi sahipliðini dikecekti. Kolektif etkili üretim içinde kiþi sahipli emek gücünün tüketen pay almasý yerine, mal sahipliðinin takdir ve lütfu olan akýl oyunlarý ortaya kondu. Bu sübjektif ve ilinekti bir mana söylemli bir enerji akýþýnýn etki alanýnýn ortaya konmasýydý.


:GDI:
Bir etki ve bir iþ, oluþ türü sonuç ortaya koyan anlamýn kendisi, o iliþkileriyle akýþta olurdu. Her enerji biçimi her durumla bir sonuç ortaya kor ama inþacý bir iþ oluþ ve sonuç ortaya koymaz. O iliþkilersen yansýma baðýntýsý içinde olmayan sanal enerji türü de sonuç ortaya kor ama bizim anlam edeceðimiz bir inþa ile düzenli bir iþ oluþun nedeni ve sonucu deðillerdir. Her baðýntý kendi iliþkin ucu ile çekilir zýt uç ile itilir.

Bir gerçeðin iliþkin sanal anlamý içinde olmayan enerji düzenleri o gerçekliðin asalak var oluþudur. Sömürü böylesi sanal iliþki tipi olmakla üreten emek üzerinde asalaklýða dönüþür. Yani sömürü üretim hareketinin nedeni deðildir. Sömürü üretim hareketi üzerine çöreklenen insan mantýðýnýn sömürü yönünden akýþ veren sürecin sömürü düzen iliþkisi kýlýnmasýdýr.

Üretim hareketi ne kâr yapmak için ne sömürü için var deðildir. Sömürüyü de kârý da üretim hareketi içinde sonunda çekip alsanýz; lav etseniz dahi insan yarýn yemek için buðdayý, giymek için kundurayý, hastalýðýný tedavi için ilacý vs. üretmek zorundadýr. Görüyorsunuz ne kâr ne ticaret (tüccar), ne sömürü, üretimi üretim yapan neden ve asýl olan olmasý gereken hiç deðildir.

Takasla ticareti karýþtýrmayýnýz lütfen. Bilgiyi ve süreci öldürür, geleceði karartýrsýnýz. “Takas” ticaret deðildir. Ticaret kâr amaçlýdýr. Takas sizin ve grubunuzun (sektörün) dýþýndaki üreten sektör veya gruba göre mütekabiliyeti esasla buðday gibi bir kullaným ve tüketim deðeri üretmenize karþýlýk; kundura, dokuma gibi baþka bir kullaným ve tüketim deðerini ürettirip, kendi ürününüzle deðiþmektir. Olan gerçeklik (üretim) olmayan sanal asalak ve ilinek enerji çevrimi üzerinde kâr amacýyla yapýlýyor gibi gösterilmiþtir.

Olumlu olanda olumsuz olanda yani zýtlýk ayný durumun ayný anda beliren yanýdýr. Farklý enerji düzenli bað enerjisi ile ve öznel insan beyni düþünmeli ilinekti enerji düzeniyle olumlu ya da olumsuz yansýtýlabilmesidir. Sömürü efendi için olumlu iken köle için olumsuzdur. Sömürüye karþý durma köle için olumlu iken efendi için olumsuzdur.

Sömürünün sanal ilineði El mana anlayýþýdýr. Sömürüye karþý oluþun ilinek enerji düzeni gerçek olan kolektif iliþki ve kolektif üretim hareketidir. Kolektif gücü, kolektif hareketi, kolektif bilinci ve kolektif bilinci insan sosyo toplum inþasý içinde çekin her þey paldýr küldür yýkýlýr. Bir ceylanýn yaþamýyla sizin yaþamýnýz arasýnda pek bir fark kalmaz. Geliþmesi asla bu günkü seviyeyi hayal bile edemez.

Zýtlýðýn ayný þey üzerinde birlikte oluþunu açýklamayý bir kes de þu klasik deyimle belirteyim. Koþuluna uygun bir ýsý, belli süreler boyunca yumurtayla iliþkilersen bir giriþme yapar. Beli süre boyunca belli deðerler etrafýndaki nicelik diyalektiðiyle ýsý; asýl olan yumurtanýn özünün civciv eþmesine katkýn olan bir iþ, bir oluþ ortaya kor. Bu fiil, öz ile dýþtaki bahane etkili (nedenli) inþaca enerji ile giriþmeler çevrimidirler.

Düþen ya da yuvarlanan bir kaya veya yumurta üzerine baský koyan bir taþ da bir ýsý enerjisi ortaya koyar. Ama bu ýsý belli sýkalar deðerlerle söz gelimi 21 derece sýcaklýkta ve belli süre boyunca düzenli ve devamlý ýsý giriþmesi olmamakla, bu ýsý yumurtayý civciv eþtiremez. Ama bu ýsý enerjisi bu baðýntý þartýyla deðil yumurtayý civciv oluþmasý düzenine getirmek; civciv eþecek süreci de yok eder.

“Yani her enerji”, olumlu ya da olumsuz, “bir sonuç ortaya kor”. Eðer siz o iliþkiyi yok edecek düzen içindeki enerjiyi ortaya korsanýz süreç yok olur. Veya bambaþka bir süreç ortaya konur. Birbirine karþýlýk gelen her bir niceli durumlar, her bir niceli durumla giriþen enerjiler baðýntýlý yansýma ile bir olanaktýr. Bu olanak istendik yönde de olabilir, istenmedik yönde de olabilir.

Doða içinde olumlu olumsuz belirme seçenek “duygusu” yoktur. Sadece ortam belirmeli o an için verili denebilecek zorunluklara göre denk geliþle belirme ve belirebilme vardýr. Unutmayýn ki belirme de (var olan da) beliremeyen de (yok olan da baþka türle zýttý ile) bir belirme þeklidir.

Ancak Dünyamýza göre yalýtýmlý özel baðýntýlarýn dýþta býraktýklarýna olumsuz, kýsýtlý olarak içe aldýklarýna olumludur denebilir. Dünyayý evrene göre yalýtýmlý bir ortam sayarsak ki öyle; ayný kýstas evrensel belirmenin dünyaya yapacaðý bir düzen iliþkisine yalýtýmýn bilinci ya da korunum yasasýyla oluþan duyumuna olumlu ya da olumsuz denebilir. Bu baðlamla organik, inorganik her enerji düzeni duyarlý, duyumdur.

Bugün yalýtýmlý yumurta olayý için istemediðimiz olumsuz ýsý deðerleri (niceli durumla oluþu) yarýn demiri ergitmek, demire þekil vermek gibi bir baþka olay için istenen pýrýl pýrýl bir olanak durum belirmesi ile olumlu bir durum olduðu görülecektir. Siz yumurtayý 21 derecelik ýsýyla karþýlaþtýrýp civciv yapmak istiyorsanýz, bu kabil özü; düzenli enerjiyi, yumurta hücresi gibi yalýtýp ýsýyý da o yalýtýmýn dýþta her niceli durumuyla beliren ýsýnýn denk gelme standart giriþme olaylarý (tavuðun vücut ýsýsý) haline getireceksiniz.

Magma dünyamýz için böylesine bir yalýtým ortam korumasýdýr. Dünyayý magmadan parçalayacak bir göktaþý çarpmasýndaki olumsuzluk felaketi diðer yandan yeni bir baþlangýca olumlu hal olacaktýr. Olumlu ve olumsuz olan ayný belirme üzerinde zýtlýðýyla ayný anda olan bir belirme biçimidir.

Anlama enerjisi de zihin enerjisi de sanal enerjiye dönüþmekle bir sonuç ortaya koyar. Üreten iliþki içindeki sanal manalý enerji üreten iliþkiyi alan yönüne göre yapabildiði gibi sömürme, sömürülme gibi El manalý sanal enerji, köleye göre zýt yönde süreci enfekte de edebilir. Enfeksiyon sömüren iliþkinin efendiye, bakteriye göre iþ oluþ olan olumlu sonucunu ortaya koyar.

El ilinekti mana anlayýþý bu sömürü sürecinin en büyük destekçisi ve sürdürücüsüydü. “Mülk benim, ben mülkümü dilediðime verdim” demekle Eli; sömürüyü, gücün hakký kýlýyordu. Sömürü diðer uç olan köle tarafýna sefalet olarak yansýyan bir belirme vermesi El’i bu kez de kölelere karþý ilinekti mana anlayýþlý enerji ile konuþturacaktý. “Köleler sefalet karþýsýnda sabrý denenenelerdi! Kötü duruma katlanmakla baþa gelene sabretmenin sýnavýný veriyorlardý”. Ve “Sabredenler için altýnda ýrmaklar akan cennet vardýr” diyecekti

Bu tür sanal enerji belirmesi sömüren efendiler tarafýndan istenen ve desteklenen El manalý sanal bir enerji biçimiydi. Üreten deðil mülk ya da güç sahipliði ile yaptýran, irade eden, yöneten ilinekti söylemle sanal bir enerjiydi. Ama bu sanal enerji sömürülenler tarafýnda istenen desteklenen bir þey olmamakla hem ahlaksýzlýktýr. Hem karþý reaksiyonla bertaraf edilir illetti.

Ýnsan sosyo toplumlu bir devinme içinde kolektif sahiplidir. Kiþi kolektif alan etkili saðlatan ya da üretim iliþkili kolektif bir üretim hareketli enerji düzeni olan organik bir toplumsal enerji alaný içindedir. Alan içi ve alan yönü nehir içinde sürüklenmek gibi bu ilk bilinmezlik içinde en kolay akýþ olan kiþinin emek güçlerini biçimsel olarak denkleþtiren bir denkleþme içinde olacaklardý.

Ýlk mütekabiliyeti tip enerji düzenli alanýn inþasý içindeki bu denklik; inþacý kolektif emek gücünün nesnel yasalarýna uygunluktu. Bu uygun oluþ doðaya ve genel yasalara uygun olmak þartýyla en az enerji tüketimiyle akýþta olmaktý. Bu mütekabiliyeti denklikle olan akýþ içindeki kolektiflik te (toplum da), bu enerji düzeniyle bir izolasyondu (yalýtýmdý).

Eþyanýn tabiatý yasasý gereði kolektif ya da toplumsal yalýtým içinde kolektif öznel gücün karþýtý olan kolektif olmayan kimi kiþiler sahipli ilinekti bir enfeksiyonu siz bilmeseniz bile, enfeksiyon beklenen olacaktý. Efendiler enfeksiyonlarýyla var olurlarken, kölelerin de enfeksiyon yapaný yok etme, baskýlama bilinci, irade ve eylemle olan özgürlük gücü az da olsa ve tarihsel kolektif güç ve kolektif bilinç sayesinde hep var olacaktý. Þu hal de sömürü, kolektif akýþlý üretim hareketi içinde; sömürülenlerce istenmeyen, yok edilmesi gereken bir durumdur.

Bir kez ortaya çýkan yolu bilinç eden özneler dünyasýnda üreten emek ortaya konana kadar “rýzklarý ben verdim” diyeni de yoktu. Kendisi üreten olmayan ve üreten emeðin kiþiler üzerinde nelere kadir olduðunu gören akýl oyunlarý vardý. Bu akýl oyunlarý kadir olucu biçimde “mülkün sahibi benim. Ben mülküm olandan rýzký da rýzklarý da keyfime göre size verdim. Benim verdiðim geçimliðinizdir. Ve takdir ettiðim geçimlikleriniz verdiðim ve vermediðim þekliyle sizin rýzkýnýzdýr” demekle sürece kadir olucu þekilde El koyuyordu.

Zýddýyla beliren yasalar bizim bilincimizde ve bizden baðýmsýzdýlar. Üretim hareketi ve tüketim bu yasaya göre zorunlu bir var oluþtular. Enfeksiyon üretmeden paylaþým aþamasýna çöreklenecekti. Çöreklenmesini meþru kýlmak içinde kolektif sahipliðin karþýsýnda El marifetli söylem enerji ile kiþi sahipliðini dikecekti. Kolektif etkili üretim içinde kiþi sahipli emek gücünün tüketen pay almasý yerine, mal sahipliðinin takdir ve lütfu olan akýl oyunlarý ortaya kondu. Bu sübjektif ve ilinekti bir mana söylemli bir enerji akýþýnýn etki alanýnýn ortaya konmasýydý.

Bu alan, üretmeden önce paylaþmayý öne alan akýl oyunlarýydý. Bu anlayýþa göre daha üretim ortada yokken ama üretim içinde deney edip öðrendiði aklý, üretimden önce, üretim varmýþ gibi bir öncesiz zamanlardan beri yaptýðý bir takdirle paylaþtýrmayý rýzk vermeyi her þeyden önce olan iradeni bir durum kýlmýþtý. Böylece bu ilinekti öncel takdir; üreten iliþkili sürece ve üretime, üreten bir üretim hareketi olan emeklere, kölelere, bu üretim içindeki mütekabiliyeti oluþan kolektif alan yönüne göre hep zýttý.

El mana anlayýþlý, ilinekti, enerji alanlý mana söylem; her gerçeðin yanýnda onun illüzyonu oldu. Eðriliði gözeterek hükmetme gücü elde etmeyi göz önüne alan El ahdîleri bu illüzyonu baþ tacý yaptýlar. Baþ tacý ilinek söylemler süreç içi anlam ve söylemiyle, sanki üretimin ve sürecin ana amacý ve gerçekleþmesi oldular. Ýlinekti mana gerçek yaptýran yerine geçen bir eþleþme olmakla sürecin yaptýran meþruiyeti oldu.

Yeni mana anlamasý karþýsýnda sizin eylemlerinizin, düþünmelerinizin hükmü yoktu. Ve sizi de kul olmakla; hiçbir þeydiniz. Yansýmalar olumluluk kadarla en az olumluluk kadar da olumsuzluk yansýmalarýný ortaya koymakla, kaçýnýlmaz bir var oluþla, düþünme ve mantýktý eylemle, öznel enerjili ilinekti bir akýl oyunuydular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.