..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Cemal Zöngür




3 Aralýk 2018
Dünya; Kürt, Asuri ve Ermenileri Neden Görmedi?  
Çýkarlarý Ýçin Adaleti Alet Edenler, Dünyanýn En Ahlaksýz Kepazeleridirler.

Cemal Zöngür


Ciddi bir emek ve çabalarý olmadan, altýn tepside Arap ve Balkan Devþirmelerine devletler sunulmasý, kiþiliði oturmamýþ bu kitlelerde anormalin üstünde milliyeçi faþist bir egoizm yaratmýþtýr.


:AJFG:


Dünya toplumlarýnýn yaþam ve devletleþme tarihleri incelendiðinde, iki aþamalý bir sürecin varlýðý göze çarpmaktadýr. Bunlardan ilki 1918'e kadar büyük imparatorluklarýn keyfi saldýrý ve yönetimleri, ulusal kimliklerinin yozlaþmasýna sebep olmasýdýr.

Ýkinci aþamaysa; daha önceki keyfi düzensizliklerin yarattýðý tahribatlardan ders çýkaran güçlü devletler, Uluslararasý Antlaþmalarla kolayca sýnýrlarýn deðiþmeyeceði ulusal devletleþme þeklinde gerçekleþmiþ olmasý.

Bunun tüm dünya ülkelerini kapsayýp iþlerlilik kazanmasý açýsýndan, II. Dünya Savaþý'nýn bitiþiyle birlikte,1945 yýlýnda Birleþmiþ Milletler'in (BM) kurulmasýyla, resmi baðlayýcý yapýya dönüþtürüldü.

Böylece bir devletin baþkasýna savaþ ilan etmesinin, ciddi haklý nedenlere daynamasý þartý ve savaþ ilanlarýnýn zorlaþtýrýlmasý, eskiye oranla önemli bir aþamadýr. Ne yazýk ki, adaletin hâlâ tam anlamýyla uygulanmayýþý da ayrý bir gerçekliktir.

Ulusal devletleþmeler özet olarak bu þekilde oluþurken, nüfus ve güç açýsýndan hiçbir varlýk göstermeyen bazý halkalarýn devlet sahibi olmalarý, uluslararasý etkili devletlerin adaletini sorgulatmaya devam ediyor.

Örneðin 1923'te Ýsviçre'nin Lozan kentinde toplanan Fransa, Ýngiltere, Rusya, Ýtalya, Yunanistan, Yugolavya, Japonya ve dýþarýdan Amerika Birleþik Devleti'nin (ABD) her türlü baskýsý þu sonuçlarý doðurmuþtur.

1-Birinci Dünya Savaþý'nda tamamen yok olmuþ Osmanlý'nýn artýklarýndan yeniden Devþirme bir Türkik devlet oluþturulmasý.

2-Araplarýn hiçbir güç ve çabalarý olmadýðý halde, 22 Arap Aþiretine devlet olma hakký tanýnmasý.

3-Kürt, Ermeni ve Asurilere devlet olma hakký tanýnmadýðý gibi, özerklik dahi verilmemesi dünyayý yönlendirenlerin insanlýktan uzak olduklarýnýn en açýk ispatýdýr.

Osmanlý'nýn artýklarý Balkan Devþirmesi Türkiklerin, Türklük adýna devlet sahibi olmalarý aslýnda gerçek Türk kültürü ve duygusunu öldürmek olmuþtur. Bunu cumhuriyetin ilke ve yönetim biçiminden biliyoruz.

Ayný þekilde Ýslam'ýn dýþýnda baþka bir derdi, düþüncesi ve çabasý olmayan hantal, gerici, uyuþuk, yobaz 22 Arap Aþiretine devlet kurdurulmasý, dünyadaki en büyük siyasi ahlasýzlýktýr.

a) Balkan kökenli devþirme Türkik Milliyetçilere bu hak þu nedenle tanýnmýþtýr. Osmanlý tarafýndan gerçek dil ve kültürel genleri bozulup, baþkasýna özenen talitçi karaktere dönüþmeleri, her türlü kullanýma müsait olmalarýdýr.

b) Anadolu'nun konrolü; Rusya, Avrupa ve Batýlýlar açýsýndan büyük bir öneme sahipti. Üstünlük saðlayamayan bu ülkleler, Anaolu'dan karþýlýklý faydalanp kullanmanýn tek yolu, Balkan devþirmesi kimliksizlere teslim etmek tek çýkýþ yollarýydý.

c) Araplar açýsýndan; bölgede petrolün varlýðý birinci etkendi. Ýkinci sebep, dünya toplumlarý içerinsinde þahsi menfaat ve özel zevklerine en yüksek seviyede düþkün tek toplum Araplarýn olmasý, Batýlýlarýn iþini kolaylaþtýrmýþtýr.

d) Ayný bölgede yaþayýp, nüfus ve dünya görüþü açýsýndan geliþime açýk Kürt, Asuri ve Ermenilerin Anadolu'da en ufak hak sahibi yapýlmamalarý, galip devlerlerin en büyük utancýdýr. Yok sayýlan bu halklarýn tarihçlerinde þu gerçeklikler mevcuttur.

Kürtler Anadolu ve Mezopotamya'nýn yerli halklarýndan, enaz beþ bin yýllýk bir tarihe sahiptirler. Ve bölgenin en zeki toplumu olmalarýna raðmen, çokta akýllý hareket ettikleri söylenemez. Bunun birden çok nedenleri var.

1-Kürtler engebeli ve yüksek daðlara sahip olmalarý sayesinde, her türlü egemenlýk ve saldýrýlara, karþý saldýrý imkanlarýyla sürekli saþçý bir karektere sahip olmlarý. Bu bazen olumlu þekilde gerçekleþirken, çoðunlukla aleyhlerine dönüþmüþtür.

2-Engebeli daðlýk araziler, Kürtlerin birlikte hareket etmeleni engellediði gibi, ulusal açýdan birlik kurmalarýnda ciddi olumsuz etkiye sahiptir.

3-Kürdistan'ýn, Pers, Arap ve Osmalý tarafýndan bölüþülmesi, Kürtlerin birbirinden kopuk siyasal ve kültürel ulus bilincni sürekli zayýflatmýþ olmasý.

4-Kürtler yaklaþýk 1500 yýldýr Ýslam'ýn etkisi altýnda dil ve kültürlerini Ýslam'a uydurmaya çalýþmýþlarý, Kürt dili ve kültürünün yozlaþmasýndaki en büyük sebeplerden birisidir.

5-Her koþulda Beylik ve Aþiret mantýðýnýn etkinliðini sürdürmesi, modern Kürtleþmeyi hep engellemiþtir, engellemeye de devam ediyor.

Bütün bunlarý deðerlendiren yayýlmacý devletler, stratejik öneme sahip bölgede isyancý ve savaþcý Kürtlere devlet kurdurmalarý demek, emperyalistlerin bölgeden silinmesi anlamýna da geliyordu. Dünyanýn Kürleri görmemesi kýsaca bu nedenlere dayanýr.

Ermenilerse; En eski atalarý Anadolu'nun birçok bölgesinde yaþamýþ Frigyalý ve Urartu Krallýklarýndan gelmektedirler. Osmanlý saldýrýlarýna kadar bölgenin en ileri toplumlarýydý Ermeniler.

Osmanlý, Ýslam'ý kabul etmeyen Ermenileri yaþadýðý bölgelerden tamamen daðýtýp açlýk, sürgün ve katliama mecbur býrakmýþtýr. Birinci Dünya Savaþý ile 1,5 milyon Ermeni, Anadolu'dan tamamen silimiþ oldu. Avrupa ve Batýlýlar çýkarlarýna faydasý olmayacaðýný düþündükleri bu halký da görmek istememiþlerdir.

Ermeniler için tek teselli, o tarihlerde Rusya'nýn sosyalist sisteme geçip Ermenilere özerk yönetimi tanýmasýdýr.1990 yýlýnda Sosyalist sistemin daðýlmasýyla, böylece Ermeniler ulus devlet olabildiler. Daðýlmýþ Ermeniler hâlâ kötü kaderi yaþamaya devam ediyor.

Asuriler ise; Asuri, Süryani, Keldani, Nasturi ve Nusayriler Hz. Ýbrahim'in kökeniden gelip, Yahudi ve Araplarla kardeþ (Arami) topluluklardýr.

Eskiden beri Mezopotamya ve Arap topraklarýnda daðnýk þekilde yaþayan bu halk, Ýslam'ýn egemen olmasýyla Yahudiler gibi Asurilerde, katliam ve sürgünlerle daðýtýldýlar.

Çoðunluðu Müslümanlaþýrken, diðerleri dünyanýn farklý ülkelerine göçmüþlerdir. Göçen Asuri kökenliler, kimlik ve kütürlerini kaybetmiþ durumdalar. Egemen devletler çýkarlarý gereði, bu halktan bir þey kazanmayacaklarýna inandýklarý için görmezden gelmiþlerdir.

Dünyada hiçbir iþe yaramaz Arap ve Balkan devþirmesi Türkiklere devlet imkaný tanýyýp, Kürt, Ermeni ve Asurilere bu olanaðýn tanýmamasý, tarihin en utanç verici siyasal olayýdýr.

Ciddi bir emek ve çabalarý olmadan, altýn tepside Arap ve Balkan Devþirmelerine devletler sunulmasý, kiþiliði oturmamýþ bu kitlelerde anormalin üstünde milliyeçi faþist bir egoizm yaratmýþtýr.

Bu yüzdendir ki, bölge bin yýllardýr sürekli kan ve revan içerisinde yaþamaya devam ediyor. Ýnsanlýðýn, dünyanýn bu kör adaletinden destek ve merhamet beklemesi çok büyük acý bir durumdur.


Cemal Zöngür





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müslüman Türklerin Kurtuluþ Savaþý Hikayesi ve Temelsizliði
Ulusallaþma ve Uluslarýn Kaderini Belirleyen Güçler

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.