..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Aralýk 2018
Ýnsanýn Kendisi ve Bilinci Dýþýnda Varoluþ 1  
Bayram Kaya
Ýnsanýn en temel yanýlgýlarýndan birisi de kendi dýþýnda olmasý gereken bir mana anlayýþýna karþýn kendi mana anlayýþlarýný evrensel mana anlayýþý yapmalarýdýr. “Bina ve zinaya endeksli 7,4” evrenin kullandýðý bir dil ve mana anlayýþý deðildir.


:FEC:
Dýþ dünyanýn bize göre olmayan, bizden ve bizim bilincimizden baðýmsýz bir oluþ, olay ve olgu gerçekliði vardýr. Biz de bu gerçekliðin içinde bir olgu, olay ve oluþuz. Elma da bu gerçekliðin içinde. Yanar dað da bu evrensel manalý gerçekliðin içinde bir var oluþ biçimidir.

Yani elma bizim için deðildi. Bize göre de deðildi. Deprem de bizim için deðil bize göre deðildi. Elma ve depremin evrensel mana ve görece mana oluþlarý içinde bizden ve bizim bilincimizden baðýmsýz bir gerçeklikleri vardýr.

Biz elmaya göre, elmayý özümleyen yalýtýma inþa olmakla bu yalýtýma içinde bu yalýtmanýn çarpýtmasýyladýr ki elma bizim içindi! Siz hiç kendinizi tam da bir aslan veya bir ayýnýn damak lezzeti için yaratýlmýþ olduðunuzu düþündünüz mü? Burada ikinci bir yanýlgý daha var. Bu yanýlgýya göre önce lezzet sonra inþa gibi sakat bir anlayýþla lezzete göre inþa oluþ tümden akýl, gerçek dýþýdýr.

Kuantum düzleme göre inorganikti oluþ; inorganiðe göre de organikti oluþ, bir enerji akýþ ve bir enerji düzenlenim þekliydi.

Bu oluþ ve geliþime göre de sosyo toplumlarla, öznel inkiþaflar da (geliþmeler de) organik yapýlarýn dýþtan bað sentezli belirmeleriydiler (tezahürleriydiler). Böyle olmakla sosyo toplumlar ve öznel oluþlar organik bireyler üzerine inþaydý. Ama o organik bireyin kendisi olmayan bir inþa ve enerji akýþlý enerji düzenlenim þekliydi. Olup biten her bir olgu olayýn kendi boþluk devinmeli alanýný yeni biçile dolduruþtu.

Elma olamýyorsanýz, elmayý özümleyen enerji akýþlý düzen içindeki, enerji çevrimli düzenin akýþ, olgu, olay ve süreçlerine dönüþüyordunuz.

Hatta size göre olmayan elmada ve elma gibi enerji depolarýnda sizin sindirmenizle birlikte yine de sizin sindiremediðiniz enerji molekülleri vardýr.

Elmanýn tarafýnýzla sindirilemeyen kimi atýklarý baþka bir enerji düzeninin kolaylýkla sindirmesine konu olur (baðýntý-yansýma olur). Elmanýn size göre sindirilemeyen enerji depo bileþenleri, yine baþka bir varoluþun var olma alanýydý.

Baþka bir var oluþun var olma alaný baðýrsaðýnýzý baðýrsak florasý ve baðýrsak faunasýnýn yeni alan boþluk devinmesini ortaya kor. Sindirilemez oluþla ortaya konan yeni alan devinmesi baðýrsak floralý ve baðýrsak faunasý bakterilerin var oluþu olgu ve olay süreçleriydi. Atýðýn tümden dýþarý atýlmasý da baþka bir boþluk devinmeli flora alandý.

Bakteri, "elma olarak; siz olarak" var olamamanýn sýkýþmasý karþýsýndaki patlaktan illa elma, illa siz olma zorunluluðundan kurtulan bir kaçýþla; baþka bir zorunluluk olan baðýrsak habitatýna göre enerji düzenli donanýmla yeniden ve yeniden inþa oluþ organizesiydi.

Karmaþýk bir baðýntýydý. Nedenin sonuç, sonucun neden olduðu karmaþýk bir akýþ baðýntýsýydý. Yani sizin baðýrsak floralý ve baðýrsak faunasý düzeni veren kendi organizenizdeki boþluk alanlý çevrimler tam da bu bakterilerin damak tadýna göreydi!

Bir sýkýþma bir akýþ yýðýlmasý karþýsýndaki þiþme yýðýlma vardý. Bu nedenle o þekilde var olamayan akýþ, bu þekilde var olmakla gerçek bir olgu olay süreci, oluyordu. Organiktik bir inþa ve bir enerji akýþ sekli olan düzenlenirlerdir.

Organikler özelde elma ve bakteriydi. Genelde de evrensel bir devinme þeklini oluþturmaydý. Elma ve bakteri genelin özel akýþlý olgu ve oluþ olaylarýydý. Her bir olgu genel olanýn özel baðýntýlý akýþý içinde ve özel baðýntýlý akýþýn dýþýnda olan; akýþýn etki tepkisiyle yeni düzenli bir enerji tertibiydi.

Sýnýrlý bir ortamda sýnýrlý bir enerji almakla ergime yapan buzun ýsý alma sýcaklýðý 0 derecede, ortamýn sýcaklýðý ile eþitleþtiði ve sýcaklýk eksiye doðru ivdiði an buzun ergimesi durur. Bu oto kontroldür. Bu kendi kendine organize oluþun yasasýdýr. Bu nicelikten niteliðe geçiþ yasasýdýr.

Ayný tür geliþmenin ortamla eþitleþen baský, basýncý doðuran etki tepki eþitleþmesi; olgu ve olaylarý hep ayný türden olgu ve olayýn sürüp gitmesine izin vermez.

Bir etkinin belli bir aþamaya gelmekle o süreç üzerinde eþitleþen efekti, tepkisizliktir. Tepkisizlik te tepkidir. Tepkisizlik bu kez de o eþitleþmeyi ortaya koyan olgu içindeki ve dýþýndaki bað iliþkileri üzerinde etki ortaya koyar. Yani elmanýn kendine tepkisiz olan süreç; elmanýn kurtlanmasýna etki olur.

Elmanýn dýþta insan tarafýndan, tavþanýn damak tadý (!) tarafýndan afla toksin oluþmalý yenme (özümlenme) giriþmeli olaylarý baþlatan yeni bir etki ve tepki süreçlere konu olur. Elmayý tepkisiz kýlan dýþ baský ve basýnç etkisi elma sürecinin içinde ve dýþýndaki niceli olgu ve olaylara baský ve basýnç olmakla yeni bir etki-tepki giriþmesi ve yeni bir organizasyon olayýný baþlatmaya neden olur.

Sýnýrlý ortam içinde ortamla kendi enerji akýþýný eþitlenen süre durumular, bu kes de eþitleþen etkideki tepkisizlikle olan bu "basýnç süre durum" elmanýn içi ve dýþý arasýndaki niceli durumlara bir etki oluþur.

Elma boyutlu süre durumun içi ve dýþý basýnç olan Elmanýn tepki koyamadýðý giriþmeye göre elmanýn tepkisi ile dýþtaki baský ve basýnç eþit olmuþtur. Etki ile tepki dengededirler.

Bu kes elmanýn tepki koyamadýðý eþitlik ya da denge durumunun baský ve basýncýna; elma içi niceli süreçler ile elmanýn dýþýndaki niceli süreçler, tepki göstermeye baþlar. Elmaya tepkisizlik olan denge süreçleri elmanýn içindeki ve elmanýn dýþýndaki boþluk devinmesinin olay baþlatýcýsý olmaktadýrlar.

Ortamýn dinamiði böylesi bir karmaþýk parametrelerin tek tek analiziyle ancak anlaþýlýr olur. Biri için eþitleþmiþ etki dengesi olan alan devinmesi; olgu olan durumun içi ve dýþý içindeki niceli durumlara tepki baþlatýcý olmaktadýr.

Böylece elmanýn içi, dýþýyla yeni ve baþka bir dönüþüm giriþmelerine baþlar. Elma olayý üzerinde eþitleþen etki ve tepkisel denklikler; olayýn (elmanýn) içindeki ve dýþýndaki yeni boþluk alanlarý içini etkin kýlýcý bir olanaktýr. Unutmayýn ki organik oluþ bir inþa ve bir enerji akýþ þekliydi.

Elma bir giriþmeni durumun kendi enerji düzenleme ve enerji depolamasýný yapmýþ olmanýn olgusudur. Elma olgusu içindeki nicelikler ve elmanýn dýþtaki niceli durumlarý elma kurdunun oluþma olayýdýr. Elmadaki niceli olaylar, bir duruma göre diðeriyle elmadaki boþluklu tanecikli yapýlarýn, doldurmasýydý. Yani elma tam da elma kurdunun damak tadýna göreydi!

Þimdi sormak lazým. Elmanýn tadý ve tadýn çekiciliði afla toksin gibi birbiriyle uyuþmayan hatta bundan zehirlenen insana göre miydi? Afla toksine göre miydi? Yoksa elma kurdunun damak tadýna göre miydi?...

Biz, bizden ve düþüncemizden baðýmsýz olan bu gerçekliðin içinde, görece yalýtýmlarla kendi gerçeðimizle baþ baþayýz. Baþ baþa olduðumuz anlamý genele teþmil ediyorduk. Kendi yalýtma gerçekliðimiz içindeki özümlemeyle elma kendi yalýtýmýmýz için bir beslenme kaynaðýydý.

Týpký siyan bakterilerine kükürtlü bileþiklerin özümleme kaynaðý bir damak tadý olmasý gibidir. Ama bu kendi kendine organize yalýtýmlý düzenleniþe göre elma bize beslenme kaynaðý olmanýn ötesinde, dünyaya ve evrene göre olan bir oluþmanýn mana anlamasýydý. Deprem de yanar dað da bize göre olsun ya da olmasýn bir enerji dönüþüm ve enerji akýþ çevrimi olan evrensel akýþlý mana anlayýþýdýrlar.

Deprem ve yanar daðlar enerjinin dünya ölçekli parçalý ve kesikli sürekli bir DOLMA-BOÞALMA (þarj-deþarj) sürecidirler. Ki bu enerji akýl almaz olay, olgu, sürecin baþlatýcýsý durdurucusudur. Biz bu dolma boþalma ya da gel git süreçlerinin oldurmasý içinde; özel baðýntýlý, kýsýtlý bir yalýtýmýz.

Kýsacasý seçtiðimiz deprem ve yanardað örneði kiþi mana anlayýþýna göre kýsýtlý sýnýrlý ufku dar ama insan hayatiyeti ya da inþa için son derece önemli bir mana anlamasýdýr. Oysa deprem ve yanardað insan mana anlamasýna göre var deðildi. Aksine evrensel akýþlý var olucu damak tadýna göre mana anlayýþý olmasýyla vardýr!

Deprem de yanar dað da bir enerji akýþý ve depo enerjinin düzen-düzensizlik biçimi olmakla kritik eþiði aþan “depo enerjinin eþiði aþan enerji boþalma akýþý olan belirmelerinin bir çývlama tipiydiler”.

Bizim yalýtýma düzenli sistemimiz bu enerjiden yararlanma kullanýmý yapamamasýyla, bu çývlama bize göre deðildir. Ama deprem ve yanardað kapasiteli dolma boþalýmla olan enerji "dünyaya özgü organik-inorganik bünyeli siber sistem olan bütünsel faaliyetin kullandýðý bir enerji çevrimidirler".

Yani evrensel oluþta insanýn dýþýnda, insanýn kendisinden ve insanýn bilincinden baðýmsýz bir var oluþ ve bir mana anlayýþý vardýr. Ýnsandan milyarlarca yýl öncede dünyada, þimdi Mars’ta, Güneþ’te Ay’da da olan deprem, yanardað ve elektrik fýrtýnalarýný açýklayamayan mantalite, firardaydý.

Gölcük depreminde "7,4 yetmedi mi?" diye pankart açan kullanýþlý cehalet iþte böyle bir gerçekliði bilmeyen cavalcozluktu (öyle olmadýðý halde öyle sayandý). Bu tutum bilmediði halde; sistem inþacý olmadýðý halde, olup biteni sistem inþacý gibi bilir görünen kullanýþlý bir cavalcozluktu.

Bu durumda, evrensel (sistemsel) olmayaný; evrensel olanýn (sistemin) bir gerçeðiymiþ gibi varsayýp ta, o var sanýyý sisteme genelleþtirir olmasýyla o varsayým söylemi slogan olarak yazýp, pankartý eline alýp, yola düþen kullanýþlý cehalete ne demeli?

Sizden ve düþüncelerinizden baðýmsýz gerçeklik salýnýmlarýnýn içinde olan her bir enerji paketleri üzerine siz; sistemi enfekte edici ya da sistemi daha bir saðaltýcý düþüncelerin mana kodlarýný bu tür enerji paketleri üzerine rahatlýkla bindire bilirsiniz (düþünceyle olup biteni eþletirsiniz).

Örneðin þarjýný boþalan yýldýrým ve þimþek görünümüyle ya da deprem, yanardað, erozyon gibi enerji þarjlý enerji boþalýcý durumlarýn enerji kapasitesinden nasýl yararlanýlacaðýný sorgulayabilirsiniz!

Bu tür dolup boþalan muazzam enerji tipleri, nasýl depo edilip kullanýlýr? Diyen bir sorgulamayla deprem, yanardað vs. gibi ana taþýyýcý enerji dalgalarý üzerine, bu kabilden pozitif olan düþünsel kodlu bindiriþler (modülasyonlar) yapýlabilirsiniz.

Ya da dolma boþalmayla oluþan ayný enerji dalgasý üzerine "bina zina arttý da" depremler oluyor veya 7,4 yetmedi mi? demeyi kodlayan negatif bir modülasyon yüklemesi de yapýlabilir!

Ýnsanýn en temel yanýlgýlarýndan birisi de kendi dýþýnda olmasý gereken bir mana anlayýþýna karþýn kendi mana anlayýþlarýný evrensel mana anlayýþý yapmalarýdýr. “Bina ve zinaya endeksli 7,4” evrenin kullandýðý bir dil ve mana anlayýþý deðildir.

Dinler "toplumlarý dýþýnda bir mana anlayýþý" olma söylemiyle "insanýn bilincinden ve kendi dýþýnda baðýmsýz bir olma" denen bu mana anlayýþýna az çok yaklaþýrlar.

Bu yaklaþma bir bilgi ve bilinç aktý deðildi. Düþünce bazlý kendi bencilliklerinin enfekte kaynaðýný oluþturan bir gerekçe olmakla salt kendi bencillikleri gereði düþünceyle kendi dýþlarýnda ve kendi bilinçleri dýþýnda olan bir El mana düþüncesine varmýþlardý. Yani rastlantýsal buluþ spekülatifti.

Enfeksiyonlu düþünce groteski oluþ temelli totem anlayýþtan kendi yararlanmasýný ortaya koyan hinliðe yönelmiþti. Bu hinlikle önce kolektif oluþun yerine koyacaðý muammaya "kendi bilinci ve kendi dýþýnda" bir mana sal vaat eden güç dedi.

Zaten amacý kendi dýþýnda olan yaygýn mana gücünü deþifre etmek olmadýðý için bu groteski anlamalar üzerinde kullanýþlý bu mana düþüncesini yeniden toplumlarý içine, toplumu düzenleyen ilke (!) olarak aldý. Oysa toplumu düzenleyen ilke ve ilkeler bambaþkaydý.

Yeniden toplum içine alýnan bu kabil mana anlayýþý, hiçbir zaman kiþinin kendisinden ve kiþinin bilincinden baðýmsýz olamýyordu.

Dinlerin de en temel yanýlgý ve yanlýþý da zaten budur. Kilo metre ve metre kavramýný bir an kendi dýþýnýzda ve kendi bilincinizde baðýmsýz bir evrensel mana oluþlar hamulesi olarak düþününüz.

Þu hâlde bu varsayýmla bir metre ya da bir kilometre sizden ve sizin bilincinizden baðýmsýz olan evrensel bir var oluþun mana anlayýþýdýr.

Bir kilometre içinde bir kilometrenin binde biri olan metre ile metre içinde metrenin binde biri olan mili metre ve mili metre içinde; mili metrenin milyonda biri olan nano metre, mana anlayýþlarýnýn hepsi kilometrenin (evrensel olanýn) içindedirler. Ama parça parça olan hiçbiri mana anlayýþý kilo metrenin kendisi deðildirler.

Nasýl bir nanometre bir milimetrenin kendisi deðilse, bir metrenin; bir kilometrenin kendisi de deðildiler. Yani insansal mana evrensel olan mananýn kendisi deðildiler. Bu örnekte insanýn mana anlayýþýný temsil eden bir nanometrelik bir anlayýþ ta, evrensel anlayýþýn içindedir ama evrensel mana anlayýþýnýn kendisi deðildirler.

Oysa köleci insan ve dinler kendi mana anlayýþlarýný evrensel mana anlayýþýnýn yerine koymakla hep yanýlma ve yanýltma içinde olmuþlardýr. Bu mantýk insanýn kendi mana anlayýþýný yansýtan düþüncedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.