..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Þubat 2019
Paranýn Ýcadý 4  
Bayram Kaya
Aksi durum içinde olan barbar grup, sunu yapmayýp ta; sadece sunudan yararlanan kýrým yapýcý süreç olmasýyla geliþmeyi bir süreliðine sýnýrlayan süreç olacaktý. Ama evrensel zamanýn yönü enerji düzenlemeli baðýntý süreçler nedeniyle hep deðiþmede ileride olmadan yanaydý.


:FDC:
Üreten grup barbarlara, neden sunuda bulunmuþtu? Bunu canýný kurtarmak kadar baþka gerekçelerle de söyleyebiliriz. Daha önce de canýný kurtarmak istemiþti ama ne sunusu vardý ne sunu yapmayý akýl edebiliyordu.

Demek ki bu aþamada sunu yapma nedeni içinde canýný kurtarma ölüsünü yenmekten kurtarma elbette öncelikti ve vardý. Ama üretilen üründen sýrf bunlar için kurtulmalýk pay vermek ikinci önemde ve tali bir gerekçeydi.

Ölüsünü ve canýný kurtarmayý direnerek te yapabilirdi. Zaten bu güne kadar da hep öyle yapýp ayakta kalmýþtý. Ama bu kez bir nedenden ötürü direnmeyi göze almak istemiyor, baþaracaksa bile özellikle direnmekten kaçýnýyordu.

Üreten grup üretim yapmadýðý dönemlerdeki saldýrgan ve yamyamca olan tutumlarýndan empati ile kendisine bakarak bildiði þey, o grubun da kendisi gibi aç, bitkin ve bu nedenle saldýrgan olduðuydu. Bunu anlamýþ ise bunu savuþturmayý da anlayacaktý.

Tehdidin, üreten grup geleceðine de bir tehdit olduðunu kavramýþtý. Bu tehdide salt savunmayla engel olunamazdý. Asýl neden üreten grubunu, kendi üretim gücünü korumak, sürdürmek zorunda olduðu sorumlulukla beliren bir mesleði vardý. Meslek öðretici ve meslek yapýcýlarýn kaybý göze alýnamamakla direnme yapmak istemiyorlardý.

Üreten totem grubun bu mesleðe ve bu mesleði yerine getireceði bir nüfusa ihtiyacý vardý. Sonuçta bir saðlama þekli olan totem mesleðini grup koruyup kollama eðimi içinde oldu. Göze alamadýðý direnmek deðil buydu. Bunu da ona kimse söylemiyordu. Üreten mesleði söylüyordu.

Ýçinde olunan üreten totem meslekli alanýn saðlatmasý olan üretim grup ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda bir güvenceyeydi. Üretim becerisi grup saðlatmasýn içinde bir garantiydi. Üreten süreç grubunu bir rahata, bir konfora erdiren süreç olmasýyla bu ruh grubu sunu yapmaya eðim ve olanak ediyordu.

Grup içinde grubu bu eðime göre sunu yapmaya götüren böylesi bir tutum alýþ, grubun öznesinde yeni bir çývlama olarak yansýyordu. Grubun kavga içinde olacaðý bir durum ya da direnerek savunma yapmasý; zaten grubun kýrýmý olmasý yanýnda fazladan bir durumla totem mesleðini yapacaðý gücü de kaybedeceðini bilmesiydi.

Tehdide karþý ola gelen savunma tipi, uzun erimde üreten durumun nazikliði ile çeliþiyordu. Savunma ve doðada saðlamaya kodlanmýþ grup refleksi; ikiye bölünüp üreten iliþkilere doðru kayýyordu.

Güçlenen yan, önem verilen yan yeni sürecin kodlarýna eðilim etme refleksiydi. Güvence getiren durum karþýsýnda kavga veren bir direnç yararcý, akýlcý olmayacaktý. Gerek sahibi olduðu üreten iþ gücü nüfus kaybýný, gerek totem mesleði sahipliði olan kaybý göze alamýyordu.

Göze alamadýðý þey (üreten olanak) tehdide karþý barýþçýl diyeceðimiz sunu yapma, sunuda bulunma yansýmalý tutumu ortaya koymuþtu. Sunu yapabileceði olanaðýna yönelmenin ortaya çýkmýþ olmasý, yeni zamanlý yeni boyutla grubun barýþçýl olmasýný açýklýyordu.

Deðilse üreten grup tesadüfen barýþý sevdiði için, barýþý düþündüðü için barýþçýl deðildi. Barýþ bir güce bir tehdide karþý denkleþme iliþkisi deðildi. Barýþ Kayýplarýný göze alamayacaðýnýz durumlarýn olanaðýyla ortaya çýkan yararcý durumdur.

Bu yararcý durum daha öncesinin olanaðý içinde olmamakla tehdide konu olan durumu barýþ denen taktikle ortay koyuþtu. Kendisini yemek için saldýran barbara kendi emek ürününü sunu yapmakla; emeðini kurban ya da kurtulmalýk verip; yaþamýný üretmesini tehdit eden gruba tehdidi savuþturucu bir tür tanýþma, aitlik yaklaþmasý veriyordu.

Bu yeni durum da tarihte bir ilkti. Denkleþen bir savunma iliþkisi deðildir. Bu yeni turumu birisi ya da totemi ona “barýþýn iyi olduðunu söylediði için grup böyle bir tavsiye ya da öðüt durumla barýþçýl deðildi. Üstelik bu barýþçýlýk ta tek yanlýydý.

Hani alet iþler el öðünür diye bir aforizma vardýr ya. Bunun gibi üretim süreci iþler öncede olmamakla akýl edilmemiþ yepyeni olanak durumla yepyeni taktik süreçler ortaya konurdu. Karþý grupta yeni durumun deðerlendirme bilinci ve olanaðý oluþana dek karþý tutumda hiç barýþçýl yaklaþým yoktu. Karþý barbar grubun böylesi bir tutum olanaðý da yoktu.

Eðer, zamanla ilk sunu yapan grubun karþýsýndaki bir grup ta, farklý bir totem meslekli üretim iliþkisi içindeyse; o da meslek sahipliðini ve mesleði icra eden nüfusu koruma pahasýna, paha tehditti duyma kaygýsý içinde karþý grup gibi karþýlýklý duyulan barýþçýl algý davranýþý sergiler olacaktý. Barýþýn böylesi temeller dýþýnda bir anlamý yoktu.

Yok, sunu yapan grubun karþýsýndaki grup, sadece üretim yapamamasýyla barbarsa ve barbarlar yamyamlýða devam ediyorsa; bu süreç tek yanlý savunma ve barýþ sunusu olmaya devam edecektir. Üretim yapan süreç kýrýmý ve üretimi kaybetmeyi göze alamayacaktý. Barbarlýk döneminde cana can savaþan grup þimdi üreten yapýsýyla az çok sakin kaygýdan uzak tutumlaydý.

Bu çok þeydi. Ta ki barbar ve yamyam grup üretim iliþkisi yapýp; av çýkanýn da av olacaðýný düþünüp kendisinin de bir kýrýmla meslek sahipliði (üretim yapma sahipliði) kaybýnýn olacaðýný duyma kaygýsý; aksi bile olasý olmakla beraber; bu gruptaki yeni eðilimi karþý grubun kaygýsýna denkle yen bir sunu yapana kadar bu tek yanlý durum, sürecekti.

Aksi durum içinde olan barbar grup, sunu yapmayýp ta; sadece sunudan yararlanan kýrým yapýcý süreç olmasýyla geliþmeyi bir süreliðine sýnýrlayan süreç olacaktý. Ama evrensel zamanýn yönü enerji düzenlemeli baðýntý süreçler nedeniyle hep deðiþmede ileride olmadan yanaydý.

Zamanýn ruhu gidiþata, konjonktüre, deðiþmenin geliþmenin ruhu olan akýþ yönüne uymamakla; barbarlar büyük oranda ve uzun sürede seçme ayýklamayla elenip yok olacaktý. Çünkü çevre av ve yiyecek toplama alanlarý otlak mera ve tarla bað bahçe olmakla doðal yaþam alaný olmaktan az az çýkýyordu.

Yani daralan yok olan saðlatma çevreleri nedenle barbarlar da uzun erimde ya barbar kalýp bu tür kýtlýkla yok olacaklardý; ya da üreteceklerdi. Veya yok olma karþýsýnda uygarlara yaklaþacaklardý.

Bu tür süreç geliþmeleri içinde tek yanlý ya da karþýlýklý sunu yapýlan kutsal buluþma ve sunu yerleri bir temas ve gözetleme yeriydi de. Buralar üretmeyen barbarlýktan temasý gerçekleþtiren uygarlýðýn iz býrakan aný yerleri olmakla ilk TAPINAK deniliyordu.

Tapýnak sunularý ve giderek tapýnak buluþmalý ilk temaslarýn uzun erimli yaþanan ortak anýlarý tapýnak hukukunu kafalara istifam etmiþti. Karþýlýklý hediye sunumu yapmanýn bir tür deneysel ya da tecrübi alýþmasý olacaktý. Bu alýþma tekrarlarý bir ilham, bir içe doðma bilinç yansýmasý olmakla; süreci çevrimli, kurallý akýl etme olacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.