..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Þubat 2019
Evren 5  
Bayram Kaya
Ýþte biz uzaya bu toplumsa boyutla gideriz. Kolektif olaný sentezden ayýran budur. Bilerek, tasarlayarak baþlangýç enerjisini depolayýp start veren yeni bir dünyadýr.


:FDE:
Varoluþun yolculuðu büyük patlamanýn (býgbengin) bir üst deðerleri de olabilen "trilyonlarca derece" deðere sahip bir sýcaklýktan baþlayýp; soðuyarak (ýsý kaybederek eþ deyiþle firenden boþalarak) alt deðerlerine doðru inerek bugüne geliyordu.

Evren "sýcaklýkla iþe baþladý". Sýcaklýk ýsý olan parça deðerlerle yoluna koyuldu. Isý bir parçacýðýn sahip olduðu enerji ise; sýcaklýk birçok parçacýðýn bir arada giriþen ýsýlar toplamýydý. Isý zaten sýcaklýðýn parçalý, frenli oluþ niceliðiydi.

"Sýcaklýk farklý ýsý deðerleri giriþmesinin toplam deðeriydi" Sýcaklýk içinde bulunan farklý ýsý deðerleri bu farklý ýsýl, dalgacýk, salýným nedenle deðiþir dönüþür.

Isý, kendi ýsýsýndan kaybediyor ve bir alt nicelik duruma dönüþüyordu. Ama bir alt nicelik dýþtan ýsý almadýkça kendi ýsýsýyla bir üst nicelik duruma geçemiyordu.

Bu nedenle sýcaklýk içinde farklý ýsý deðerleri, birbirine hem bariyerdi. Hem de dýþtan ýsý alarak ýsý transferi olan geçiþtiler.

Her farklý ýsý deðeri diðerine görece bir baðýntý ile yoðunluktur, aðýrlýktýr. Sýcaklýk yükseldikçe hareket enerjisi artar yoðunluðu, aðýrlýðý azalýr. Sýcaklýðý, hareket enerjisi azaldýkça yoðunluk, aðýrlýk artar.

Düþen ya da yükselen sýcaklýklarda fren etkisi olan bariyerler dirençle bir kýsým enerji ýsý enerjisine ve manyetik enerjiye, potansiyel enerjiye, yükselen ýsýya vs. dönüþür.

Düþen sýcaklýklar yavaþlayan hareket enerjisiyle yoðunlaþýr. Görünür bir kütle edinir sýklaþýr, matlaþýr, masif hal olurlar. Parça durumlar bütünü veremez.

Parça bütündendir ama bütünün kendisi deðildir. Bu nedenle parçalý beliren evrensel ýsý ve parçalý sýcaklýk deðerleri, tersine durumla baþlangýç evrensel sýcaklýðýna ulaþamazlar.

Evrensel sýcaklýk bu düþme ve yükselme deðerleri içinde hiç ulaþamayacaklarý bir evrensel baþlangýç sýcaklýðýna karþý, belli kapalýlýklar sýkýþmasýný ortaya koyarlar.

Ýþte bunlar farklý boyutlu evrenlerdir. Bu evrenlerin ilki atom altý parçacýklarla baþlar. Ve atomlarla, moleküller dünyasý ile devam ederler.

Sosyo toplumlar bu sürecin yeni bir evrensel boyutu olmakla, sosyo toplumlarý moleküler evrenden ayýran özellik; üreten iliþkili; "üreten, tasarlayan, kolektif bir özneler dünyasýnýn boyutu" olmakla toplumsal süreç bambaþka bir evrendir.

Ýþte biz uzaya bu toplumsa boyutla gideriz. Kolektif olaný sentezden ayýran budur. Bilerek, tasarlayarak baþlangýç enerjisini depolayýp start veren yeni bir dünyadýr.

Evrenler kutu kutu içinde; yansýma yansýma içinde; ayna görüntüsü ayna görüntüsü içinde gibi bir belirimle yansýmadýr. Kuantum evreni atom içinde. Atom moleküler evren içinde. Moleküler evren insanla sosyo toplum içindeki evrendedir.

Üreten sosyo toplumsal boyut yaþadýklarýnýn imajýný kolektif alan; onu kurgulayýp yeniden oluþturan diyalektikti bir kolektif özneler dünyasý boyutu olmakla; toplum sal güçlü toplum sal kapasitenin ürünüdür. Ýmaj toplumdan, imajý alan kiþi öznedir.

Evrensel sýcaklýðýn düþmesi; evrensel, akýþlý enerji boþalmasýnýn yoludur. Olgu ve olaylar evrenidir. Kesikli (parça-kuantum durumla) sürekli oluþtur.

Evren içinde sýcaklýðýn artmasý her bir niceli durumlarýn birbirine göre birbirinin dýþý olan ortamda ýsý almasýyladýr. Baþlangýç sýcaklýðýnýn baský basýnç efekti ile ortamdan ýsý alýnmasý ile ortam sýcaklýðý baþlangýç evren sýcaklýðýna ulaþamaz.

Bu kapalýlýk baskýsý evrensel sýcaklýðýn düþme ve yükselmesi içinde beli sýcaklýðýn düþme ve yükselmeleri içinde birbirine kapalý durumlarýyla yeni evrenleri oluþur. Ortamda alýnan sýcaklýkla her bir ýsýl birimli deðerler, yükselen sýcaklýða dönüþür.

Ya da ortama verilen sýcaklýkla ortam, yükselen sýcaklýða dönüþür. Bu enerji dönüþümlü kayýp ya da kazançlar içinde; düþme, kalkma, yükselmenin çevrimleri tekrar düþme, tekrar kalkma gibi transfer çevrimleriyle (spin denen dönüþ yönü ile) yoluna devam ediyordu.

Patlamayla "zaman" baþlar. Zaman bir kuantum boyut durumdur. Patlayan enerjidir. Sýcaklýktýr. Bir enerji özelliði bir enerji dönüþmesi olmakla boþluk ya da çevredir.

Enerjinin patlayan durumlarý eþ zamanlý, birbirini takip eden, birbirine koþut ya da birbiriyle eþleþen birbirine baðýntý giriþme durumla, birbiriyle bir arada olan boyutlardýr.

Enerji T zamanla sýcaklýktýr. T zamanla sýcaklýðýn salýným evrenidir. Salýnan evrenle enerjisini kaybeden açýlýmla boþluktur.

Sýcaklýk T zaman boyunca nicelilerdir. 5° lik durum ile 4° durum arasý geçiþ art arda olan zaman, mekân ya da boþluk devimidirler. Varlýk-yokluk enerjinin bir durumunu diðer durumuyla tanýmlar.

Bir yeri tanýmýþlýk referansý ile veya bulunma baðýntýsýyla ele alýyorsanýz o yer mekân olarak belirir. Ayný mekâný bir uçtan diðer uca kat eden baðýntýyla söylüyorsanýz, zamandýr.

Ýlkinde duraðanlaþan zihinsel bir enerji konumu söz konusu. Ýkincisine kat etme bir devim hýzlanmasýdýr. Devim hýzlanmasýný olan zamaný, duraðanlýkla (mekânla) özel bir baðýntý yapýp, söylenmesidir.

Tanýmlý olan bulunulan yer 1948 de taksimde bulunma gibi baðýntý durumuyla, zamandýr. Zaman dediðiniz devim de kat edilenle, mekândýr. Zaman, uzayýp giden durumuyla mekândýr. Mekân, boyutu kat edilen devimle; boyu kýsalan bir mekândýr.

Beþ derece sýcaklýk ile olan durum 4 derece sýcaklýðýn niceliðiyle yok demektir. Enerji, dýþýnda varlýk ta yokluk ta, yoktur. Hiçliktir. Hiçlikten de hiç doðmaz

Enerji boþluða dönüþmekle boþluða dönüþen enerji, boþlukta varlýða dönüþür. Varlýk ve yokluk enerjinin bir biçimidirler. 5° den 4° ye dönüþen var oluþtur. Yani varlýk, olay ve olgu; ya da enerji; bu özleri gereði çeliþkindirler.

Bigbengdeki bilinmeyen durum, patlamasýyla evrene sýkýþýr. Enerji, enerji içine sýkýþýr. 5 dört ile çeliþir. Beþ dörde sýkýþýr. Sýcaklýðý artar. 5 ile dört baðýntýsýný veren sýkýþma yani beþten dörde iniþ; ya da büyük patlamada evrene sýkýþma; büyük patlamayla evrene iniþti.

Evrensele doðru iniþte, bütünden olup ta görülemeyen özellik kayýplarý bir dönüþme olmanýn kayýplarýydý. Bu evrende varlar yok oluyor, yoklar da var oluyordu. Bu çevrim içinde 5 ten dörde iniþte, iniþ; beþle dört arasýnda bir fark baðýntý ortaya koyuyordu. Bu fark baðýntý bir kýsýmla boþluða, boþluk enerjisine dönüþerek soður.

Bu soðuma zaten büyük patlamadan evrene geçerken "aradaki" ile bað ve baðýntýyla sýkýþma ve sýcaklýktýr.

Þöyle söyleyeyim boþlukta çevrenizde aldýðýnýz hava veya enerji lastiðin içine aktarýlmakla boþlukta alýnan boþluk devinmesi þamrel ya da balon içinde (yeni boþluk içinde) yeni bir baðýntý durum belirmesiyle yeniden sýkýþýr balon patlar balonun içi sýkýþmayla ýsýnýr.

Balonun yüzeyi geniþler, balon uzanýr vs. Bakýnýz bir baðýntý durumla birçok belirim yansýma ve özellikler baðýntýsý (kuantum durumlar) ortaya konmaktadýr.

Ayný þey birçok þeydi. Birçok þey ayný þeydi. Ayný þey (enerji) birçok baðýntý ile ayrý ayrý þeydi. Ayrý ayrý belirme özelliktiler ve görece özel baðýntýdýrlar.

Beynin anlamlandýrmasý ve belki de beynin illüzyonudurlar. Buralar beyin yakan kuantum durumla konulardýr. Burada kesmek gerekir.

Evren çok yüksek sýcaklýkta yani çok çok yüksek deðerlerden düþerek olayla þan niceli parça ve dalga durumlarýyla, bugüne gelirler. Çok yüksek sýcaklýktan aþaðý doðru düþme sürecini devam ettiren muazzam bir potansiyel boþalým olan enerjiydi.

Düþen her ýsý deðeri, her ýsý durumu ile bir olgu ve olayýn parçalý dalga durumu olmakla enerji düþme sürecine firen etkisi olan manyetik durumlarý ortaya koymaktaydý



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.