..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




28 Mart 2019
Yaþamak Nazým Gibi" Oyunu Üzerine  
Hakan Yozcu
13 yýl hapiste yatan bir þairin, hapisten çýktýktan sonra askere alýnmak istenmesi nedeniyle Moskova’ya kaçmasý ve bu nedenle kendine “Vatan Haini” dendiði eleþtiriliyor. Oysa “Kendisine Mustafa Kemal’in þiir yazmasýný söylediðini” belirtiyor.


:ICA:

     27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle Gazimaðusa Belediyesi tarafýndan Rauf Raif Kültür Ve Kongre Sarayý’nda Atölye Tiyatrosu’nun oynadýðý “Yaþamak Nazým Gibi” adlý oyun sahnelendi.
     Oyunu Aynur Akkuþ yazmýþ. Türk Sinema, dizi ve tiyatrosunun ünlü sanatçýsý Hazým Körmükçü ile birlikte, geçmiþ yýllarda Gazimaðusa Sanat Tiyatrosu ve Gazimaðusa Belediye Tiyatrosu’nda da oynayan Tülin (Susuzlu) Boz oynadý. Oyunun yönetmenliðini Savaþ Mutlu yapmýþ.
     Savaþ Mutlu, Atölye Tiyatrosu’nun kurucusu. Atölye Tiyatrosunu 2001 yýlýnda Ýstanbul’da kurmuþ. Çeþitli oyunlarla birçok baþarýya imza atmýþ bir oyuncu ve yönetmen.
     Gazimaðusalý Tiyatroseverler, böyle anlamlý bir günde keyifle oyunu izlediler. Geçmiþ yýllara baktýðýmýzda öðretmenlik yýllarýmda yazdýðým yazýlarýmda, Gazimaðusa’da bir salonun olmayýþýný ve 27 Martlarda bir tiyatro oyunu izlemeyiþimizi eleþtirirdim hep. Þükürler olsun o günler çok geride kaldý.
     O yýllarda tiyatrolarý Namýk Kemal Lisesi’nin buz gibi Kapalý Spor Salonundaki sahnede izlerdik. Baþka sahne olmadýðý için buraya mecburduk. Arada bir “Ýkiz Kilise” dediðimiz bir kiliseden bozma sahnede oyunlar izlerdik. Küçük bir yer olmasýna raðmen yokluktan olsa gerek burayý da doldurur tiyatro zevkini almaya çalýþýrdýk. Çok daha önceki yýllarda ise Ayluka’da bulunan þimdi Folklor ekiplerinin çalýþma yaptýðý Kültür Salonu’nda oyunlar izlemeye çalýþýrdýk.
Eski Spor Dairesi’nde bulunan küçücük salonu da unutmuþ deðiliz. Düþünün bir kere 50 kiþiyi ancak alan ve küçücük bir sahnesi olan, 3 oyuncuya bile dar gelen böyle bir sahnede dahi oyun izledik. Bir de Belediyede bulunan küçük sahneyi eklemek lazým. Ama her þeye raðmen zor da olsa oyunlar ortaya çýkýyordu iþte. Tiyatroya olan aþkýmýzdan dolayý, biz de hiçbir oyunu kaçýrmýyorduk…
     Son 10 yýldýr Gazimaðusalýlar salonlarýna kavuþunca bütün dertler, sýkýntýlar sona erdi. Maðusa Rauf Raif Denktaþ Kültür Ve Kongre Sarayý, bütün Maðusa’nýn tiyatro ihtiyacýna cevap veriyor. Hem de gerek KKTC’den gelen, gerek Türkiye’den gelen, gerekse de baþka ülkelerden gelen tiyatrolara ev sahipliði yapýyor.
     Ýþte son olarak da “Yaþamak Nazým Gibi” adlý oyuna ev sahipliði yaptý. Oyunda, Usta oyuncu Hazým Körmükçü çok güzel bir performans sergileyerek haklý olarak ayakta alkýþlandý. Tabii hiç yabancý olmadýðýmýz, yakýndan tanýdýðýmýz Tülin Boz Haným’da büyük bir keyifle izlendi. Oyunda Nazým’ýn sevgililerini ve eþlerini canlandýran Tülin Boz, gerçekten güzel bir oyun gücü ortaya koydu. Tülin Boz’un, Hazým Körmükçü gibi ünlü bir sanatçý ile ayný sahneyi paylaþmasý tabii ki bizlere gurur verdi.
     Oyun, yer yer Nazým’ýn þiirleri ile hayat buldu. Tek perdelik oyunda þiir ve müzik birleþince ortaya güzel bir seyirlik çýktý.
     Oyunda, Nazým Hikmet’in Moskova’daki günleri ve sevgilileri ile olan iliþkileri anlatýlýyor. Tabii bunlarýn yaný sýra Nazým’ýn Ülkesine olan hasreti, sevgisi ve özlemi dile getiriliyor. Bütün bunlarýn yaný sýra Nazým’ýn yaþama sevinci, hayata olan bakýþ açýsý, sanat anlayýþý anlatýlýyor…
     13 yýl hapiste yatan bir þairin, hapisten çýktýktan sonra askere alýnmak istenmesi nedeniyle Moskova’ya kaçmasý ve bu nedenle kendine “Vatan Haini” dendiði eleþtiriliyor. Oysa “Kendisine Mustafa Kemal’in þiir yazmasýný söylediðini” belirtiyor. Annesinin, Galata Köprüsü’ne çýkarak düþünce suçlusu olarak gösterilen oðlunun masum olmasý nedeniyle affedilmesi için imza toplamaya çalýþtýðý bilgisi veriliyor. Neticede O bir anadýr. Ve hiçbir ana evladýnýn suçlu olduðuna inanmaz. Onlarýn serbest kalmasý için, kurtulmasý için sonuna kadar mücadele eder.
     Nazým oyunda “Dünya bana ödül vermeye çalýþýrken, ülkemde bana kýþlaya gitmem istendi.” diyerek bu durumu eleþtiriyor. Bu durumu vicdani ret olarak deðerlendirenler de çýkacaktýr. Ama konumuz bu deðil. Konumuz Nazým…
     Oyunda Nazým, bana göre bir gerçeðe de parmak basýyor. Diyor ki: “Þiirde ilk öðretmenim Yahya Kemal Beyatlý oldu. Bana þiir yazmayý öðretti.” Yahya Kemal’in kendisi için þiir hakkýnda söylediklerini anlatýyor.
     Burada araya girmek istiyorum. Bilindiði gibi Yahya Kemal Beyatlý ile Nazým Hikmet’in annesi, büyük bir aþk yaþamýþ ve hatta kendi aralarýnda evlenme kararý bile almýþlardý. Ama Yahya Kemal’in evlilikten korkmasýndan dolayý bu evlilik gerçekleþmez. O yýllarda Yahya Kemal Beyatlý, anneye olan aþkýndan dolayý sýk sýk eve rahatlýkla girip çýkabilmektedir. Küçük bir çocuk olan Nazým Hikmet’i de görmektedir. Diyebiliriz ki Nazým Hikmet bu yýllarda Türkiye’de ünlü bir þair olan Yahya Kemal Beyatlý’dan ilk þiir bilgisini ve sevgisini almýþtýr. Çünkü böyle bir þair ile her gün birlikte olmak, mutlaka þiir ile olan temasý da beraberinde getirecektir diye düþünüyorum.
     Bir rivayete göre de Yahya Kemal, ünlü þiiri, Sessiz Gemi’yi Nazým’ýn annesi için yazmýþtýr.
     Oyunu izlerken, Nazým’ýn sevgililerinin çokluðu nedeniyle, eþime eðilerek “Çok çapkýnmýþ” demekten kendimi alamadým. Tesadüf bu ya, oyun sonlarýna doðru, Hazým Körmükçü de: “Þimdi içinizden bana çapkýn diyenleriniz çýkacak. Ama ben hepsini de sevdim. Tüm kalbimle sevdim” deyince, beni, hafiften bir gülme tuttu.
     Türkiye’de bulunan ve her þeye raðmen Nazým’ý bekleyen Piraye Haným’ý düþündüm, Nazým’ýn Vera ile olan aþkýný görünce. Tüm sýkýntýlara raðmen eþine büyük bir sadakatle baðlý olan Piraye Haným eline geçen üç beþ kuruþ ile Moskova’da üþümesin diye Nazým’a çorap alýp yolladýðýný yazar mektubunda. Ve Nazým, ileriki yýllarda Piraye Haným’a sevgisine baðlý kalamadýðýndan, belki de Vera’ya olan aþkýndan dolayý ayrýlma mektubu yazar. Aþkýný ve evliliðini bitirir. “Böyle seven bir kadýna bu yapýlýr mýydý?” demekten kendimi alamadým. Tabii olaya biraz da vatanýndan çok uzakta ve yýllarca ayrý kalan Nazým’ýn Ruh hali içinde bakmak gerekir… Aþka aþýk olan bir þairin aþksýz kalmasý düþünülemezdi.
     Oyun, þiirsel bir anlatýmla kaleme alýnmýþ. Daha ziyade duygusal yönler ön plana çýkarýlmýþ. Ama Nazým Þiirleri, her nedense oyunda konuþma havasý içinde verilmeye çalýþýlmýþ. Oysa ben duygusal olarak, þiir diliyle duymak isterdim verilmek istenilen mesajlarý. Þiirin o büyülü sesini duyarak baþka diyarlara gitmek isterdim. Þiire sevdalý birisi olarak, beklediðim etkiyi bulamadým desem yalan olmaz.
     Yine de güzel bir oyundu. Ýnsanlýðýn insanca yaþayabilmesi, bundan daha baþka bir þekilde anlatýlamazdý.
     Hür ve eþit olmak bundan daha güzel sahnelenemezdi. Nazým, baþka bir þekilde anlatýlamazdý galiba…
Kutluyoruz…
     




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.