..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim şaşkınlıkla başlar. -Aristoteles
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çağdaş Sanat > Hakan Yozcu




28 Mayıs 2019
Solcu Efendi Üzerine Birkaç Kelam  
Hakan Yozcu
"Barış İnşası” kavramı bu kitapta ele alınan diğer kavramlardan biridir. Yazar, burada yeni fikirlere yelken açma motivasyonunun Talat-Hrıstofyas müzakerelerinde sağlanan tüm ilerlemeler ve uzlaşma noktalarına karşın, her iki liderin bu süreçte başarısız olmakla kalmayıp hem süreç esnasında hem de toplum liderliklerinden düştükten sonra, birbirlerini acımasızca eleştirmeye devam etmelerinin nedenlerini anlamaya çalışma sürecinde keşfettiği olgular olduğunu belirtiyor:


:IHE:
Hakan Yozcu
Hakikat Gazetesi- Lefkoşa


Dr Cemal Mert 1966 yılında Limasol’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Güzelyurt’ta okudu. İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. İstanbul’da bir süre kalıp çeşitli hastanelerde görev yaptı. Sonra Gazimağusa Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticileri Kurulu Üyeliği yaptı. 2012 yılından itibaren 2 dönem Kıbrıs Türk Tabipler Odası Başkanlığını yaptı. KKTC’de çeşitli TV kanallarında sağlık ile ilgili programlar yaptı.
2010 yılında “Onuncu Köy”, 2013 yılında “Yöneten Sol” ve 2019 yılında “Solcu Efendi” yayınlanan kitaplarıdır.
Yazar, “Bu üç kitabı, bir üçleme olarak algılamayı doğru bulduğunu” belirtiyor Solcu Efendi Kitabının önsözünde. “Üçü de birbirinin içinde, birbirini tamamlayan, birbirine ileri-geri olarak referans veren düşüncelerimden oluşmaktadır.” diye belirtiyor.
Yazar, bu üç eseri için “Onuncu Köy, Yöneten Sol, ve Solcu Efendi, solcu bir aktivist ve amatör bir yazar olarak, otuz beş yıllık bilinçli ve örgütlü siyasal mücadelemde yaşadıklarımın, eleştirel değerlendirilmesinden doğan, içinde yetiştiğim sol harekete ve Kıbrıslı Türklere duyduğum bağlılık, gönüllü sorumluluk ve gelişmelerine dair hissettiğim kaygılarımdan beslenen eserlerdir” diyor.
Bu kitapların yazılma gerekçelerinden birinin de yazarın yaşamı boyunca yaşadığı olumlu veya olumsuz olayların anlatılması gerekliliğine inandığını ve bunları “Paylaşmak ve dönüşüme katkı koymak” olduğunu belirtiyor.
Yazar, “Kıbrıslı Türklerin şu aşamadaki ana hedefinin ‘Kıbrıs’ta barış ve yeni toplum inşası’ olmalıdır. Halkın bu hedefi, bu vizyonu gerçekleştirebilmesinde esas öncüyse, tarihsel nedenlerden ötürü, başta CTP olmak üzere, topyekün Kıbrıslı Türk soludur. İşte Solcu Efendi kavramı da buradan türemektedir.” diyor.
“Bu öncü, bu misyonu yerine getirecekse, öncelikle kendi bünyesinde, çağdaş kurumsal yapıları oluşturmayı ve çağdaş sol entelektüel birikime erişmeyi hedeflemelidir. Daha önce dediğim gibi, “Yöneten Sol” olmak da “Kıbrıs’ta barış ve yeni toplum inşası’nı” gerçekleştirmek de çağdaş kurumsal yapılar ve çağdaş sol entelektüel birikim olmadan mümkün değildir.” diye belirtiyor.
Yazar, “Bu hedeflere ancak katılımcı ve engin gönüllü bir tartışma seferberliği ile ulaşılabilir. Benim de derdim, tartışma seferberliğine bir nebze de olsa katkı koymaktır” diyor.
Dr Cemal Mert, günümüzde sosyal sistemi oluşturan altı ana parametre ve iki bileşenden söz ediyor. Bunlar: İdeolojik –siyasi akıl, ekonomik akıl, bürokratik-teknik akıl, hukuksal akıl, ekolojik akıl, bilimsel akıl. Bunların yanısıra iki önemli bileşen olarak da “Toplumsal Vicdan” ile “Küreselleşme Bilinci”nden söz ediyor.
“Barış İnşası” kavramı bu kitapta ele alınan diğer kavramlardan biridir. Yazar, burada yeni fikirlere yelken açma motivasyonunun Talat-Hrıstofyas müzakerelerinde sağlanan tüm ilerlemeler ve uzlaşma noktalarına karşın, her iki liderin bu süreçte başarısız olmakla kalmayıp hem süreç esnasında hem de toplum liderliklerinden düştükten sonra, birbirlerini acımasızca eleştirmeye devam etmelerinin nedenlerini anlamaya çalışma sürecinde keşfettiği olgular olduğunu belirtiyor: “Son elli altmış yılda oluşan Kıbrıs Sorunu Statükosu’nun düşünce kalıpları içinde kalarak siyaset yapmaya devam eden sağcı veya solcu politik liderler, Kıbrıs’ta, ne çözüm ne de barış yapabilirler. Bu saptamayı cesaretle yapıp köklü bir zihinsel dönüşüm yolunda kararlılıkla yürünmezse her koşulda varılacak son Kıbrıs’ta çözümsüzlüktür. Kıbrıs Sorunu Statükosu’nun düşünce kalıplarını kırmak ve cesur yeniliklere açılmanın en önemli yönteminin Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) olduğunu düşünüyorum. GYÖ esas olarak, taraflara, mevcut pozisyonlarını radikal olarak terketmeksizin yeni açılımları deneme olanağı sağlayacak adımları tanımlayan bir kavram olarak düşünülmelidir. ‘Bütünlüklü Çözüm’ denen ve ‘ideal çözümden’ beklentimiz olan hedeflere, çözümsüzlük koşullarında da ulaşabilmek için atılması gereken adımlar… Ve bu adımlar kısa vadede gündelik yaşamın kalitesini artıracağı gibi, uzun vadede ise çözüme ve barışa uygun bir toplumsal-siyasi atmosfer oluşturulmasına da katkı koyacaktır.”
“Solcu Efendi” adlı kitap Mart 2019 yılında Söylem Ajans tarafından Lefkoşa’da basılmış. Sayfa düzeni ve Kapak tasarımı Selma Gürani tarafından hazırlanmış. Kitap 295 sayfadan ibaret.
Kitaba önsöz, kronoloji ve girizgah bölümüyle başlanmış. Önsöz bölümünde yazar, kitabı hakkındaki düşüncelerini, nasıl hazırlandığını ve hangi amaçla yazıldığını anlatıyor. Kronoloji bölümünde ülkemizde son dönemde yaşanan siyasi olayların kronolojik yani tarihi sıralamasını vererek nelerin yaşandığı anlatılmış. Girizgah bölümünde ise yazarın katıldığı bir TV Programında yapılan röportajı verilmiş.
Bundan sonra da kitaba adını veren asıl kısım yer alıyor. Solcu Efendi’yi yazar, 8 Bölüme ayırmış. Her bölüme başlarken yazar, aralara önemli kişilerden özlü sözlere yer vermiş. Dikkati çeken başka bir özellik de bölümlere başlamadan siyah renkli bir anahtar konulmuş. Adeta kilitli bir odanın kapısını açar gibi, kapalı olan bilgilerin de anahtarla açılıyor olması gibi düşünülmüş. Bu da bana çok farklı ve çok hoş bir uygulama olarak geldi.
Aslında kitap kapağı da buna benzer bir kompozisyonu içeriyor. Bir insan kafası açık bir kilit gibi düşünülerek adeta beynine giden kapalı yolun açılması düşüncesi verilmiş…
1.Bölümde Toplumsal Vizyon Ve Küresel Yurttaşlık Bilinci, 2. Bölümde Solcu Hükümet Deneyimine ve Topluma Eleştirel Bakış, 3. Bölümde Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Giderken, 4. Bölümde Ucube Bir Deneyim CTP-UBP Koalisyonu, 5. Bölümde Kıbrıs’ta Solculuk Eylemek, 6 Bölümde Özersay Sendromunu Teşhis Etmek, 7. Bölümde KKTC’de Bir İç Faktör Olarak TC, 8 Bölümde Kızıl Görmüş Boğalar ve Barış İnşa Süreci adını verdiği bölümler yer alıyor. Bu bölümler, yazarın yazdığı makalelerden oluşuyor.
Son bölümde “Sonsöz”, “Son fıkra” ve “Ekler” kısmı yer alıyor.
Kitabı daha iyi anlamak ve özümseyebilmek için mutlaka alıp okumanız gerekir. Kitapçılarda bulabileceğiniz gibi iletişim için Dr Cemal Mert , mertcemal@hotmail.com, dr.cemal.mert@gmail.com adreslerine baş vurabilirsiniz…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çağdaş sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
İnciraltı Şairleri
Boyacı’ya Büyük İlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük İlgi Gördü
İlk Yerli Operamız: Arap Ali Destanı
Nkl’de Edebiyat Sokağı
Erdinç Akgür İle Devlet Tiyatroları’nı Konuştuk

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beşik Gibi Sallandık
"Kırmızı Pazartesi" Romanının Düşündürdükleri
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Acı Ektim [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.