..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Roman yazmanın üç kuralı vardır. Ne yazık kimse bu kuralların neler olduğunu bilmiyor. -Somerset Maugham
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Ağustos 2019
Nasıl Yaşar Nasıl Ölürüz 3  
Bayram Kaya
3-Hayat çevreden çok az bir kısmı yalıtmakla vardır (daha az dış çevre veya dış dünya ilişkisi olmakla vardır).


:GJD:
1-Hayat çevre ile vardı.

2-Hayat hem çevredir. Hem çevreden en az dış dünya kısmı olmakla vardır.

3-Hayat çevreden çok az bir kısmı yalıtmakla vardır (daha az dış çevre veya dış dünya ilişkisi olmakla vardır).

4-Hayat, çevre ile arasına yalıtım sınırı koyup, bunu korumak, o çevre salınımına uyan tepkilerini sürdürmekle vardır.

5-Yalıtımlı alanın içi ile dışı arasında, ozmosla enerji girdisi ve atık çıktısı yapmakla çevre ve sistemler ilişkisi ile vardır.

6-Yalıtımlı ortam seçme ayıklamadan kaynaklı tepki koyan ben (özne) bilincidir. Ve çevre ile kendisini ayırt etme algısı ile vardır.

7-Hayat bitmeyen bir süreçtir. Kesikli sürekli süre durumların bağıntısı olmakla, çevredeki düzen gibi olurken düzenlerin zıttı durumla da olabilen bir düzenli enerji entegrasyonla varıdır.

8-Hayat, her bir adımıyla her bir aşamada hayattır. Hayat her bir aşamada her bir aşamasıyla kalmamakla hayattır. Her bir adım, olgu ve olaylarından kimileri diğeri ile bazen körelmedir. Bazen eski işleve nazaran, ya da eski işlev beraberinde yeni işlevle değişip dönüşüp sürme olmakla vardır.

Bazen diğer işlevleri bozmayacaksa eski bir işlevin yok olması ile de vardır. Bazen de o bir zamanlardaki tepki işlev mekanizmasını olduğu gibi korur olma durumlarıyla, entegre süreçleriyle de bir hayattır.

9-Hayat, her biri diğeri olan süreçlerle ilk özü bozmadan; ama ilk öz gibi sınırlı ortak durumlar içinde de kalmadan; farklı ve gelişmiş durumlarıyla; geri beslenmeli, geri referans atıflı ileri süreçlerle hayattır. Hayatın her bir moleküler ve çoklu durumsal hissinin ruhuyla vardır.

10-Ve yaşam çevre salınımı içinde mutlak o salınıma uygun bir devinim dahilinde sınırlanmakla beraber, insan da olduğu gibi yasalara uyma çerçevesinde çevre salınımlı akışa karşı çevreyi kendisine üretir durum yapmakla da hayattır.

11-Hayat tek başına değildir. Tek başına algılanmaz. Hayat sizinle, ama sizin dışınızdadır. Ve hayat siz de olduğundan daha fazlası ile sizden ve sizin bilincinizden ve sizin iradenizden bağımsız durumlarla vardır.

Hayat çevreye konan tepkisine, çevreden kopan yalıtımına rağmen dışınızda olan hayat, çevre ile bütündür. Hayat, çevreden izole olmakla anlamlı bir etki tepkisi içinde çevre ile entegre olan kavrayış ve davranışıyla hayattır.

12-Hayatın sizde olan parça akışlı özne olması durumu duygu olarak sizinle büyütülmüş, sizinle çarpıtılmış, sizinle de korunmakla sürdürülen; sürekli oluşa garanti koşulu içinde olmanın sizdeki parçalı durumuyla duygu olmakla da hayattı.

13-Sizin dışınızda; sizin türünüzde ve sizin türünüz dışında olan hayata göre siz, genel olanın özelindeki korunan, geliştirilen, kendi özelinizde bu bağıntı ilişkileri taşıyıcı olan bir avatar kalıp ile de hayat vardır.

14-Bu aşamaların ve her biri, bir öncenin bir sonrasına olan durumsallarıyla; her biri bir hayat olmadan, kendisinden sonrasının diğerleri olan durumlarıyla olmasaydı türü durumlarla hayat vardı.

15-Hayat hangi durumsalıyla hayattı? Kuşkusuz ki durumsalın her biri bir durumla hayattı. Parça durumla, parça işlevle hayattı. Parça durumları yalıtma içinde olmadan bağıntı ve ilişkin durumları veremiyordu. Ama bağıntı durum da yalıtımlı ortam içi parça durum yansımalarını oluşmadan, ilişkin entegrasyonlar oluşmadan hayat var olamıyordu.

Ne tekil tepkileriyle, parça işlev durumlarıyla orada durup duranlar hayat değildi. Ne de ilişkin yalıtımlı organizasyon salt hayattı. Her biri var olan ve uzun ya da kısa erimde gelip geçici olması içinde hayat kutsal bir hayat olmakla beraber gelip geçecek olanlarıyla da hayat vardı.

16-Sizin hayat dediğiniz sarmal dizilimin neresini elinize almış olursanız, orası süreçten koparılmış; belirlenmiş durumuyla bir hayattır. Oysa sürekliliği içinde geçmişe ve geleceğe göre neyin hayat olduğunu ya da neyin hayat olmadığını söylemeniz pek olanaklı olmamasıyla hayat vardır.

17-Hayat çevrede oluşan işlev tepki ile kendi oluşma zamanı içindeki çevresinden kopmakla depoladığı çevre enerjisini, yine çevresine tepki koyan enerji düzenli eyleme çevirmenin; düzen ilişkisini koruyan, yalıtım birlikle iliş kinlik içinde ben, (özne) bilinci olan bir izolasyonla vardır.

Sürekliliğin akış dahilinde elinize alacağınız belirlenim koşulları içinde enerji dönüşümlü, tuzaklı işlev durumlar organizesi içinde enerji düzeni ortaya koymanın; hem kendisi kalma, hem kendisi kalamama olan hep bu temel ve öz biçim ilişkisi ile hayat vardı.

18-Hayat kendisi kalırken belirlenimle davranıyordu. Hayat, kendisi kalamazken hep özü korumakla değişip dönüşüp gelişen yeni organizasyonu içinde ilişkin bir uzay durumla vardı. Çünkü hayatın düzeni daha başlatan, hayatın kendi ilişkin çevre uzayının değişken olmasıyla bir seferde olup bitmesini olası kılmayan durumla hayat vardı.

Ve hayatın kendisi de bu değişken sekansa göre değişen bir sekansta, tepkiler koymanın denge durumlarıyla hayat vardı. İlişkin çevre olmadan tekrar o tepkilerle başlayamamakla hayat vardı.

19-Kuşkusuz hayat her bir aşama durumla da hayattı. Her bir durumsal aşama, diğerinden devam ve diğerinden ayrışan farkla bir aşama ve entegrasyonlu yüksek ve kontrollü enerji düzeni olmakla vardı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.